Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: minimum pieluszkowe dla noworodka i starszego dziecka

Chustoguru

Domyślnie minimum pieluszkowe dla noworodka i starszego dziecka

Tak się zastanawiam jakie minimum pieluchowe musimy mieć by pieluchować wielo. Pewnie z rozróżnieniem pieluchowanie noworodka i starszego dziecka. Konkretnie ile szt. danego rodzaju i co ile pranie. Czy system mieszany czy jednolity
    Kolekcjonerstwa nie uwzględniamy (tzn. liczymy tylko używane sztuki)
    Tak by było ekonomicznie

Chustomanka Awatar urkye
    Miejscowość
    Okolice Pyrlandii

Domyślnie

Korzystam z systemu mieszanego (bardzo mieszanego - w nocy pampek, w dzień różne typy wielo). Kieszonki przewijam co ok. 2h, formowanki podobnie, ale spokojnie by mogły być na pupie dłużej. Na dzień dzisiejszy mam 14 kieszonek, 6 formowanek bambusowych, 2 formowanki inne, 2 otulacze PUL i 2 otulacze wełnianie - taka ilość spokojnie wystarcza na pieluchowanie wielo w dzień i spokojne pranie co 3 dni. Akurat mam wtedy cały bęben, nie dorzucam do prania innych ubrań. Nie mam pieluszek, które leżą tylko na półce i się kurzą - na bieżąco sprzedaję nadwyżki stosikowe A i jeszcze - przy tej ilości spokojnie mogę też używać wielo w nocy, muszę tylko zalanolinować wreszcie wełniaki.
    Nie pieluchowałam noworodka, nie mam pojęcia, ile przy takim maluchu schodzi pieluszek.
    Jak zaczynałam korzystać z wielo, to genialnie sprawdzała się tetra w samolot+otulacz PUL - świetne, ekonomiczne rozwiązanie dla takiego maluszka, który jeszcze nie sika na potęgę
    Piotras 10.2013 & Ola 01.2017
    mój blog szyciowy: szycie.blox.pl

Chustomanka Awatar aniaszew
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja przy noworodku używałam tetrę u miałam chyba z 3 otulacze. Tetry miałam z 30 sztuk.i była to taka stara dobra tetra, gruba, zupełnie sie różniła od tej teraz cienizny. Dokupiłam sobie kilka formowanek, ale mała i tak je przesikiwała w mig i nie lubiłam ich, wolałam tetrę. Miałam jeszcze jedno AIO , kupiłam sobie dla szpanu , uwielbiałam tą pieluszkę, była super, dużo chłonęła, nic nie przesiąkało. Prałam chyba co 3 dni, ale tetra i otulacze to szybko schną .Aha i no na noc jednak nie umiałam się przestawić i zakładałam pampersiaka.
    Kaja 17.12.2001, Adaś 26.09.2005, Mikołaj 19.12.2008 i Monisia 05.03.2012

Blog http://aniaszew.blox.pl/html

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

z noworodka szybko się starsze dziecko zrobiło i systemu idealnego nie wypracowałam. Dla starszego natomiast, przy praniu co 3 dni mamy:
    5 formowanek bambusowych nocnych
    1 gatki wełniane na noc
    35 sztuk tetry
    i 5 otulaczy PULowych
    Wystarcza spokojnie

co do tetry - i dla noworodka i dla starszego też to jestem zwolennikiem tetry tej cienkiej co i tak chłonie jak złoto a wielkiego tyłka nie robi

Chustomanka Awatar len_a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HoliPoli Zobacz posta
    z noworodka szybko się starsze dziecko zrobiło i systemu idealnego nie wypracowałam. Dla starszego natomiast, przy praniu co 3 dni mamy:
    5 formowanek bambusowych nocnych
    1 gatki wełniane na noc
    35 sztuk tetry
    i 5 otulaczy PULowych
    Wystarcza spokojnie

co do tetry - i dla noworodka i dla starszego też to jestem zwolennikiem tetry tej cienkiej co i tak chłonie jak złoto a wielkiego tyłka nie robi
    a na wyjścia powiedzmy na spacer 2 godzinny wystarcza wam tetra?
    Moje dwa szczęścia

mamru
    Guest

Domyślnie

dla mnie noworodek i wielo jednak odpada, chyba że tetra, ale z tych cieńszych i zgrabny otulacz żeby nie było dużej pupy.
    Od ok 3-4miesiąca tetra + otulacze na dzień, na noce formowanka z wełniakiem albo kieszonka z dwoma mikrofibrowymi wkładkami, albo bambusowymi. I tak pieluszkowałam wszystkie dzieci

