Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Jaką pieluchę noc dla wrażliwej skóry?

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie Jaką pieluchę noc dla wrażliwej skóry?

Dziewczyny, doradźcie proszę co będzie wystarczająco chłonne, suche przy pupie i odpowiednie dla wrażliwej skóry dla 14 miesięcznego dziecka? Przejrzałam wątki związane z nocnym pieluchowaniem i wywnioskowałam że najczęściej polecacie wonderoos i formowanki BG +otulacz. Mam jednak wątpliwości co do rozmiarów i rodzajów materiału przy skórze... A może są inne rozwiązania zeby przy pupie były naturalne materiały a było sucho? Gdzieś czytałam że papierek na bambus ... ale obawiam się że papierek na całą noc też podrażni skórę i chyba tak sucho wcale nie jest. No i Zoś nie jest małym dzieckiem. Waży 12kg i nóżki ma całkiem pulchne
    Doradźcie coś proszę, bo na ten moment mamy całkowite przebierando w nocy... Dzisiaj włącznie z body i piżamką... a to wybija Zosię i mnie.

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Na noc formowanki + najlepiej otulacz wełniany. Jak chcesz sucho przy pupie to pozostają materiały sztuczne- mikropolar, welur syntetyczny
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Właśnie zauważyłam ... Twój Ignaś urodzony równo miesiąc przed Zosią to tak OT
    Czyli jednak - sucho przy pupie z mikropolarem... Jaka formowanka byłaby super dla takiego nienajmniejszego szkraba? Czyli najlepiej duża i chłonna. Otulacze mam babyetty więc duże.
    Co do pieluszki wełnianej jestem zielona i chcialabym spróbować... Ale znam tylko otulacz tetro... Polećcie coś proszę...

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

jednorazówka eko po prostu
    jak dziecko nasika w wielo w nocy szczególnie przykryte kocykiem/kołdrą czy w piżamie to jakie znaczenie ma rodzaj otulacza? żadne.
    nie ma pieluchy wielo spełniającej takie wymagania,po kolei:
    pupa wrażliwa-materiał sztuczny jak mikropolar,welur czy inny dający uczucie suchości polany moczem to wyższa temperatura,co oznacza podrażnienie.
    materiał naturalny nie daje uczucia suchości=podrażnienie też jak znam życie (wystarczy dłużej potrzymać dziecie w moczu w wyższej temeraturze choćby w "antybakteryjnym" pseudobambusie) i do tego rozdrażnienie dziecka bo mokro.
    chłonność-jest dużo chłonnych pieluch i możliwości,żeby mocz nie wyszedł poza pieluchę,ale żadna nie spełnia ww. warunków,bo nie ma naturalnego materiału dającego uczucie suchości.
    mokry papierek nie daje uczucia suchości.
    co do wełnianych otulaczy,to one mają trochę niwelować podwyższenie temperatury przy skórze,sama pielucha mocno gruba+mikropolar+mocz to podwyższona temperatura (już nie wspomnę o okryciach na noc czy piżamach),ale wełna cudów nie zdziała,żeby obniżać temperaturę (a to ona przede wszystkim przyśpiesza podrażnianie skory),musi być bezpośrednio przy skórze dziecka a nie kilka warstw materiałów dalej.
    także pomyśl nad eko jednorazówkami,choćby tani rossmann lub droższe wiony i tushies likwidując tym samym źródło stresu u siebie i córy w nocy,bo noc jest od spania i obie potrzebujecie spokojnego snu

Chusteryczka Awatar mamaija

Domyślnie

wkładeczka dla uczucia suchosci niezbedna- sa bardzo milusie i delikatne te z mikropolarku a pieluszke ja bym poradziła spróbowac z bambusowa - pieknie i duzo chłonie jest antyalericzny - mozna jeszcze włozycwkładeczke konopna na przykład do srodka - u nas zdawały nocny egzamina Mela naprawde duuuuuzo
    siusiała i piła jeszcze w nocy - szukałam długo rozwiazań i optymalny był bambus i konopie do srodeczka jesli taka potrzeba.
    Ostatnio edytowane przez mamaija ; 31-12-2010 o 11:11

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Myniu myślę, że powinnaś sama wypróbować co najlepsze będzie dla Twojego maluszka.
    A co do tej pory zakładałaś na noc? A w dzień, co Wam się sprawdza? Czy dopiero zamierzasz zaczynsć z wielo?

Jeżeli nie masz jeszcze pieluszki formowanej na noc to może na początek zainwesuj w Lulu Dodo (i chyba bardziej w bambusową niż konopną bo Twoje dziecko to już nie taki znowu maluszek) - one mają polarek przy pupie. Ewentualnie można pkombinować z tą pieluszką i zakładając na lewą stronę bambus jest przy pupie a polar na zewnątrz.
    Na to potrzebny jest otulacz.
    Otulacz Tetro obwiam się, ze może być za mały na pomieszczenie nocnych formowanek (muszą być bardziej chłonne a tym samym są większe).
    Osobiście polecam otulacz BabyBeeheinds na noc.
    Albo niektóre dziewczyny bardzo chwalą wełniane gatki Storchenkider na noc jako otulacz- sprawdzą się również (a moze jeszcze bardziej) w dzień.

