Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 63

Wątek: pomóżcie przyszłej mamie...

Chustomanka

Domyślnie pomóżcie przyszłej mamie...

Po pierwsze chciałam się przywitać .
    Już od jakiegoś czasu przeglądam to forum. Szczerze mówiąc myslałam, że sobie poczytam, dowiem wszystkiego i zrobie zakupy. Ale jest tu tyle informacji, że już zgłupiałam .
    I nawet nie pamiętam tego co czytałam na początku...
    Nasz synek ma się urodzić na koniec czerwca i bardzo bym chciała stosować pieluszki wielorazowe. Szczerze mówiąc nie wiem do końca dlaczego. Jakoś bardzo wyjątkowo ekologiczna nie jestem, no po prostu uparłam się i już .
    Ale nie wiem od czego zacząć. Gdybyście mi mogły przyjść z konkretna poradą.
    Naczytałam się, ze dla noworodka najlepsza jest tetra i otulacz. I zamierzam to kupić. Wydaje mi się to też najmniej skomplikowane i najtańsze. A jedno i drugie jest dla mnie ważne.
    No ale mimo wszystko mam pytania:
    1. Jaki otulacz kupić? Zwłaszcza, że lato ma być podobno upalne a my mieszkamy na poddaszu, gdzie będzie naprawde tropik. Rozumiem, że rozmiar powinien być S i że powinnam kupić 3 otulacze. Proszę podajcie dokładna nazwę, bo tego jest tyle, ze nie wiem na co się zdecydować. A wole kupić dobry, ale trochę droższy niż kupić zły i potem szukać lepszego albo się zniechęcić.
    2. Co na pieluszkę? No rozumiem, że tetra, ale jaka? Czy to ma być jakaś specjalna czy taka zwykła ze sklepu? Kompletnie tego nie wiem. Moja mama przyniosła mi jeszcze starą tetre po mnie i siostrze, czy też się nada? A może jednak nie tetra tylko flanela albo coś jeszcze innego? Mówicie tyle o bambino mio, ale ja nie wiem co to jest i czy do noworodka się stosuje
    3. Czy dla noworodka to trzeba te pieluszki prać w większej temp niż 60 stopni czy nie trzeba? I jak z prasowaniem. Mówicie, ze prasowana tetra zmiejsza chłonność, ale moze dla noworodka trzeba prasować? I jak często pierze się otulacze oraz czy pranie bardzo je niszczy?
    No a poza tym może macie jeszcze jakieś rady? No bo jestem kompletnie zielona w temacie. Nikt ze znajomych nawet nie słyszał o wielorazowych pieluszkach i stukają się w głowe jak im o tym mówię.
    Z góry dziękuje za pomoc.

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie Re: pomóżcie przyszłej mamie...

Emmo, gratuluję wyboru wielo
    Otulacz na lato to najlepiej wełniany - choć dla noworodka to może byc trochę uciążliwy bo wkłada się go jak majteczki, chyba, że kupisz taki:http://www.pieluszkarnia.pl/index.ph...na-pieluszke,1
    Dla maluszka trzeba mieć kilka otulaczy, co już było poruszane w wątku tu:http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=17282
    pulowy otulacz pierzesz jak się zabrudzi, czyli przy noworodku licz że codziennie, wełniany pierzesz co ok 10 dni lub zapierasz jak się zabrudzi, poza tym wietrzysz no i lanolinujesz co jakiś czas - o kuracji też dużo się tu dyskutuje
    Zamiast tetry dziewczyny polecają pieluszki muślinowe -niebielone, są w sklepach pieluszkowych
    bambino mio wpisz sobie na allegro i obejrzyj, są też rozmiary dla noworodków
    co do prania, to można chyba spokojnie prać w 60 a od czasu do czasu wrzucić na 90st. Jeśli byś zawsze w 90st prała to wtedy na pewno nie musisz już prasować - ale jest jeden problem - taka zwykła tetra bardzo się harmonijkuje po praniu i bez prasowania raczej nie da się jej złożyć w origami, no i masz problem wtedy bo dla noworodka to najlepszy sposób składania - a muślinówki można w rękach tak porozciągać, że są jak wyprasowane (z tym że cena trochę zaporowa)
    sposoby składania masz też w sklepach pieluszkowych
    powodzenia w pieluchowaniu

