Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 32 z 32

Wątek: mei tai - od kiedy nosić?

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Aga- napisałam, że nikt mi dokładnie nie wytłumaczył dlaczego nie, a nie, że w coś nie wierzę. Tak jak na zdjęciu, to ja nie wiążę mojego 19 miesięcznego dziecka, przecież to niewygodne. Paski zawsze krzyżuję pod pupą, żeby nie prostowac.
    Ta poduszka w ERGO to ma tyle wspólnego z ergonomią co ja z baletem IMO Ergonomia to ciut więcej niż dopasowująca się poduszka. No ale dalej się wymądrzac będę jak coś fachowego poczytam.
    No i ja bym w żadne nosidłą dziecka nie wsadzała przed 3-4 miesiącem, ale to już napisałam.
    www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
    gugu-gaga.pl na Facebooku

Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

no to mam nadzieję, ze ci wreszcie wytłumaczyłam dlaczego IMO MT nie sa dobre na początek
    podkreślę to moja opinia.

co do ergo i beco.. IMO nazwa ergonomiczne nie jest do końca poprawna. sami producenci określają je mianem "soft structured" czyli na nasze - miękkie nosidło. ich ergonomiczność polega głównie na dużej mozliwości regulacji szerokości ( nie tylko ta poduszka bo to uproszczone było stwierdzenie) ale np dzięki rozmaitym dodatkowym paskom - których np w MT nie ma np jak ten "środkowy" pas w beco
    beco nie do końca jest tu dobrym przykładem bo to mocno majtajowe jest.
    podobne rozwiązanie jest w ergo.
    [/img]

z tego co na stronie np Ergo jest napisane ja osobiście wnioskuję podobnie do ciebie - że one są bardziej ergonomiczne dla rodzica.

no ale nie ukrywajmy.. są zdrowsze na pewno dla pleców i kręgosłupa niz sztywne nosidła bo lepiej podpierają kręgosłup. jednak IMO nie idealnie dlatego dla bardzo małych maluchów sa raczej niewskazane.

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

hmmm...tyle to wiedziałam. Rozważania moje tutaj były na temat-dlaczego nosidło ergonomiczne ma byc lepsze od dobrze dopasowanego MT.
    Ja też bym noworodka w MT nie nosiła, serio.

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petisu
    hmmm...tyle to wiedziałam. Rozważania moje tutaj były na temat-dlaczego nosidło ergonomiczne ma byc lepsze od dobrze dopasowanego MT.
    Ja też bym noworodka w MT nie nosiła, serio.
    a to tego ja nie wiem .. osobiście uważam, ze jak ktoś się do MT nadaje to i do miękkiego nosidła.
    ale nigdzie nie wyczytałam aby ktos uważa, że ergonomiczne nosidła sa lepsze od MT..
    być może sa wygodniejsze w zakładaniu i noszeniu,. byc może sa bardziej Hi- techowe. pewnie z tego ostatniego powodu dużo częściej korzystają z nich tatusiowie. latwo się zakłada, niczym się nie trzeba obwiązywać a efekt podobny - dziecko noszone

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

No takie opinie słyszałam na "Kawałku..."
    A nie sądzisz, że ten środkowy pasek za bardzo dziecko prostuje? Nie bardzo widzę różnicę mniędzy nim a tą kokardą, która Ci się nie podobała.

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

no nie dokońca prostuje ale prostuje - dlatego IMO te nosidła są dobre dopiero jak dziecko siada.

różnica jest . ten pasek "naciąga" materiał jak chusta. kokarda daje mocny punkt podparcia w jednym miejscu.
    możesz zrobić test. weź kawałek materiału i przyszyj do niego sznurki z dwóch stron obwiąż sobi np nogę i naciągnij go mocno za te sznurki- zauważ, że te sznurki będą naciągały materiał na dośc dużej szerokości
    a teraz zawiąz sobie (nie naciągając) po prostu kokardę - zauważ że wtedy naprężenie otrzymujesz tylko na linii sznurka.

no różnica jest .

a "opiniom" nie zawsze warto ufać. internet jest duuży i szeroki i ludzie umieją straszne bzdury wypisywać

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Wiem o czym mówisz, ale i tak uważam, że prostuje za bardzo. Tym bardziej, że to nie jest dodatkowy pasek, ale częśc konstrukcji szelek. Jesli dobrze widzę.... Dużym kawałkiem materiału (który się przecież nie naciąga i nie dopasowuje) też sobie mogę plecy wyprostowac jak naciągnę swoim ciężarem.

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

owszem, stąd moja teoria, że te nosidła lepiej używać dopiero gdy dziecko samo siada. wtedy nie musimy się martwić zbytnim wyprostem czy niedociągnięciami w podparciu pleców.
    choć i tak lepiej aby plecy przy siadaniu ( aż do ukończenia wieku szkolnego) byłypodparte.

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Zgadzam się w całej rozciągłości.

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

no to skoro doszłyśmy do kompromisu możemy iśc spac
    zwłaszcza, że gorączka mnie atakuje po raz kolejny ...

Chustomanka Awatar Jazzoo
    Miejscowość
    Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aga
    owszem, stąd moja teoria, że te nosidła lepiej używać dopiero gdy dziecko samo siada. wtedy nie musimy się martwić zbytnim wyprostem czy niedociągnięciami w podparciu pleców.
    choć i tak lepiej aby plecy przy siadaniu ( aż do ukończenia wieku szkolnego) byłypodparte.
    Tez sie w calosci zgadzam!

mama A-99, I-06, M-10 i M-12

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

tak samo, jak samo zacznie siadać. ale to moja opinia.

Uprawnienia umieszczania postów