Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 37

Thread: Chińskie spodenki - macie, używacie?

Chustoholiczka erithacus's Avatar

Default Chińskie spodenki - macie, używacie?

Od dłuższego czasu chodzi za mną temat chińskich spodenek. Tylko młody na razie nie bardzo chce współpracować w temacie sygnalizowania. Mimo to uszyłam na próbę z materiału, który akurat miałam w domu. Wyszły fajnie, dobrze leżą i nie otwierają się za bardzo. Jak młody chodzi, to zakrywają wszytsko jak należy, jak siada, to robi się miejsce na załatwienie potrzeby.
    Na zimę chciałam młodemu polarowe uszyć, żeby w razie czego szybko schły i było w nich ciepło.
    Tylko, że nie wiem jak to w praktyce się sprawdzi. Ma ktoś?

Tu mam założone na pieluszkę, coby na zdjęciu nie świecić, dlatego trochę się rozchodzą z przodu. Bez pieluchy tego nie ma.
    A i tak sobie wymyśliłam, że fajnie można je używać z tetrą zatkniętą za gumkę - obsługa ekspresowa i bez kałuż na podłodze.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustopróchno sakahet's Avatar

nie mam, choć dawno temu myślałam o ich używaniu
    a szyłaś z głowy czy korzystałaś z gotowego wykroju?

Z gotowego. Parę dni temu znalazłam i od razu wypróbowałam.

To co, nikt nie używa tego ustrojstwa? Jestem bardzo ciekawa, czy zdaje egzamin.

Chusteryczka lemniscus's Avatar

ja nie uzywalam choc sie zastanawialam (bo u nas getry nie zdawaly reultatu bo zjezdzaly ciage albo odgniataly ) ale w koncu nie bylo takiej potrzeby
    wydaje mi sie ze tetra wetknieta za gumke bedzie wylazic przy ruchliwym dziecku moze chociaz pasek sumo?
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Chustomanka kawiareczka's Avatar

erithacus, Twojego syna nie denerwuje, że coś mu tam wystaje między nogami? w sensie, że ma dziurę, z której coś wystaje i mu 'podwiewa'?

Quote Originally Posted by erithacus View Post
    Z gotowego. Parę dni temu znalazłam i od razu wypróbowałam.

To co, nikt nie używa tego ustrojstwa? Jestem bardzo ciekawa, czy zdaje egzamin.
    o, a podzieliłabyś się wykrojem/linkiem do spodenek?

Chustomanka diu's Avatar

A co to w ogóle jest, bo ja na tych zdjęciach dobrze nie widzę? Jakieś spodenki z dziurą, tak? I jak to ma działać na dziecko?
    Sorry za ignorancję, pierwszy raz o tym słyszę

Quote Originally Posted by kawiareczka View Post
    erithacus, Twojego syna nie denerwuje, że coś mu tam wystaje między nogami? w sensie, że ma dziurę, z której coś wystaje i mu 'podwiewa'?
    Mówisz o tym, kiedy nie ma nic pod spodniami? Nie, nie przeszkadza

lemniscus, a czym się różni pasek sumo od gumki w spodniach?
    Last edited by erithacus; 17-07-2011 at 00:53.

Quote Originally Posted by diuszesa View Post
    A co to w ogóle jest, bo ja na tych zdjęciach dobrze nie widzę? Jakieś spodenki z dziurą, tak? I jak to ma działać na dziecko?
    Sorry za ignorancję, pierwszy raz o tym słyszę
    Fotki oryginalnych chińskich dzieci w chińskich spodenkach:

http://3.bp.blogspot.com/_O4pCKYUMRt...-bum-color.jpg

http://www.chineselearner.com/chines...593-761626.jpg

http://www.smh.com.au/ffxImage/urlpi...9wld_china.jpg

W Chinach, gdzie wychowanie bezpieluchowe jest czymś naturalnym, dzieci chodzą w spodenkach, które umozliwiają bardzo szybkie lub nawet samodzielne załatwienie potrzeby.
    U nas można używać w EC albo u dzieci w czasie odpieluchowania.