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

polecam bambino mio, jednak będą schły dłużej niż tetra
    ja dla swojego dziecka, które urodzi się w sierpniu kolekcjonuje pieluszki do składania i wkładki konopne - wg mnie najlepsze
    mam mnóstwo tetry po starszym dziecku i nawet teraz niechętnie z niej korzystam - ja mam tą zwykłą tetrę, drugi raz bym jej nie kupiła

wg mnie trzeba miec 5 otulaczy
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chusteryczka Awatar Iwanna.T

WItaj

Igi zaczynał od składanych Lenya (frotka, choć tetry niebielonej Lenya też trochę mieliśmy i używaliśmy). Nie prałam nigdy w 90 st. Tetra porozciągana do suszenia nadawała się do składania.
    Otulacze mieliśmy MOther ease Air flow i Lenya (ten s, uwaga - b.mała rozmiarówka).
    Szybko przerzuciliśmy się na Bum Geniusy (najmniejszy rozmiar napków) i potem to już z górki było
    Asinus asino pulcherrimus

Chustomanka

Ten otulacz, który wskazałaś Magnolio bardzo mi się podoba, nie wiedziałam, że są tak zakładane wełniane. Ale strasznie drogi . No może na jeden to sobie będę mogła pozwolić...
    A czym się różni tetra od pieluszek muślinowych?A jak specjalna tetra to jakąś polecacie konkretnie? I co to jest to bambino mio, o którym piszecie? Chodzi wam o jakieś konkretne pieluszki, bo z tego co znalazłam w necie to jest to firma... Proszę oświećcie mnie.
    Alajakubik a ja z głupim pewnie pytaniem, ale po kilku godz siedzenia w necie mam już głowe wielką jak arbuz i już nic nie wiem. Czy pisząc pieluszki do składania masz na myśli właśnie te takie zwykłe pieluszki tetrowe bądz muślinowe? W temat wkładek konopnych itp jeszcze się nie wgłębiałam tak mocno. Bo już mi się całkiem wszystko pomiesza...
    Iwanna, dzięki za konkretne nazwy. Na razie nic nie rozumiem , ale jak powpisuje w wyszukiwarkę to liczę, ze mi się wyświetli i mnie oświeci...

Czy wy też tak miałyście na początku? Ja jestem tym tak oszołomiona, że chyba mój mózg ma kłopot z gromadzeniem wiedzy. Tyle tych nazw i chyba aż za dużo możliwości...
    A tu czasu coraz mniej a musze się szybko na coś zdecydować bo potem finansowo nie damy rady, zwłaszcza, że mamy jeszcze naprawde dużo do kupienia...
    Szczerze mówiąc to zastanawiam się czy na noc nie stosować zwykłych jednorazówek. Boje się, ze sobie ie poradzę...

Chusteryczka Awatar Iwanna.T

Cytat Zamieszczone przez emma
    Czy wy też tak miałyście na początku? Ja jestem tym tak oszołomiona, że chyba mój mózg ma kłopot z gromadzeniem wiedzy. Tyle tych nazw i chyba aż za dużo możliwości...
    A tu czasu coraz mniej a musze się szybko na coś zdecydować bo potem finansowo nie damy rady, zwłaszcza, że mamy jeszcze naprawde dużo do kupienia...
    Szczerze mówiąc to zastanawiam się czy na noc nie stosować zwykłych jednorazówek. Boje się, ze sobie ie poradzę...

też miałam w głowie kociokwik. Wciągniesz się, to wszystko stanie się prostsze

co do jednorazówek na noc - na początku też używałam jedno- (bo trzeba było zapas ze szpitala zużyć ). Nie stresuj się, nic się nie stanie, jak jakiś czas będziecie na mieszance jechać
    Asinus asino pulcherrimus

