Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 180 z 212

Wątek: Franiszki

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    dlatego pojawiła się ocena kosztów wysyłki

przyszła moja z drylinerem. muszę przyznać, że chyba nie będę już więcej zamawiać. byłam ciekawa tych nowych tkanin wewnętrznych, ale sam sposób wykonania pozostawia jednak niedosyt.
    1) one są jakieś takie inne... ciągnące, lejące... sama nie wiem. może to kwestia PULi,może tych właśnie innych wnętrz.
    2) napy są brzydkie i bezpolotowo wpinane.
    3) PULe na zdjęciach wyglądają dużo ładniej przy sprzedaży internetowej uważam to za nieuczciwość.

aczkolwiek - wydaje mi się, że jeśli dla kogoś ważna jest użyteczność, a nie estetyka - ze względu na ich dość niską cenę jednak polecam
    a masz jednokolorowego pulu czy we wzorki?
    bo mam z jedkolorowego pula to on sie tak rozciaga a ten wielorkolorowy sie nie naciaga wiec to chyba od tego zalezy.
    mi to rozciaganie pasuje bo moge fajnie ja dopasowac.
    sa ok,nie mialam przecieku ale jakos super zachwycona nie jestem,cena napewno jest duzym plusem.
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

mam tylko wzorki - pawie i auta. miałam też gwiazdki, ale już nie mam.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

to teraz ja,bo mam chwilkę
    mam kieszonki z PULem we wzorki,otulacz z jednokolorowym,mam dryliner i polar,mam napki i konopie
    aha i pieluchy rozmiarowe,bo onesize nie ma co oceniać czy pasuje czy nie,na jedno dziecko onesize będzie lepszy,na inne gorszy.
    PUL w te wzory franiszki jest identyczny jak PUL w te wzory innych firm/handmade,więc zarzuty wobec PULa co do rozciągliwości czy inne wady mozna także skierowac w stronę innych firm.
    PUL jednokolorowy jest...zwykły,porównywalny do wonderoosa czy fuzzibunz,nie widzę różnicy,widzialam cieńsze i bardziej uciągliwe PULe.
    dryliner jest jak dryliner,coolmax podejrzewam ze zdjęć tak samo,od dawna na rynku są dostępne wkłady z drylinera,kto używał,wie ze oba materiały nie daja uczucia suchości,zresztą polar czy mikropolar tez nie jest pod tym względem idealny niestety.
    http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=11&id=156&ec=0

na chwilę obecną po kilku praniach w 60stopniach polar nie jest zmechacony,nadal jest miękki i co ważne,gęsty (a dając przykład choćby wonderoosa czy sławnego naughty baby,wiem,że polarek może szybko zmienić się w złachaną cieniznę),zresztą jest też dosyć gruby.
    napy są ...hm,normalne,szyte identycznie jak kiedyś szyła Babyetta czyli nie równo nap do napa przypięty,tylko trzeba troszkę naciągnąć.
    kieszonki są z klasycznego wzoru szyte,nie przeciekają póki dziecię nie nasika ponad normę.
    rozmiar L trzyma się przedzialu wagowego,jak porządna pielucha.
    na pewno są to lepsze kieszonki niż made with love in China,do których mam posiadając 13-kilowego pieluszkowca sporo zarzutów ostatnio.
    dla mnie kieszonki są porównywalne do większości szytych przez forumowy handmade jeśli chodzi o jakość i technikę,trafiłam już kilka razy na buble handmade`owe swoją drogą,te są porządnie odszyte,nic się nie pruje.
    zarzuty mam do konopii i formowanek-formowanka od zewnątrz ma falbankę a wewnątrz nie,prawdopodobnie po to,by zachować wąski krok przy jednoczesnym istnieniu falbanki utrzymującej zawartość w środku,jednak jest to dość niewygodne gdy siedzi w środku wkładka,trzeba ją poprawiać.
    natomiast material konopny (z info-najgrubszy),to tkanina z zewnątrz konopna,wewnątrz płaska,co oznacza dość niską chlonność,wkładki są z dwóch warstw konopii i formowanka kieszonkowa z polarem też powinna być tak szyta,mimo iż będzie ciut grubsza (za to bardziej chłonna,bo z jednej warstwy prawie wcale nie chłonie).
    otulacz z drylinerem wewnątrz-jedyną funkcją drylinera w nim jest ukrywanie lewej strony PULa i dziecku jest przyjemniej,zakladki są przydatne,choć przez nie otulacz dluzej schnie.
    Ostatnio edytowane przez Mag ; 13-12-2010 o 14:48

Chustonoszka

Domyślnie

Magda, dzięki za obszerną recenzję. Wkleiłaś link do władki suchej Mother-ease , ale bez komentarza - napisz, proszę, czy ta wkładka Ci się sprawdza? Jest droższa od innych, ale może warto?

