Zamieszczone przez
espejo
Problem jest pewnie bardziej zlożony.
1. tetra i izolacja wilgoci - uwazam, ze gorsze były ceratowe gacie nakladane na tę tetrę.
Po co zakladamy dzieciom pieluszki? to jest najwazniejsze pytanie
wydaje mi sie ze tylko i wyłącznie po to, żeby nic nam nie pobrudzily, pomoczyły itd... nie ma to zadnego innego celu, jak sama napisalas - wydaje nam się, ze wiekszość innego świata (poza Europą i innymi zachodami) wysadza dzieci, tak po prostu uzywa spodenek z dziurką (chińskie spodenki) - im pieluszki nie są potrzebne, nam też - wystarczy kawałek materiału, prawda?
Pieluszki jednorazowe stały się symbolem luksusu, wygody, paradoksalnie naczynia niekiedy też - fast food to także taki american dream, nieprawdaż? na szczęście jednak bardziej (mam na myśli taki nieoreślony ogół) zdajemy sobie sprawę jak nie ze szkodliwości, to przynajmniej z niezdrowości fastfoodztwa. Tak ja też lubię hamburgera czasem zjeść, zdarza mi się założyć dziecku jednorazówkę - stawiam to na równi - szybko wygodnie, byle z glowy, prać i gotować nie muszę, np na wakacjach, ale jakbysmy wyglądali jedząc tylko frytki, pomijam kwestie smaku...
Jak nie rozwiewa Twoich wątpliwości ten film ( i wątek)- to załóż sobie podpaskę, zwykłą (też ma całą te chlonącą wilgoć chemię) i nie chodź do toalety - tak mniej wiecej przez 2-3lata, zmieniaj ją sobie co kilka godzin (tak, tak niestety ludzie uwazają, ze pieluszki to zbiornik na nieczystości i zmieniają ja dziecku co kilka godzin - mam na mysli co 4-5, a nawet 6, bo przecież i tak jest sucho, a to tyle kosztuje...a przecież nocna jednorazowka ma wytrzymac kilkanaście godzin, żeby zapewnić NAM, bo nie dziecku spokojny sen)
Spróbuj tak wytrzymać JEDEN DZIEŃ... najlepiej teraz, jak temperatura grubo przekracza 20 stopni.