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

pieluszki do składania, to wszystkie te które musisz złożyć albo w prostokąt albo w origami przed założeniem dziecku
    pieluszki formowane mają już kształt majteczek więc nie musisz składać

bambinoMio to pieluszki bawełniane do składania. Pieluszka jest prostokątna i w środkowej części ma więcej warstw niż po bokach
    DOULA

Chustomanka

Już sobie pooglądałam wszystko...
    Kurcze, jednak drogo to wszystko wychodzi jak na raz...
    Jeśli radzicie kupić 5 otulaczy to jest to spora suma, naprawde.
    Te frotowe Lenya to jedna kosztuje 13zł? Rety! Muślinowe też trochę kosztują. Choć wygląda to wszystko naprawde fajnie.... Muszę to wszystko podliczyć, niestety nasze zasoby pieniężne nie są zbyt eozległe...
    Może macie pomysł na tańszą opcje?
    A ten otulacz bawełniany Isme Vimse to jest to ten otulacz PUL czy to jeszcze coś innego? Czy na upały się sprawdzi?

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

suma może nie jest mała ale musisz brać pod uwagę że dziecko może ekspresowo je zabrudzić, niestety
    ostatecznie możesz przeprać je ręcznie
    kup kilka otulaczy i tetrę - tak jak planowałaś. Jak już się rozeznasz w wielorazówkach wtedy możesz zdecydować i zainwestowac wiecej
    DOULA

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

To ja jako młoda przyszła mama wielorazówka też się podepnęlipcowe lwiątko..
    Po pierwsze kupiłam bambino mio na http://www.babyzoom.pl/c,pl,18_46_20...pieluszki.html miła obsługa, resztę mi pieluszkarnia dostarczy

dziewczyny, czy dla niemowlaka starczy?:
    8 szt bambino mio
    8 szt muślinów
    ile dokupić prefoldów i których konkretnie konopnych?
    ile uzupełnić tetrą co by mnie cena nie zabiła????
    1 otulacz bambino mio do 5kg
    1 disana wełniana S
    1 IV PUL S i jeden NB

1 Toots Flexitot rozm 1- noc
    1Toots bambusowa formowanka-noc
    1Bambinex bambusowa formowanka-noc
    2 szt BumGeniusów - na wyjścia
    4szt suchej pieluchy
    3 wkłady bambusowe bambinex
    proszek nappyfresz-Bio-D, mydło marsylskie, kuracja lanolinowa, olejek lawendowy..
    Czy taki zestaw wystarczy? czy powinnam o czymś jeszcze pamiętać?jakieś
    wkładki dla niemowlaka?
    Czy to normalne, ze pieluchy mi się śnią?
    pozdrawiam
    m
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka

Pondo! No to mnie przybiłaś tą swoją listą!!! Och jak ja Ci zazdroszcze, że to wszystko rozumiesz i tak się orientujesz...
    Ale wielkie dzięki za linka do pieluszek bambino mio, właśnie od godziny ich szukam i nie mogłam znaleść...
    A i zaraz sobie poszukam te Twoje wybrane produkty. W razie co mam ściągę , jak już sama zgłupieje do reszty.

A co do snów, to mi pare dni temu się śniło, że urodziłam synka o 2 miesiące za wcześnie i nic nie miałam tylko pieluchy tetrowe te po mnie i mojej siostrze...