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamru Zobacz posta
    dla mnie noworodek i wielo jednak odpada, chyba że tetra, ale z tych cieńszych i zgrabny otulacz żeby nie było dużej pupy.
    Od ok 3-4miesiąca tetra + otulacze na dzień, na noce formowanka z wełniakiem albo kieszonka z dwoma mikrofibrowymi wkładkami, albo bambusowymi. I tak pieluszkowałam wszystkie dzieci
    kochana, dziekuje CI za te informacje...bo już myślałam,ze ze mna cos nie tak,ze noworodek i wielo jakos mi nie pasuje.....właśnie ze wzgl na duza pupe i kifoze w leżeniu...

mamru
    Guest

Domyślnie

Natuś
    no jakoś tak mnie tez nie podobało się to leżenie w jednak niezbyt naturalnej pozycji, dlatego pierwsze miesiące odpuszczałam, choć próbowałam za każdym razem jak miałam noworoda w domu i zawsze wracałam do pampkow na te pierwsze 3 miesiące

Chustomanka

Domyślnie

u nas na początku używaliśmy otulacz/e NB z ręcznikami ikea, wg mnei robią mniejszą pupę niż tetra - sprawdzały się nam bardzo dobrze

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez len_a Zobacz posta
    a na wyjścia powiedzmy na spacer 2 godzinny wystarcza wam tetra?
    Tak (ale na takim spacerze raczej by spała, więc nie sikała ). Ja po prostu zmieniam za każdym razem jak zrobi siku (i ja się zorientuję...), nie wg godzin.

Chustomanka Awatar żuk

Domyślnie

pieluchowałam wielorazowo z -początkowo- niewielkimi epizodami jednorazówkowymi od noworodka, i to małego noworodka- 2,5 kg. Najpierw tetra z otulaczami pulowymi, potem grubsza tetra i wełna, potem kieszonki, potem kieszonki i formowanki z pulem lub wełną. Nocnie- najpierw w kółko przewijanie, bo kupa, sio na całą noc od ok roku, potem na nocki formowanki. Na starcie miałam ok 30 tetrówek i 3 otulacze, potem kieszonek i sio jakieś 14-16, prałam najpierw codziennie, potem co 2. dzień. Później doszedł stosik formowankowy, też jakieś 12-14 sztuk + wełniaki i mogłam prać co 2-3 dni i tak było aż do odpieluszenia.

Powiedz mi, a zapomnę,
    Pokaż mi, a zapamiętam,
    Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
    -Konfucjusz-

Pracownia WyszłoSzydło- fejsbuk

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Domyślnie

trudno wskazać minimum pieluszkowe, bo każde dziecko jest inne i w innym tempie pieluchy zapełnia. u nas dodatkowo sprawę komplikuje (a może upraszcza?) fakt, że dzieć jest wysadzany rano + po każdym posiłku na nocnik. tak więc kupa i często również siusiu, tam ląduje.
    ale do rzeczy:
    pranie co 3 dni, średnio liczę 4 kieszonki/dzień + formowanka z otulaczem na noc (choć w upały potrafią nam zejść tylko 2 pieluchy do rana do wieczora). dodaję jeden dzień w zapasie na schnięcie. wychodzi więc ok. 16 kieszonek, realnie pewnie mam kilka sztuk więcej (wiadomo, zapędy kolekcjonerskie ). wkładów warto mieć trochę więcej, bo wolniej schną. formowanek 4-5 szt, tyleż otulaczy PUL, choć teraz przechodzimy na wełnę i docelowo będą 2 otulacze wełniane na napy + 1 gatki. taki system wyeliminuje pewnie trochę kieszonek i zwiększy liczbę prefoldów.

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Chustomanka Awatar mudiwa

Domyślnie

Ja używam bambooty basic sio, mam 7 zewnętrznych części i kilkanaście wpinanych wkładów i to zdecydowanie za mało. Ale moje dziecko robi kupsko 4 razy dziennie, wiec całość jest do wymiany.
    Leci do mnie kilka itti bitti i jeszcze jedno bambooty, mam wrazenie, ze bedzie tak na styk. Ale brakuje mi głownie wkładów, bo zewnętrzne części schna bardzo szybko

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Masimba - 03/14 Mia - 12/10