Quote Originally Posted by gosia83 View Post
    o, a podzieliłabyś się wykrojem/linkiem do spodenek?
    Proszę bardzo http://doityourselfec.blogspot.com/2...tch-pants.html

Chustomanka diu's Avatar

Fajne te zdjęcia, szczególnie pierwsze

Ja pierwszy raz się o tym dowiedziałam tu na forum (hehe, człowiek uczy się całe życie, nie?
    W Polsce nie widziałam nigdy takiego ustrojstwa.

To chyba w naszym kraju nie zostałoby dobrze przyjęte, nie? Dziecko z gołym tyłkiem? Z siusiaczkiem albo kuciapką na wierzchu??? Mnie by nie przeszkadzało, ale co ludzie powiedzą?

Ale jeszcze się zastanawiam nad sensownością tych spodenek - przecież jak dzieciak narobi, to i tak spodenki zafajda, i trzeba będzie przebierać. A jak nafajda, to poleci tam, gdzie stoi, a to się może skończyć niefajnie w niektórych miejscach. Czyli to chyba nie dla takich dzieci, co to nigdy nie były do EC przyzwyczajane i zawsze załatwiały się nie inaczej, jak tylko w pieluchę? Tylko raczej dla dzieci nauczonych od małego sygnalizowania, tak?
    Swojego 17-miesięczniaka, robiącego w pieluchę i nigdy niewysadzanego, zamierzam odpieluchować w przyszłe wakacje, puszczając w ogóle bez pieluchy, zawsze i wszędzie. Pomogłyby mi w czymś takie spodenki?
    Chętnie poczytam opinie.

Chusteryczka martita's Avatar

ale super Franio - piekny

i baaaardzo Ci ladnie wyszly te spodenki...
    kurde, no - swietne!!!

ja sie zastanawiam czy nie da sie z takich starych spodenek samemu tak poprzeszywac, zeby zrobic chinskie gatki...(?)
    a moze to bedzie wiecej roboty niz uszycie calkiem nowych galotkow (?)
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chusteryczka lemniscus's Avatar

wydaje mi sie ze gumka w spodniach jest wyzej i jest luzniejsza i lapala by tylko koncowke tetry a pasek sumo mozesz zapiac bardziej na biodrach nizej i ciasniej
    ale na pewno warto sprobowac czy sama gumka da rade
    jak bedzie tetra wyjezdzac to cos innego pokombinujecie
    a spodenki wogole sliczne mam nadzieje ze sie Wam sprawdza
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Chustomanka kawiareczka's Avatar

biedne te dzieci na tych fotkach zimno jak nie wiem co, czapki na głowach a tu goła pupa. Może i bez pieluchy latają ale zum na pewno ma co drugie.

Chustomanka sznurka's Avatar

a mnie ciekawi jak to naprawdę jest w Chinach
    Czy dzieci w takich spodenkach latające jak chcą powiedzmy kucnąć w sklepie, na chodniku, poczcie to jest społeczne przyzwolenie?
    Bo jak mniemam jest to powszechna forma tam. Nie neguję, nie krytykuję tylko jestem ciekawa.
    Może ktoś był i wie jak to od kuchni wygląda?

Chustomanka

Z tego co wiem to takie spodenki nosza dzieci mieszkajace glownie na wsi, na tych biedniejszych prowincjach gdzie nie maja kasy zbytnio na pieluchy.W miescie pieluch raczej uzywaja
    C.03.06.2008,L. 04.07.2009,O.04.09.2012

Guest
    Guest

a mnie się wydają mega praktyczne właśnie przy odpieluchowaniu
    boszzz ile razy nie zdążyłam ściągnąć małej majteczek i spodenek i się zasikała

eri daj znać jak się sprawdzają

Chustoholiczka espejo's Avatar

Ja jakis czas temu w lumpku macalam, i tak dumalam, i w koncu nie wzielam, w sumie moglam poprobowac
    ale wiedzialam co to

eri - a szylas z dzianiny?
    bo te co widzialam to byla zwykla biala bawelniana dzianina - jak kalesony
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