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

A ty kochana myślisz ,że dlaczego mam już zamówione rzeczy, bo się bałam ,że nie zdążę
    Ja tą liste tworzę od miesiąca, M się ze mnie śmieje, i ma racje- że spędzam godziny na pieluchowych forach. I robię notatki. Tak notatki- skrzywienie studenta doktoranta
    proszę doświadczone mamy o przeglądnięcie listy
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

ala dobrze prawi, kup kilka otulaczy i tetrę, to cię finansowo nie zabije, na noc i wyjścia na początek możesz używać jednorazówek - zresztą jeśli masz zamiar przebierać maluszka w nocy (ja nawet pampki na początku też zmieniałam małemu co karmienie czyli co ok 2godź) to możesz mu też spokojnie tetrówki + wkładka z polarku (sama sobie wyciąć możesz) zakładać i to powinno na początek wystarczyć. No i możesz też sobie uszyć przecież pieluszki lub kupić troszkę tańsze u naszych dziewczyn szyjących tu z forum. A co do mętliku to normalka, ja jak się wgryzałam w wielo to około tygodnia intensywnie przesiedziałam na necie- mały miał 2 miesiące i troszkę go wtedy zaniedbałam więc czytaj czytaj póki maleństwo w brzuszku

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Cytat Zamieszczone przez emma

A co do snów, to mi pare dni temu się śniło, że urodziłam synka o 2 miesiące za wcześnie i nic nie miałam tylko pieluchy tetrowe te po mnie i mojej siostrze...
    no to sobie wyobraź że ja tak miałam na prawdę
    nawet koszuli nie miałam dla siebie
    DOULA

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

dodam jeszcze że wszystkie używane wielorazówki i otulacze możesz odsprzedać jak Ci dzieć wyrośnie

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

ja bym proponowała 3 otulacze i tetrę lub frotkę, to najtańsza, ale i najpracowitsza wersja. wtedy na wyjścia będą jednorazówki.

zobaczysz jaki maleństwo będzie miało rytm i wtedy zainwestujesz sobie dalej. z 5 otulaczami bym nie szalała, dasz radę z 3, szczególnie latem. na początek wełniane możesz sobie odpuścić. jeśli się okaże, że kupki "płyną" to szczególnie tetra w połączeniu z wełnianym otulaczem może okazać się mordęgą, będziesz ciągle zapierać i suszyć...
    jak kupki nie będą bardzo lejące to sobie dokupisz jakąś super wełenkę.

poszłabym zdecydowanie w kierunku pieluszek one size, czyli jeden rozmiar od urodzenia do końca okresu pieluszkowania.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustonoszka
    Miejscowość
    Katowice

Ja bym zrobiła tak:
    tere już masz i dobrze,
    kupiłabym bambino mio ten zestaw, tam jest 3 pary majteczek ( otulaczy ) niestety nie mam porównania co do otulaczy innych firm, bo dopiero do mnie jadą ( używam wielorazówek od 1,5 i zaczełam z powodu uczulenia na pampki mojego synka ),
    kupiłabym papierki, izolują od wilgoci pupcie dziecka, ja miałam na początku te z canpola za 10 zł,
    paczke pampków na wyjścia i na noc, choć w nocy i tak pieluch sie czesto zmienia, bo takie maleństwo czesto je
    i zobaczyła czy dasz rade, znam mamy które kupiły wielorazówek wg mnie za majatek, a później zrezygnowały, fakt mozna odsprzedac, ale czemu masz byc w plecy
    Ja też starałam się iść po kosztach i nie wiedziałam czy dam rade z wielo, wiadomo pampka do kosza wyrzucisz, a tu każda kupe trzeba zaprac od razu ( czyli każdą pieluchę ), jednak te pieluchy trzeba uprac i poskładać, a jak się jeszcze ma w domu rozbrykaną 2-latke to czasu jak na lekarstwo
    Ala dałam rade, dokupilam kilka kieszonek ( pojedyncze sztuki ) sprawdzam co nam sie najlepiej spodoba i dokupie, zaplanowałam sobie, że co miesiąc bede wdawała na wielo tyle co bym wydała na pampki.
    Fakt na początku to spory wydatek, mój mąż już nawet nie sprawdza stanu konta, żeby się nie denerwować, no ale to taki przełomowy miesiąc mam już na tyle pieluch, że spokojnie moge nie wspierać się pampkami.
    Wciągniesz się najważniejsze, zeby podchodzić do wszystkiego zdroworozsądkowo
    Mama Kasi i Kuby

