właśnie przyszły mi pieluchy. Odpakowalam i pierwsze wrażenie ( mam pierwszy raz w rękach w ogóle takie cos)- to tak ładne w porównaniu z jedno że aż żal dać to od razu do zasikaniadalam jednak i 2 latek tdpujd
właśnie przyszły mi pieluchy. Odpakowalam i pierwsze wrażenie ( mam pierwszy raz w rękach w ogóle takie cos)- to tak ładne w porównaniu z jedno że aż żal dać to od razu do zasikaniadalam jednak i 2 latek tdpujd
na noc mlody mial 1 wkładske z mikrowłokna, a pod spodem konopną, po 4 godz snu polar w kieszonce był mokry, mikroiwłókno tez, konopna prawie sucha. nic nie ciekło bokiem, dołem, góra itd, ubranko suche.
moje pytanie - mokry polar po 4 godz snu u 2 ,5 latka w tych pieluchach to norma? a moze dorzucic wkladke z koca polarowego? (chcialabym mu zmieniac na spiocha, zeby sie nei budzil z powodu uczucia mokrosci)
Mam 4 NB od tygodnia i moim zdaniem na dzien sa OK z 1 wkładką wytrzymują ok 2 godzin. Na noc nawet nie ryzykuję. Gumki rzeczywiście dość mocno się odciskają i na pleckach i na nóżkach dlatego zawsze po NB zakładam na zmianę inną pieluszkę.
dziś w nocy był test nr 2. Wyprana raz nb, jedna wkładka konopna, jedna z mikrowłókna pod spodem. 5.5 godz sucho przy pupie (dziec 13 kg) po 5.5 godz mokre wszystko (polar i oba wkłady), aż niewiele by brakowało by bokiem zaczęło przeciekać
Ostatnio edytowane przez agaja ; 24-02-2010 o 08:40
Wszelkie wkłądki i pieluszki pełna chłonność uzyskują po około 4-5 praniu.
Co do wkładek konopnych: zawsze wkładamy je pod wkładę z mikrówłókna lub bawełny. BAwełna i mikrowłókno chłona wilgoć bardzo szybko o odprowadzają ją do najdalszej warstwy. Dlatego jak się spocimy i mamy na sobie bawełniany podkoszulek to mokrą mamy także zewnętrzną bluzkę czy swetr.
Konopie za to chłoną baaardzo dużo, ale wolniej. Dlatego jesli od strony pupy włożymy mikrowłókno to ono natychmiast wchłonie siku i odda je konopiom. Jesli od strony skóry damy konopie, to szczególnie w przypadku starszego dziecka, które siusia rzadziej, ale duże ilości część moczu może spłynąć po powierzchni wkładki i przemoczyć PUL.
Z reguły starsze dziecko trzeba raz w nocy przewinąć. Siusianie starszaków wytrzymują np. wkładki Wonderoosa. Bo chłonność pieluszki wyznacza właśnie wkładka.
Polarek robi sie mokry, jesli wkładki nie są juz w stanie wchłonąć więcej wilgoci.
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
dzięki za informacje. ja nawet pampy u małego dziecka w nocy zmieniałan przynajmniej raz.0przed chwilą drzemka 2 wkładki z mikrowłókna, pielucha raz prana (mydłem w rękach niestety). 40 min, jeden sik i polar i środek mokry tak myślę czy u mniejszych dziec dzieci też starcza na 1 sił?
mydłem nie pierz - wkładki na chłonności tracą
a na noc jak szły kieszonki - też musiałam przebierać, a to niestety kończyło się wybudzaniem trzeszczącymi rzepami.
od jakiegoś czasu korzystamy z formowanek bambusowych z dodatkową wkładką bambusową.
wystarcza od 21 do 8 rano![]()
Ostatnio edytowane przez gouraanga ; 24-02-2010 o 13:28
hm nie chciałabym używać otulaczy. A jakby na wierzch nie do kieszeni dać jakiś wkład i na to sucha pieluche tzn z kieszonki na noc zrobić otulacz to byłoby lepiej? Rzepy u mnie nie grają roli.dziec przyzwyczajony do tego dźwięku
Helena --> luty 2008
Kalina --> wrzesień 2009
Amitola Studio - Fotografia noworodków i starszych dzieci, fotografia rodzinna, ciążowa, ślubna - Jelenia Góra, Legnica, Wałbrzych, Wrocław
Mój blog
5 godz przy 2 latku mi nie przeszkadza (nie chce kupować znów innych pieluch dla starszego),ja się tylko martwię, czy u dziecka 0-1.5 roku powiedzmy nb nie będzie mokre po jednym siku. A w czym formowa jest lepsza od kieszeni że polecaćage ją dla starszych dzieci?
ano tym, że całą pieluszkę masz uszytą z super-chłonnego materiału. do tego 100% naturalnego = zero podrażnień przy tak długim leżeniu w siku.
możesz z kieszonki zrobić otulacz ale jeżeli nadal pozostaniesz na samych wkładkach, to nic nie zmienisz w ten sposób.
moim zdaniem formowanka bambusowa to gra bardzo warta świeczki![]()
doniesienia z frontu dzis, mam nowe bambusy (wkładki) , ale dzis w nocy nei uzylam, bo pozno wypralam i wieczorem nie byly suche jeszcze. skutkiem tego mlody poszedl spac w 2 wkladach z mikrofibry, tych co sa w komplecie naughty baby. i uwaga, uwaga, moj 2 latek wytrzymal w nich 11 godz w nocy, spal jak kamien, wiec musial miec sucho, nie macalam pieluchy by sprawdzic, bo go nie chcialam budzic, ale jakby mial mokro to na bank by sie obudzil
pielucha i wklady byly tym razem prane w pralce, stad pewnie wieksza chlonnosc
a, i pelnych pieluch wielo nie czuc tak obrzydliwie moczem (a właściwie mieszaniną moczu i chemii)jak zuzytych pampow
Witam.Ja włąsnie testuję te pieluszki.Dodam,że to pierwsze wielorazówki, które używamy.Cena bardzo przystepna.Nie wiem czy za luźno je zapiełam,bo dziś w trakcie drzemki 3 godzinnej nam przeciekła górą....A być może wielorazówki szybciej przeciekają.Może mi powiecie co ile zmieniacie wielorazówki?Jestem nowa w tej dziedzinie i niewiele wiem....
Naughty baby zmieniam co 1,5 - 2 godziny (zaklad tylko 1 wkladkę) dlugość uzywania bez przecieku zależy od rodzaju pieluszki, najdłuzej wytrzymuja u nas formowanki bambusowe z otulaczem (Flip)