dzięki za linka

Quote Originally Posted by diuszesa View Post
    Ale jeszcze się zastanawiam nad sensownością tych spodenek - przecież jak dzieciak narobi, to i tak spodenki zafajda, i trzeba będzie przebierać. A jak nafajda, to poleci tam, gdzie stoi, a to się może skończyć niefajnie w niektórych miejscach. Czyli to chyba nie dla takich dzieci, co to nigdy nie były do EC przyzwyczajane i zawsze załatwiały się nie inaczej, jak tylko w pieluchę? Tylko raczej dla dzieci nauczonych od małego sygnalizowania, tak?
    Swojego 17-miesięczniaka, robiącego w pieluchę i nigdy niewysadzanego, zamierzam odpieluchować w przyszłe wakacje, puszczając w ogóle bez pieluchy, zawsze i wszędzie. Pomogłyby mi w czymś takie spodenki?
    Chętnie poczytam opinie.
    Spodenki nadają się do EC i do "zwykłego" odpieluchowania. Jasne, że jak się dzieć zsika, to spodnie zmokną, ale jesli już zaczyna komunikować, to takie spodenki pozwalają na bardzo szybką reakcję. Jasne, że bez niczego jest jeszcze szybciej, ale nie każdy odpieluchowuje latem. Zuza np. przestała chodzić bez pieluchy w grudniu Chodziła wtedy w długiej polarowej sukience.

Quote Originally Posted by martita View Post
    ale super Franio - piekny

i baaaardzo Ci ladnie wyszly te spodenki...
    kurde, no - swietne!!!

ja sie zastanawiam czy nie da sie z takich starych spodenek samemu tak poprzeszywac, zeby zrobic chinskie gatki...(?)
    a moze to bedzie wiecej roboty niz uszycie calkiem nowych galotkow (?)
    Dziękuję
    Ze starych spodni będzie więcej kombinowania. A te szyje się bardzo szybko.

Quote Originally Posted by lemniscus View Post
    wydaje mi sie ze gumka w spodniach jest wyzej i jest luzniejsza i lapala by tylko koncowke tetry a pasek sumo mozesz zapiac bardziej na biodrach nizej i ciasniej
    ale na pewno warto sprobowac czy sama gumka da rade
    jak bedzie tetra wyjezdzac to cos innego pokombinujecie
    a spodenki wogole sliczne mam nadzieje ze sie Wam sprawdza

Miałaś rację, tetra wyjeżdża. Muszę spróbować tego paska sumo.

Quote Originally Posted by kawiareczka View Post
    biedne te dzieci na tych fotkach zimno jak nie wiem co, czapki na głowach a tu goła pupa. Może i bez pieluchy latają ale zum na pewno ma co drugie.
    Myślisz? Mnie się wydaje, że one zahartowane i nawet im nie zimno. Podobnie jak amerykańskie niemowlaczki o stale bosych stópkach. Kwestia przyzwyczajenia organizmu.

Quote Originally Posted by farfallina_07 View Post
    Z tego co wiem to takie spodenki nosza dzieci mieszkajace glownie na wsi, na tych biedniejszych prowincjach gdzie nie maja kasy zbytnio na pieluchy.W miescie pieluch raczej uzywaja
    Dokładnie. Kiedys było to powszechne w całym kraju. Teraz reklama zrobiła swoje. Popdobnie jak afrykańskie mamy wożące dzieci w wózkach.

Quote Originally Posted by baryłka View Post
    a mnie się wydają mega praktyczne właśnie przy odpieluchowaniu
    boszzz ile razy nie zdążyłam ściągnąć małej majteczek i spodenek i się zasikała

eri daj znać jak się sprawdzają
    Na razie słabo. Dzis np. mój wysadzany prawie od urodzenia syn walnął kupsko na dywan.

Quote Originally Posted by espejo View Post
    eri - a szylas z dzianiny?
    bo te co widzialam to byla zwykla biala bawelniana dzianina - jak kalesony
    Szyłam z materiału na poucha Bo leżał i nie chciało mi się go ruszyć. To bawełna z małą domieszką jakiegos elastanu. Ale ze zwykłej bawełny, nie dzianiny, też będą fajne, bo krój jest wygodny.

Chustofanka

w domu ok, ale przy ludziach, na ulicy.... hmmm jakoś mi te chińskie zwyczaje nie podeszły ja nawet do znajomych nie wysyłam zdjęć synka bez pieluszki, jednak to są miejsca intymne.... no nic takie moje zdanie