Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 26

Wątek: wełna vs pul

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie wełna vs pul

No więc jako się rzekło wypróbowuję pieluszkowanie bez pula. Dziś byliśmy na zakupach dłuższych no i mały z nami. Nie miałam możliwości za bardzo przebrać go przez prawie 4 godziny (właściwie to chciałam też wypróbować jak to będzie). Na sobie miał pieluchę szytą formowaną z wkładem z mikrofibry i bambusa i polar od pupy, a na to handmejd otulacz wełniany. No i po tych niespełna 4 godzinach zero przecieku, zero mokro, zero wilgotno!!! A najważniejsze na pupie żadnego zaczerwienienia. Miał na to bodziaka i spodnie, więc nacisk też był. Sporo czasu również spędził w foteliku samochodowym. Po tylu godzinach w pulu zdarzało się, że pupę miał trochę czerwoną. Poza tym jak pul przecieka, to już na całego, czyli ubranko mokre. Jakby wełna zaczęła puszczać, to jest jedynie lekko wilgotne. Myślę, że po kolejnej godzinie pewnie zaczęłoby wilgotnieć. I tak trochę małego przetrzymałam Tak więc chyba jednak ta wełna da radę nawet w ekstremalnych warunkach Następnym razem popróbuję z gatkami storchenkinder

mamru
    Guest

Domyślnie Re: wełna vs pul

Magnolio! Mam takie samo zdanie na temat wełenki! Uwielbiam ją, a pule są na sytuacje awaryjne. W Boże Ciało miałam okazję się przekonać. Mała miała formowankę bambusową z dodatkową wkładką konopną i na to gatki storchenkinder, miała to wszystko na sobie ok 4-5godz i przebieram, a tu dokładnie to co u Ciebie. Żadnych przecieków, pupcia bez zaczerwienień, wszystko super. Tylko mój otulaczyk jest sfilcowany-trafił do pralki na 60st., trzyma na mur beton, skurczył oczywiście z rozmiaru M do Ski, musiałam go nieźle ponaciągać, ale teraz przynajmniej żadnych kuracji lanolinowych nie muszę robić Polecam wszystkim wełenkę! I nie tylko otulacze, ale i ubranka też!!

Chustofanka Awatar herbal2
    Miejscowość
    Kraków / Frankfurt nad Menem

Dziewczyny, ja właśnie szperam w Forum i sklepach online za otulaczami, już byłam zdecydowana na PULa, ale może w takim razie wełenka. Tylko mam pytanie praktyczne - co z takim otulaczem po zmianie pieluchy? Trzeba od razu prać? Ile takich otulaczy trzeba mieć, żeby starczyło przy praniu co 2-3 dni? Mam całą stertę tetrówek kupionych przez teściową i chciałabym stopniowo rezygnować z pampersów.
    Cztery Aniołki w Niebie.

30 kwietnia 2009 - Julka, nasze wytęsknione szczęście

Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

mamy otulacze z wełny i szorty z wełny (długie i krótkie).
    otulacze np.:
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=9&id=71&ec=0

szorty np:
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=9&id=64&ec=0

wełniane gatki pierzemy wtedy kiedy przemiękną albo brzydko pachną (mi tak co trzecią zmianę pieluchy, wiec fajnie nie było ).
    najlepiej w szamponie do wełny ręcznie pod kranem,co jakis czas lanolinuje się je płynem do kuracji lanolinowej czyli uszczelnia.
    a ile? hmmm... biorąc pod uwagę długi czas schnięcia to więcej niż otulaczy poliestrowych.
    tu masz opis prania i lanolinowania:
    http://www.ekobaby.pl/ep_pralnia.php

Miejscowość
    Krosno

ja piorę szorty tak co 10 dni średnio, mam 2 pary i spokojnie wystarczają - jedne na dzień drugie na noc, lub na przemian jak się znudzą. W zasadzie mam pula na wypadki awaryjne, ale ostatnio prawie się nie zdarzają. Z tym że mój mały większość kup do nocnika. Przy mlecznych to może trochę inaczej wyglądać

Miejscowość

Dzięki dziewwczyny.
    Hmm, to może kupię na próbę ze dwie wełenki i ze dwa PULe albo otulacze bawełniane Imse VImse.
    W Ekobaby są otulacze one size, ciekawe jak się sprawdzają. Chyba się na nie zdecyduję.
    Cztery Aniołki w Niebie.

Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Super dziewczyny, ja też zamierzam popróbować z wełną i właśnie gryzło mnie, czy wełna dobrze trzyma jak dzIecko jest poubierane i jeszcze do tego na przykład zapakowane w chustę ...

