Zobacz pełną wersję : zadanie bojowe - odradźcie mi manducę :) a może ma zostać?
kachasek
15-08-2012, 11:53
Która odważy się przemówić do mnie, że manduca mi się nie przyda, że do końca pozostaniemy przy szmatach? :ninja: Dobra, dobra, wiem, że są za i przeciw, że manducę się szybciej zakłada, że może małż, który twierdzi, że nosić nie będzie, kiedyś nosić zacznie... Leży to to i patrzy na mnie (manduca znaczy się, nie małż), ale jest też i ergobaby, też leży. Każde z nosideł może raz w użyciu miałam, chyba (?) wolę szmaty. Ale: moja córa jeszcze nie jest samobieżna, dopiero się przymierza ;) Zostawić manducę na jesień/zimę czy pogonić, zamienić na szmatkę jakąś fajną, a w razie W zostawić ergo? (czy może odwrotnie?)
temat nosideł się przewijał i czytałam, ale jak trafić do móżdżku mego, że nosidło zbędne jest i że chusty wystarczą już do końca, że dadzą radę i że wcale, ale to wcale nie potrzebuję sprzętu klamrowego? ;)
z góry senkju wery macz :D
To będzie subiektywna opinia wynikająca z moich dotychczasowych doświadczeń: nie potrzebujesz :ninja: W każdym razie ja bym na Twoim miejscu puściła dalej. Ja jestem w stu procentach chustowa, w Tuli mężowym nosiłam raz, no i było ok, ale... Nieee, wolę chusty. W szmatę, zwłaszcza krótką, też spokojnie zamotasz gdziekolwiek (poza tym, ja w chuście wrzucam na plecy bez problemu, w każdych warunkach, a nosidła samodzielnie na plecach zapiàč nie umiem, tzn. umiem, ale to są akrobacje i na alejce w parku ani na parkingu bym tego nie robiła). Mąż Twój, jeśli nie nosi, to pewnie się już nie przekona. Zresztą, macie jeszcze drugiego ergonomika... A jakby co, zawsze możesz kupić ponownie, jak jednak pojawi się potrzeba :mrgreen:
Sprzedaj Manducę, jak nie jest czarna to najlepiej mi :ninja: Albo wymień, ale też ze mną :D
miss_kumcia
15-08-2012, 12:23
Sprzedaj Manducę, jak nie jest czarna to najlepiej mi :ninja: Albo wymień, ale też ze mną :D
właśnie chciałam zapytać jaki kolor bo może bym się skusiła :P koleżanka mnie wyprzedziła :P
kachasek
15-08-2012, 12:38
czerwona, ło taka https://lh4.googleusercontent.com/-ugKW532cKAY/UB0M5nDMNmI/AAAAAAAAIGo/pV7NvQB6Lvs/s512/2012-08-04%252012.02.13.jpg
myślę i dumam i dumam i myślę, w takim razie jeśli ją chcecie, to dlaczego? czemu manduca? :rolleye:
milorzab
15-08-2012, 12:48
Jeśli lubisz, zostaw. W końcu noszenie jest dla noszenia.
Osobiście - nie polubiłam żadnego nosidła, w tym manduci, miałam jednego MT w którym w krótkim okresie z D. było mi wygodnie.
Jest mi mniej wygodnie niż w chuście. Zapinanie zajmuje mi więcej czasu niż zawiązanie plecaka, a i tak w końcu jest mi mniej wygodnie. Mam manducę do celów warsztatowych. Ale ja z tego nie korzystam. Mąż też woli chustę.
Imo nie potrzebujesz :)
To mit straszny że ergo zakłada się szybciej niż chustę :)
Ja wolę szmaty, mąż woli szmaty (MT ewentualnie) i żadne ergo się u nas nie przyjęło na stałe
No i kwestia uniwersalności rozmiaru... manduca max do 1,5 roku przecież a w chuście to bratanicę 4 latkę też nosiłam :thumbs up:
kachasek
15-08-2012, 12:55
Jeśli lubisz, zostaw. W końcu noszenie jest dla noszenia.
Osobiście - nie polubiłam żadnego nosidła, w tym manduci, miałam jednego MT w którym w krótkim okresie z D. było mi wygodnie.
