Używał ktoś? Warto? Jak się sprawdzają w porównaniu do Bambino mio? Szyją aż 6 rozmiarów.
P.S. Pieluszkarnia uruchomiła serwis - pranie pieluszek z dowozem. Super, że w Polsce rozwijają się takie inicjatywy![]()
Używał ktoś? Warto? Jak się sprawdzają w porównaniu do Bambino mio? Szyją aż 6 rozmiarów.
P.S. Pieluszkarnia uruchomiła serwis - pranie pieluszek z dowozem. Super, że w Polsce rozwijają się takie inicjatywy![]()
serwis rewelacyjnie że i w polsce działa, mi koleżanka mówiła o czymś takim w niemczech a tu proszę
prefoldów sama jestem ciekawa![]()
Aś, Julek '08 i Alik '11
Jesli dobrze zrozumiałam to co napisane na stronie, to przy wykupieniu usługi serwisu dowolną ilość prefoldów dostaje się gratis.Trzeba sobie tylko dokupić otulacze i papierki.
Tak, tak. O to mi chodziło, że nie trzeba ich najpierw kupić. Chociaż napewno all included![]()
hej, prefordów pieluszkarni używam od tygodnia i sprawdzają mi się super
są dużo bardziej chłonne od tetry, którą używałam do tej pory (co nie jest trudne) - materiału wszytego warstwowo jest tyle, że jest co przesikiwać
ładnie się dopierają, nawet po grubszym
schną długo niestety (pralka, wirowanie) - dlatego wieszam przy lub na grzejniku
schną szybciej niż wkładki bambusowe
mam z zielonym obszyciem i do otulaczy są za długie przy pieluszce all size (podwijam)
Różyczka'10 Anielka'13 (*) Jaś'15
Jestem po pierwszych testach i wg mnie są REWELACYJNE! Przede wszystkim można świetnie dopasować rozmiar bo jest aż 6 do wyboru. Druga sprawa miękkość - kiedy dostałam je nowiutkie już były mięciutkie i miłe w dotyku, po praniu zrobiły się jeszcze przyjemniejsze. Mam czerwone (regular) dla 18 mies. dziecka, składam wzdłuż (więcej warstw chłonnych) i świetnie pasują. Jeśli chodzi o chłonność to mimo, że są cieńsze nie wiedzę różnicy w porównaniu do Bambino mio. Nie wiem jak będą trwałe - trzeba czasu żeby się przekonać. W każdym razie ogromny plus za małą pupę i miękkość. Jeśli ktoś się zraził do prefoldów używając BM, to tu będzie mile rozczarowany miękkością i wielkością - dopasowaniem pieluszki.
a wiecie jak wagowo się to ma do rozmiarów? bo mi nazwy niewiele mówią
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
Ostatnio edytowane przez pepekswiata ; 27-01-2011 o 04:09
Mały Konstruktor 2009, Kochane Żywe Srebro 2011, Gwiazdka 2014
Wg mnie nie ma co patrzeć na kg dziecka czy chłonność tych pieluszek (tzn. ilość warstw jest taka sama, oprócz tych najmnijeszych pieluszek - są ciensze). Ważne są wymiary tzn. długość dłuższego boku. Najlepiej po prostu samemu sprawdzić na pieluszkach jakie się ma, co będzie wysatrczające dla dziecka. Ja miałam duże Bambino mio i składając wzdłuż miałam o ok. 10-15 cm za długą. Wzięłam z tych pieluszkarniowych z czerwonym obszyciem - jest właśnie ok. 12 cm. krótsza. Zależy też jak chcesz składać na trzy - wzdłuż czy wszerz. Ja składam wzdłuż (więcej warstw na całej długości).
Weź np. zwykłą tetrę lub muślinkę lub pieluszkę flanelową złóż w prostokąt (żeby wyszła taka wkładka do otulacza) i przymierz dziecku. Wtedy się przekonasz jaka jest najlepsza długość pieluszki (żeby nie trzeba było zawijać nadmiaru, ale żeby też nie była za krótka i kończyła się w połowie pupy), zmierz i następnie poszukaj wśród pieluszkarniowych prefoldów najbardziej zbliżonej długości. Pamiętaj, że ok. 2 cm. może się skurczyć po praniu - normalne z bawełną.
Ostatnio edytowane przez mamuśka ; 27-01-2011 o 17:27
Teoretycznie tak bo można pokombinować ze składaniem. Ja do kieszonek używam małych BM i mi pasują ale mam kieszonki b. wąskie w kroku - szyte tak na zamowienie. Te pieluszkarniowe by chyba nie weszły (są proporcjonalnie szersze od BM). Natomiast do typowych, firmowych kieszonek myślę, ze byłyby ok. Najlepiej popatrzeć na ich wymiary i sobie przeliczyć, który rozmiar po złożeniu zmieściłby się w kieszonce.
Mały Konstruktor 2009, Kochane Żywe Srebro 2011, Gwiazdka 2014
Dziś dotarła do mnie przesyłka z prefoldami - pomarańczowe i czerwone.
Za kilka dni dam znać, jak się sprawują.
Pierwsze wrażenia - hmm... Z jednej strony miękkość bardzo na plus. Z drugiej strony wydają mi się dość wąskie po złożeniu (oba rozmiary).
Przyłożyłam do Flipa - muśliny złożone w prostokąt ładnie wypełniają ten otulacz od gumeczki do gumeczki, natomiast prefoldy pozostawiają z obu stron marginesy ok.2cm gołego PULa przy nóżkach.
Czy też tak macie? Jak dzieci znoszą kontakt z gołym PULem otulacza? Czy przy wąskich prefoldach powinnam się spodziewać przecieków bokiem przy nóżkach?