Chustomanka

Od rana siedzę i czytam . I chyba już z 500 razy zmieniłam zestaw pieluszkowy... Nawet już i kieszonki wymysliłam i z 6 otualczy...
    Ale obecnie myslę o takim minimum. Po przeczytaniu waszych rad, myśle, że macie rację. Nie ma co kombinować, zwłaszcza, że nie wiadomo jaki ten mój synek będzie...
    Więc tak:
    policzyłam i dokładnie przejrzałam stare pieluchy i mam
    -7 pieluszek tetrowych
    -4 pieluszki chyba flanelowe (takie jakby ze zbitego materiału, nie jak tetra cieniutkie), no właśnie , czy one będą dobre? nie będą za ciasne czy coś? nadadzą się do otulacza?
    do tego wymyśliłam by dokupić:
    -BambinoMio 8 szt, tylko może znajdę w normalnym sklepie, bo z wysyłką to ponad 70zł
    -pieluszki muślinowe Isme Vimse 4 sztuki, drogie to, ale skoro takie chłonne to pewnie warto?
    -i myślałam czy do reszty nie dokupic tych reczniczków z IKEA, tylko musze dokładnie dowiedziec się o które chodzi, mam nadzieje że są jeszcze. hmm, tylko ile radzicie? pranie planuje robić mniej więcej co 2 dzień

co do otulaczy to się jeszcze wacham, ale jak na razie:
    -Isme Vimse otulacz bawełniany, tylko czy to jest ten PUL?
    -mysle też o otulaczu Bambinex one size i z mkrowłókna Lenya
    -i jakiś kupiony niefirmowy

A poza tym to może jeszcze jakąś pieluszkę formowaną, by zakładać w domu bez otulacza jak jest b. gorąco, tylko jeszcze nie wiem co, zbyt mało wiedzy posiadam , no i jakąś kieszonkę może, ale też się w tym jeszcze nie orientuje...
    Co myslicie o tym?

Chustomanka

Aha, bym zapomniała.
    Bardzo Wam dziękuje za pomoc i za niezawodność. Nie liczyłam na tak szybką pomoc... A tu proszę!!!
    Wczoraj wieczorem napisałam Wam ładne podziękowania, ale ze zmęczenia nie klinełam na wyślij, tylko od razu się wylogowałam

Chustomanka Awatar merolik
    Miejscowość
    Podlasie

Emmo, ja radzę wiecej tetry, chociaż ze 30 sztuk (aha, poprawka, jesli chcesz prać nie codziennie, a co drugi dzień). I nie przerażaj się na zapas, że nie dasz rady, ja od początku jadę na wielorazówkach, przez prawie 4 miesiące zuzyłam 2 paczki Pampersów (bo mąż kupił , w razie czego warto mieć jakieś jednorazówki - może byc jakiś kryzys, szczególnie w nocy... Mam pod ręką jakieś prawie zawsze, z tym, że ekologiczne - Tushies lub Wiona (te drugie lepsze).

Co mi się jeszcze nasunęło po lekturze Waszych wypowiedzi Twoich i Pondo:
    -żeby uniknąć odparzen, warto kupić nppolarowe poszewki na poduszki za grosze i pociąć na wkładki (to zamiast wkładki sucha pielucha)
    -w razie odparzeń polecam nagietkowy krem Weledy - miałyśmy problem przez kilka tygodni, używałyśmy wielu specyfików, dopiero ten krem pomógł;
    -przy rzadkich kupach noworodka otulacze wełniane faktycznie nie są najlepsze
    -otulacz bawełniany Imse Vimse też zawiera warstwę PUL
    -"piersiowych" kup nie trzeba w ogóle zapierać, rozpuszczaja się i spieraja ładnie,
    -pieluszki one size często są dość duże, tak samo jak frotowe i flanelowe imse vimse - tych zaczęłam używać dopiero ok. drugiego miesiąca.

Powodzenia!!

Uprawnienia umieszczania postów