Formowanki do mnie nie przemawiają, pupa wielka i takie tam. Jestem zakochana w kieszonkach, ale z SIO i AIO nie miałam do czynienia. Zastanawiam się nad wzbogaceniem o nie stosika. Jakie są wasze opinie, co lepsze, i dlaczego ?
Formowanki do mnie nie przemawiają, pupa wielka i takie tam. Jestem zakochana w kieszonkach, ale z SIO i AIO nie miałam do czynienia. Zastanawiam się nad wzbogaceniem o nie stosika. Jakie są wasze opinie, co lepsze, i dlaczego ?
Ania, mama Gabrysia (11.08.2010)
u nas zdecydowanie sio!
- główny argument - wkładki można wygotować bez pula, więc to, co styka się z tyłkiem ma szansę zostać rzeczywiście solidnie odczyszczone - w kieszonkach możesz solidnie odczyścić tylko wkładkę, a w aio w ogóle kicha
- w kieszonkach częstsze przecieki
- argument mój osobisty i praktyczny - mam suszarkę, więc aio bym nie mogła w niej suszyć
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
zależy jeszcze czy zależy ci na ekonomiczności (wtedy sio) czy na wygodzie (wtedy aio, choc sio to te nie problem) czy na szybkim schnięciu (wtedy sio)
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
lubię SiO bo szybciej schną niż AiO, wkłady mogę wrzucić na kaloryfer i rano pieluszki do użycia, no i wkłady można poddać stripingowi, moczeniu we wrzatku z kwaskiem czy wyższej temperaturze w normalnym praniu
ale np na noc mam kieszonki i tots AiO z kieszonką
poza tym w tej chwili za najbardziej niezawodną pieluszkę na wyjścia i nie tylko, uznaję AiO bambooty
Pola 2011
U nas górują SIO - szybko schną i łatwe w obsłudze przez M, mam kilka AIO ale schną i schną. Na noc zaś tylko formowanki z wełenką.
![]()
ZAPRASZAM: http://puppino-handmade.blogspot.com/
WYMIANKA http://chusty.info/forum/showthread.php?t=74046
Zdecydowanie SIO z powodów które wymieniły powyżej dziewczyny. Moje ostatnie odkrycie SIO firmy GroVia na fantastyczny rzepi bardzo miękki i chłonny wkład. W dodatku możesz dokupić do niej opakowanie jednorazowych wkładów chłonnych używanych na wyjścia.
Ostatnio edytowane przez Magda&Franio ; 16-03-2012 o 06:50
I my preferowaliśmy SIO do momentu, gdy nie przeszliśmy tylko na otulacze-wówczas u nas w stosiku wszystko inne przestało mieć rację prawa bytu.
mi pasuje to, że do kieszonki mogę wszystko wcisnąć w razie niedosuszonych wkładów. AIO jak dla nas chyba zbyt długoschnące. a które z SIO najbardziej polecacie ?
Ostatnio edytowane przez kundzia ; 16-03-2012 o 08:00
Ania, mama Gabrysia (11.08.2010)
Tylko otulacze w sensie "zeznętrznym". Do środka najpierw wkładałam wkładki (jakoś to dziwnie brzmi), a jak skończył rok to głównie tylko tetrę (w zasadzie dwie pieluszki złożone w prostokąt na początku). Szybko schnie, pupa nieduża. Teraz nawet na dłuższe wyjścia nie zakładam pieluszek. W ostatniej fazie wkładałam tylko jedną. Każdorazowo na pieluszki wkładałam pocięty na wkładki "antybrudzące"-> koc irma z Ikei.
My teraz mamy pół na pół kieszonki i AIO. Z formowankami się nie polubiłam, SIO używałam, ale jakoś straciłam do nich zapał.
SIO - mieliśmy IB i Close Parents. Te drugie miałam dw razy i w obu przypadkach szybko sprzedawałam, jakieś takie przekombinowane były i nie układały się ładnie na pupie. IB zgrabne i śliczne, sle jednak przecieki zdarzały się zceściej niż w innych, no i wkłady bardzo szywnieją, całość dość pancerna. No i wkłady mi wcale specjalnie szybko nie schły, to jest bardzo zbity, konkretny bambus.