Jest mi mniej wygodnie niż w chuście. Zapinanie zajmuje mi więcej czasu niż zawiązanie plecaka, a i tak w końcu jest mi mniej wygodnie. Mam manducę do celów warsztatowych. Ale ja z tego nie korzystam. Mąż też woli chustę.
chyba nie za bardzo, właśnie próbuję się przekonać ;)
Kasia.234
15-08-2012, 12:59
mit? straszny? ;) chyba nie :D (ja przynajmniej zakładam ergo szybciej niż chustę, ale ja mam Tuli, nie Manduce, może to o to chodzi ;))
a w temacie - długo byłam tylko chustowa, nosidła zaczęłam używać jak Grześ miał około półtora roku, głównie na wakacje, na upały
ale jak nie potrzebujesz to sprzedaj, kupisz sobie najwyżej drugie jak będzie potrzebne
czerwona, ło taka https://lh4.googleusercontent.com/-ugKW532cKAY/UB0M5nDMNmI/AAAAAAAAIGo/pV7NvQB6Lvs/s512/2012-08-04%252012.02.13.jpg
myślę i dumam i dumam i myślę, w takim razie jeśli ją chcecie, to dlaczego? czemu manduca? :rolleye:
No, to jak będziesz chciała sprzedać lub wymienić to ja sie pierwsza ustawiam :D
Mi w Manducy dobrze jest, po prostu. Wygodnie na ramionach (jestem przyzwyczajona do noszenia plecaka z obciążeniem, do noszenia pasków materiału - nie, i szybciej się w plecaku z chusty męczę). Pas biodrowy mi odciąża ramiona i plecy, a przy dyskopatii, którą mam, to wiele znaczy - chusta tak jednak nie działa. W Manduce mnie i po godzinie noszenia nie bolą plecy, w plecaku z chusty jest pod tym względem gorzej. Nosidła nie musze poprawiać, a jesli już to jednym pociągnięciem za sznur coś poluzować lub zwęzić, chustę jednak z reguły trzeba, jakkolwiek dobrze by sie jej nie dociągnęło. Gdyby nie komfort to wolałabym chyba chuste - są ładniejsze, bardziej by mi do garderoby pasowały (ze stylem sportowym się nie lubimy szczególnie...), łatwiejsze do złożenia nienoszone, mogą służyć i za kocyk, i koc piknikowy, i hamak. Ale komfort ma dla znaczenie pierwszorzędne a tu Manduca w moim przypadku wygrywa zdecydowanie. No i mój maż w chustę się nie zamota, mi szczerze mówiąc mężczyźni w chustach się za bardzo też nie podobają. A w Manduce nosi i fajnie moim zdaniem wygląda, i mu wygodnie jest :)
Mayka1981
15-08-2012, 14:45
Imo nie potrzebujesz :)
Ja wolę szmaty, mąż woli szmaty (MT ewentualnie) i żadne ergo się u nas nie przyjęło na stałe
No i kwestia uniwersalności rozmiaru... manduca max do 1,5 roku przecież a w chuście to bratanicę 4 latkę też nosiłam :thumbs up:
Ja się podpiszę - szybciej motam plecak prosty niż wkładam nosidło, mąż też woli szmatę, bardziej uniwersalne są jednak, no i z nosidła nie zrobisz takiego milusiego kocyka ani zasłonki na okno w aucie...
Więc nosidło mam, nawet niejedno, ot w celach demonstracyjnych i dla szpanu ;) i trochę dla mania po prostu... :)
A Manduca mnie nie powaliła na kolana, zdecydowanie wolę R&R :D
Luthienna
15-08-2012, 14:52
manduca do 1,5 roku :hmm:
moja się lepiej sprawdziła...
czarna_zaba
15-08-2012, 15:17
Do1.5? To w czym ja noszę 2.5 latka:ninja:
A manduca za suwak na panelu- mój syn od jakiegoś czasu nie toleruje schowanych rąk, a tak to mog e mu schowac jakby usnął
Luthienna
15-08-2012, 15:19
ano ja tez nosiłam do 2,5 :)
A w tym roku mąż nosił po górach czterolatka :thumbs up:
Ja 3,5 latkę wrzuciłam, choć na krótko, bo plecy nie takie :roll:
kachasek
15-08-2012, 20:47
Hester jak coś, będę pamiętać;) ale tak, tak, mówcie mi jeszcze, że dobrze ciężarki nosi :ninja:
I za z obozu chustowego!
Mam manducę, nie lubimy się-mi zjeżdżają pasy naramienne. Szmata to szmata, bardziej uniwersalna.
