Zobacz pełną wersję : CHUŚCIARSKI SŁOWNIK SLANGU dla każdego
Ostatnio dostaję trochę maili z pytaniami "co znaczy" w naszym slangu dane okreslenie. Dlatego pracuje nad stworzeniem "Słownika Chuściarskiego Slangu", który niebawem umieszczę na swojej stronie. Myślę że spokojnie można coś takiego umieścić i na naszym forum :) Co Wy na to?
Zapraszam do tworzenia tego słownika razem :)
Pomóżmy nowym osobom, które zaczynają przygodę z chustami, otrzaskac sie z naszymi magicznymi skrótami lub tajemniczymi określeniami.
Mam propozycję do nowych chustonoszek - piszcie swoje pytania na tutaj lub na maila (slinga@gazeta.pl).
Toczy się jakaś dyskusja na forum i masz wrażenie, że po chińsku? Nie wiesz co to indio, storczyk czy inny rożek? Pytaj śmiało :thumbs up:
EDIT - Link efektu pracy - http://chomikuj.pl/irlaaa/slownik
O, super pomysl :) pora rozszerzyc dawny slownik alternatywny - zwlaszcza, ze czesc autorek sie tu pojawia ;) a naroslo slangu, ze hoho!
zobaczcie i posmiejcie sie, jak to sie drzewiej o chustach mowilo :
http://www.chustomania.pl/online/chusto ... ny_slownik (http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/alternatywny_slownik)
OT: Irlaa, smokowi w Twoich smokach do twarzy :)
Dzięki za linka Kasiu :)
Co do smoków :thumbs up: super! Fajnie że już za zasłonkę nie robią,bo szkoda ich, cudne sa!
zaraz Ci fotke zrobie :)
do slownika to by sie przydalo IMO zeby ktos z nadmiarem czasu przeczesal watki i wyluskal - tamten slownik z Kawalka szmaty to byla zartobliwa tworczosc specjalnie na te okazje.
Już to robie od jakiegoś czasu - spoko spoko 8))
Co nie znaczy że mam nadmiar czasu ale mam wizję.
Wizja to podstawa :)
tylko gdy ja w domu mowie, ze mam nowa wizje, to mi troskliwie lekarza proponuja :lool:
serio mowiac - to masa roboty, podziwiam za upor!
drugie zycie smokow - fota sprzed chwili -akurat pora na lancz:
http://www.chustomania.pl/online/chustomania/cis-web2_chust_media.nsf/vwImagesView/DD2FAA1140EC2229C12575850042125F/$File/smoki.jpg
OT - pieknei się prezentujecie :)
A wracając do meritum - zebrane na szybko z ww. forum z lat 2007-2009 - prosze o dopisywanie znalezionych nowych określeń :) wszystko skrzetnie notuję, a potem dopisze i opisze
Określenia chust ze względu na firmę:
Didymos - didek
Storchenwiege – storcz, storczyk
Nati - natka
Ellaroo – ela
Vatanai – vat, vatek
Hoppediz – hopek, hop
Zolowear – zolo
Girasol – girasolek
Określenia chust ze względu na modele:
Rożek
Leoś, Leonard, Leon
Ptaszory
Anka
Ewka
Jimmy
Katjusza
Różniste okreslenia:
Szmata, szmatka
Samoróbka
Farbowanka
Chusta złamana
Flanelka
Stosik
Miętek, mietuś
Podzik
Elastyk
Krótka
Pouczyk
Kólkowa
Tkana
Wiązanka
ChustoMT
Chusto-pod
Wiazania i związane z wiązaniami:
Iks
Podwójny iks
Kangurek
Kieszonka
Kołyska
Plecaczek prosty
Plecaczek z krzyżem
Plecaczek Hanti
Biodro
Plecy
Siodełko
Tybetan
Noszący:
Chuściara
Chustonoszka
Chustomama
Chustotata
Chustopróchno :lol:
Chustonoszka
Zachustowani
Zamotani
Nosiciele
Indiofilka
Chustonówka
Noszeni:
Chuścioch, chuścioszek
Chustownik
Chuściak
oj chyba jednak nie trafiona inicjatywa ;)
cisza
czekaj, ludzie w pracy siedza, w pocie czola zarabiaja $$ na nowe chusty...wroca, to popisza.
A jakby zapomnieli, to sie male up! zrobi ;)
ellaroo to tez Elka
Mei Tai - mientek, MT, miętek, mieczysław ( słyszane na spotkaniu)
no sew - zrobiona z krótkiej bez szycia chusta kółkowa - to tak na szybko
i jeszcze o podeagi - podeg, pod , pod-ucha ( słyszane w KK)
mam gdzies też ponotowane różniste stare "humory zeszytów" chustowe ;)
fajna inicjatywa :thumbs up:
lindgren
26-03-2009, 14:29
proponuję jeszcze:
- łamanie chusty (w ogóle nie mogłam złapać o co cho, jak niby można złamać coś, co jest z materiału?)
- chestbelt
- żakard (no niby wiadomo, ale...)
