Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: kręcz szyi a chusta

kamila.k
    Guest

Domyślnie kręcz szyi a chusta

proszę o radę ponieważ przemawia do mnie idea noszenia dzieci w chuście chciałabym sama spróbować lecz mam wątpliwości, otóż moja trzymiesięczna córeczka kończy już rehabilitację dysplazji stawów biodrowych (uprząż Pavlika) i tu chusta jak najbardziej ok. ortopeda wyraża się pozytywnie. Niestety oprócz tego córka ma również kręcz szyi (od urodzenia) i odwraca główkę w lewą stronę. Stosujemy rehabilitację poprzez bodźce z prawej strony ale przy ćwiczeniach obrotowych szyi jest protest,płacz ..itp. Czy noszenie dziecka w chuście mogłoby coś pomóc w takim przypadku? Moim zdaniem pozycja ułożeniowa dziecka w chuście sprzyjałaby temu aby dziecko układało główkę w prawą stronę. Czy w swoim doświadczeniu spotkałyście się z takim przypadkiem? Będę wdzięczna za wasze opinie czy w przypadku kręczu szyi zalecałybyście noszenie w chuście? Jeśli tak to jaki rodzaj chusty polecacie na lato dla aktualnie trzymiesięcznego dzieciątka.

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie Re: kręcz szyi a chusta

na pewno moze byc pomocne, ale raczej po konsultacji z lekarzem.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

dokładnie, powinnaś skonsultować to z lekarzem. jesli kręcz jest bardzo silny to nawet w chuście mały będzie odwracał głowę.

ja leczyłam kręcz u alexa metodą alternatywną. jeśli jesteś zainteresowana proszę o PW.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustonówka
    Miejscowość
    Łódź

Właśnie też mam problem z główką - małą daje się uwiązać tylko z gową w jedną stronę. Nikt nic nie mówił o kręczu - główkę obraca normalnie, ale w chuście tylko jedna strona . Ma lekką asymetrię - stosujemy metodę Bobath (właściwa pielęgnacja). Myślicie, ze da się coś zrobić z tą główką w chuście??

Nota bene rehabilitantka odradzała całkowicie chustę - bo tyle widziała już dzieci w chustach i żadne nie miao dobrej pozycji..... I bądź tu człowieku mądry....
    Proszę - posadź drzewko http://magm.posadzdrzewo.pl/ Ostanie dni pewnie...

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Cytat Zamieszczone przez Maggda
    Właśnie też mam problem z główką - małą daje się uwiązać tylko z gową w jedną stronę. Nikt nic nie mówił o kręczu - główkę obraca normalnie, ale w chuście tylko jedna strona . Ma lekką asymetrię - stosujemy metodę Bobath (właściwa pielęgnacja). Myślicie, ze da się coś zrobić z tą główką w chuście??

Nota bene rehabilitantka odradzała całkowicie chustę - bo tyle widziała już dzieci w chustach i żadne nie miao dobrej pozycji..... I bądź tu człowieku mądry....
    o to mamy podobnie... mój też ma lekką asymetrię i początkowo układał główkę w jedną stronę, więc ją przekładałam jak przysnął, obecnie kręci łebkiem cały czas w chuście na boki i jak usypia to kładzie różnie, czasem w połowie spacerku zmienia stronę sobie - tak samo jak w łóżeczku,

a rehabilitantka przykazała ograniczyć chustę do godziny dziennie ale żeby było śmieszniej to nie ze względu na asymetrię, ale na "ciut" zbyt duże napięcie mięśniowe - że niby łatwo wpaść z napięcia we wiotkość... na szczęście neurolożka miała inne zdanie... i pisz wiersze
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka Awatar Natalia

Mój starszy synek miał kręcz szyi i żadne ćwiczenia nie dawały takiego efektu jak odpowiednie noszenie w chuście. Możesz do mnie zadzwonić, to Ci opiszę, w jaki sposób ustawiałam Michałka, żeby leczyć ten kręcz. Tel. 061 823 68 34, trzeba prosić Natalię.
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Cytat Zamieszczone przez Maggda
    i pewnie miała rację, bo ja też widuję masę dzieci w chustach w fatalnej pozycji
    przy schorzeniach wszelkiego rodzaju trzeba być naprawdę pewnym techniki wiązania czy układania w chuście.. cieżko też doradzić przez internet..

Chustonówka
    Miejscowość
    Poznań

Nam rehabilitantka zalecała przy kręczu pozycję kołyski w odpowiednią stronę, ale cóż, skoro mała tak nie chciała. Polecała też na biodrze. W zasadzie jednak nosiliśmy w kieszonce, kiedy już trochę ten kręcz podleczyliśmy (ćwiczenia, masaże). Oczywiście pilnowałam, żeby częściej miała głowę we właściwą stronę, zwłaszcza podczas snu. No i nie przesadzałam z noszeniem do czasu, aż było już w miarę dobrze, Dziś po kręczu nie ma śladu, aż się lekarze dziwią.
    Kalina ur. 2.12.2007

Chustoholiczka Awatar Padthai
    Miejscowość
    Wrocław, Kłodzko

Mnie instruowano jeszcze w szpitalu (rehabilitant i pediatra), ze u wiekszosci niemowlakow krecz przechodzi z czasem sam, ale zostalam tez przeszkolona jak masowac i ukladac glowke.
    Nie jestem rehabilitantem, ale moim zdaniem chusta powinna raczej pomoc. Zacheca dziecko do rozgladania sie, ruch ciala rodzica masuje i rozluznia miesnie, bliskosc daje poczucie bezpieczenstwa i zacheca do "eksperymentow".
    Ale co prawda to prawda trzeba sie przylozyc sie do wiazania. Najlepiej pocwiczyc pod okiem instruktora.
    Tomek (III.07) Asia (X.09)

Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
    http://fotelik.blox.pl/html

Uprawnienia umieszczania postów