Po pierwsze chciałam się przywitać.
Już od jakiegoś czasu przeglądam to forum. Szczerze mówiąc myslałam, że sobie poczytam, dowiem wszystkiego i zrobie zakupy. Ale jest tu tyle informacji, że już zgłupiałam.
I nawet nie pamiętam tego co czytałam na początku...
Nasz synek ma się urodzić na koniec czerwca i bardzo bym chciała stosować pieluszki wielorazowe. Szczerze mówiąc nie wiem do końca dlaczego. Jakoś bardzo wyjątkowo ekologiczna nie jestem, no po prostu uparłam się i już.
Ale nie wiem od czego zacząć. Gdybyście mi mogły przyjść z konkretna poradą.
Naczytałam się, ze dla noworodka najlepsza jest tetra i otulacz. I zamierzam to kupić. Wydaje mi się to też najmniej skomplikowane i najtańsze. A jedno i drugie jest dla mnie ważne.
No ale mimo wszystko mam pytania:
1. Jaki otulacz kupić? Zwłaszcza, że lato ma być podobno upalne a my mieszkamy na poddaszu, gdzie będzie naprawde tropik. Rozumiem, że rozmiar powinien być S i że powinnam kupić 3 otulacze. Proszę podajcie dokładna nazwę, bo tego jest tyle, ze nie wiem na co się zdecydować. A wole kupić dobry, ale trochę droższy niż kupić zły i potem szukać lepszego albo się zniechęcić.
2. Co na pieluszkę? No rozumiem, że tetra, ale jaka? Czy to ma być jakaś specjalna czy taka zwykła ze sklepu? Kompletnie tego nie wiem. Moja mama przyniosła mi jeszcze starą tetre po mnie i siostrze, czy też się nada? A może jednak nie tetra tylko flanela albo coś jeszcze innego? Mówicie tyle o bambino mio, ale ja nie wiem co to jest i czy do noworodka się stosuje![]()
3. Czy dla noworodka to trzeba te pieluszki prać w większej temp niż 60 stopni czy nie trzeba? I jak z prasowaniem. Mówicie, ze prasowana tetra zmiejsza chłonność, ale moze dla noworodka trzeba prasować? I jak często pierze się otulacze oraz czy pranie bardzo je niszczy?
No a poza tym może macie jeszcze jakieś rady? No bo jestem kompletnie zielona w temacie. Nikt ze znajomych nawet nie słyszał o wielorazowych pieluszkach i stukają się w głowe jak im o tym mówię.
Z góry dziękuje za pomoc.