- pasiak (jw)
- hybryda
- wisiadło
- gradacja
Jasnie Pani :)
26-03-2009, 14:41
:lool: :lool: no prosze! i mam swoj wklad w chustowy slang :lool: :lool:
Pomysł moim zdaniem (chustonówki) super ( :applause: :thumbs up:
Dodam tylko, że jak zaczęłam podczytywać to forum to ciągle musiałam szukać i zastanawiać się o jakiej chuście mowa, co ktoś z nią zrobił itd. Teraz już trochę rozumiem slang chustowy, niemniej nadal zdarza mi się poszukiwać i pytać cóż to znaczy np. hybryda :?: :?: :?: Ło Losie, człowiek ciągle się uczy
A wracając do meritum - zebrane na szybko z ww. forum z lat 2007-2009 - prosze o dopisywanie znalezionych nowych określeń :) wszystko skrzetnie notuję, a potem dopisze i opisze
Didymos - didek
Nati - natka
Ellaroo – ela
Vatanai – vat, vatek
Hoppediz – hopek, hop
Zolowear – zolo
Girasol – girasolek
Rożek
Leoś, Leonard, Leon
Ptaszory
Anka
Ewka
Jimmy
Katjusza
Maru
wielorybki
Różniste okreslenia:
Szmata, szmatka
Samoróbka
Farbowanka
Chusta złamana
Flanelka
Stosik
Miętek, mietuś
Podzik
Elastyk
Krótka
Pouczyk
Kólkowa
Tkana
Wiązanka
ChustoMT
Chusto-pod
majtek
Iks
Podwójny iks
Kangurek
Kieszonka
Kołyska
Plecaczek prosty
Plecaczek z krzyżem
Plecaczek Hanti
Biodro
Plecy
Siodełko
Tybetan
Noszący:
Chuściara
Chustonoszka
Chustomama
Chustotata
Chustonoszka
Zachustowani
Zamotani
Nosiciele
Indiofilka
Chustonówka
Noszeni:
Chuścioch, chuścioszek
Chustownik
Chuściak
wór, my często mówimy do Jaśka, że go zaraz do wora wsadzimy :D
ja bym dodała te wszystkie lny, konoie i eisy. wielokrotnie już czytałam, że nowki chustówki nie wiedza o co chodzi:)
elipsy
potrzebuję pomocy - jak zdefiniować "hybrydę" ?
potrzebuję pomocy - jak zdefiniować "hybrydę" ?
nosidło ergonomiczne z pasami górnymi od MT
albo
MT z pasem biodrowym od nosidła ergonomicznego
hehe, o ile to cokolwiek zieloniutkim chustonówkom wyjaśni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
świetny pomysł z tym słownikiem bo ja jako nowa na forum w ogóle nie mogłam się w tych nazwach połapać.... :jump:
Mart dzięki :)
Juz mam kilka stron - niedługo wrzuce wyniki pracy do konsultacji starszyzny forumowej.
ja bym dodała te wszystkie lny, konoie i eisy. wielokrotnie już czytałam, że nowki chustówki nie wiedza o co chodzi:)
elipsy
i silki koniecznie !
a ja dorzucę jeszcze papryczkę.
Didymos - didek
Nati - natka
Ellaroo – ela
Vatanai – vat, vatek
Hoppediz – hopek, hop
Zolowear – zolo
Girasol – girasolek
Oppamama - Oppka
Rożek
Leoś, Leonard, Leon
Ptaszory
Anka
Ewka
Jimmy
Katjusza
Maru
wielorybki
Plemniki :lol:
pawie, pawiszony
Różniste okreslenia:
Szmata, szmatka
Samoróbka
Farbowanka
Chusta złamana
Flanelka
Stosik
Miętek, mietuś
Podzik
Elastyk
Krótka
Pouczyk
Kólkowa
Tkana
Wiązanka
ChustoMT
Chusto-pod
majtek
MT
Chustostosik/ stosik
dociąganie
luzy
żabka
rozdeptana żaba :D
ramię zakładkowe
ramię płaskie
ramię SBP
ergo
Iks
Podwójny iks
Kangurek
Kieszonka
Kołyska
Plecaczek prosty
Plecaczek z krzyżem
Plecaczek Hanti
Biodro
Plecy
Siodełko
Tybetan
2X
węzeł: płaski, przesuwny, babski
Noszący:
Chuściara
Chustonoszka
Chustomama
Chustotata
Chustonoszka
Zachustowani
Zamotani
Nosiciele
Indiofilka
Chustonówka
Chustofanka
Noszeni:
Chuścioch, chuścioszek
Chustownik
Chuściak
Różniste okreslenia:
Szmata, szmatka
Samoróbka
Farbowanka
Chusta złamana
Flanelka
Stosik
Miętek, mietuś
Podzik
Elastyk
Krótka
Pouczyk
Kólkowa
Tkana
Wiązanka
ChustoMT
Chusto-pod
majtek
MT
Chustostosik/ stosik
dociąganie
luzy
żabka
rozdeptana żaba :D
ramię zakładkowe
ramię płaskie
ramię SBP
ergo
supeł (któraś mama pisała że ktoś na jej widok tak chuste nazwal :P
rzezuchama
30-03-2009, 00:28
wór, my często mówimy do Jaśka, że go zaraz do wora wsadzimy :D A my, że do torby :wink:
Na Lulu mówiliśmy fasola, ale ona zielona jest :D
Nazwy chust i MT od rodzimych producentów :D (np. mój "melkaj" :D :) )
A nosidła ergonomiczne uwzględniasz?
Wszystko mogę uwzględnić jak trzeba ;)
Dzięki za wszystkie uwagi.
Materiał, jeszcze poprawiony i obrobiony, wrzuciłam na chomika - link http://chomikuj.pl/irlaaa/slownik
Zapraszam :) korzystajcie do woli.
Jak mi się uda wrzuce też na moją stronę.
Jakby były problemy z pobieraniem - proszę o informację!
