Czy robi ktoś może jakieś przetwory z jarzębiny? Mnie trochę skusiło, pamiętam z dzieciństwa że były takie cukierki z jarzębiny i tak stwierdziłam że może coś by sie dało wymodzić. Dzisiaj zaczynam robić dżem z jarzębiny z jabłkami.
Czy robi ktoś może jakieś przetwory z jarzębiny? Mnie trochę skusiło, pamiętam z dzieciństwa że były takie cukierki z jarzębiny i tak stwierdziłam że może coś by sie dało wymodzić. Dzisiaj zaczynam robić dżem z jarzębiny z jabłkami.
A ja pamiętam, jak w zerówce wychowawczyni zabrala nas na dzialkę do siebie (ośmioro dzieci w klasie; prawie jak w prywatnej choć to byla szkoła państwowa - taki luksus miałam!) i tam zrobiła nam herbatę z jarzębiny. Z musztardówek piliśmy... Tej słodyczy nie zapomnę do końca życia.. zawsze myślalam, zeby spróbować zrobić, ale nie miałam odwagi... czy to z normalnej jarzębiny się robi naprawdę???
herbata z jarzębiny, też super pomysł chyba trzeba wysuszyć? muszę poszperać w neciku. Normalnie się robi ( tak sieć donosi) tylko się zbiera albo po przymrozkach albo do zamrażalnika co by gorycz straciła.
Te cukierki też mnie kuszą ale nie wiem jak by sie je miało robić, chociaż to była taka jarzębina w cukrze.
moja sp babcia robila herbate, nalewki a takze ciasto z jarzebina, niestety nie zdazyla mi przekazac receptur bo dawno zmarla, w kazdym razie bylo pyszne (herbata i ciasto, na nalewki za mloda bylam)
5 lipca 2008 roku urodzil sie nasz pupiszon Ern(est)
A szkoda bo nalewkę też planuje zrobićNapisał agul
i rady by się przydały
To była jarzębina kandyzowana, dziś praktycznie nieosiągalnaTeraz jedynie w formie konfitury, galaretki.
Do herbaty mozna wysuszyć delikatnie w piekarniku ale najlepsze są suszone w słońcu, wcześniej przemrożone w zamrażalniku.
http://www.potrawyregionalne.pl/261,Prz ... re&id=1357
Miłość tworząca się w stałej relacji okazuje się nieodzownym składnikiem rozwoju. Erna Furman
Spotkania "Noszenie Dziecka" woj pomorskie
Zrobiłam dżemik z jarzębiny i jabłek. Zachował trochę goryczy ale jest spoko. Zaczęliśmy dodawać go do herbaty. Dzięki bardzo kociewiankapl za stronkę, fajne przepisy tam są. Moi rodzice mają mi jeszcze wysuszyć trochę jarzębiny w takiej suszarce elektrycznej.
Kandyzowana jarzębina to było toale to chyba było na początku lat 90 bo potem już się nie spotkałam z tym.
W sklepie Dary Natury można kupić owoc jarzębiny. Jeszcze nie próbowałam, ale czekam na zamówienie. Dam znać czy jest smaczny![]()
mama Julii (maj 2008)
Oh, fajny watek zaczelyscie - i ja sie dopisuje, bo robie przetwory wlasnie z jarzebiny namietnie i pasjami i czekam zawsze do pierwszych mrozow, lub jak widze, ze mi ptaki zra jarzebine - wylatuje, przeganiam, zrywam, i do zamrazarki (zeby wlasnie stracic gorycz - pamietajcie). I dzemy i galaretki (cos na ksztalt marmolady twardej, klarownej) i nalewki, wszytko wedlug starych przepisow, i polskich i skandynawskich. Pozdrawiam jarzebinowe potwory!!!
ps. jarzebinowy dzem polecam do lodow waniliowych lub lukrecjowych - mniam.
enkeli - prywatnie mama Panny Migotki - Aino, od 14.01.2009
Mama Muminka: "Ale mogę Ci narysować jeża, jak będziesz grzeczna..." ("Tatuś Muminka i morze")
Pamiętaj, że Matkę Ziemię pożyczyliśmy od naszych wnuków...
Mam właśnie worek jarzębiny wymytej już, poleżakowała kilka dni w zamrażarce.
Jakiś sprawdzony przepis na dżem macie? Mam jabłka i chyba dodam do tego miód.
Z dendrologii jestem chudeusz. Właśnie się dowiedziałam (dzięki Silver), że nasza ogrodowa samosiejka z takimi kulkami co je psy objadająto czeremcha. Jutro się przyjrzę. I skosztuję może
![]()
Kajetan Iwo (31.01.2008) Kalina Jagoda (16.05.2011)
UWIERZYŁAM W ŻYCIE POZAFORUMOWE
www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
www.fotodzieciaki.com
![]()
wymianki
O tak, a jaka dobra nalewka z nich jest
(No topsz, to było tak. Zaczęliśmy maniacko robić nalewki z dziwnych rzeczy, idziemy na spacer, a tam kulki na drzewach/krzakach. Na co pada pytanie: "Co to jest? To jadalne? Jak tak, to pewnie da się nalewkę zrobić?"![]()
![]()
A po powrocie do domu, dowiedzieliśmy się co to, a dalej to już była radosna produkcja. I konsumpcja). Z jarzębiny też można nalewkę zrobić
![]()
...jak gra w szachy z gołębiem.
Bartek 3.04.2009