Chustonoszka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamuśka Zobacz posta
    [...]
    Jak się przekonałyśmy szerokość pieluszek w kroku ma ogromne znaczenie w przypadku wyjątkowo chudych lub pulchnych nóżek. Przy chudych nóżkach pieluszka powinna być raczej szersza - minimalizuje to wycieki, natomiast w przypadku "kobiecych" udek lepiej sprawdzają się węższe pieluszki - łatwiej założyć i dopasować, a wycieki się nie zdarzają bo udka "utrzymują" pieluszkę we właściwym miejscu. No i raczkujące/chodzące dziecko z pulchnymi nóżkami, ale wąską pieluszką nie chodzi jak kaczka
    Dzięki za te refleksje! Dla mnie bardzo cenne.

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

co do polaru to jest fajny nie kulkuje i nie szmaci,kupiłam u niej Pul we wzorki polar,a Kasiunia uszyla mi pieluszki.
    a na bazarku kupilam jednokolorowa kieszonke z coolmaxem czy drylinerem nie paietam cio to jest i i sie naciage wiec to moze jednak od pula nie zalezy tylko od tego co jest w srodku.
    pul ja pul,wiekszosc dziewczyn szyje z nich pieluchy.a pielucha jak pielucha,dobrze uszyta-starannie no przecietne,nic wiecej ani zlego ani dobrego nie moge juz o nich napiasc.
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vena Zobacz posta
    Magda, dzięki za obszerną recenzję. Wkleiłaś link do władki suchej Mother-ease , ale bez komentarza - napisz, proszę, czy ta wkładka Ci się sprawdza? Jest droższa od innych, ale może warto?
    zdecydowanie się nie sprawdza,dlatego wiedziałam,że i tu dryliner też nie będzie dawał uczucia suchości.zachowuje się jak cienki kawałek sztucznej szmatki,czuć wilgoć na pewno.gęsty polar też w pewnym momencie chlupoce,ale mokry jest jakoś przyjemniejszy.
    różnica w obu drylinerach jest taka,że franiszkowy dryliner jest jak dzianina,rozciąga się i tym bardziej jakoś czuć wilgoć,a dryliner mother-ease jest nierozciągliwy i mniej czuć wilgoć,ale to malutkie niuanse,oba nie spełniają swojej roli i dlatego pewnie dryliner jest tańszy niż porządny polar.
    aha,polar kolorowy franiszki jest bardziej puchaty,grubszy niż biały,ale różnica jest tycia,tak czy siak,do polaru nie mam zastrzeżeń.
    zresztą odnosząc się do cen,taka moja dygresyjka-kieszonka to okolice 35zeta i da się w tej cenie zarobić jednak dając klientowi dobry polar,dobry PUL i na życzenie wszystko co on chce,a klient może wyjść z tego zadowolony,myślę,że to jest super rozwiązanie jeśli ktoś podchodzi ekonomicznie do pieluch i nie pożąda nowych wzorów.dla nas na przykład kieszonki tzw. "tanie" z Chin nie istnieją jako wybór,dziecka nie mogę dopiąć w żaden sposob,więc daleko im do onesize do końca pieluchowania wbrew "uczciwym" opisom sprzedawców z allegro-nam brakuje jeszcze pol roku.