Dla nie Manduca okazała się idealna. Mogę bardzo szybko włożyć w nią dziecko. Z plecakiem nigdy nie szło mi tak sprawnie.
No i w Manduce mąż też nosi :)
na sprzedaje swoją dopiero teraz, moje dzieci mają 3 i 6 lat.
i wlasciwie sie waham bo moj 6latek rok temu wakacyjnie byl noszony z powodzeniem w manduce.
ja ją bardzo lubie
margaretka
15-08-2012, 21:58
Ja bym zostawiła. Miałam taki sam dylemat, jak Gabi miała ok. roku, ja wolałam chusty, m. nie nosił, a manduca leżała i się kurzyła. Sprzedałam, kupiłam chustę za te pieniążki, później sprzedałam chustę i kupiłam manducę:duh: Jednak przydaje się u nas na wypady do marketu (wysiadam z samochodu i dziecko do manduci pakuję na szybko, nie muszę motać na często ubłoconym parkingu) i w upały. A i m. ostatnio się przekonał, jak mu ręce posłuszeństwa odmówiły od dźwigania 15 kg;) U nas 2,5 latka jeszcze się mieści:)
Odpowiem jak się ma noszenie w ergo do noszenia w chustach. Co prawda nie mamy manducy, ale tu wydaje mi się, że można wkleić nazwę dowolnego nosidła, które nam pasuje.
Mnie nasze ergo nie powala aż tak, wole chusty i ... MT. MT zakupiłam z myślą o "szybszym wiązaniu", dziś kiedy plecak prosty wiąże się błyskawicznie to akurat mit. Choć nosi się inaczej. Chustę mozna zawiązać mniej lub bardziej niedbale, co da się odczuć po prostu przy dłuższym noszeniu, MT czy ergo pod tym względem wygrywają, przy niewielkim wkładzie zawsze leżą dobrze, nie trzeba sie starac. Ergo niby odciąża bardziej, ale ma kilka cech, które mi nie pasują, dziecko się dziwnie w nim układa, nie da się dociągnąć za głową kiedy śpi itd. Wizualnie też mi się niezbyt podoba, te klamry kojarzą mi się z plecakiem, do stylu mi nie pasuje no ;) W moim odczuciu jedynie chusty maja to magic zne "coś".
P. jest natomiast naszym ergo zachwycony i w sumie gdybyśmy go nie mieli, nie nosiłby i najprawdopodobniej w niczym. Miał kilka podejść do chusty, ale niezbyt udanych.
Boję sie tego momentu gdy uznam sama przed sobą, ze w ergo jest dużo wygodniej i jest nam potrzebne ;)
Manducę masz i lubisz to sie jej nie pozywaj, po prostu. Sama po części odpowiedziałaś sobie na własne pytanie - nie chcesz być przekonywana, ze chusty starczą na cały okres noszenia - tak więc czyń to co dla Ciebie najlepsze.
A nuż się przyda, jeśli nie - sprzedasz i tak w stanie idealnym :D
to ja tylko dopiszę swoje spostrzeżenia odnośnie zimy- wtedy Twoja córa może już być samobieżna i chcieć choć trochę sobie pochodzić, ale później będzie chciała być niesiona- tu bym się zdecydowała albo na chustę, albo na mt- bo z nosidłem wg mnie jest się znacznie trudniej dogadać wiążąc na kurtce
kachasek
15-08-2012, 22:59
hehe, nadal się waham, ale przynajmniej wiem, jakie macie odczucia i doświadczenia (i może kiedyś komuś się wątek przyda ;))
Na jesień/zimę zaopatrzyłam się w kurtałę suse's kinder 3 w 1, pod kurtką chyba z chustą wygodniej. O parkingach nie pomyślałam i o tym, że łatwiej będzie na chustę niż pod nią (będzie łatwiej? z maluszkiem było;))
Buka w stanie idealnym to nie, bo używkę kupiłam, a czerwone ponoć mają (miały?) to do siebie, że się spiera kolor i na niej to troszkę widać
wiem, że jakbym wyskoczyła teraz z pytaniem manduca czy ergo, będzie tyle opinii ile osób się wypowie ;)
co do wieku... to chyba nie od wieku, a od wagi zależy?:ninja: mój 5-latek waży prawie 24kg, znajomych córka ważyła ok. 20 jak miała 7 lat