Ktoś miał w ręku obie i może mi je porównać?
Ktoś miał w ręku obie i może mi je porównać?
Kiedy dzieci są małe, daj im korzenie, a kiedy są duże, daj im skrzydła.
też jestem ciekawa bo tylko kaszmir dane mi było macać
jak większości![]()
Aś, Julek '08 i Alik '11
Alpaka w dotyku dla mnie nie czym się nie różni od wełny, miałam skowronki z wełną i teraz mam stendhala z alpaką, jakoś w dotyku nie czuję różnicy. Kaszmiru didkowego nie miałam.
kaszmir jest jednak dużo delikatniejszy,
ale za to alpaka nosi jak klasyczna wełna![]()
nie gryzie, jest trochę mniej mięsista.
( ślimaki z kaszmirem vs. ryby z alpaką vs aare, indio wełniane )
to moze ja napisze o rybkach z alpaka i indio kupfer/graphit z kaszmirem
chusta z alpaka duzo grubsza od indio z kaszmirem, grubsza tez od aare z welna, indio natur z welna czy dynki, natomiast kaszmir wydaje sie bardziej miekki i bardziej sliski, alpaka w porownaniu do niego jest bardziej "szorstka" choc tez miekka. jesli chodzi o nosnosc to alpaka zdecydowanie lepiej nosi. ja nosiłam w rybkach moją prawie dwulatkę i było nam ciepło( ale nie goraco-czego nie lubie w chustach) i bardzo wygodnie.
no i wedlug mnie alpaka nie gryzieAare np. mnie gryzlo, ale juz welniana Natka nie
![]()
Monia, a do fal wełnianych?
Kiedy dzieci są małe, daj im korzenie, a kiedy są duże, daj im skrzydła.
Też mogę porównać ryby z alpaką i kupfera. Kupfer zdecydowanie cieńszy i jakby bardziej śliski. Wydaje mi się, że rybki bardziej nośne. Udało mi się w weekend zachustować Pana Męża (pierwszy raz miał na sobie chustę) - w sobotę rybki, wczoraj kupfer i stwierdził, że w rybkach wygodniej. Ja w rybkach nie miałam jeszcze okazji dłużej nosić - ale wiąże się ta chusta rewelacyjnie i takoż dociąga. Na sobie nie widziałam różnicy w dociąganiu, ale na PM łatwiej mi było dociągnąć ryby.
Mam też zielone ryby wełniane i one są zdecydowanie grubsze i sztywniejsze od tych z alpaką. Te z alpaką są bardziej "włochate", ale żadne nie gryzą. Miałam z wełną Lilie Lime (zielone) - grubością zbliżone do alpaki - ale gryzące.
Planowałam sprzedać jedną z chust z rybami, ale obie są cudne i chyba zostaną i rozważam pozbycie się kupfera, choć on z kolei jest najładniejszy.
Mama Marty (12.03.2005) i Ewy (21.01.2010)
ja macałam ino ubranka z apaką i chyba główna różnica między alpaką a zwykłą wełną jest taka że alpaka nie gryzie i chyba jest bardziej miękka, ciekawa jestem porównania alpaki z wełną merino w natkach (najchętniej pasiastą
kaszmir chyba trudno porównać z alpaką bo chyba wszystkie kaszmirki są cieńszymi chustami
Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
Doradca Akademii Noszenia Dzieci