Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 100

Wątek: Nietypowa mama - i chustowiązanie?

Chustonówka

Domyślnie Nietypowa mama - i chustowiązanie?

Hej!
    Podglądałam forum jako gość, ale postanowiłam się ujawnić, może pomożecie i rozwiejecie wątpliwości

Od 6 tygodni jestem szczęśliwą mamą - dość "nietypową" bo poruszam się na wózku. Jestem dość mocno sprawna i mobilna, ale mimo to chciałabym sobie ułatwić żywot. Wolne ręce przy przenoszeniu dziecka są dla mnie szczególnie ważne - bo ręce są mi potrzebne także po to bym sama mogła się przemieścić (wózek).
    Inna rzecz to wyjścia z domu - łatwiej mi i małżonowi będzie wyjść z dzieciem zamotanym w chustę niż z parą wozków (małż zdrowy)

I teraz - garść pytań:
    1. Mam pożyczoną chustę - ale na metce pisze - 100% bawełna - więc to zapewne nie jest chusta elastyczna. Nadaje się też?
    2. Jeśli jednak nie - jaką chustę kupić na początek? Szperam po allegro - pojawiły się też jakieś "tanie" chusty - lepiej tego nie kupować prawda? Wziąć coś sprawdzonego?

3. Jakie wiązania dla takiego maluszka jak mój? Kangurek i kieszonka? jeszcze coś???

4. Na razie trudno opanować mi tą ogromną ilość materiału... i boję się, że przez nieudolne wiązanie Mała będzie miała źle ustawiony kręgosłup czy nóżki i zrobię jej krzywdę... czy są jakieś punkty, które muszą być spełnione, aby wiązanie uznać za prawidłowe? Np nogi w takiej a takiej pozycji itp itd??

5. Ile godzin na dobę można dziecko w chuście nosić? Noworodka? Jakieś ograniczenia są??

Wszelkie rady i pomoc bardzoooo mile widziana!

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

witaj
    zarówno w elastycznej ja i tkanej można nosić od urodzenia. najlepiej jakbyś znalazła doradce chustowego z twojej miejscowości - byłoby ci najłatwiej się nauczyć wiązać.
    chustęlepiej mieć firmową i sprawdzoną.
    wiązania : kieszonka i kangurek ok. z chusty tkanej ( elastyczna ma tylko jedno wiązanie)

w sumie to mi się wydaje ze na początek byłoby ci łatwiej w elastyku (bo noworodka jednak czesto się wyjmuje na karmienie, przewijanie a elastyka nie trzeba wiązać za każdym razem), ale to najlepiej sama spróbuj i oceń.
    nie ma odgórnych ograniczeń ile można nosić. nie da się nosić non-stop (bo właśnie karmienie , przewijanie itp)

jeszcze tak sobie myślę ze w twoim przypadku węzeł powinien być z przodu żeby Cie nie uwierał wiec sprawdź długość chusty - czy wystarczy.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustonówka

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem co to znaczy, że -
    elastyczna ma tylko jedno wiązanie
    ??
    Możesz polecić jakieś konkretne modele chust? A Tula np?

Czy warto uczyć się wiązania na tej chuście którą mam - bawełnianej - czy lepiej najpierw kupić elastyka, bo się zupełnie inaczej naciąga i tak dalej?

O ograniczenia w noszeniu pytałam, bo kiedyś spotkałam się z opinią, że nie dłużej niż 2h dziennie, coś jak z fotelikiem samochodowym.
    A cały dzień owszem nie da się nosić, i nawet nie zamierzałam - chodziło mi tylko o to co słyszałam na ten temat.

Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

chuste elastyczna mozna zawiazac tylko w jeden sposob (mimo, ze czasem w instrukcjach sa tez inne wiazanie) -w kieszonke z rozlozonymi polami (http://www.chustomania.pl/online/chu...ste_elastyczna) - na dziecku musza byc trzy warstwy materalu.

co do ilosci noszenia - mozna tyle ile osobie noszacej i dziecku jest wygodnie. niektore dzieci na pcozatku z chusty wychadza tylko na karmienie/przewijanie/sen nocny, inne- sa noszone doraznie, jak jest taka potrzeba...

najlepiej chyba byloby zebys sie spotkala z doradca - na zywo jednak latwejjest pokazac co i jak
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustomanka Awatar deviltya
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

elastyczne są fajne z polekontu.
    poszukaj kogoś z okolicy, albo zostają filmiki na youtube, powodzenia

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

Elastyczna też jest bawelniana
    Tanich poscielowych z alego rzeczywiście nie warto kupować.