Chusteryczka Awatar Musli
    Miejscowość
    Łódź

Moja mama jak przebiera alka od razu wrzuca otulacz wełniany do brudów To bz sesnu jak ma schnac tydzien zeby go raz zalozyc... Na wełnie nie rozwijąją się bakterie, producenci zalecają żeby otulacze "wietrzyć", a prać jak sie zabrudzą. Muszę sobie zrobić ze dwie wełenki, ale ostatnio niemam wolnych mocy przerobowych, wszystko co robie od razu od nas wychodzi
    nie ma mnie, wracam w niedzielę

blog http://szandorowemusli.blogspot.com
    dziergadełka http://musli-ruszyczmiejsca.blogspot.com

Chustomanka Awatar merolik
    Miejscowość
    Podlasie

Również polecam wełnę. Ale przy malutkim niemowlaku trzeba mieć więcej otulaczy, jeden PUL na wszelki wypadek, bo wełna długo schnie, a kupy przecież są często i płynne... Zamiast PULa polecam polar, mam np taki otulacz i bardzo dobrze się sprawdza (mamy już drugi rozmiar, ani razu nie było przecieku, chociaż jest zrobiony z jednej warstwy polaru). http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=10&id=169&ec=0
    PUL niby oddycha, ale mnie się wydaje, że dziecku w nim źle, że się odparza Dlatego używam Pula bardzo rzadko i na króciutko albo jak mam wszystko inne w praniu.
    Zamiast PUla polecam otulacz z mikrowłókna, taki: http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=10&id=118&ec=0
    Bardzo mi odpowiada, tylko koniecznie kup o rozmiar większy od tego, który nosi dziecko, one rzeczywiście mają malutką rozmiarówkę.

Miejscowość

To faktycznie rezygnuję z PULa, szczególnie, że mała ma prawie ciągle odparzoną pupinę. Dlatego m.in. zainteresowałam się otulaczami z wełny.
    Cztery Aniołki w Niebie.

mamru
    Guest

odnośnie prania wełenki, to ja piorę tylko przy silnych zabrudzeniach tzn. jak kupka wypłynie (a my mamy mleczne jeszcze długo długo...), a jeśli jest delikatnie wilgotny to wietrzę. Także w ciągu dnia korzystamy tylko z wełenki, a nocą wełenka się wietrzy a na pupkę jakieś AIO lub kieszonka. PULe mam ale tak na wszelki wypadek. Herbal tak odnośnie PULa on naprawdę oddycha! No nie tak jak wełna, ale oddycha Dlatego dobrze mieć z zapasie choćby 2 pule.
    a o praniu wełenki tu można poczytać: http://www.ekobaby.pl/ep_pralnia.php

Cytat Zamieszczone przez herbal2
    W Ekobaby są otulacze one size, ciekawe jak się sprawdzają. Chyba się na nie zdecyduję.
    ja z nich korzystałam od samego początku i bardzo je lubiłam (do czasu aż nie pokochałam wełenki). Świetnie leżą zarówno na małej pupce noworodka jak i na dwulatku-wiem o czym piszę, widzę to codziennie. I schną migusiem, szybciej niż PUL imse vimse. Tylko rzepy głośne, ale mnie to nie przeszkadzało no i cena na prawdę ok za otulacz One Size.

OT patrzę na Twój podpis i nie wiem co powiedzieć... Cieszę się z Tobą, że wreszcie się udało! I Twoja Julcia jest troszeńkę młodsza od mojej Marty-Martunia z 11 kwietnia.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Nowy Targ

Ja też pokochałam wełnę i dlatego kombinuję, co by tu jeszcze sprzedać z moich pulowych zapasów. Gdybym teraz kompletowała wyprawkę postawiłabym na otulacze wełniane IV. To właśnie jego w połączeniu z bambuską i papierkiem lubię najbrdziej, dupinka Tymusia również . Piorę je tylko w przypadku pobrudzenia w mydełku marsylskim lub takim zwykłym szarym mydle, nawet po kilku dniach nie czuję podejrzanego zapachu . Gatki Storchenkinder też są fajne ale z moich obserwacji wynika,że dłużej schną (choć i tak znacznei przyśpiesza ten proces wyciśnięcie nadmiaru wody do ręcznika) i słabiej trzymają. Jednak fakt faktem,że nie odważyłam się wrzucić mojej S-ki na 60 stopni, tak jak mamru .
    Ignaś ur. 26.06.2007 i Tymuś ur. 30.03. 2009

Miejscowość

Cytat Zamieszczone przez Karolaino
    postawiłabym na otulacze wełniane IV. To właśnie jego w połączeniu z bambuską i papierkiem lubię najbrdziej, dupinka Tymusia również . P
    Patrzę w sklepach ale coś nie mogę ich znaleźć - możesz wrzucić linka?
    Znalazłam coś takiego http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=9&id=72&ec=0 ale nie mogę się dopatrzeć rozmiarówki - jaki rozmiar na ile kg.

