Strona 390 z 807 PierwszyPierwszy ... 290340380382383384385386387388389390391392393394395396397398400440490 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7,781 do 7,800 z 16140

Wątek: Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Chustomanka Awatar britta

Domyślnie

Billego uwielbia u mnie 2,5-latka i 6-latek. O kocie jest najlatwiejsza

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wruuuu Zobacz posta
    Zapytam jeszcze tutaj Lukrecja dla 3 latka będzie ok czy raczej dla młodszych?
    mysle, ze bedzie OK.
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustoguru Awatar gosia2809
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

mam do Was pytanie, kupilam 10-latkowi trzy części Mikołajka:
    - Nowe przygody Mikołajka tom 1
    - Nowe przygody Mikołajka tom 2
    - Nieznane przygody Mikołajka

był nimi zachwycony i prosi o więcej i teraz moje pytanie czy te starsze wersje to to samo co te nowsze czy są tam zupełnie inne treści?
    chodzi mi o takie tytuły:
    - Mikołajek
    - Rekreacje Mikołajka
    - Mikołajek i inne chłopaki
    - Wakacje Mikołajka
    - Joachim ma kłopoty (tudzież Mikołajek ma kłopoty, zależy od tłumaczenia)

jeśli ta sama treść, to może podpowiecie co mogłabym kupić w podobnym klimacie dla 10-latka?

dodam, że na próbe kupiłam koszmarnego karolka jedną z części i nawet nawet, ale może jest jeszcze coś innego wartego uwagi
    Ostatnio edytowane przez gosia2809 ; 26-01-2015 o 12:43

Karmiliśmy się 3 lata 3 miesiące i 5 dni

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

gosia - to nie to samo - wiem, bo wlasnie czytamy po kolei jak leci starsze wersje to to, co my (a przynajmniej ja ) czytywalismy jako dzieci. te trzy, o ktorych piszesz to nowosci, ktore wydal znak po raz pierwszy po polsku. wiec spokojnie mozesz brac klasyki znak wydal jeszcze pare, ktore maja info na stronie tytulowej - 'na podstawie Mikolajka' czy jakos podobnie - i czytalam o nich raczej zle (delikatnie mowiac), wiec uwazaj, zebys sie nie naciela!
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

gosia może Dziennik Cwaniaczka, Bratki, Jaśki, Pepe i spółka, Banda Michałka; może coś z fantastyki/detektywistyczne by mu się spodobały, np Tobi, Baśniobór, Magiczne drzewo, Uroczysko, Dom tajemnic, Szkoła kotów, Seria niefortunnych zdarzeń itp; a może coś Marcina Pałasza lub M.Strękowskiej-Zaremby, K.Mazetti

Dziewczyny, jeśli któraś nie miała w łapkach książki "Wilhelmina i aksamitny nosek" to warto wg mnie

mnie obrazki urzekłyach i mama cycem karmi

edit: Gosia ja osobiście polecam stare wydania "Mikołajka", mają w sobię tę mikołajkową magię, nowe wydania do mnie w ogóle nie przemawiają plus kiepskie recenzje
    Ostatnio edytowane przez dankin-82 ; 26-01-2015 o 13:26

Chustomanka Awatar aniaszew
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Fajnie wygląda Ale dałaś zagwozdkę , nigdzie jej nie ma Prawie...Poczekam , bo ma być u mnie w bibliotece...
    Kaja 17.12.2001, Adaś 26.09.2005, Mikołaj 19.12.2008 i Monisia 05.03.2012

Blog http://aniaszew.blox.pl/html

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dankin-82 Zobacz posta
    edit: Gosia ja osobiście polecam stare wydania "Mikołajka", mają w sobię tę mikołajkową magię, nowe wydania do mnie w ogóle nie przemawiają plus kiepskie recenzje
    te nowe pisane przez spolke S&G - czyli te trzy, ktore gosia juz nabyla - sa fajne - na razie mamy co prawda tylko Nieznane przygody Mikolajka - ale sa zabawne i z jajem jak dawne. za to 'podroby' podobno okropne, wierze w recenzje, ktore czytalam, bo mi jakos szkoda kasy, zeby sprawdzac.

a Wilhelmina jest cudna, ja chyba na allegro nabylam kiedys (albo w jakiejs taniej ksiazce? nie pomne juz, dawno to bylo...)

Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aniaszew Zobacz posta
    Fajnie wygląda Ale dałaś zagwozdkę , nigdzie jej nie ma Prawie...Poczekam , bo ma być u mnie w bibliotece...
    kupiłam zupełnie przypadkowo na all za całe 3zł, nie planowałam jej zupełnie; trzeba polować lub faktycznie w biblio

Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

dankin-82 i natala dziękuję

czy w takim razie taki komplet jest ok, czy to są na pewno te starsze wydania?
    https://www.polbooks.co.uk/ksiazki-d...miko%C5%82ajek

urodziny za nieco ponad 2 tygodnie i muszę szybko coś tu w uk kupić, ale resztę zakupie w wakacje w PL

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia2809 Zobacz posta
    dankin-82 i natala dziękuję

czy w takim razie taki komplet jest ok, czy to są na pewno te starsze wydania?
    https://www.polbooks.co.uk/ksiazki-d...miko%C5%82ajek

urodziny za nieco ponad 2 tygodnie i muszę szybko coś tu w uk kupić, ale resztę zakupie w wakacje w PL
    to jest komplet - ale wydanie nowsze, starsze byly bardziej kwadratowe - choc oczywiscie zawartosc ta sama! takie Nasza Ksiegarnia 'machnale' na 50-ta rocznice wydania ksiazki po polsku.

Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

super bardzo dziękuję więc mogę kupować, bo jak widać większego wyboru w tej księgarni nie mam, wiec taki cały komplet mi odpowiada

Chustopróchno Awatar Soul
    Miejscowość
    Toruń*Magic*City

Domyślnie

Kończymy czytać ostatni tom serii Magiczne drzewo, Andrzeja Maleszki.. Pierwszy tom to było to:

Będzie dramat, jak się skończy, bo Mikołaj zakochany, i stwierdził, ze w takim razie on czyta teraz je sam od początku, znowu..

Czy któraś z was zna jakiś podobny klimat, młodzieżowe przygody, jakiś trop, cokolwiek..? Byłabym wdzięczna za inspirację.. Syn pokochał grube książki, faajnie, tylko teraz mam pustkę w głowie, co dalej, co innego mu znaleźć..!
    Mikołaj 2007, Ignaś 2010, Jasiulek 2015, Mieszko 2018

Chustoholiczka Awatar Paulina J.
    Miejscowość
    Warszawa/Nowa Praga

Domyślnie

Soul - a może "pan samochodzik"... Z nowszymi raczej nie pomogę.

Chustoguru
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Soul "Kroniki Archeo", dla dorosłego może ciut za łatwo im idzie, ale F. i J. baaaaardzo polubili, a jak czytamy razem to ja też się wciągam bardzo. Klimat zdecydowanie jest, tajemnica, zagadki, trop, akcja. Delikatnie boczkiem trochę detali historycznych (ale wcale nie trzeba ich czytać, sa na marginesach, F. lubi zerkać), ilustracje mi się podobają. I też ma pare tomów, obecnie 8.

Franio - XII 2004, Julcia - XI 2007, Szymuś - X 2010, Jaś - XI 2013

Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

HP, Baśniobór, Tobi, Dom tajemnic, Uroczysko- raczej dla starszych, Matt Hidalf, Felix, Opiekunowie tajemnic, Szkoła kotów, Pięć Królestw ..... może akurat coś Wam podpasuje
    Ostatnio edytowane przez dankin-82 ; 27-01-2015 o 13:38

Chustopróchno Awatar Soul
    Miejscowość
    Toruń*Magic*City

Domyślnie

BARDZO dziękuję! Pierwszy wpadł mi w oko Baśniobór... Jeszcze poczytam o reszcie, ale to najbardziej kusi..
    Mikołaj 2007, Ignaś 2010, Jasiulek 2015, Mieszko 2018

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul Zobacz posta
    BARDZO dziękuję! Pierwszy wpadł mi w oko Baśniobór... Jeszcze poczytam o reszcie, ale to najbardziej kusi..
    Baśniobór jest świetny, ale ja bym go nie proponowała siedmiolatkowi. Jest w nim wiele zła i dość okrutnych scen. Oznaczenie na książkach jest 9+. Moja córka czytała w wieku 10-11 lat i mocno przeżywała.
    Tu podobna opinia: http://otkaczyta.blogspot.com/2013/0...la-dzieci.html
    O Harrym Potterze myślę tak samo, choć tam pierwsze dwa tomy ewentualnie. Choć wydaje mi się, że nie od parady bohater ma 11 lat w pierwszej części...

Ale - jak tu już wielokrotnie się okazało na forum - ja jestem bardzo zachowawcza, jeśli chodzi o konfrontowanie dzieci ze złem i okrucieństwem.
    Ostatnio edytowane przez aniakom ; 27-01-2015 o 18:46
    Julka 2001, Zosia 2007

Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

aniakom masz rację, ale właśnie od tego są recenzje i opinie czytających by łatwiej rodzicowi było podjąć decyzję odnośnie konkretnej książki; dzieciaki są różne, jedne będą przeżywać mocno po innych spłynie bez cienia strachu; zresztą całej serii od razu nie trzeba kupować, można pierwszą część i samemu ocenić, wcześniej czytając; kategoriami wiekowymi już od dawna się nie sugeruję, bo my trochę inaczej lecimy z czytaniem
    Baśniobór już u nas dawno zapomniany

Chusteryczka Awatar kiamara

Domyślnie

Soul, ja z tych tytułów polecam "Tobiego", choć jest w niim trochę "strasznych" scen, to ogólnie klimat bardzo wciągający!

Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

dziewczyny pomóżcie bo szukaj odmawia mi posłuszeństwa wiem, że w wakacje pytałam Was o książki dla 5 latka, miałam tam od Was całą listę ale nie mogę znaleźć mojego zapytania, szukaj znajduje tylko moje wypowiedzi z ostatnich 2 dni :/

Uprawnienia umieszczania postów