Czesc, jestem nowa i probuje zglebic temat pieluch wielorazowych, ale cena wydaje mi sie zaporowa![]()
Znalazlam w sklepie pieluchy bawelniane bambino mio i o dziwo sa dosc tanie (12 sztuk ok 130 pln). Stosujecie takie? Warto zainwestowac?
Czesc, jestem nowa i probuje zglebic temat pieluch wielorazowych, ale cena wydaje mi sie zaporowa![]()
Znalazlam w sklepie pieluchy bawelniane bambino mio i o dziwo sa dosc tanie (12 sztuk ok 130 pln). Stosujecie takie? Warto zainwestowac?
możesz na ich temat coś napisać? jakieś zdjęcia?
niestety pieluszki z materiału odpowiedniej jakości to dosyć wysoka inwestycja początkowa. policz jednak ile wydasz na jednorazówki i zobaczysz, ze koszt chociaż rozłożony na tygodnie i miesiące w rozrachunku końcowym jest niestety o wiele wyższy. a przy drugim dziecku pieluszki masz już za darmo.
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
wychodzi na to że będzie jakaś nowa marka w polsce... strona jeszcze nie do końca przetułmaczona.... http://www.bambinomio.com/v06/hom.cgi
No, cena mi się podoba. Zobaczymy co to będzie. Można już je gdzieś zamówić?
Pomóżmy Teosiowi! www.naturscy.pl/teo
trochę tylko nie jestem przyzwyczajona do tych nazw- majtki ochronne do pieluszek- to chyba otulacze???
U mnie niestety pieluszki tylko dla jednego dziecka- starszak juz odchowany na pampkach, a dalszego rozmnazania razej nie planujemy.Zamieszczone przez annamamaalexa
A co do pieluch o ktorych pisalam- w Krakowie sa w sklepie entliczekpentliczek, wiec w innych miastach pewnie tez sa do kupienia.
Jeszcze jedno mnie zniecheca do inwestycji- jade na 2-3 miesiace na wies, gdzie nie ma pralki. Jak jest z praniem recznym? Dam sobie rade, czy lepiej dac spokoj?
no z praniem ręcznym to będziesz miała bardzo ciężko...jedyne, z którymi być się bardzo nie namordowała to kieszonki z polarkiem w środku, ale je też trzeba wyprać.....
no to już wiem o co chodzi z tymi pieluszkami, chociaż strona w każdym języku raczej mało informacyjna...
są to pieluszki do składania, takie podłużne z pionowymi przeszyciami. są to tzw. pieluszki typu prefold. trzeba w ich przypadku uwzględnić to, że są w kilku rozmiarach, dokładnie w trzech. pieluszki, z których dziecko wyrosło mozna używać jako wkładek do pieluszek z kieszonką.
jaka róznica do tetry?: na pewno są bardziej chłonne i łatwiej się je składa. na te pieluszki stosuje się otulacz.
uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie dla noworodka, bo prefold można dobrze dopasować do rozmiaru dziecka. znam prefoldy konopne, są cienkie, ale niesamowicie chłonne. jak jest w przypadku bawełny nie wiem. jak któraś z was przetestuje to dajcie znać. na pewno musicie uwzględnić, ze taka pieluszka, szczególnie jej śordkowy, grubszy pas długo schnie i trzeba ich mieć większą ilość.
czesc dziewczyny,ja mieszkam w anglii i uzywalam bambino mio jak moj synek sie urodzil przez moze 4 miesiace i szczerze mowiac nie bylam z nich zadowolona,bardzo przeciekaly szczegolnie,ze kupki takich noworodkow sa bardzo luzne i brudzily sie zawsze te majteczki czy otulacze jak to nazywacie i nie dawalo sie tego sprac nigdy;jedynie co to szybko suche po praniu byly
Ja przepieram otulacze ręcznie, jak jest potrzeba i spiera mi się bez problemu. Na początku rzeczywiście trochę tego prania było, ale kupka noworodków to chyba potrafi wyciec ze wszystkiegoPoza tym istotne są sposoby składania pieluchy i przy rzadkiej kupce rezygnacja z linersa, bo wtedy pieluszka ma lepszą chłonność. Podkreślam, że moim zdaniem to jest dobra alternatywa dla tetry - lepiej chłoną, szybko schną i nie są olbrzymie.
to jak warto czy nie? bardzo wyciekaja?