Poszczególne modele chust pojawiające się w wielu dyskusjach
• Anka – pasiak Storchenwiege Anna, w energetycznych kolorach
• Eis – Didymos z limitowanej serii z dodatkiem lnu, jasna chusta niebieską nitką
• Ewka - pasiak Didymosa Eva, w odcieniach różu i fioletu
• Flaming – bawełniany Didymos Flamingo z limitowanej serii, jasna chusta różową nitką
• Grafit – kaszmirowy Didymos Graphite z limitowanej serii, bardzo cienka i delikatna chusta, szarość z czernią
• Inka - pasiak Storchenwiege, w zgaszonych kolorach, z barwnymi elementami
• Jimmy – przedziwny pasiak Didymosa Jim, który nie jest pasiakiem, elegancka chusta o trudnym do uchwycenia kolorze bordowo- czarnym
• Kaszmir - kaszmirowy Didymos Natur z limitowanej serii, kultowa chusta,
• Katjusza – pasiak Didymosa Katja, kolorowe paski, z przewagą czerwieni, czasem porównywana do zapaski łowickiej ;)
• Koira – dwustronny żakard Vatanai, motyw ptaszków/znaczków/odwróconej trójki, kolor w odcieniach bordo
• Kupfer - kaszmirowy Didymos Kupfer z limitowanej serii, bardzo cienka i delikatna chusta, rudości z grafitem
• Leoś, Leonard, Leon – jednobarwna chusta Storchenwiege Leo, tkana splotem diamentowym
• Maru – pasiak Vatanai Maruyama, różne odcienie różu
• Moos – wełniany Didymos z limitowanej serii, szara nitka
• Natur – głównie Didymosy Indio w kolorze jasnym, często z domieszkami
• Papryka, papryczka – bawełniana Babilonia w kolorze Greek Papryk, pasiak w zielonościach
• Pamir, święty Pamir – ręcznie tkana chusta Vatanai, na którą długo się czeka, unikat, jej wygląd i nośność budzi bardzo żywe emocje przede wszystkim na amerykańskim forum http://www.thebabywearer.com
• Pawie, ptaszory, pawiszcza – żakard Didymosa z limitowanej jubileuszowej serii, motyw pawi rodem z Cepelii, najbardziej lubiana i równocześnie „znienawidzona” chusta, budząca liczne kontrowersje i dyskusje
• Ptaszki – inne określenia żakardu Didymosa w pawie, ale i ptaszki (vogle) Didymosa z limitowanej serii oraz znaczki na żakardowych chustach Vatanai Koira lub Teesta
• Pistacja – bawełniany Didymos z limitowanej serii, jasna chusta z zielona nitką
• Rożek - Didymos Rosenholtz z limitowanej serii, z dodatkiem lnu (50%), jasna chusta z bordowo-brązową nitką,
• Rybki - Didymos z limitowanej serii, bawełna oraz z dodatkiem wełny
• Szmaragdzik, szmaragd –Didymos Indio w kolorze zieleni, przetykane niebieską nitką
• Tajka – chusta z Tajlandii, ręcznie tkana w przydomowej tkalni, gruby splot podobny do worka jutowego
• Terra - Didymos z limitowanej serii, wersja bawełniana i z dodatkiem wełny
• Teesa - dwustronny żakard Vatanai Teesta, motyw ptaszków/znaczków/odwróconej trójki, kolor odcieni intrygującej zieleni
• Wielorybki – żakard Vatanai w wersjach kolorystycznych Aialaik, Naglikti oraz Kaikoura.
Inne popularne określania związane z chustami i noszeniem:
• chustoteka/ "biblioteka" chustowa – zbiór chust
• chustoMT – Mei Tai uszyty z chusty wiązanej
• chusto-pod – podeagi uszyty z chusty wiązanej
• deska – twarda chusta, wyjęta z pudełka, wymagająca zabiegów aby ją zmiękczyć
• elastyk – chusta elastyczna
• farbowanka – chusta fabryczna, której nadano cechy indywidualne przez poddanie jej procesowi barwienia
• flanelka – chusta uszyta samodzielnie z flaneli lub chusta która była dużo używana, łamana i osiągnęła oczekiwaną miękkość
• gradacja – cieniowanie, rodzaj farbowania chust, efekt osiągany przez farbowanie w zwiększanym natężeniu barwnika
• hybryda – rodzaj „przerobionego” nosidła miękkiego, nosidło ergonomiczne/MT z górnymi pasami wiązanymi jak w MT oraz z pasami dolnymi zapinanymi na klamrę jak w nosidle ergonomicznym
• kaczuszka – inne określenie bardzo złamanej i miłej w dotyku chusty
• koszulka – rodzaj nakładki zakładanej na panel nosidła dla upiększenia, ocieplenia lub dla odmiany
• krótka – chusta wiązana do szybkich wiązań na biodrze i placach o długości ok. 250-320 cm
• majtki – rozwiązanie zastosowane w nosidle Calyx, faktycznie są to regulowane majtki do przytrzymywania dziecka przy zakładaniu i noszeniu w nosidle
• MT, miętek, miętus, mieczysław, mientek, mięczysław – tradycyjne nosidło miękkie z Chin z doszytymi czterema pasami do panelu (po dwa pasy górne i pasy dolne)
• no-sew – technika pozwalająca czasowo używać chusty krótkiej jak chusty kółkowej, chusta krótka z niedoszytymi kółkami (luźne kółka) odpowiednio przeplecionymi przez chustę
• panel – główna część MT lub podeagi, często ozdobna, do której doszyte są pasy pozwalające przytwierdzić dziecko w nosidle do noszącego
• pasy – część MT lub podeagi, którą przymocowuje się dziecko w nosidle do noszącego
• podzik, poducha, podeg, pod, koc - tradycyjne nosidło miękkie z Korei z doszytymi na górze dwoma pasami do panelu lub jednym długim pasem z panelem często ozdobnym po środku,
