Aneta,kuś się,kuś,w końcu dziewczyny zaczęły doceniać kółkowe,bo już myślałam,że jestem jedną z nielicznej grupki lubiącej ten typ![]()
Aneta,kuś się,kuś,w końcu dziewczyny zaczęły doceniać kółkowe,bo już myślałam,że jestem jedną z nielicznej grupki lubiącej ten typ![]()
Męczy mnie ten tematZamieszczone przez mamuk1
![]()
Również zastanawiałam się nad tą harmonijką, szczególnie że na TBW tego typu ramię jest chyba najczęściej wymieniane jako najwygodniejsze. Podaję linka do strony http://www.sleepingbaby.net/construction.php
Może ktoś ma jakieś doświadczenia, czy rzeczywiście takie ramię jest wygodniejsze niż płaskie Didka, który nic nie wypuszcza buuu
Ostatnio edytowane przez yena ; 09-02-2014 o 08:55
wg. mnie taka harmonijka może być wygodna głównie z tego powodu,że na ramieniu róównomiernie jest rozłożona grubsza warstwa materiału przez te zachodzące na siebie kawałki.
jednocześnie dzięki paskowi poprzecznemu materiał nie opada na ramię w stronę łokcia,co zdarza się przy pobieżnym motaniu w kółkową i rzadkim poprawianiu (jakże częstym przy kółkowych).
minusem oczywiście jest to,że kółka muszą być idealnie ułożone w konkretnym miejscu,bo jak za nisko,to wraz materiał opada w stronę łokcia,jak za wysoko,to wiadomo co się dzieje-za mało materiału na ramieniu,kółka cisną etc.
zakładkowe ramię jest koszmarne,bo na samym środku ramienia jest jedna warstwa materiału,bardzo napięta (odsyłam do zdjęć z didymosa.de).
ale zaznaczam-to moja osobista opinia.
Mnie się wydaje, że to ramię harmonijkowe jest też najbardziej uniwersalne. Zresztą chusty Jan ze Sleeping Baby Production często są polecane początkującym mamom jako najłatwiejsze w użyciu. Zaczynam poważnie brać pod uwagę wypożyczenie chusty ze sklepu zanim kupię. Marzę o wygodnej kółkowej, bo moje "krótkie" wypady na zakupy dają ramieniu popalić![]()
Madzia trochę będę polemizowaćZamieszczone przez magda1980
po moich doświadczeniach z harmonijką uważam że jest to najbardziej uniwersalne ramię
lepszą jego wersją może być tylko harmonijka Ani Tulikowej z indio do wglądu na www.tulikowo.pl
harmonijka ma to do siebie że przy kółkach materiał pozostaje "zebrany" i nic nie osuwa się na szyję ani w kierunku łokcia
a do tego jeśli chusta jest poprawnie założona to szczyt ramienia człowieczego powinien wpadać w tą część materiału zaraz za szyciem i bo tam tworzy się takie pewnego rodzaju miejsce właśnie na ramię; zakładki działają jak zaszewki na pupę w MT tyle że tutaj na ramię i są szyte gęściej; no nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć;
aha, zaszewki w MT też robi Ania Tulikowa to sobie można na blogu pooglądać
mam nadzieję że da sięcokolwiek zrozumieć![]()
szyjąca mama Dawida (25.01.2007) i Milana (09.11.2009)
TulliMY Mei Tai - zapraszam - Mei Tai Miękkie Nosidełka dla Dzieci oraz Chustowe Metamorfozy
Najgorzej jak się coś komuś wydaje![]()
Aneta to bardzo miłe co piszesz![]()
Tak jak pisałam na blogu nie wiem jakiego typu zakładkowe się szyje, bo w temacie nie siedzę, takie ułożenie fałdek tak jakoś naturalnie się nasunęło, bo wiem że zakładka z rozkloszowaniem na środku oppamamy sprawdza się genialnie. Wersja z fałdkami była całkowitym eksperymentemKółkową z nieszczęsnej wełenki nosiłam troszkę i wydawała mi się wygodna, więcej na ten temat może powiedzieć jedynie właścicielka.
Widzę że temat ożył i fajnie, bo nawet mam coś do dodania. Przede wszystkim wydaje mi się, że nie można mówić o zakładkach czy harmonijkach ogólnie, w sensie, czy są wygodne czy nie, bo jednak większość się od siebie różni.
Miałam ostatnio prawdziwą przyjemność wypróbować kółkową z ramieniem SBP. Co za wygoda! Od ręki przeszła mi miłość do ramienia płaskiego. Poluję teraz na używaną Angeltails, której ramię jest zaprojektowane i uszyte na licencji SBP. Pierwsza kółkowa, która założyła mi się niemalże sama![]()
ja tylko dodam od siebie moje odkrycie roku nt. kółkowych-nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego,jak ważny jest wzrost osoby noszącej dla wygody danego rodzaju ramienia.
Chyba jest tak, że ramię Oppamamy lub podobne nie jest zbyt wygodne dla niższych osób. Nie wiem jak z innymi ramionami.
Potwierdzam - moja Koralle jest szyta przez Angeltails i jest super wygodnaZamieszczone przez yena
![]()
Szczegóły proszę, bom ciekawa![]()
W tym wątku są zdjęcia ramienia Angeltails (a la SBP):
http://www.chusty.info/forum/viewtop...172733#p172733
Chusty Angeltails nie są szyte a la SBP tylko dokładnie oparte na ich patencie (chyba, ze się mylę, to mnie poprawcie).
Mam girasolka uszytego przez SBP (jest ich metka) oraz dwie kolkowe uszyte przez Myrre a la SBP... Nie widze roznicy... Myrra szyje swietne ramiona w kolkowych![]()
Jednak nie jest to ramię szyte przez SBP, dlatego użyłam tego sformułowania.Zamieszczone przez yena
czy można prosić o rozwinięcie tematu? Zaciekawiła mnie ta teza.Zamieszczone przez magda1980
R. 2007; J. 2009
Jeśli mówisz Lindo, że nie widzisz różnicy, to ja Ci wierzę i ... brawo MyrraZamieszczone przez Linda
![]()
OTChoć nie w każdym wątku się wypowiadam, to szczerze podziwiam nasze zdolne, szyjące mamy. Ciepłe pozdrowienia dla Wszystkich![]()
Szukam kółkowej, najpierw się skupiłam wyłącznie na kolorze, potem na rodzaju materiału, teraz mi jeszcze doszedł rodzaj ramienia i wygląda na to, że chyba nigdy nic nie kupię![]()
![]()
![]()
Poradźcie proszę, co powinno mi się sprawdzić przy 10 kg Madziusia, moich kościstych ramionach i 167cm wzrostu![]()
Nie umiem się dogadać z pouchem, przeszkadza mi to, że "obejmuje" rękę i nie mogę jej podnieść do góry, odcina mi dopływ krwi do ręki i po ok. godzinnym ramieniu czuję jakbym iała paraliż rękiA piękny jest niemożliwie
![]()
Co kupić? Strasznie mi się podobają koralle, zastanawiam się nad BB albo pasiakami storcza, przeszedł mi też przez myśl girasolek, a na horyzoncie pojawiła się wełenka indio... Heeeelp
![]()
treść mojego życia: Magdalena (05.10.2007) i Zosia (13.12.2009)
skutki moich chwil słabości: Filemon, Benek, Funia, Fredek i Roma