Marysi nie mam, ale wiem, ze corka kolezanki uwielbia. tu sobie mozesz podejrzec troche srodka - jakies przypadkowe, ale obraz z grubsza powinnas miec.
Marysi nie mam, ale wiem, ze corka kolezanki uwielbia. tu sobie mozesz podejrzec troche srodka - jakies przypadkowe, ale obraz z grubsza powinnas miec.
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Marysia według mnie to książeczki dla 2-3 latków. U nas już od dawna leżą i nikt do nich nie wraca...czekam aż siostrzeniec dorośnie.
Misia synowi średnio się podobała jak miał 5 lat, może powinnam teraz córce poczytać? Lubi zwierzęta może by się przyjęły - poszukam w bibliotece następnym razem![]()
Mój syn nie lubi Misi, za to córka, lat ponad 7, nadal lubi bardzo. Z zasady nie dzielę im książek wg płci, ale jakby mnie ktoś zapytał o książkę "dla dziewczynek", to pierwsza by mi przyszła do głowy właśnie Misia. Tam wszystko jest takie słodkie, ilustracje, tekst. I ta "Ewcia", którą zawsze przy czytaniu zmieniam na Ewę.
Misia też mi się wydaje dokładnie taka jak piszesz samuela. Natomiast u mnie dwójka lubi, oczywiście córka zdecydowanie bardziej. No czwórka bo z mężem też lubimy
My mamy Ewciei bardzo nam się to podoba.
Co do Marysi zamówiłam świąteczną. Moje dzieci lubią wracać do tych dzidziusiowych książeczek i czytać same, a córka od niedawna jest tym mocno zainteresowana i próbuje składać pierwsze wyrazy sama, większość z pomocą brata a Marysia z tego co czytałam jest z dużą czcionką i głowne wyrazy są wypisane osobno.
Ostatnio edytowane przez spadłamznieba ; 11-11-2019 o 07:35
Jak dla mnie to jedyna taka na rynku. Mi się podoba.
https://bonito.pl/k-1263852-kalendarz-adwentowy
Przyznać się, która mi zwinęła ostatni egzemplarz Kalendarza Adwentowego w Bonito i w Arosie![]()
Ja tez nie, nie moj klimat
Na allegro jest
[*] i
Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013
Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter
Moja lubi to:
https://bonito.pl/k-90642587-cudowne-boze-narodzenie
O zimie,
Bożonarodzeniowa owieczka i inne opowiadania
24baśnie przed nastaniem wigilii
Opowieści wigilijnej gwiazdki
Najpiękniejsze święta-Bożonarodzeniowe opowiadania z kolędami.
W tym roku (chyba miesiąc temu) kupiłam Czar Bożego Narodzenia z myślą o starszaku ale moja 4,5latka też to lubi.
A ty szukasz książki o zimie i Bożym Narodzeniu czy musi być 24 rozdziały?
Bo 24 to kupiłam w tym roku jeszcze Świąteczne opowieści (zdjęcie jest w postach wyżej). Tylko to są bajki i baśnie na podstawie/według
Czy ktoś ogarnia serię Czytam sobie z Egmontu.
Wiem, że są trzy poziomy i wiem na czy polegają.
Ale Egmont jakiś czas temu poszedł dalej.
Jest seria z kotylonem - wiem, limitowana z okazji 100lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Uważam, że jest genialna.
Jest coś takiego jak Czytam sobie, Czytam sobie eko, Czytam sobie z Bakcylem, chyba też jest seria dotycząca sławnych osób, może jest coś jeszcze o czym nie wiem a chętnie się dowiem.
Czy znajdę gdzieś spis co jest co i według jakiego klucza są wydawane poszczególne serie?
Syn ostatnio zapałał miłością wielką do tych książek (dodam, że na wymiance próbowałam się ich pozbyć i nawet część poszła). Jak syn to i córka oczywiście też czyta z bratem. Tak więc mam dwóch miłośników tych książeczek.
Jakie są tytuły i jak je dobierać.?
Mój syn też polubił ostatnio![]()
zaczął przynosić z Biblioteki co chwilę nowe tytuły. Póki co dobrze czyta się nam poziom 1, drugi już czytamy na 2-3 razy, ponieważ jeszcze mu to wolno idzie.