I też jak wyżej myślę ze w elastycznej byłoby ci na początek wygodniej
    Przy czym akurat nie polecam polekontu bo wydał mi się gruby i mniej współpracujący niż Gabi.
    Innych elastycznych nie miałam w ręku.
    Powodzenia!
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Chusteryczka Awatar doominikaa
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

przyjrzyj się też chustom kółkowym, może w Twoim przypadku łatwiej będzie ogarnąć coś krótszego?
    no i rzeczywiście z doradcą weźmiesz lalkę i będziesz ćwiczyć wszystkie możliwe warianty
    napisz, skąd jesteś, na pewno ktos się odmelduje z okolicy
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, niepraktykujący ale z sentymentem.
    Matka Mateusza (wrzesień 2005) i Małgośki (styczeń 2008), była chustonoszka, ale trzymająca jeszcze szmaty w szafie.
    No chustopróchno po prostu.

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Zdecydowanie spotkaj się z doradcą. A jaką masz chustę?
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

Chustonówka

Domyślnie

Dziękuję za rady!
    Czyli rozumiem, że tego wiązania na tej bawełnianej nie powinnam robić? http://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Debrah Zobacz posta
    Dziękuję za rady!
    Czyli rozumiem, że tego wiązania na tej bawełnianej nie powinnam robić? http://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0
    To jest wiązanie dla chusty elastycznej, zatem nie
    A jaką masz chustę tę bawełnianą? Jakiej firmy?
    Witek 2012

Chustopróchno Awatar Paprotka
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Debrah - chusty elastyczne też w większości są 100% bawełny, tylko są dzianinowe, dlatego elastyczne Napisz jaką masz (firma), albo poka zdjęcie, to na pewno odszyfrujemy
    I koniecznie zdradź skąd jesteś - a nuż masz obok pomocną chustomamę forumkę bogatą w chusty Zdecydowanie wydaje mi się, że taka wyjątkowa chustomama jak Ty powinna przetestować różne chusty, żeby wiedzieć, w której będzie najlepiej
    Francik (06.08.09), Antoniczek (10.04.11) (*23.05.12), Janko (23.01.14), Zeflik (12.09.15)

Zapraszam do galerii TUTAJ na handmade TUTAJ

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Halo halo!!! A gdzie są nasze wszechwiedzące doradczynie chustowe!??? Że też żadna jeszcze nie zajrzała do tego wątku??

Moja rada dla Ciebie jest taka sama jak pozostałych: najlepiej będzie, jeżeli ktoś doświadczony Ci pomoże dobrać rodzaj chusty i wiązanie tak, aby było Ci maksymalnie wygodnie. Może się okazać, że 5 metrów materiału i dociąganie to w Twoim przypadku za dużo zachodu (bo masz za plecami wózek, ja nie potrafiłabym wiązać siedząc na krześle...), może wystarczy elastyczna (której nie trzeba dociągać) na początek, a potem jakieś wygodne nosidło ergonomiczne?
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustonówka

Domyślnie

Chusta ma metkę z bociankiem, pisze NiMar, 100% bawełna, jest w kolorowe pasy (tylko z jednej strony). Brzegi ma ścięte na skos.

Pożyczona dla rozeznania czy to się sprawdzi w moim wypadku, jeśli tak - to kupię swoją.

Jestem w stanie wstać z wózka, mogę wiązać na krześle itp itd, byle w pozycji siedzącej - więc oparcie wózka w samym zawiązaniu przeszkodą nie jest, mogę się zamotać gdzie indziej, a potem na wózek usiąść.

Probowałam przed chwilą kieszonkę na zewnątrz - to co mi nie wychodzi to to, że jest..zbyt "sztywno" - nie wiem, mam doścluźno te ramiona "X" puścić? Bo ciągle jak robię to dziecko ma "za ciasno", mam problem, żeby się wygodnie "zapadło" w materiał. No i jeszcze muszę wyczaić jak ustawić sobie wysokość, tj. na jakiej wysokości pupa dziecia w stosunku do mojego ciała , bo teraz to mnie głową smyra po twarzy, jest za wysoko)

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jestem drobną (xs, 160 cm wzr) osobą.
    Jeśli chodzi o to skąd jestem: kraków.

