Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 68

Wątek: HELP - nosidło turystyczne

Chusteryczka Awatar Frezis
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie HELP - nosidło turystyczne

Dziewczyny,
    moja siostra (nie chustowa) w lipcu wybiera się w góry z dzieckiem. I wpadli na pomysł, żeby wypożyczyć nosidło turystyczne. Widział to ktoś? Używał? Czy to dobre?
    Chusty im się podobają, tylko ceny nie bardzo, to dla nich duży wydatek. Mają takie stare nosidełko - wisiadełko ale jest bardzo sporadycznie używane.
    Zastanawiam się czy na prezent urodzinowy nie wrzucić jej jakiejś chusty wiązanej. Tylko jakiej? Poradzicie coś?
    Sama mam tylko Nati Ontario, nie znam się na chustach...
    Dzieci to... kupa. Kupa radości i kupa kupy I jeszcze kupa zmartwień...

Franek (Kako) 02.02.2008
    Krysia (Izia) 26.10.2009
    Janek 30.07.2014

www.wysokipoziomcukru.pl
    www.dalekiswiat.pl
    zdjeciarka.blogspot.com

Według psychologów dzieci wyrastają z lęku separacyjnego po drugim roku, nie piszą kiedy wyrastają z niego matki...

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

Domyślnie

a może jeśli oni są nosidełkowi, bezpieczniej będzie im sprezentować nosidło ergonomiczne ?

A cena nosidła turystycznego przekracza cenę niektórych chust, więc to żadna oszczędność
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

Dużo zależy od tego, w jakim wieku jest dziecko. Choć jeśli chodzi o wisiadełko, to dla nikogo nie jest polecane.
    Dla dużych dzieci widziałam nosidła turystyczne na stelażu (wiek: 3-4 lata) z daszkiem, pokrowcem i masą innych opcji. Wypożycza za kaucją sklep na Krakowskim Przedmieściu w Wawie (można się na mnie powołać, bo to przyjaciółka prowadzi )

Dla mniejszych kupiłabym tak jak Hanti radzi nosidło ergonomiczne (nie wiem, czy ktoś wypożycza???). Bo dzisiejszym testowaniu mój typ: Manduca !!! Kupię je własnie z myślą o górskich wyprawach

Z chustą też w góry oczywiście się da, najlepiej, jakby się poduczyli plecaczka - w góry najwygodniejszy, a można go zrobić (prosty plecaczek) z krótszej chusty niż standardowe 4,6m (mniej obwiązywania). Minus chusty przy nosidle czy MT - chusta bardziej grzeje [/b]

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

hanti - ale wypożyczenie nosidła to mniej niż cena chusty
    Mowa o takim niby specjalnym nosidle turystycznym, jak go nigdy nie widziałam... chyba chodzi o takie na stelażu, ale Magda jest mniejsza...

Ich Madzia ma 7 miesięcy, wyjeżdżają za miesiąc...

ergonomiczne to też jest pomysł. Muszę pogrzebać ile takie kosztuje. Ewentualnie sprezentuję im też Nati. U mnie się sprawdza.

Franek (Kako) 02.02.2008
    Krysia (Izia) 26.10.2009
    Janek 30.07.2014

www.wysokipoziomcukru.pl
    www.dalekiswiat.pl
    zdjeciarka.blogspot.com

Według psychologów dzieci wyrastają z lęku separacyjnego po drugim roku, nie piszą kiedy wyrastają z niego matki...

sylwik
    Guest

Domyślnie

My chodzimismyy po gorach z 13-stomiesieczniakiem w nosidle ze stelazem ale mielismy karimatke i koc i jak mala zasnela to byl postoj - godzine - dluzej..... w ogole postoje byly czesto bo takie nosidlo to bylo "krzeselko" jednak.

Chustomanka Awatar alina
    Miejscowość
    Szwajcaria

Domyślnie

ja przymierzałam kiedyś takie nosidło turystyczne i według mnie dziecko tam po prostu wisi na takich jakby majteczkach z materiału, więc komfort użytkownika porównałabym z wisiadełkiem.

moim zdaniem najlepsza będzie chusta i plecaczek z niej zrobiony, zwłaszcza jeśli dziecko takie malutkie, albo nosidło ergonomiczne, z tym, że ono na pewno jest droższe, zwłaszcza niż krótka chusta, a w górach raczej nie jest tak gorąco.
    Hania 15.06.2005; Zuzia 12.11.2007; Julcia 15.11.2010

Chusteryczka Awatar lola_22
    Miejscowość
    Katowice ;-)/Kraków

Domyślnie

a moze dyplomatycznie : sprobuj na nich wplynac zeby pozyczyli ergonomiczne - , nie wydadza wiecej, nie beda sie czuli odwodzeni od swojego pomyslu a dziec skorzysta

sorki nie doczytalam wczesniejszcyh postów i sie powtorzyłam ;-/ ale pomysl chyba dobry jesli sie w kilku glowach pojawił
    Doradca noszenia w chuście po kursie podstawowym Trageschule Dresden®,
    już nie .pl ale wciąż zamotana

