Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Polar - przemaka czy nie ? Otulacze a wkładki

Chustonoszka Awatar kamilajka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie Polar - przemaka czy nie ? Otulacze a wkładki

Szukałam w tematach poświęconych polarowi (i nie znalazłam), bo chcę zrozumieć, jak to jest z polarem - a dokładniej z otulaczami. Skoro polar (wkładki) przepuszcza wilgoć, to taki otulacz chyba też? Pisała o tym jedna z forumek. Poradzono jej, żeby jak najczęściej zmieniała pieluszkę w środku. Czy to jedyne wyjście? To po co otulacz? I jak go prać, skoro po praniu zaczyna szybciej przepuszczać wilgoć (p. wkładki)?
    Natalka (29.06.2012 r.), Zosia-Aniołek* (01.2014 r.*), Piotrek (04.12.2014)

http://zrobionezkartonu.pl/

Chustomanka Awatar britta

Domyślnie

o wlasnie, tez prosze o wyjasnienie, bo nie rozumiem jak to dziala

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

wszystko zalezy od gramatury, na otulacze idą grube polary z wysoką gramaturą, a na wkladki cieniutki mikropolarek o niskiej gramaturze
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

dokładnie tak jak Wiewiórka napisała, jeśli otulacz jest z grubego polaru to będzie trzymał fajnie szczególnie jeśli pod spodem będzie porządnie chłonąca pielucha, a najlepiej jakby na otulaczu nie było nic - bo polar lubi przemakać przy nacisku i wtedy właśnie przeleci przez niego - otulacz zostanie suchy a rajstopy (jeśli na nim są) będą mokre... ale przy porządnej pieluszce i właściwej gramaturze polarki sprawdzają się całkiem fajnie

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Chyba wszystko zostało już napisane Dodam tylko od siebie, że bardzo lubię otulacze polarkowe. Są przewiewne i wydaje mi się, że nie grzeją jakoś specjalnie, mimo że to polar. Jestem zaskoczona tym, jak długo potrafią wytrzymać. Wkład w środku mokry, a na zewnątrz suchutko. Jak dla mnie super.

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magnolia Zobacz posta
    a najlepiej jakby na otulaczu nie było nic - bo polar lubi przemakać przy nacisku i wtedy właśnie przeleci przez niego - otulacz zostanie suchy a rajstopy (jeśli na nim są) będą mokre...
    A jak dziecko leży to przecież tez naciska, więc chyba się nie sprawdzi co?

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JoShiMa Zobacz posta
    A jak dziecko leży to przecież tez naciska, więc chyba się nie sprawdzi co?
    to zależy jak zasikana jest pielucha, mój młodszy syn w nocy śpi w polarkowych gaciach i nawet jak śpi na brzuchu to nie przemakają a sika sporo, pod spodem ma chłonną welurową formowankę (wydaje mi się że pod polar najlepsze welury lub bambus, które nawet jak są zasikane to nie są takie strasznie mokre), natomiast jak w dzień na drzemkę daję mu samą tetrę to jeśli długo śpi i mocno się zesika to polar potrafi przepuścić...

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

dzieki! No i juz jest jasniej
    A ten grubszy polar to taki na przyklad: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80089927/ ? Czy jeszcze grubszy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilajka Zobacz posta
    A ten grubszy polar to taki na przyklad: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80089927/ ? Czy jeszcze grubszy?
    wedlug mnie ten bedzie za cienki na otulacz mam te kocyki w domu
    Synek 28.05.2003
    Córunia 09.05.2010
    http://cudanakijuicudawianki.blogspot.com/ jak spędzam wolny czas

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilajka Zobacz posta
    Wypróbowałam, na otulacz się jednak nie nadaje (mimo mojego początkowego zadowolenia), może ewentualnie na wkładkę. Jest rzadko tkany, a w porównaniu ze zwartym, mięsistym polarem, który można kupić w sklepach z tkaninami, wręcz dziurawy.

Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kofeina Zobacz posta
    Wypróbowałam, na otulacz się jednak nie nadaje (mimo mojego początkowego zadowolenia), może ewentualnie na wkładkę. Jest rzadko tkany, a w porównaniu ze zwartym, mięsistym polarem, który można kupić w sklepach z tkaninami, wręcz dziurawy.
    ten absolutnie się nie nada, ogólnie kocykowe się nie nadają... ja na początku szyłam z takich kocyków środek do pieluszek, ale ten polar jest cienki i strasznie szybko się niszczy, wyciera się, kulkuje i zupełnie traci właściwości niestety... spróbuj poszukać polaru w sklepach z tkaninami, musi być taki mięsisty, jak pomacasz sobie to od razu wyczujesz różnicę, powinien być taki gęsty, zbity, czasem nawet niekoniecznie wydaje się gruby ale właśnie taki mięsisty i taki jest najlepszy... a może masz jakąś bluzę polarową niepotrzebną, takie sportowe często właśnie są z takiego super polaru, to można spróbować i z bluzy...

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. Super, ze macie juz w tym temacie doswiadczenie, bo musialabym dojsc do tego metoda prob i bledow. To bede szukac, bo jakies bluzy mam

Chustomanka Awatar fiolka
    Miejscowość
    sielsko pod Krakowem

Domyślnie

zawsze można też użyć 2 albo 3 warstwy cieńszego polaru, też fajnie się sprawdza, w sumie to nawet lepiej niż pojedyncza warstwa
    Wicuś 01.2011, Lili 01.2013, Ignaś 10.2014

Chustonówka Awatar ames
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

ikeowski polarek mi także posłużył jako wnętrza kieszonek, ale też zmajstrowałam z niego właśnie taki duo polarkowy otulacz. W środku cienki,a na zewnątrz nieco grubszy,ale pupa wygląda w nim na...dużą więc może lepiej dwie warstwy cienkiego wystarczą. Pierwszy polarkowy otulacz uszyłam z piżamy,ale okazał się za cienki- przeciekał i od razu moczył resztę ubrania. Najszybciej jednak z jednej warstwy, jak dziewczyny pisały, grubego polarku.

Wkładek z kolei używamy na wkład chłonny do otulacza.
    Ostatnio edytowane przez ames ; 13-08-2012 o 22:35

Uprawnienia umieszczania postów