AIO - bardzo lubię, za wygodę i niezawodność. Faktycznie np. rozmiarowe BG albo BBH schną długo, dlatego nie przepadam za nimi. Najwięcej mam/miałam różnych AIO z moźliwością cześciowego rozłożenia do suszenia. Mam Tots Bots Easy Fit z wyciąganym językiem, Bambooty mają dwa wkłady doszyte jednym końcem, więc jedne i drugie schną fajnie. Na noc używamy Real Easy AIO, teź z wyciąganym językiem, schnie ok. Najdłużej z tych które teraz mamy schną BG z bawełny organicznej, ale też do przeżycia, bo mają dwa wkłady przyszyte do siebie i do otulacza na końcach tylko.
Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)
Ja ostatnio zamarzyłam o SIO, po zakupie formowanek z wkładami dopinanymi na napy, ale niestety ceny mnie powalają... Kieszonki mamy tanie, ale dobre chinki, a SIO mały wybór i tylko firmówek, więc niestety pozostają marzenia...
Edit. Wyszukałam, że schiselle szyje SIO i to całkiem ładne, w dobrej cenie i nawet po bokach mogą być zapinane, więc już "Lubię to!"
Ostatnio edytowane przez bansza ; 16-03-2012 o 10:58
które sio? Ponoć grovia o których pisza Magda i Franio fajne (dziś koleżanka oglądała w Pieluszkarni), ale nie używałam, Close Parents robi większą pupę i starsze są stosunkowo niewielkie - przy szczuplakach pewnie starczą do końca pieluchowania, ale przy pulpetkach niekoniecznie, troche sztywny pul za to chłonne i niezawodne - przez ponad rok pieluchowania chyba nigdy mi nie przeciekły, nowsze są większe, zgrabniejsze, lepiej się układają, przecieków na razie brak, ale nie używam b. długo; IB tutto jak dla mnie zdecydowanie przekombinowane, rozmiarowe natomiast b. lubię, zgrabne, chłonne, sztywniejsze wkłady mi nie przeszkadzają, na ileś pieluszek przeciek mieliśmy może raz? To chyba kwestii budowy dziecka albo/i dobrego dopasowania rozmiaru. Używam na wyjścia, spacery etc. Jedno czego w nich nie lubię to minky, ale akurat ja wolę gładkie otulacze.
Ostatnio edytowane przez jul ; 16-03-2012 o 22:58
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
Mamy kilka IB (SIO), ale nie leżą nam. Przeciekają nagminnie niestety.
Mam słabość do kieszonek Charlie banana. Zgrabne, nie przeciekają. Wkłady mikrofibrowe schną najszybciej, z tych, które mam.
Mamy tez kilka AIO, faktycznie schną dłużej, ale to chyba też zależy od modelu. Babyetty, które mam schną dość szybko.
Fajne np. są bambooty nocne. Schną szybko, z tym, że wkłady są na zewnątrz, więc dlatego.
miśki dwa i mały ktoś
A próbowała któraś z Was Newborn Bobolidera ? bo mają dopinane wklady i na zdjęciach wyglądają nie brzydko, a cena niska.
ja je mam, i to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej![]()
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
a jak wielkościowo? bo piszą, że do 12kg...
My wypróbowaliśmy wszystko oprócz wełniaków i jedziemy za dnia na IB SIO only(na nocki wonderosy konopne i bambusowe i - tu wyjątek - na spacery do chusty mam kilka kieszonek - IB akurat do chusty nie bardzo się nadają).
Nigdy nam nie przeciekły, niesamowicie chłonne, wkładów zapas mam spory, jeszcze sobie handmejdów trochę zrobiłam, nawet tetrowych i ręcznikowych - też dają radę
O walorach estetycznych pieluch oraz zgrabnej pupce nawet nie muszę pisać![]()