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Dla mnie bez sensu jest pomysl wypozyczania nosidla turystycznego=wisiadelka.... Moze od razu kupic jakies porzadne nosidlo turystyczne, lub fajny MT

Chustomanka Awatar monjan
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

przeciez mozna wypozyczyc długa wiazanke, lub MT od Vegi
    sprobuja i jak im sie spodoba, to kupią)
    Braciszki Stefan 12.01.2007 . Henryk 22.07.2011

Chustopróchno Awatar Budzik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monjan
    przeciez mozna wypozyczyc długa wiazanke, lub MT od Vegi
    To Vega wypożycza?

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję kochane!

Franek (Kako) 02.02.2008
    Krysia (Izia) 26.10.2009
    Janek 30.07.2014

www.wysokipoziomcukru.pl
    www.dalekiswiat.pl
    zdjeciarka.blogspot.com

Chustonoszka Awatar kiribati

Domyślnie

Jeżeli twoja siostra nie jest "chustowa" to raczej nie polecam jej chusty długiej wiązanej, bo się może szybko zniechęcić, jeśli wiązanie pójdzie nie tak. W jej sytuacji polecałabym chyba nosidło ergonomiczne albo mei tai (to drugie chyba łatwiej jest u nas wypożyczyć na próbę).

.

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

nosidło turystycznde (dobre) jest świetne na górskie wycieczki ale pod warunkiem że dziecko nie będzie spało po drodze więc dla 7mies. odpada. Dziewczyny mają rację że najlepiej ergonomiczne jakieś.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustomanka
    Miejscowość
    Beskidy :)

Domyślnie

Moja córkę nosiłam w nosidełku turystycznym odkąd skończyła 7 miesięcy ( wtedy takim najwyższej klasy) nie miała żadnych problemów z zasypianiem w nim...zawsze w nim spała

Chustomanka Awatar Beotia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Trochę z innej beczki - nosidło turystyczne

Niedługo wybieramy sie na długi urlop w Tatry. Z dziećmi jeszcze tam nie byliśmy, więc nie mamy doświadczeń. Maluch na pewno będzie jeździł w chuście, więc z tym nie ma problemu, ale w przypadku 2,5-letniego starszaka czarno to widzę...
    W związku z tym parę pytań:
    Czy macie jakieś doświadczenia z profesjonalnymi nosidłami turystycznymi?
    Czy są dla dziecka "zdrowe" i wygodne?
    Jeśli tak, to jakie wybrać? Czym się kierować przy wyborze?
    Jak długo można nosić dziecko w takim nosidle jednorazowo?
    Jakieś inne praktyczne rady?

Będę wdzięczna za wszelkie opinie!

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

moja francuska koleżanka nosiła (znaczy jej mąż) w górach w takim nosidle na stelażu z kapturem i wszystkimi bajerami
    cały system wyglądał tak,jakby dziecko siedziało na krześle przytwierdzonym do pleców taty,w trakcie drogi spał w nim bez problemu
    szczerze po namyśle stwierdzam,że trzylatka wsadziłabym w takie nosidło,bo on miał tam naprawdę dużo miejsca i wygodnie
    pomijam fakt,że dobre nosidło(lekkie dla noszącego) jest drogie,bo aluminiowy stelaż,no i że trzeba zainwestować w naprawdę dobre.bo dziecko tam długo będzie siedzieć
    nie wiem,jakie nosidło dokładnie masz na myśli.

Chustonówka

Domyślnie

Mój mąż nosił w takim nosidle najstarszą [obecnie 10cioletnią], potem nosił średniaka [teraz 5 lat], teraz nosi rzadko Sarę. RZadko, bo Sara woli chustę i mamę.
    Na co zwracać uwagę? Siedzisko musi być szerokie, żeby maluch nie wyjeżdżał z żadnej strony, przydatny jest daszek jako osłona [deszcz, słońce], no i podpórki pod nogi, żeby dzieciowi nie zwisały.
    Najlepsze są firmowe, tylko drogie. Mój mąż woli nosidło, nie zgrzeje się tak jak w chuście, stelaż jest stabilny.

Chustonówka

Domyślnie

Nosić można długo, bo dzieciak w tym siedzi, ale czy zechce być długo noszony? Chodząc po tatrach najstarsza spędzała w nosidle całe dnie z przerwami.
    Mimo, że noszę Sarę ponad rok w chuście i nie zamierzam przerzucić się na nosidło turystyczne, to wydaje mi się ono ok. Dziecko siedzi, jest zapięte pasami. Nogi nie wiszą, jest oparte.

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Nosilam Oscara w takim japonskim nosidle turystycznym, super lekki stelrarz, wydawalo mi sie super...

Uprawnienia umieszczania postów