Niestety nie ogarniam tych wszystkich rodzajów książeczek, jest ich bardzo dużo....
Nasza ulubiona to "Bigos z Mamutka"![]()
Widzę, że jest nawet strona Akcji Czytam Sobie a tam np. taka ulotka
SPIS TYTUŁÓW: https://czytamsobie.pl/czytamsobie_poziom1.php
![]()
Wruuu dziękuję.
Właśnie nie wiem czym się kierują wydając książki.
Syn uwielbia historię i naprawdę te z wątkiem historycznym są ciekawie napisane. Zainteresuje dziecko młodsze i starsze lub z większą wiedzą historyczną.
Seria z kotylionem jest tak jak pisałam wcześniej i wiadomo czego można się spodziewać.
Natomiast w serii czytam sobie też są wąrki historyczne ale ma wrażenie że w serii jest wszystko i nie ma podziału. Nie wiem też jakie są tytuły bo faktycznie oprócz tego co podesłałaś nic innego zbiorczo nie znalazłam.
Nie wiem co to jest to Eko. W biblio nie mają jeszcze. Poszukam w innej bibliotece.
Bardzo podoba mi się seria bo jest dla każdego dziecka i bardzo dobrze przygotowana dla zaczynających czytać.
Syn poziom 1 przeszedł niezauważalnie, mam wrażenie że zaczął od 2. Za to córka która od jakiegoś czasu wykazuje zainteresowanie samodzielnym czytaniem, poziom 1 uwielbia.
Tu spis ze strony egmontu:
W ramach serii*CZYTAM SOBIE*ukazały się:
POZIOM 1
Kto polubi Trolla?
Sekret ponurego zamku
Psotny Franek
Psotny Franek plus ćwiczenia
Marta i ufoludek
Koc trolla Alojzego
Kłopoty z mlekiem dla kota
Syrop maga Abrakabry
Kłopoty z mlekiem dla kota
Baba Jaga na deskorolce
Troll i zawody
Wyprawa na biegun. O ekspedycji Amundsena
Franek i miotła motorowa
Teoria pana Alberta
Kacper i Plaster
Marta i zagadkowy pojazd
Star Wars. Droga mocy
Figle w fokarium
Jonka, Jonek i Kleks
Wielki Karol i mały Lolek
W kraju Polan. O dawnej Polsce
O smoku spod Wawelu
Planety pana Mikołaja
Dobry pies
Pora na pomidora (w zupie)
Historie spod podłogi. Dom
Thor i Loki. O tym jak karły wykuły młot dla Thora
Rekin nudojad
Lewy. Gola!
Wielki bal Smerfetki
Witajcie w Ponyville
Muffiny Eufrozyny
Fasola Eulalii
Rajdowa krowa
Dobranocka dla Batmana
POZIOM 2
Skarb Arubaby
Skarb Arubaby plus ćwiczenia
Maja na tropie jaja
Maja na tropie jaja plus ćwiczenia
Tadek i spółka
Tytus - superpies
Walizka pana Hanumana
Tytus w cyrku
Robot Robert
Bigos z Mamutka
Oko w oko z diplodokiem
Historia pewnego statku. O rejsie "Titanica"
Mur
Parasol pana Pantalona
Babula Babalunga
Cuda z mleka. Pankracy i Tatarak na tropie bakteri i
Troja. Historia upadku miasta
Baba Jaga w Ameryce
Komendant Wolnej Polski
Historie spod podłogi. Wyprawa
Nelka i piesek Fafik
Złota panna. Legenda o Złotej Kaczce
Orły nad Londynem. Z historii Dywizjonu 303
Fafik i futerał
POZIOM 3
Tajemnica pewnej sąsiadki
Kasztan, tapczan, tralala
Kasztan, tapczan, tralala plus ćwiczenia
Szarka
Pułapka na ktosia
Kto zamawiał koszmarną przygodę?