Co do pieluszek Wondderoos (ale chyba bardziej ta stara wersja, tzn. nie V.2) to najlepsze pieluszki kieszonki na noc.
    W sumie to tą pieluszkę można stosować na 2 sposoby: z dołączonymi wkładami chłonnymi w komplecie - wtedy masz przy pupie mikropolar dający uczucie suchości albo nawet jako otulacz na jakąś formowankę czy zwykła tetrę.

A tak naprawdę trzeba próbować i szukać idealnego rozwiązania.
    Bo każdej z nas pasuje co innego, co u jednego dziecka się sprawdza, niekoniecznie musi u innego.

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Ja chyba też polecę eko-jednorazówki. Zależy jednak na co pupa wrażliwa. Jak jakieś mikropolarki ok, można potestować jakieś konopie i na to wkładkę, a na zewnątrz otulacz. U nas pupa nie lubi syntetyków, a nie mam sumienia w mokrej trzymać w nocy.
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

W ciągu dnia zmieniamy materiał przy pupie. Raz jest to mikropolar, raz bambus lub zwykła tetra. Kieszonki z mikro, IB SIO lub tetra plus otulacz. Dzięki temu ostatnio córka nie ma podrażnień. Być może zbiegło się to z zastosowaniem mydełka naturalnego przy podmywaniu i nie tyle materiał miał wpływ na podrażnienia co stosowane środki pielęgnacyjne. Na ten moment mam chyba dwa rozwiązania przez Was zaproponowane... Albo spróbować formowankę z mikropolarem i otulacz najlepiej wełniany - bo córa nie śpi ani pod kołderką ani kocykiem więc może jednak temperatura byłaby mniejsza... albo eko jednorazówki. Acha wcześniej spała w itti bitti lub kieszonkach babyetta a jeszcze wcześniej w pampkach.
    Ponieważ śpi odkryta całą noc więc naturalne mokre materiały przy pupie nie wchodzą w grę. Śpi wtedy bardzo niespokojnie, pupa bardzo zimna i muszę ją przewijać w nocy. Kończy się półgodzinną zabawą i drugie półgodziny na to żeby zasnęła - rano jestem nieprzytomna w pracy.
    A jakie wełnianki najlepiej dla tak dużego dziecia? gacie? czy coś innego proponujecie? Spróbowałabym z wielo jeszcze raz i poobserwowała czy problem tkwi w syntetykach czy też nie.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

z wełny to bbh jak mirabel pisała,chyba że obawiasz się,że rzep będzie drapał brzuch-u nas drapie jak wszystko na rzepy.
    z napowych to loveybums,beznapowych i bezrzepowych gatki loveybums (ale cena powala),ogólnie loveybums wełniane są wg. mnie nie do pobicia,pomijając cenę niestety.
    z wonderoosów to opinie masz o najstarszej wersji.
    z tego co używałaś do tej pory wynika,że to nie wina materiałów,może chusteczki nawilżane jeśli używałaś?spróbuj poobserwować.
    poza tym jeśli nie chcesz mieć przecieków to zainwestuj w wełniane długie otulacze czy spodnie na otulacz i nie używaj body może.

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Dzięki za słuszne rady
    idę przejrzeć wskazane modele ... i dobrze wiedzieć że opinie dotyczą nie tego wonderosa którego zamierzałam zamawiać tuż przed założeniem tego tematu...
    100 krotne dzięki mądre kobiety!

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

po kilku dniach obserwacji pupa jest ok. Zamówiłam tak jak doradziłyście
    Lulu nature dodo bambusową plus gatki wełniane loveybums. Czekam aż przyjdzie i będziem testować! Mam tylko nadzieje że rozmiar będzie ok!

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Dziewczyny, podbijam wątek, bo Wy mądrzejsze może mi doradzicie.
    Przeciekają mi gatki... wniosek chyba taki że za słabo "zalanolinowałam"? Czytałam o tym jak postępować z gatkami wełnianymi i przyznam że nie chce ich filcować. Zamówiła rozmiar, który jest dobry na Zosię i mniejszy na pewno się nie sprawdzi. Co zrobić?
    Użyć więcej lanoliny? czy dłużej trzymać w tej wodzie? Pierwszy raz zabezpieczyłam tak jak w instrukcji czyli 15min i ok pół opakowania tej lanoliny co była dołączona... teraz żałuję że nie użyłam całej... powiedzcie co zrobiłam źle?

Chustonówka Awatar adusia2000
    Miejscowość
    Kiel, DE

Domyślnie

u nas gatki trzymają zawsze, a lanolinuje w ten sposób: na jedną parę gatek łyżeczkę lanoliny rozpuszczam w kubku z wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny płynu do naczyń. Wlewam to do miski, dolewam jeszcze ok 2 litry gorącej wody, jeszcze raz dokładnie mieszam i czekam aż ostygnie. jak już jest letnia woda, to wrzucam tam gatki i zostawiam na całą noc. Rano wyciagam i nie płucze ich już wcale tylko wyciskam w ręczniku i wieszam do wyschnięcia. U nas trzymają zawsze.

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

dzięki ... jednym słowem użyłam za mało lanoliny i trzymałam zdecydowanie za krótko
    chyba że macie jeszcze jakieś sugestie i podpowiecie...
    Ostatnio edytowane przez mynia ; 23-01-2011 o 09:25

Uprawnienia umieszczania postów