• pouczyk, kieszonka – rodzaj chusty, bez możliwości regulacji
• samoróbka – chusta uszyta metodą domową, uszyta samodzielnie
• standard – długość chusty wiązanej, ok. 450-470 cm
• stosik – kilka chust jednej osoby, prywatna kolekcja
• TBW – skrót amerykańskiego forum The Baby Wearer, będącego kopalnią wiedzy o chustonoszeniu
• torba, wisiadło, worek – nosidła sztywne, wymuszające zbyt wyprostowaną pozycję noszonego dziecka, dyskomfort noszącego, powodujące zbytnie „latanie” dziecka po nosidle i opierające ciężar dziecka na genitaliach
• używka – używana chusta, kupiona z drugiej reki
• wiązanie chustożerne – wiązanie pochłaniające dużo materiału, wymagające długiej chusty
• wiązanka – chusta wiązana
• złamana/łamanie chusty – czynności powodujące zmięknięcie zbyt sztywnej chusty, np. noszenie, pranie, prasowanie i milion innych zabiegów powodujące prace materiału
• żaba, żabka – prawidłowa fizjologiczna pozycja niemowlęcia, zgodna z jego anatomią, charakteryzująca się typowym podkurczeniem nóżek, przy szerokim ich rozstawie,
• rozjechana żabka – nieprawidłowa pozycja, quasi- żabka
• biodro – wiązania na jednym z bioder noszącego
• plecy - wiązania na plecach noszącego
Chusta i jej "budowa"
• szmata, szmatka, płachta – materiał chusty
• krawędź – brzeg chusty, często każdy oznaczony inaczej dla ułatwienia wiązania oraz dla nie poplątania poł chusty przy wiązaniu
• środek – środek chusty, zaznaczony dla ułatwienia wiązania, uwaga – starsze modele chust często nie mają zaznaczonych środków, np. Didymosy, Vatanaie
• węzeł – wykończenie wiązania chusty, wyjątek chusty kółkowe
• węzeł płaski – sposób wykończenia wiązania chusty, węzeł prosty, służący do „połączenia” dwóch pół chusty, który się nie wrzyna podczas noszenia oraz jest węzłem zaciskającym się, trudny do rozwiązania, tym samym daje dużą pewność wiązania ( http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99ze%C5%82_prosty )
• węzeł babski – nieprawidłowo zawiązany węzeł płaski, odwrotnie poprzeplatany, węzeł babski ma tylko ok. 40% wytrzymałości węzła płaskiego (http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99ze%C5%82_babski )
• węzeł przesuwny – uniwersalny węzeł, dający możliwość przesuwania, czyli regulowania, bez konieczności rozwiązywania, jest to węzeł niezaciskający się, po zakończeniu wiązania dla uniknięcia luzowania warto go zabezpieczyć dodatkowym węzłem
• ogon –materiał pozostały po zawiązaniu chusty, zwisający poniżej węzła
• długie ogony - chusta jest źle dobrana lub zawiązano wiązanie oszczędzające chustę z długiej chusty,
• luzy – zbyt słabo zawiązane i dociągnięte wiązanie
• ogryzek, wiązać na skosach – wiązanie na końcach skosów, zbyt krótka chusta na dane wiązanie lub chusta źle dobrana do gabarytów noszącego
• skosy – krótsze ścięte końce chusty
• poła – krawędź chusty z częścią materiału, w końcowej fazy wiązania krawędzie i poły należy dociągnąć, połę można naciągnąć na ciałko dziecka lub główkę śpiącego dziecka
• chestbelt – pas piersiowy, zakończenie wiązania chusty na piersiach przy noszeniu dziecka z tyłu, w celu wzmocnienia trzymania (jak w plecaku) lub aby pozbyć się zbyt długich ogonów. Chestbelt jest dobry gdy ucisk brzucha jest niewskazany lub wynika z preferencji osoby noszącej.
• tybetan – konkretny rodzaj wiązania wykańczającego na piersiach, stosowany w Azji (Tybet).
• wykończenie estońskie - konkretny rodzaj wiązania wykańczającego plecak, pętle na pojedyńczych pasach, bez jednej pętli na piersiach jak w tybetanie, nie zniekształca biustu noszącej ;)
joasiap79
31-03-2009, 16:49
WOW, irloo, gdzie byłaś jak ja się zapisałam na forum??????
Bezecenna robota, :applause:
doskolany material!!!! do tej pory n-a-p-r-a-w-d-e glowkowalam probujac przedrzec sie przez wasz slang :) no i ostroznie pisalam posty, zeby nie chlapnac jakiegos smiesznego bledu uzywajac jezyka chusciarek :) teraz bedzie troche latwiej :)
andziulindzia
31-03-2009, 20:20
Irlaa powinnaś dostać medal :D :applause: :applause: :applause:
Andzia
WOW, irloo, gdzie byłaś jak ja się zapisałam na forum??????
Bezecenna robota, :applause:
Tutaj bylam ;)
Dziękuje za miłe słowa. Już chwilowo nie noszę to chociaż tak sie przydam na forum.
Błędy i nieścisłości proszę przy okazji szukać 8))
:thumbs up: brawo ;)
bibliioteka to zbiór książek i nie powinno się tego zmieniać na co ostatnio mi zwrócono uwagę ( przy okazji KK - proponujemy nazwę CHUSTOTEKA :)
dodam nowe słówka :
wykończenie estońskie
i jeszcze o materiale skośnokrzyżownym - wiele mam o to pyta - o co w tym chodzi ;)
i sobie szukam w pamieci dalej o co rodzice najczęsciej dopytują ;)
mama-anika
31-03-2009, 22:04
o kurcze. Dobre!!!
gratulacje:) i wielki szacun
imponujący kawał roboty :applause:
Irlaa - jestem pod wrażeniem :thumbs up:
Masa roboty.