Psotnice podwórkowe
Pan Fortepianek
Nim przyjdą słonie
Apollo 11. O pierwszym lądowaniu na Księżycu
Pokój NIEgościnny
Świąty Mikołaj
Człowiek z czerwoną chorągiewką
Jezioro łabędzie
Rok z kocicą Izabelą
Mecz o wszystko
Edison. O wielkim wynalazcy
Wakacje w Waszyngtonie. Historia Abrahama Lincolna
Droga do Nobla. O Marii Skłodowskiej-Curie
Kto uratował jedno życie... Historia Ireny Sendlerowej
Historie spod podłogi. Serce
Kolumb. Całkiem inna historia
Dziadek do orzechów
EKO
Wielki skarb
Awantura w śmietniku
Misja inspektora Maskonura
Baba Jaga i Duch Puszczy
Z BAKCYLEM
Maurizio. Kot w okularach
Tajemnica namokniętej gąbki
Maurizio. Włoska przygoda
Z KOTYLIONEM
Koronkowa parasolka z Gdyni. O mieście Gdynia. Poziom 1
Wanda bojowa panna. O Wandzie Krahelskiej. Poziom 1
Piasek i Bruk. O Romanie Dmowskim. Poziom 1
O Zofii co zbierała kolory. O Zofii Stryjeńskiej. Poziom 2
Maestro pokoju. O Ignacym Paderewskim. Poziom 2
Strzała dla komendanta. Historia sprzed 100 lat. Poziom 3
Nie było telefonów? O córkach, ojcach i wynalazkach. Poziom 3
Aniela i inni. O Domu Towarowym Bracia Jabłkowscy. Poziom 3
Łazik na księżycu. O Mieczysławie Bekkerze. Poziom 3
Mój Pan woła na mnie Pies. O psie Marszałka Piłsudskiego. Poziom 3
POZOSTAŁE
Co czytali sobie kiedy byli maili
Elementarz współczesny. Czytam sobie
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Marcysia'13 Janka
'18
Nika dzięki wielkie dobra kobieto!
Znacie te dwie ostatnie pozycje?
Ktoś ma lub miał?
Mam w domu elementarz
http://www.maluszkoweinspiracje.pl/2...tam-sobie.html
są w nim ilustracje pochodzące z książeczek z serii ) "Czytam sobie". Zaczęłam na nim naukę czytania z synem
Z serii EKO mieliśmy przedwczoraj z biblioteki Wielki skarb, o wodzie w skrócie mówiącFabuła w tej części to nie krótka historyjka, tylko takie informacje z tego co słyszałam, jak syn czytał.
Tutaj podgląd serii EKO
http://www.dzieciaki-testuja.pl/2019...ematy-dla.html
http://madebybibi.blogspot.com/2019/09/czytam-sobie-eko.html
W ramach zamówienia zbiorowego podczytałam "Inny niż wszyscy" z Zakamarków - mała książeczka dla dzieci w wieku mojej starszej dwójki a może i trójki. Jak ktoś zna, to jest to druga część Zakochałem się w Milenie.
Bardzo mi się spodobala - główny bohater ma w klasie kolegę z zespołem Aspergera, ale jest i o tym, i w ogóle o tym, co to znaczy być innym, kto jest inny, co to normalność. Bardzo jestem na tak.
Autor o tej msiążce w wywiadzie:
"A co z „Innym niż wszyscy”? Co sprowokowało pana do napisania tej książki?
Zajmowało mnie pojęcie „normalności”, mocno teraz przekrzywiane, filtrowane i ukazywane z różnych perspektyw, a przez to wprowadzające zamęt w jego pojmowaniu. Nawet jeśli prawdą jest, że w pełni rozumiemy, na czym polega Zespół Aspergera lub ADHD, musimy wziąć pod uwagę jedną niepokojącą kwestię: dlaczego wszyscy jak jeden mąż tak rozpaczliwie pragniemy być normalni"
https://ladnebebe.pl/fantastyczny-pe...?cn-reloaded=1
Z tą książką nie będę czekać do następnego zam. zbiorowego, a jeśli się spodoba dzieciom, to znajdą się w nim inne książki z serii. A może Zakamarki wydadzą coś jeszcze autorstwa Pera Nilssona? No dawno nic książkowego mnie tak nie urzekło - może dlatego, że jakoś książka odpowiada na moją potrzebę w komunikacji z jednym z moich dzieci - chciałabym coś przekazać, ale nieumiejętnie się do tego zabrałam i trafiam na rodzaj blokady.
Ostatnio edytowane przez jul ; 18-11-2019 o 08:46
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
Tez lubimy ta książeczkę Milenę zresztą też![]()
[*] i
Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013
Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter