Zobacz pełną wersję : Nati bambusowa czy didymos indio?
Witajcie!
Jestem tu nowa chociaż zamotana od ponad czterech miesięcy - póki co w elastycznego polekonta. Niestety moja Tosia dzielnie przybiera na wadze i słodkiego ciężaru mam już prawie 8kg... Od tygodnia szperam i szukam, bo jestem zdecydowana na zakup tkanej dobrej chusty - niestety póki co muszę się ograniczyć do jednej sztuki, bo dołek finansowy mamy. No i jeszcze mnie kolorek ogranicza, bo chciałabym coś neutralnego - póki co w moim zasięgu są Nati bambusowa i Didymos indio. Poczytałam mnóstwo recenzji i nie wiem, co wybrać...
Ratujcie!!
didymos indio 8)) ja bym wybrala
Jeśli tylko z tych dwóch to indio.
i ja nie będę oryginalna. indio 8))
A ja bym poleciła Storchenwiege Leo :wink:
Nati z bambusem bedzie bardzo mila chusta.. mile tez bedzie jedwabne, bawelniane indio. Indio z lnem i konopiami zrobi sie mile... te ostatnie dwie chusty kupione jako nowki potrzebuja troche czasu, aby zostaly zlamane. Bambusika lamac nie trzeba, po pierwszym praniu bedzie cudownie mily :D
Iwanna.T
11-03-2009, 19:27
zależy wg jakich kryteriów.
Ja wolę polskie.
Można patrzeć np. na kolorystykę.
chyba zalezy jakie indio
ja sie dogadalam lepiej z bambusem, choc dziec byl ciezszy
natomiast limitowana bawelna okazala sie pomylka, choc miala mniej kg do poniesienia
ale juz z silkiem sie nie sprzeczamy
wybierz po kolorze ;)
Dziękuję bardzo za pomoc i szybką reakcję na moje wołanie :)
To ja będę drążyć dalej - a jeśli Indio to jakie? Doświadczenie w motaniu mam, ale tylko z elastykiem i raz miałyśmy na sobie Indio z lnem...
Len mnie zauroczył, ale zaskoczyło mnie to, że Tośka mi się w nim spociła (w elastyku nigdy mi się to nie zdarzyło...), wełna i jedwab trochę przerażają ze względu na pranie (jedwab też na cenę...) a co do konopii nie mam sprecyzowanego zdania. A w ogóle to myślałam o zwykłym - bez dodatków (wersja natur).
No i nie wiem...
limitowana bawelna indio jest w duzej mierze cienka chusta, znacznie ciensza od normalnych indio nie mowiac juz w ogole o lnie i konopiach...
No i okazuje się, że wcale nie jest tak łatwo... Chyba stanie na Nati, bo Didymosa nie mogę nigdzie znaleźć w interesującym mnie kolorze... Niby jest a jednak nie ma :( Szkoda...
A jaki kolor Cię interesuje Didka - Agata przecież sprowadza na zamówienie :)
No tak - problem tylko polega na tym, że ja potrzebuję chustę na JUŻ, bo w elastyku Tośka po dwóch godzinach spaceru strasznie zjeżdża a mój kręgosłup cierpi srodze...
A kolor mnie interesuje jakiś naturalny - pasujący do wszystkiego ;)
Ale m:0am straszny mętlik w głowie, bo już nie wiem czy Didek powinien być bawełniany, czy z domieszką... Także chyba biorę Nati, bo jest od razu do wzięcia i w "moim" kolorze a na Didka odpowiedniego będę polować :)
milorzab
12-03-2009, 08:59
http://www.gugu-gaga.pl/index.php?page= ... &Itemid=11 (http://www.gugu-gaga.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=44&category_id=14&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=11)
Jest na już :)
Nie miałam nigdy limitowanej bawełny. Nielimitowana nie jest cienka i fajnie nosi.
Anna Nogajska
12-03-2009, 11:25
jak masz problem to weź nati, upoluj sobie didka na spokojnie.
polecałabym ci jednak chustę bez domieszek jesli to będzie pierwsza tkana. jesli z domieszką to musi być porządnie złamana, inaczej bedziesz miała problem z dociagnięciem. próbowałam zamotac julkę w konopie, które były "podłamane" i na małym dziecku wyszło mi to koszmarnie. jesli kupisz nową chuste z domieszką i będzie ona jedyna twoją chustą to z jednej strony szybciej ją złamiesz, ale z drugiej się załamiesz 8))
jeśli didek będzie druga chusta to zastanów się nad domieszką, złamiesz sobie na spokojnie.
ufff....się rozpisałam
edit: domieszka- miałam na myśli len i konopie :hide: jedwab i wełna od razu sa miekkie, ale te chusty pierze się ręcznie i znowu: jesli to ma być jedyna chusta to nie polecam.
No i stanęło na Nati - kupiona i zapłacona i teraz przebieram nóżkami w oczekiwaniu na kuriera :)
A na didka to zamierzam polować na spokojnie - ponegocjuję z Głową Rodziny co by część zwrotu z podatku dobrze zainwestować :D
Także za jakiś czas będę poszukiwać a póki co będę się rozglądać za różnymi didkami do potestowania, bo osobiste doświadczenie mam tylko z indio z lnem - i z jednej strony urzekł mnie fakturą, kolorkiem i szlachetnością, ale z drugiej strony Młoda mi się spociła na szyi i węzeł był ogromniasty...
Gratuluję zakupu! Jakby się nudziło w tym oczekiwaniu, można dołączyć do oczekujących w wątku a ja czekam na listonosza... (http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=13777&start=210), w kupie zawsze raźniej ;). Do mnie przesyłka dotarła w 2 dni (Nati => Sopot)
Dzięki za podpowiedź ;)
Szczerze to ja liczę, że kurier przyniesie ją do mnie jutro...