Jakbys chciala, to mogę w wolnej chwili spróbowac opisać rózne rodzaje ramion w kółkowych, bo o to mamy też często pytają.
Iwanna.T
21-04-2009, 21:08
:applause:
robota pierwsza klasa.
A zapotrzebowanie na słownik jest.
Twoj slownik to kawal szmaty ... znaczy sie KAWAL DOBREJ ROBOTY CHCIALAM NAPISAC
:applause: :applause: :applause: :applause: :applause: :applause: :applause:
No, juz wkrotce to bedzie trzeba spinezkowac na gorze! Lub walnac na strone glowna jakims zachecajacym sznurkiem. Moze i lepiej na glowna, bo kazdy, kto zagubiony - odnajdzie sie w tym slangu bez trudu (od razu), a o to chodzilo przy zakladaniu watku.
Szacuneczek!
Irlaa - jestem pod wrażeniem :thumbs up:
Masa roboty.
Jakbys chciala, to mogę w wolnej chwili spróbowac opisać rózne rodzaje ramion w kółkowych, bo o to mamy też często pytają.
Myrra bardzo chętnie :)
Dla mnie kółkowe to magia.
Dzięki za wszystkie miłe słowa :thumbs up: :kiss:
DZięki Wam za super wątek . Jesteście cudowne :applause:
:szok: irlaa jesteś WIELKA :applause:
polaquinha
12-05-2009, 11:08
Irlaaa - :applause: :applause: :applause:
Wchodzilam z nowych postow wiec nie wiem -czy juz jestes podpieta szpileczka?? Jesli nie -to na gore z tym watkiem!!
Bezcenna wiedza :)
Jeszcze o Nino -szkieletorki i ktos napisal "mariemagdaleny" strasznie mi sie to podobalao i dla mnie nino to "mariemagdaleny od tamtego czasu
A moja mama,gdy widzi,że wychodzę z dzieciem na spacer w chuście pyta: Znowu idziecie "POINDIANIć"? :D
Na wnuka mówi:szamcioszek :baby:
polaquinha
20-05-2009, 10:24
MT - majtek tez bylo no i majtasek :lool:
"POINDIANIć"? :D
:szamcioszek :baby:
Boskie!!!
Wreszcie może połapię się do końca :)
Dla mnie na razie łamanie chusty stanowi zagadkę, część wiem, ale poza praniem i noszeniem..... pewnie coś jest jeszcze. Teraz możę wreszcie się dowiem..... Plik ściąnęłam :)
Super wątek!!
Przypomniało mi się jeszcze coś.Mój sąsiad,który lubi często biesiadować ;-),gdy widzi mnie w chuście z bąblem mówi,że wyglądam jak fachowa"nioska" :D
I muszę Wam powiedzieć,że jakoś mnie te "kurze"metafory nie obrażają,wręcz przeciwnie lubię być "nioską" :lol:
Ps."nioska" rymuje się z "boska" :lool:
Irlaaa!! :applause: genialne!
czy mogę przesyłać chustonówkom? [z komunikatu na stronie tytułowej wynika, że tak, ale wolę zapytać bezpośrednio u źródła :wink: ]
brawoooo!
Zaczynam mieć objawy uzależnienia,czy co? :lool:
chustozofia - filozofia opieki i wychowania dziecia w chuście,no ogólnie życia z chustą:-)
chustomuza - muzyka,która nie wiedzieć czemu ,świetnie komponuje się z noszeniem w chuście: dzieć śpi, nosiciel odprężony:-)
bardzo mi sie podoba ten wątek wiele się z niego mozna dowiedziec szczególnie bardzo zielonym osoboą takim jak ja
Świetna sprawa :thumbs up:
wrapsodia
07-06-2009, 23:03
To ja dodaję kolejne. Mój mąż kazał mi dziś wysiadać z auta i ubierać dziecię w tego CHUSTOMAJTKA :)
stonesik
21-06-2009, 23:26
No muszę przyznać , że ja też wiele sobie rozjaśniłam;) Wielkie dzięki!
Jesteście boskie
w końcu coś zaczyna mi świtać
sweetheart79
01-09-2009, 20:35
Nie mogę ściągnąć pliku z chomikuj.pl.
Czy można go udostępnić na forum?
Anna Nogajska
02-09-2009, 00:05
aga, super sprawa i super zabawa:)
nawet moja ulbiona:rozjechana żaba" jest :):)
mozna dodac jeszcze
onbu, czyli onbuhimo
dorkazmorka
14-09-2009, 01:06
:applause:genialne, dziekujemy:applause:
na zdrowie :) niech sie Wam dobrze nosi!
mimka - przesyłaj, przesyłaj Kobito, po to jest
jak nie można ściągnąć - to prosze info z mailem na priva - prześlę plik
jak znajdę chwilę to zaktualizuję - na razie mam remont w domu :hide:
julinkowa
30-01-2010, 18:42
dzięki kochane! takiego watku trzeba mi było :)
Paprotka
26-03-2010, 20:35
Najbardziej wdzięczne za słownik powinny być osoby takie jak ja, czyli "biszkopty" ;) Baaardzo, baardzo, baardzo dziękuję, bo przeglądając to forum czułam się jakbym była głupsza niż jestem :P Także pomału się uczę, jeszcze raz dzięki wielkie ;)
sylvetta
26-03-2010, 20:45
myslicie, ze nadszedł juz czas by do słownika SLANGOWEgo wrzucić UNIKATA:ninja::lol:
Kurcze, ma ktos ten slownik i by sie podzielil? Bardzo ladnie prosze. :) Bo link nie dziala, a ja nic nie wiem.
ja też z chęcią bym przyjęła ten słownik :)
będę mądrzejsza :)
agnesjan
08-09-2010, 23:14
A może i mi ktos podeśle? Super sprawa! już powoli się kuma cza-czę ale jeszcze tyyyyle do nauki! plisss gdzie do kogo sie trzeba zgłosić po słownik do nauki? ładnie proszę:D
rzeczywiście dobry pomysł z tym słownikiem dla "nowych.." "noszek" ;)
jak się czyta nazwy Anka, Inka to niewiele można zrozumieć, choć teraz już o wiele.... :) zamieszałam.