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

a co do tkaniny konopno bambusowej to jest niechłonna?
    bo chiałam ja na wkladki do formowanki -kieszonki na noc?
    na noc sie nie sprawdzi?
    nawed 3 / 4 warsztwy?
    jaka ona jest gruga Magdo?
    ja mam polar kolorowy .
    pogubiałąm sie juz w tych tkaninach? czy im wyższa wartos garamatury ty chłonniejsza tkanina?
    bo juz niec nie wiem.
    http://www.franiszki.pl/tkaniny_bambusowe.html
    Ostatnio edytowane przez mTuśka ; 13-12-2010 o 14:15
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

tkanina konopno-bambusowa jest jednostronna,tzn. po jednej stronie są te cale konopie z bambusem a po drugiej osnowa poliestrowa,na formowanke kieszonke nocna to bym dwie warstwy tej tkaniny brala i polar,wkladki mam skladane:
    http://www.franiszki.pl/images/p012_1_02.jpg
    na pewno brałabym teraz większe i dłuższe,żeby na całą dlugość pieluchy starczyły,bo moje sa za krotkie.no ale nie wiem czy warto-składane nature babies bambusowe kosztują 15zeta,luluu nature konopne wkłady 10zeta.o chłonności za bardzo się nie wypowiem,za rzadko prane,na razie chłoną przeciętnie,myślę że składane (wtedy będzie to kilka warstw) po odpowiedniej ilości prań będą dobre.

Domyślnie

Jestem autorką pieluch Franiszki i chce podziękować za wszystkie uwagi te miłe i mniej miłeStarałam się na bieżąco wprowadzać zmiany żeby pieluszki były jak najlepsze.Wprowadzę również zmiany w nabiciu nap na patka według uwagi Magdy1980 i dołożę po jeszcze jednym napie na patkach żeby lepiej się zapinały.Co do uwag Mi napy nie są brzydkie są ładne i dobrej jakośći takie jak stosuje większość osób szyjących w Polsce podobnie pul jest ładny,delikatny i też większość pieluch z nich jest uszyta.Jest tak,że ten sam pul uszyty z polarem wygląda inaczej niż uszyty z delikatnym i cienkim coolmaxem czy drylinerem.A ,że nabite bez polotu to już sprawa gustu przecież wystarczy napisać jakie kolory i gdzie mają być nabite i wtedy nie ma nieporozumień.Zakładając firmę założyłam ,że chce stworzyć pieluszki ,które będą alternatywą dla bardzo drogich bumgeniusów,woondersów itp a ,które jakością nie będą odbiegać co do tkanin i jakości uszycia.Są to pieluszki dla mam ,które po prostu chcą pieluszkować naturalnie i chcą dobrej jakości pieluszki za niewygórowaną cenę.Proszę zawsze pisać jak ma wyglądać pieluszka a ja taką uszyję wybór tkanin naturalnych i mniej naturalnych jest duży

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

o!
    no, nie wiem... mi coś w napach nie podchodzi duże są i jakoś tak... nie wiem...

jeśli chodzi o rozciągliwość PULa, to może rzeczywiście Muksuty tak mają nie wiem, bo nie mam chyba więcej muksutowych pieluszek...

a skoro Magda1980 tak bardzo zachwala polar, to może się skuszę
    tylko ja mam wielką prośbę o jak najbliższe realnemu wyglądowi zdjęcia, bo na zdjęciach one, te PULe, wyglądają inaczej...

heh... i żałuję, że nie poczytałam wcześniej o Drylinerze...

Domyślnie

Zdjęcia może są o tyle złe,że tak do końca nie oddają nasycenia barw bo są to bardzo żywe i ładne kolory dużo ładniejsze niż na zdjęciach.Napiszę po raz kolejny napy mam standartowe takie jak we wszystkich pieluszkach generalnie, te napy można spiąć z napami woondersa czy bumgeniusa i każdy to może sprawdzić,nie odbiegają ani wielkością ani wyglądem także ciągłe zarzuty o wielkości nap są naprawdę bezpodstawne a wręcz dla mnie szkodliwe bo odpychają potencjalnych chętnych na zakup pieluszek.Co innego uwagi co do wykroju czy jakości wykonania bo tu cennych uwag nigdy nie za dużo bo mogę zawsze skorygować wykrój tak aby pieluszka była jak najlepszej jakośći i funkcjonalności.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

hmm... to ja na razie nic nie będę pisać, bo nastawiona jestem do Franiszek bardzo pro i niejednej Mamie poleciłam, a z tej dyskusji zaczyna wynikać, że jestem ogromnie niezadowolona.

