body uzywalam tylko na samym poczatku
jak mloda wyrosla, juz tylko koszulek
jakos tak piekniej i latwiej bylo
body uzywalam tylko na samym poczatku
jak mloda wyrosla, juz tylko koszulek
jakos tak piekniej i latwiej bylo
ja tez uzywam tylko koszulek i bluzeczek....staram sie zakładac takie dłuższe zeby mały nerek sobie nie odsłaniał....ale i zdaża nam sie bodziaka założyć do zabawy na podłodze ale raczej juz nie daje rady go zapiąć i tak sobie wisi jak bluzeczka dłuższado tego zazwyczaj geterki...albo jakies cienkie spodenki....
wczoraj na spacerku śliczna pieluszka geterki i bluzeczka i na mame hop![]()
Ano mi właśnie nie chodzi o to, że to za ciepło w tylu warstwach tylko że bardziej wizualnie - że grubo. Jakoś tak mi nie pasi. Pampers jest po prostu cieniutki, a pieluchy te sprawiają wrażenie, że ich jest ogrom (ale może już na pupie to inaczej wygląda). I jakoś bardziej tez o koszulkach niż bodziakach myślę. A czy getry na miesięczne dziecko będą dobre rozmiarowo? Nie będą spadać?
Ja ubieram normalnie,tylko rozmiar troszkę większy-ogólnie nie zakładam dziecku ciasnych ubranek.
Mam dylemat: na początku lipca urodzi mi się drugie dziecko. Pogoda koniec czerwca/początek lipca same wiecie jaka może być. Zastanawiam się czy kupić maluchowi welurowe pajacyki w r. 56. Bawełnianych mam dużo. Po Liwii mam 1 welurowy pajacyk r.56 i kilka w r.0-3m-ce, faktycznie wychodzą na 62. Pieluchować wielorazowo zamierzam po wyjściu ze szpitala. No i w końcu nie wiem co mam kupić. Te welurowe r.56 czy dać sobie spokój, bo z wielorazówką wejdzie w ten 0-3 m-ce (Liwia z pamkiem przy 56 za duże były)? Durnieję. Jeszcze moje pytanie pogłębia fakt, że Liwia wolno rosła, r. 50 nosiła w 1 i 2 m-cu, r. 56 w 3 i 4 m-cu. Wielkoluda nie urodzę, może będzie kiepsko rósł jak starsza siostra? (to takie ale dla tych, co mówię, że noworodek b. szybko wyrasta z malusich rozmiarów, więc się nie opłaca kupować). Wypowiedzzcie się...
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
A czemu od razu na 62?
Moje chłopaki urodziły się pod koniec czerwca i welurowego nic nie nosili do września/października. Więc welur bym sobie odpuściła.
Jeśli chodzi o rozmiarówkę to przy wielo zawsze pajace/body nosili/noszą rozmiar większe, więc ja bym w 56 już nie inwestowała, tylko w 62. Zakładam, ze dzidzia urodzi się w okolicach 50cm.
Moje chłopaki rosły błyskawicznie na początku
W ogóle to na początku głownie ubierałam w bluzeczki , kaftaniki plus pielucha i owijałam pieluchą muślinowa plus jak chłodniej to kocyk lub otulacz.
A. i J. (23-06-2010)
W 56 to ja zainwestowałam w rampersy z krótkim rękawem i bez rękawów. To raczej na pewno się przyda, tym bardziej że latem mam strasznie gorąco w domu (nade mną dach). Liwia się urodziła z 50cm i 2900g, przybierała kiepsko na wadze i słabo rosła (co trwa do tej pory). Drugie wątpię, że się urodzi powyżej 3,5 kg, myślę że trochę ponad 3kg. Pajace welurowe i bawełniane mam od zawalenie w r. 0-3 m-ce (przy jednorazówkach wychodziło że to r.62) no i te z metką typowo 62.
Wiewiórko moja mała urodziła się z wagą 3090, ale na 55 długa. Mało które ubranko na 56 szło na nią założyć bo tułów miała długi, a z wielorazówką to juz tylko 62. Może Twoje drugie dziecko będzię większe, może będzie szybciej rosło. Tego nie wiesz, ale do wielo trzeba brać poprawkę na to, że pielucha trochę miejsca zajmuje i często trzeba mieć dłuższe ubranka.
A swoją drogą to miał ktoś noworodka w wakacje w wielo? Ja w wakacje z małą przede wszystkim na tetrze bez otulaczy a jak otulacze to wełniane, bp w PUL'u się odparzała.... Tylko ona to już raczkowała i łatwiej takie gatki założyć....
Wiewiórko ja bym welurkowego pajaca nie kupowała. Latem to ja prawie wogóle pajaców nie używałam. Przy drugiej córce odkryłam półśpiochy dla mnie super sprawa i łatwiej dopasować do wielorazówki. No i fajny patent to przedłużka do body, dzięki niej body starcza na dłużej, można kupić albo samemu zrobić.
blabla0 ja nie używam takiego zestawu ale chyba bardziej dlatego że mnie wkurza ciągle podwijająca sie koszulka niż to że małej będzie za zimno
Hania VII 2008; Iga V 2010; Aniołek VIII 2011; córeczka X 2012
czemu sadzisz ze koniecznie mlodsze rodzenstow bedzie takie samo wgowo jak starsze,mam przyklad chodzby z przed 7 tyg,moja kolezanka 5 lat temu urodzila chlopca wazyl jak sie urodzil 3100 i chudzielec ogololnie i słabo przybierał,teraz majac 5 lat wazy 17 kilo. 7 tyg temu urodzila chlopca ale 4 kg wazył i w wieku 7 tyg wazy juz 6 wiec nie ma co wrzucac wszystkich dzieci do jednego worka,obie ciaze miala donoszona a nawed kilka dni przenoszone,w drugiej nawed mniej przytyla,oboje tylko i wylacznie na cycu.i tez sie nie spodziewala ze tak bedzie wiec to tez trzeba miec na uwadze ze kazde dziecko jest inne.
Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)
chyba zakładając każdą ewentualność...
blabla - ja do niedawna zakładałam córce właśnie koszulkę i getry do pieluszki, ale że ona ma upodobanie do zimnych powierzchni, a nasze podłogi do takich należą, to chwilowo getry zamieniłam na spodenki, bo miała ciągle zimne udakoszulka jest wygodniejsza przy wysadzaniu więc body zakładam sporadycznie
Ja cały czas mam wrażenie, że ubieram za ciepło, a za chwilę, że małej jest zimno. Niby to moje drugie dziecko, a histeryczna jestem jak małolata. Rączki miewa zimne i czkawki częste to wtedy ją ubieram cieplej... Już nie mogę się doczekać kiedy getry będą pasować na jej nóżki - od kiedy mniej więcej zakładacie takie getry?
No właśnie od kiedy te getry? Chętnie bym zaprezentowała piękne pieluszki ale getry które mamy ( huggalugs) są za szerokieCzęsto widzę zdjecia niemowlaczków w wielo i getrach czyli ją jakieś, które pasują od początku
Na polskim rynku dostępnych jest kilka firm ale nie będę robiła magazynu prób i błedów
Możecie coś polecić?
A ja zakładam koszulkę / body i rajtki. Jak nie są frotte to dokładam getry, bo u nas podłoga lodowata. Wysadzamy się nad sedesem i mały bez problemu przeczeka zdejmowanie rajtuz w locie.
A getry- to moje dotąd nieużywane rękawiczki bez palców. Polecam bo wyprzedaże są, a dziurka na kciuk niewidoczna właściwie.