He he A na czym polega Lamanie chusty bo szukam nwyszukiwarka od kilku dni i nie wiem.
nie po polsku pisząc...
na zrobieniu, żeby była mięciutka jak kaczuszka :)
miętosić, pleść warkocze, (nie)spać na niej i inne.
a! dziecko można też często w niej nosić ;)
BajkowaSzafa
28-02-2011, 16:40
Słownik jest świetny, bardzo przydatny, szczególnie, jeśli przegląda się to forum lub jest zapaloną zwolenniczką chustowania. Zaczęłam się tym interesowac i wiele nowych słówek się przydaje.
MamaSzyma
11-03-2011, 21:21
Super pomysł dla nowicjusza czyli - MNIE:):mrgreen::applause:
Maciejowa
14-03-2011, 19:26
metodą prób i błędów dochodziłam do znaczenia hybrydy, silka czy Ulki. Chwała Wam za słownik :applause:
malutk_a
27-03-2011, 08:27
wielkie dzieki, jako chustonowka czegos takiego potrzebowalam :D. :applause::applause: teraz przynajmniej nie popelniejakiejs gafy hehe.
a tak poza tym uwazam, ze to genialny pomysl
dziewczyny, a o co chodzi z chustą, która ma zaznaczony środek lub nie?
agnieszkazd
10-06-2011, 15:41
Chodzi o to, ze zaznaczonego środka nie trzeba szukać. A zwykle znalezienie środka chusty to początek wiązania.
I jeszcze bym dopisała peniski. Czyli Nino ofkors.
Inne popularne określania związane z chustami i noszeniem:
• chustoteka/ "biblioteka" chustowa – zbiór chust
• chustoMT – Mei Tai uszyty z chusty wiązanej
• chusto-pod – podeagi uszyty z chusty wiązanej
• deska – twarda chusta, wyjęta z pudełka, wymagająca zabiegów aby ją zmiękczyć
• elastyk – chusta elastyczna
• farbowanka – chusta fabryczna, której nadano cechy indywidualne przez poddanie jej procesowi barwienia
• flanelka – chusta uszyta samodzielnie z flaneli lub chusta która była dużo używana, łamana i osiągnęła oczekiwaną miękkość
• gradacja – cieniowanie, rodzaj farbowania chust, efekt osiągany przez farbowanie w zwiększanym natężeniu barwnika
• hybryda – rodzaj „przerobionego” nosidła miękkiego, nosidło ergonomiczne/MT z górnymi pasami wiązanymi jak w MT oraz z pasami dolnymi zapinanymi na klamrę jak w nosidle ergonomicznym
• kaczuszka – inne określenie bardzo złamanej i miłej w dotyku chusty
• koszulka – rodzaj nakładki zakładanej na panel nosidła dla upiększenia, ocieplenia lub dla odmiany
• krótka – chusta wiązana do szybkich wiązań na biodrze i placach o długości ok. 250-320 cm
• majtki – rozwiązanie zastosowane w nosidle Calyx, faktycznie są to regulowane majtki do przytrzymywania dziecka przy zakładaniu i noszeniu w nosidle
• MT, miętek, miętus, mieczysław, mientek, mięczysław – tradycyjne nosidło miękkie z Chin z doszytymi czterema pasami do panelu (po dwa pasy górne i pasy dolne)
• no-sew – technika pozwalająca czasowo używać chusty krótkiej jak chusty kółkowej, chusta krótka z niedoszytymi kółkami (luźne kółka) odpowiednio przeplecionymi przez chustę
• panel – główna część MT lub podeagi, często ozdobna, do której doszyte są pasy pozwalające przytwierdzić dziecko w nosidle do noszącego
• pasy – część MT lub podeagi, którą przymocowuje się dziecko w nosidle do noszącego
• podzik, poducha, podeg, pod, koc - tradycyjne nosidło miękkie z Korei z doszytymi na górze dwoma pasami do panelu lub jednym długim pasem z panelem często ozdobnym po środku,
• pouczyk, kieszonka – rodzaj chusty, bez możliwości regulacji
• samoróbka – chusta uszyta metodą domową, uszyta samodzielnie
• standard – długość chusty wiązanej, ok. 450-470 cm
• stosik – kilka chust jednej osoby, prywatna kolekcja
• TBW – skrót amerykańskiego forum The Baby Wearer, będącego kopalnią wiedzy o chustonoszeniu
• torba, wisiadło, worek – nosidła sztywne, wymuszające zbyt wyprostowaną pozycję noszonego dziecka, dyskomfort noszącego, powodujące zbytnie „latanie” dziecka po nosidle i opierające ciężar dziecka na genitaliach
• używka – używana chusta, kupiona z drugiej reki
• wiązanie chustożerne – wiązanie pochłaniające dużo materiału, wymagające długiej chusty
• wiązanka – chusta wiązana
• złamana/łamanie chusty – czynności powodujące zmięknięcie zbyt sztywnej chusty, np. noszenie, pranie, prasowanie i milion innych zabiegów powodujące prace materiału
• żaba, żabka – prawidłowa fizjologiczna pozycja niemowlęcia, zgodna z jego anatomią, charakteryzująca się typowym podkurczeniem nóżek, przy szerokim ich rozstawie,
• rozjechana żabka – nieprawidłowa pozycja, quasi- żabka
• biodro – wiązania na jednym z bioder noszącego
• plecy - wiązania na plecach noszącego
pajączki - rozejścia się chusty, przesunięte nitki
princessara
03-08-2011, 13:24
to ja bym jeszcze zapytala co to jest MNK? spotkalanm sie z ta nazwa na forum a zupelnie nie wiem o co chodzi?cos przegapilam?