Moim zdaniem warto, choćby ze względu na cenę. Kupienie całego zestawu totsbots to przecież majątek! I chyba trzeba ich więcej, niż bambino, bo schną o wiele dłużej. Przy złożeniu 'ze skrzydełkami" i braku linersa, większość kupek zostawała na swoim miejscu, ale wtedy trzeba było pieluszkę spłukać przed praniem, a to może nie każdemu odpowiadać.
A te otulacze, czy tez majteczki, jak nazywa producent dobre sa? Ktos porownywal z innymi? Cene maja fajna, ale mam zamiar kupic tylko jeden otulacz, wiec nie chcialabym nie trafic.
A te otulacze, czy tez majteczki, jak nazywa producent dobre sa? Ktos porownywal z innymi? Cene maja fajna, ale mam zamiar kupic tylko jeden otulacz, wiec nie chcialabym nie trafic.
Są lepiej dopasowane niż totsbots, bo jest więcej rozmiarów, ale za to sztywniejsze, grubsze i nie schną tak szybko jak Totsbots. Są dość niskie. Moim zdaniem lepsze niż Cotton Bottoms, bo jeszcze z nimi mogę porównać.
właśnie kupiłam pieluszki i otulacz,so:
otulacz prany razem z otulaczem mother-ase wysechł w tym samym krótkim czasie.dosłownie wieczorem prany, rano suchy w bardzo zimnej łazience.miękkie rzepy na całej długości brzucha, model 9-12 kilo, więc dopasowane, nie jak 7-16 kilo.
pieluszki fajne, teraz schną, więc napiszę potem ile schły
grube na pewno.
pierwsze wrażenie: najlepiej łączyć pieluchę bambino mio z otulaczem bambino mio, lub inną pieluchę prefold (otulacz tak jest skonstruowany,że najlepiej włożyć bezpośrednio pieluchę z papierkiem, wtedy ekstra przylega, bo ma takie zakładki przy nóżkach tworzące wgłębienie)
niezbyt się nadaje do pieluch formowanych, a już na pewno nie do grubych, np. dwie wartstwy froty z warstwą polaru,mam takie i są na ten otulacz za duże. za to mother-ase regulowany wszędzie i pojemny jest dobry.
i na odwrót, mother-ase nizbyt dobrze się łączy z prefoldami zakładanymi jak wkładka, czyli w formie pasa.
ogólnie lepiej się kierować opiniami dziewczyn czyli kupić bardziej uniwersalne imse-wimse, bo otulacz bambino mio wg. mnie po dojściu do 11-12 kilo trzeba wymienić na większy rozmiar.
Tak jak w temacie. Dopiero będę przechodziła na wielorazówki i jestem na etapie kupowania pieluszek-znalazłam takie
http://www.allegro.pl/item471271315_mam ... _12kg.html
co o nich sądzicie? a otulacze? czy którać z Was ma/używa/używała?
Sprzedają takie w drogeriach Boots na Wyspach i myślę, że gdyby były fajne to może warto, bo taniej...
Ja używam (nie osobiście)![]()
Mnie składane odpowiadają, ale to chyba kwestia gustu (przyzwyczajenia?). Schną bardzo szybko, są super chłonne (moim zdaniem lepiej chłoną niż formowane bambusowe na przykład). Kiedyś używałam też otulaczy Bambino, ale od kiedy spotkałam się z wełną to inne otulacze wydają mi się za sztywne. Pasują praktycznie do każdego otulacza, bo można je rozmaicie składać. No i cena - to chyba największa zaleta.
Myślę, że to pieluchy dla mam, które traktują je wyłącznie praktycznie i nie mają zapędów kolekcjonerskich.![]()
zamówiłam sobie opakowanie tych pieluch.
zacnie wyglądają.
chyba jednak nie umiem ich skladać jak nalezy.
poalquinha pisała, że wkłada je do kieszonek chyba z BG i trzymają całą noc.
jakkolwiek próbuję bambino mio włożyć w kieszonkę, wychodzi grubo i niezgrabnie.
te pieluchy są długie, a zlożone mniej więcej w 1/4 długości (tak, by zmieściły się do kieszonki) i wpakowane do np. BG, dają efekt kaczego kupra
hm. a może kupilam za duże? (od 7 kg.)
Ja używam bambino mio zgodnie z ichniejszą instrukcją, kieszonek nie mam więc nie wkładałam. Ale faktycznie jest tak jak piszą, że po 3-4 praniu pieluszki się trochę mniejsze robią. Może wtedy kuper się także trochę zmniejszy? I według mnie są naprawdę chłonne. Kiedyś test robiłam i nie pamiętam dokładnie ile szklanek wypiły zanim z nich woda wypływać zaczęła![]()
Karolina - 16.05.2008
Weronika - 21.01.2011