Cytat Zamieszczone przez mamru

Cytat Zamieszczone przez herbal2
    ja z nich korzystałam od samego początku i bardzo je lubiłam (do czasu aż nie pokochałam wełenki). Świetnie leżą zarówno na małej pupce noworodka jak i na dwulatku-wiem o czym piszę, widzę to codziennie. I schną migusiem, szybciej niż PUL imse vimse. Tylko rzepy głośne, ale mnie to nie przeszkadzało no i cena na prawdę ok za otulacz One Size.

OT patrzę na Twój podpis i nie wiem co powiedzieć... Cieszę się z Tobą, że wreszcie się udało! I Twoja Julcia jest troszeńkę młodsza od mojej Marty-Martunia z 11 kwietnia.
    No to już wiem co kupuję na początek: One size +wełenki. Większe zapasy w przyszłym miesiącu, po dopływie gotówki

Co do Julki - to warto było czekać długie7 lat, choć już czasem miałam strasze kryzysy i traciłam nadzieję na dotrzymanie ciąży, Julka była "zaskoczeniem" - zupełnie "niemożliwym" wg NPR A teraz mały Cud jest z nami, a raczej ze mną - mąż dostał pracę daleko, i teraz czekamy na paszport dla małej, żeby znów być razem
    Cztery Aniołki w Niebie.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Nowy Targ

Otulacze Imse Vimse są bardzo podobne do tych, które wyszukałaś!Mają tylko gumkę przy nóżkach, która lepiej się sprawdza jeśli chcesz je stosować z pieluszkami składanymi np tetrą. Tutaj masz linka:http://www.pieluszkarnia.pl/p45,imse...-welniany.html

Na szczęście i przy NPR cuda się zdarzają , choć póki mój organizm mnie nie zaskoczył...może to i lepiej

Miejscowość

A co sądzicie o takich na początek? Niższa cena niż za nowe, mogę wypróbować czy się dogadam z nimi

viewtopic.php?f=88&t=19729
    Cztery Aniołki w Niebie.

mamru
    Guest

to właśnie o tym otulaczu IV pisała Karolaino! Na pewno się z nimi dogadasz Ja osobiście nie używałam wełenki IV bo mi się storchenkinder bardziej podobają, ale macałam i są cudowne w dotyku, więc bierz Kochana, bierz, bo jesteś pierwsza w kolejce

link raz jeszcze http://www.pieluszkarnia.pl/p45,imse-vi ... niany.html

Chustonoszka
    Miejscowość
    Nowy Targ

Moim zdaniem jak najbardziej - super cena za niezniszczalne otulacze. Widziałam ten wełniany new born Imse Vimse, jest tej samej wielkości, co ich inne otulacze w rozmiarze S,więc spokojnie dociągniesz w nich do ok 8 kg, zwłaszcza jeśli wkładałabyś w środek np tetrę a nie formowanki. Tak to już jest z wełniakami IV dają ogromnie dużo możliwości regulacji. Tymek wskoczył w rozmiar S już przy wadze 3,5 kg a 14 kg Ignaś śmiga w wełniaczku o rozmiarze L (który teoretycznie pasuje tylko do 12 kg).

Miejscowość

Tak się na nie napaliłam na te otulacze od Noriski, że nie zwróciłam uwagi na datę wysyłki I tak się zastanawiam - jak przyjdą, mała będzie miała prawie 3 miesiące, więc jak długo będę ich jeszcze używać? Czy faktycznie dociągną do 8 kg?

No i pozostaje pytanie, co przez ten miesiąc - może coś jeszcze wyszperam na bazarku albo będzie PUL one size. Czy to dobry pomysł??
    Cztery Aniołki w Niebie.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Nowy Targ

wiesz, w takiej sytuacji to zdecydowanie lepiej,żebyś zainwestowała w rozmiar S (5-8 kg), myślę że warto zapłacić nawet za nówkę, bo u mnie ten otulacz jest w użyciu non stop a i schnie na słonku szybciutko!Moim zdaniem robi za trzy pule (o ile nie zostanie "zabrudzony" )!

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magnolia Zobacz posta
    Następnym razem popróbuję z gatkami storchenkinder
    No i wyszliśmy na dłuższe spotkanie w storchenach, po powrocie do domu zaczeły przeciekać na szwie. Wełenka wytrzymała super, jednak nici nie (to tak jak z pulami, też te nieszczęsne szwy i gumki czasem puszczają). Tak więc wytrzymały 2.5 godziny, chyba nie tak źle w sumie

Uprawnienia umieszczania postów