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

zagladnij moze na podforum Krakow http://chusty.info/forum/forumdisplay.php/120-Kraków
    napewno znajdzie sie ktos chetny kto pomogl by Ci tzn. pokazal w realu jak wiazac
    powodzenia

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

w krakowie jest wielu doradcow
    napisz do kogos na pewno cos doradzi
    na pewno Pasiata organizuje regularnie warsztaty i spotkania
    albo zajrzyj na jakies chustospotkanie do famigi w srody po poludniu na pewno znajdzie sie pare osob ktore beda mogly cos doradzic i pokazac rozne chusty tylko daj znac w watku ze bedziesz zeby przyniesc rozne chusty
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

no i Twoja chusta to nie do końca to o co nam chodzi rozglądnij się tu po chustostraganie, na pewno znajdziesz coś porządnego dla siebie, bo z tego co masz raczej trudno będzie cokolwiek zawiązać.
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

Kochana !!! Ależ fajnie że chcesz chustować

ale do rzeczy...

Chusty różnią się SPLOTEM oraz SUROWCEM z jakiego zostały wykonane

ELASTYKI - w większości bawełniane, splot rozciągliwy czyli elastyczny, jak ściągacz

CHUSTY TKANE - mogą być bawełniane, ale nie tylko, również z domieszkami, np. wełny, bambusa, lnu itp.

Dla dziecka malutkiego bawełna jest ok

Chusta którą masz - hmm... podejrzewam że to zwykła pościelówa (choc wiem że pojawiły się te pasaki też skośnokrzyżowe, może poszperaj po allegro http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0
    i pokaż nam którą masz.

JEŚLI CHCESZ MOGĘ PODAROWAĆ CI ELASTYKA, ZA KOSZTY PRZESYŁKI NOWEGO, GABI.
    Ja też jestem z Krakowa, z tym że ostatnio mało mobilna i nie bardzo miałabym sie jak spotkać żeby przekazać osobiście.

W elastyku jest wygodnie tak mniej więcej do 4 miesiąca potem dziecko już za ciężkie i trzeba przejść na tkaną - i tu polecam polskie NATI lub tańsze Litte Frog
    Mama Kubusia i Basi

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yanettee Zobacz posta
    Kochana !!! Ależ fajnie że chcesz chustować

ale do rzeczy...

Chusty różnią się SPLOTEM oraz SUROWCEM z jakiego zostały wykonane

ELASTYKI - w większości bawełniane, splot rozciągliwy czyli elastyczny, jak ściągacz

CHUSTY TKANE - mogą być bawełniane, ale nie tylko, również z domieszkami, np. wełny, bambusa, lnu itp.

Dla dziecka malutkiego bawełna jest ok

Chusta którą masz - hmm... podejrzewam że to zwykła pościelówa (choc wiem że pojawiły się te pasaki też skośnokrzyżowe, może poszperaj po allegro http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0
    i pokaż nam którą masz.

JEŚLI CHCESZ MOGĘ PODAROWAĆ CI ELASTYKA, ZA KOSZTY PRZESYŁKI NOWEGO, GABI.
    Ja też jestem z Krakowa, z tym że ostatnio mało mobilna i nie bardzo miałabym sie jak spotkać żeby przekazać osobiście.

W elastyku jest wygodnie tak mniej więcej do 4 miesiąca potem dziecko już za ciężkie i trzeba przejść na tkaną - i tu polecam polskie NATI lub tańsze Litte Frog
    Oczywiście, że chcę!

Właśnie, odnośnie tej NiMar - to co mnie zaniepokoiło to to, że ona mi się wydaje jakaś cienka. I chusty chyba nie są "jesnostronne", że wyraźnie widać prawą i lewą stronę, gdzie nie ma w ogóle wzoru. Taki mi się ten materiał wydawał.."zwykły" i mało solidny jakiś.

Chętnie spróbuję czegoś innego, elastycznej może na początek, potem tkanej.
    Wiecie - dla mnie chustowanie to niesamowite ułatwienie - korzyść jeszcze większa niż dla zdrowej mamy.

Ogromnie dziękuję za rady i wszelką pomoc.

Proszę o szczegóły na pw odnośnie kosztów przesyłki chusty:*

Chustoguru Awatar yanettee

Domyślnie

to jutro dogadamy sie na pw

tyle mnie dobrego tu na forum spotkało że teraz ja mogę coś dla Kogoś zrobić

spadam do mojej marudy ząbkującej
    dobranoc

ps. gdybym zapomniała to mi się jutro przypomnij, bo mam 4-latka rozrabiaka, 4 miesięczniaczkę ząbkującą i... remont ...
    Mama Kubusia i Basi

Chustonówka

Domyślnie

To się u Ciebie dzieje rzeczywiście
    Przypomnę się, dziękuję raz jeszcze:*

Uprawnienia umieszczania postów