Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: bawełna 100% czy DIAMENT BAMBUSOWY?

Chustonówka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie bawełna 100% czy DIAMENT BAMBUSOWY?

macie? jesteście zadowolone? jaką wybrać?
    Która lepsza i czym tak naprawdę się różnią (oprócz składu)??
    dzięki za odpowiedzi!
    początkująca

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

na początek polecam bawełnę
    zaczynałam od nati diament z bambusem, chusta fajna, ale z perspektywy czasu nie polecam jej jako pierwszej, chusta nie wybacza błędów

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

ja też zaczynałam od nati diament z bambusem i mi się sprawdziła; bawełnę miałam dopiero później
    i mogę polecić bambusa na początek- można go opanować

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

ja bym wybrała bawełniane paski
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Ja się zawsze zastanawiam, czego tam ten diament Wam nie wybacza, że mi jednakowoż wybaczał - to też moja pierwszatkana, zresztą od dwóch lat wciąż u mnie...

Jedna co prawda to prawda - bardziej uniwersalny bawełniany pasiak - bo grubszy i bardziej nośny, do tego bambusy diamentowe są węższe (co jest plusem przy maluchu ale może komuś brakować szerokości przy plecaczkach) no i może ciut takie "śliskie".

Biesz co Ci serce podpowiada, rozum w kwestiach chust niewiele ma do powiedzenia
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Ja się zawsze zastanawiam, czego tam ten diament Wam nie wybacza, że mi jednakowoż wybaczał - to też moja pierwszatkana, zresztą od dwóch lat wciąż u mnie...

Jedna co prawda to prawda - bardziej uniwersalny bawełniany pasiak - bo grubszy i bardziej nośny, do tego bambusy diamentowe są węższe (co jest plusem przy maluchu ale może komuś brakować szerokości przy plecaczkach) no i może ciut takie "śliskie".

Biesz co Ci serce podpowiada, rozum w kwestiach chust niewiele ma do powiedzenia
    no właśnie o tą śliskość chodzi
    jak się przykładałam do wiązań to było super, chusta trzymała jak trzeba
    a jak dziecko zaczęło mi sie wiercić przy wiązaniu i wiązałam bardziej niedbale, to po spacerze osiadała, miałam spore luzy - wiem, to moja wina i kwestia złego wiązania, ale w bambusie zawsze było to bardziej widoczne niż w bawełnie. Teraz, z perspektywy czasu wiem, że trzeba porządnie dociągać, zawsze, nie tylko pierwsze kilka wiązań że rutyna nie zawsze nam służy no i że można poprawić w trakcie noszenia, jak cos mi nie pasuje

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

ja bym wzięła bawełnę, zwłaszcza planując jedną chustę na całe noszenie - sprawiłam koleżance w prezencie, potem okazało się, że diament bambusowy stosunkowo mało nośny, a dziecko jej szybko urosło duże i szybko przestała chustować w związku z tym bo jej się chusta wrzynała; no i zdaje się niezbyt ładnie się starzeje. Ale że śliczny to prawda

ps. ostatnio miałam pożyczoną riveę low-cotton - też była mocno śliska i wiązania mi się rozłaziły okrutnie przy moim strasznym ruchliwcu - wydaje się, że trzeba się przyłożyć nie tyle do dociągania (choć oczywiście też), co zawiązać bardzo mocno - mam wrażenie, że to węzeł mi popuszczał.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    ps. ostatnio miałam pożyczoną riveę low-cotton - też była mocno śliska i wiązania mi się rozłaziły okrutnie przy moim strasznym ruchliwcu - wydaje się, że trzeba się przyłożyć nie tyle do dociągania (choć oczywiście też), co zawiązać bardzo mocno - mam wrażenie, że to węzeł mi popuszczał.
    a to swoją drogą - tutaj właśnie wychodzi śliskość chusty

Chustomanka Awatar kista1
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ja tam kocham bawełny, moja pierwsza pasiaki nati- stare grubaśne jakoś mi nie podeszły. Druga- nino bawełniane, cudna chusta, mięciutka, przytulaśna tęsknie za nią. Bambusa nie miałam ale widziałam i faktycznie fatalnie się starzeje

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

mój no-cotton nie tyle sie wiązanie rozłazi co strasznie odzyskuje długość w czasie noszenia i pierwsze3 spacery poprawiam wiązanie co 20mninut a potem do prania bo jasna
    naturalny bambus nie był śliski ale cienki i przy 12,5kg się wrzynał po jakiejś godzinie
    a w wiskoza fajnie mi nosi wprawdze śliska lekko i trzeba mocno wezeł ściagnać ale dobrze zamotana i dociagnięta-śliskośc sprzyja dociaganiu jak zawiąze pożadny węzeł to trzyma super ale wiskozy bambusowej z bawełną nati niemam wiec niewiem mam LL
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Ja bym polecałabym raczej bawełnę 100%. Diament bambusowy obecnie dostępny jest przede wszystkim dość wąski i raczej na lato lub mniejszych dzieci. Przy cięższym dziecku lepszy byłby bawełniany pasiak lub ewentualnie pasiak z bambusem, Marble lub jakiś no- lub low-cotton. Każda z tych chust ma inne właściwości, różnią się śliskością, pracą na długości i innymi cechami. Długo by pisać, ale część osób do mnie dzwoni i doradzam szczerze.
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Chustoholiczka

Domyślnie

IMo bambus

Chusteryczka
    Miejscowość
    Böblingen

Domyślnie

diament bambusowy mam tylko w kawałkach, więc nie wiem jak się sprawdza, ale mam rodosa bawełnianego i polecam mała ma 2,5 tygodnia a z tą chustą dużo lepiej nam niż z elastykiem
    http://kachaskowo.blogspot.com
    a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
    bociany dzieci nie noszą, ja tak (zapożyczone z nosime.sk)

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Kwestia osobistych upodobań.
    Dla mnie bezapelacyjnie wygrywa w tym porównaniu bawełna 100%.
    Bambus jest fajny, ale 1. sprawdza się IMO przy mniejszym dziecku, 2. z czasem brzydko się mechaci.

Chustoholiczka

Domyślnie

no inna sprawa, że bambus bambusowi baaaardzo różny

wystarczy porównać natkową perę i dmuchawce - kompletnie inne odczucia i możliwości, a jeśli do tego porównamy do diamentu to już w ogóle robi się kosmos

ale jak mam w ręku bawełniany diament i z bambusem (bo rozumiem, że pytanie dotyczy tylko tych dwóch chust), to jednak z bambusem lepiej sie dociągał i nosił (nosiłam w obu to wiem)

Uprawnienia umieszczania postów