Chustomanka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Ja też żałuję, że nie poczytałam wcześniej o drylinerze, bo zupełnie mi się nie sprawdza. Będę jeszcze próbować może z wkładem na górze? Poza tym kieszonka ładnie odszyta, a z formowanki bambusowej jestem bardzo zadowolona. Ceny przystępne, napy ok. A różnice w kolorach - prawie każda pieluszka jaką zamawiałam wyglądała na żywo troszkę inaczej niż na zdjęciach - taki urok kupowania przez internet.

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariakasprzak Zobacz posta
    Zdjęcia może są o tyle złe,że tak do końca nie oddają nasycenia barw bo są to bardzo żywe i ładne kolory dużo ładniejsze niż na zdjęciach.Napiszę po raz kolejny napy mam standartowe takie jak we wszystkich pieluszkach generalnie, te napy można spiąć z napami woondersa czy bumgeniusa i każdy to może sprawdzić,nie odbiegają ani wielkością ani wyglądem także ciągłe zarzuty o wielkości nap są naprawdę bezpodstawne a wręcz dla mnie szkodliwe bo odpychają potencjalnych chętnych na zakup pieluszek.Co innego uwagi co do wykroju czy jakości wykonania bo tu cennych uwag nigdy nie za dużo bo mogę zawsze skorygować wykrój tak aby pieluszka była jak najlepszej jakośći i funkcjonalności.
    bardzo mi sie niie podoba taka dyskusja.
    ja mam zastrzazenia np co do kontaktu z pania,i z niki sie tym nie dziele.
    dziwa mnie jakies dygresje i dyskusje.az strach sie odezwac,a Pani wypowiedzi jakby obronie odczytuje jak atak i nie tylko ja.
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja tego jako atak nie odczytuję,faktycznie pani ma rację co do zarzutów wobec PULa czy nap,wcześniej czytałam ten wątek i jest sporo uwag w tym kierunku a przecież wszystkie mamy handmade korzystają z tych PULi i są chwalone.dlatego głównie się odezwałam,ale...jako była moderatorka w tym dziale prosiłabym o nie zabieranie głosu przez producenta pieluch w dziale,w którym jest to zabronione dla producentów i sprzedawców.
    na forum jest dział dla producentów i sprzedawców "reklama",tam za odpowiednią opłatą (wcześniej trzeba napisać do adminki Jazzoo) można umieścić dokładne info o swoich produktach.dyskusja w wątku recenzyjnym,który służy jedynie do wypowiedzi forumowiczów nie zaangażowanych w produkcję i sprzedaż,może toczyć się jedynie pomiędzy tymi forumowiczami.

Domyślnie

Bardzo przepraszam,że zabrałam głos ale te napy nie dawały mi spać nie chciałam nikogo urazić jeżeli tak to bardzo przepraszam.Chciałam tylko wyjaśnić ,że napy nie mogą być złe czy brzydkie bo większość producentów w kraju i zagranicą stosuje je do pieluszek i nikt się na nie generalnie nie skarży.Postarajcie się mnie zrozumieć te strony były otwierane ponad 4500 razy i nieraz pisano do mnie z zapytaniem czy te napy są naprawdę złe a siła przekazu takich postów jest naprawdę wielka

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

skoro magda1980 upomniała i mogę przestać obawiać się kolejnego "naskoku" Producentki - piszę.

pamiętajmy, że w wątku była/jest mowa o napach starych i nowych
    obejrzałam. nowe rzeczywiście, są bardzo podobne do innych. nie wiem z czego wynikało moje pierwsze wrażenie.
    "bezpolotowość" wpinania podtrzymuję. jaki sens ma mieszanie kolorów, jeśli na końcu i tak widać tylko jeden? tracą swoją funkcję zdobniczą.

ponaciągałam też inne muksutowe PULe, które mam w domu - tylko te franiszkowe się tak ciągną. pawie bardziej, auta mniej. nie wiem z czego to wynika

Chusteryczka Awatar mgosia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

hmm mam pule od pani Marii mam też pule z ekosiec. jak dla mnie jedno i to samo. Napy z tego co kojarzę Pani ma z czeskiego, więc też wiadomo co to
    przepraszam z góry za literówki i brak polskich znaków, często piszę z telefonu
    Gosia mama Lili (10 2009 oraz Hani 03 2012)

mój blog

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

moja z drylinerem jest fajna. nic nie przecieka, nie jest sucho jak w polarku, ale nie mokro jak w tetrze bałam się, że będzie gorzej

Uprawnienia umieszczania postów