A ja bym chciała wiedzieć co to jest "zasikane prześcieradlo";)
w słowniku jeszcze "szmatana" brakuje
Super pomysł ten słownik! dla mnie rewelacja :jump:
bo niewiele jeszcze rozumiem :) poruszając się po forum
"łamanie chusty" było dla mnie zagadką :lol: po cichu się domyślałam o co chodzi, a teraz to ja już WIEM :mrgreen:
dzięki
to ja bym jeszcze zapytala co to jest MNK? spotkalanm sie z ta nazwa na forum a zupelnie nie wiem o co chodzi?cos przegapilam?
Między Nami Kobietami - podforum dostępne po przekroczeniu 200 postów (na prośbę wystosowaną do moda)
A ja bym chciała wiedzieć co to jest "zasikane prześcieradlo";)
to któryś jedwab didkowy, chyba indio, bo kolor siuśków ma :D
ropucha_
10-09-2011, 23:31
genialne :) tego mi brakowało przed zakupem chusty.
nooo taki słownik to też coś dla mnie :D
jak zaczynałam interesować się chustami to poczytywanie różnych postów na forach czasami było łamigłówką :P
miałam zajrzeć do słownika zaraz po rejestracji ale pomyślałam, że obejdę się bez niego. :duh: Niestety okazało się, że połowy znaczeń muszę się domyślić a drugiej zupełnie nie rozumiem :omg:
W związku z tym pobrałam sobie słownik bo skoro traktować chustonoszenie na poważnie to zacząć poważnie i nauczyć się podstaw (nie tylko wiązań :ninja:).
Dlatego bardzo dziękuję za słownik :) :mighty::mighty::mighty::mighty:
haha, powiem, że na początku mojej przygody z chustowaniem wiele zwrotów brzmiało obco. a teraz czytam i tłumaczenia nie potrzebuję ;) a może to znaczy, że jestem uzależniona od przesiadywania na forum?;)
btw. moje koleżanki, nie noszące w chustach, nawet nie posiadające dzieci, też są zmuszone z słownikiem się zapoznać. często z pasja coś opowiadam mimo chodem używając slangu, jak któraś zapyta o co chodzi to tłumaczę :) same pewnie nie wiedzą, że slangu już używają "no to pokaż te nową szmatę", "motałaś się już?" :D
hoduję potwory ;)
klaudia84eu
19-03-2012, 22:00
A ja bym chciała wiedzieć co to jest "zasikane prześcieradlo"
to któryś jedwab didkowy, chyba indio, bo kolor siuśków ma :D
O matko! w zyciu bym nie skojarzyła :)
Dziękuję za słownik przynajmniej już wiem co to znaczy łamać chustę :)
Dzięki za słownik baaardzo mi pomógł.
Tak się zastanawiam jak określa się małego biedaka w wisiadle,chyba nie wisielec:hmm:;)
A ja sie dolacze do osob, ktore wreszcie sie dowiedzialy (chocwczesniej domyslaly) co to znaczy lamanie chusty :duh:
A ja nie wiem gdzie zapytać, ale nie mogę dojść za chiny co oznacza skrót IMO? chyba jakaś tępa jestem, inteligencja wyssana z mlekiem, ale nijak mi to z kontekstu nie wychodzi:)
gugiel:):
IMO to program dla agencji nieruchomości i pośredników nieruchomości
IMO Instytut Materiałów ogniotrwałych
IMO - akronim (http://pl.wikipedia.org/wiki/Skr%C3%B3towiec) od In My Opinion (moim zdaniem) często używany w slangu internetowym (http://pl.wikipedia.org/wiki/Slang_internetowy)
chyba już wiem:-P hi hi
to znowu ja:ninja: co to jest PHI? co to się trzeba wyprzedawać żeby to spłacić;)
to znowu ja:ninja: co to jest PHI? co to się trzeba wyprzedawać żeby to spłacić;)
Petrol Hemp Indio (Didymos)
Tego mi bylo trzeba!
Slowniczek pobrany z chomika i wlasnie bede go studiowac...
owieczka33
04-02-2013, 20:44
Dopiero teraz tu dotarłam, a szukałam nazw na googlach i domyslałam sie powoli co może co oznaczać. :duh: Do większośc doszłam, ale brnęłam jak przez metrowe śniegi....
PHI mnie rozwaliło ostatecznie, myślałam, ze ktoś, w sprzedaży chciała dac do zrozumienia, że tak tani sprzedaje, że phi, co to jest. :lol:
Dopiero teraz tu dotarłam, a szukałam nazw na googlach i domyslałam sie powoli co może co oznaczać. :duh: Do większośc doszłam, ale brnęłam jak przez metrowe śniegi....
PHI mnie rozwaliło ostatecznie, myślałam, ze ktoś, w sprzedaży chciała dac do zrozumienia, że tak tani sprzedaje, że phi, co to jest. :lol:
z ciekawszych nazw;)
:lol: było jeszcze w zeszłym roku indio glut :D (całkiem ładne zresztą)
no i peniski (nino didka)
a propos nino, ja dopiero dziś :duh: dojrzałam,że tam jest kobieta z dzieckiem w chuście
wcześniej to mi na jakieś potworki wyglądało
baaardzo dziwny wzór
owieczka33
11-02-2013, 12:06
Czy moge prosić o wyjasnienie rozmiarówki? Ile to w metrach 3,4, 5,6, 7? :ups:
Czy moge prosić o wyjasnienie rozmiarówki? Ile to w metrach 3,4, 5,6, 7? :ups:
2- 2,7m
3 - 3,2m
4- 3,7m
5- 4,2m
6- 4,7m
7- 5,2m
8 - 5,7m
zależnie od firmy rozmiarówka może się minimalnie różnić, o 10cm chyba
i to zwykle nie jest dokładnie tyle co do centymetra, zależy od tego, jak chusty były cięte (czy na styk, czy z zapasem. Bywały też takie, które były cięte za krótkie - na przykład len natur didka rozmiar 5 miał niecałe 4m, z tego co pamiętam)
tylko rozm.2 i 8 brakuje ;)
Super! Przydatny wątek! Już nie czuję się jak przybysz z obcej planety ;)
owieczka33
11-02-2013, 20:03
Dzięki Karusku! :thumbs up:
tylko rozm.2 i 8 brakuje ;)
dopisałam :D
Barbareks
04-03-2013, 20:40
oj dziękuję za ten wątek, ale jeszcze to bym do wszystkiego zdjęć potrzebowała, a najbardziej do tych typów chust i wisiadeł, i rodzajów wiązań :/ ale to moje początki, pieluchy wielo w miarę ogarnęłam to i to dam radę :)
Teraz to ja juz mundra, bo wyczytalam co sie dalo tu i tam (choc na TBW nadal jada takimi skrotami, ze dla mnie kosmos, a najlatwiejsze to FWCC i FCC nawet dlugo nie myslalam :P (Front Wrap Cross Carry i odpowiednio drugi skrot juz bez Wrap). (Czy znow cos namotalam? ;)) Ale milo miec kompedium.
Jedno mnie intryguje, widuje rozmiar 1 i zastanawiam sie: kto to kupuje; po co? Bo jeszcze dwojke jestem sobie w stanie wyobrazic na jakiejs malutkiej i szczuplutkiej osobce ;)
Teraz to ja juz mundra, bo wyczytalam co sie dalo tu i tam (choc na TBW nadal jada takimi skrotami, ze dla mnie kosmos, a najlatwiejsze to FWCC i FCC nawet dlugo nie myslalam :P (Front Wrap Cross Carry i odpowiednio drugi skrot juz bez Wrap). (Czy znow cos namotalam? ;)) Ale milo miec kompedium.
Jedno mnie intryguje, widuje rozmiar 1 i zastanawiam sie: kto to kupuje; po co? Bo jeszcze dwojke jestem sobie w stanie wyobrazic na jakiejs malutkiej i szczuplutkiej osobce ;)
Niezle te skroty :wink:
rozm 1 - mozna uszyc kolkowa zeby dziecko moglo nosic misia :wink: albo wszystko to co dziewczyny szyja z skrawkow chust (smyczki, torebki,zabawki , breloczki itd )
rozm 1 - mozna uszyc kolkowa zeby dziecko moglo nosic misia :wink: albo wszystko to co dziewczyny szyja z skrawkow chust
no, troche droga impreza :P
super słownik, w końcu rozumiem wszystko o czym się tutaj mówi :)
gagatek78
31-05-2013, 23:10
A dla mnie nadal nie do końca jasne jest pojęcie "szmatan" - może mnie ktoś oświecić?
owieczka33
02-06-2013, 19:20
Spotkałam się na E-buy-u z określeniem rozmiar 0, a co to?!
A dla mnie nadal nie do końca jasne jest pojęcie "szmatan" - może mnie ktoś oświecić?
"Chusta nad chusty", prawdziwe cudo, chusta wyjątkowa, która uniesie naprawdę sporo, nie do zdarcia, pomimo bardzo częstego użytkowania, nawet przez naprawdę wielu chuściochów i chustomam;)
gagatek78
02-06-2013, 20:24
dzieki:)
precikuranowy
12-08-2013, 23:25
Ja już sobie poczytałam, dużo jest zrozumiałe, ale dużo jeszcze nie:) Podeślecie mi słownik? Bo na chomiku jakis program trzeba instalować, a ja nie umiem:oops:
kornflejka
17-02-2014, 17:48
Ja już sobie poczytałam, dużo jest zrozumiałe, ale dużo jeszcze nie:) Podeślecie mi słownik? Bo na chomiku jakis program trzeba instalować, a ja nie umiem:oops:
Ja też bym prosiła bardzo bardzo jak ktoś ma...
Czemu dopiero dziś trafiłam na ten wątek?!
kornflejka
17-02-2014, 18:54
Czy moze mozna o podpięcie prosić? :jump:
Edit. Dzięki!!
Dzięki za wyjaśnienie niejasności :)
ojej, polowy z tych słow nie znałam:D
Nie wiem czy ktos to jeszcze aktualizuje, ale moze warto dodac slang przeszczepiony z zagranicznych grup i forow czyli:
NFS - not for sale
ISO - in search of
DISO - desperately in search of
FSOT - for sell or trade
Moze sie komus przyda :)
Wiem, że minęły ponad dwa lata od ostatniego wpisu w tym wątku ale chciałam podziękować Imrze i wszystkim, którzy pomagali przy tworzeniu słownika oraz odpowiadali na dodatkowe pytania. Baaaaaaardzo przydatny wątek. Dobrze, że jest na górze.
Pozdrawiam,
dż.
P.S. fajne nazwy statusów/ staży uczestniczek forum