Zobacz pełną wersję : didymos rozm. 4 czy starczy?
Czy rozmiar 4 starczy mi na zawiązanie 2x (bo wiem że na biodro i plecaczek prosty starczy). Mam prawie ;) 170, rozm. 36/38. Nie mam doświadczenia z krótszymi chustami - teraz mamy hoppa 4.7 i mój duuży mąż też się wiąże. Czy metr to taka różnica?
buns - jesli chcesz sprawdzic to posiadam 4 m chuste (vatanai nie didymos) ale przy wiazaniu pogladowym marka chyba nie gra roli ;-) wiec mozesz sprawdzic .
Właśnie się zamotałam w didka 4 (3,70) no i ciasnawo mi :/ Kinię mogę w nos całować i niżej nie starcza mi chusty.
anifloda
20-01-2008, 17:04
Cztery to rozmiar, czy długość w metrach? Bo jak rozmiar, to może być kiepsko... Ja w czwórce wiążę, ale na końcach, a jestem mniejsza. Bierz 5! Idealny rozmiar :).
Makwia, marka robi różnicę, serio! W Teeście 3,5 wiążę nawet plecak z krzyżem, a w pożyczonym Indio, które miało teoretycznie 3,7 nie dawałam rady. Vatanai cieńszy i więc materiał lepiej się "dystrubuuje" i ma zdecydowanie większe skosy, więc można końcami trochę nadrobić.
anifloda
20-01-2008, 17:08
Tu masz jeszcze tabelkę z wiązaniami i długością chust:
http://www.thebabywearer.com/index.php? ... tionsChart (http://www.thebabywearer.com/index.php?page=WrapInstructionsChart)
Mam Lisę 4 i podobne wymiary, to zaraz mogę sprawdzić.
Plecaczek oczywiście nawet na płaszcz, a kangur na płaszcz na wdechu, ale może by wystarczyło dokładniej podociągać.
2x nie próbowałam, bo nie przepadam.
Zawiązałam bez problemu, chociaż na płaszcz już by pewnie kiepsko było.
dzięki dziewczyny, bo w hoppi to mi naprawdę duuuużo materiału przy 2x i plecaczku prostym zostaje....
ja juz pisałam gdzies że w hoppie standard miałam ogony przy 2X, a w didku rozm. 6 przy 2X tylko chwościki sie ostają! więc jednak marka chusty ma znaczenie duze przy długosci podawanej!
buns-jak baaardzo potrzebujesz spróbować, to Ci mogę podesłać moją Lisę do testu. :)
Naprawdę? Byłoby SuPER!!!!! No i byłabym ogromnie wdzięczna:)
Chust u mnie dostatek, to sobie poradzę. Tylko odeśliuj przed 2 lutym, bo wyjeżdzam! :)
Dawaj adres na priva, mieszkam przy poczcie, to jutro wyślę. :)
Już przesłałam adres:) dziękuję:) :bliss: :bliss: :bliss:
kajkasz1
20-01-2008, 21:05
Buns, jak mam Ci radzić, to zainwestuj w 5-tkę. Zawiążesz prawie wszystko (poza kieszonką), a chusta jest krótsza i nie majta się tak jak standardowe długości.
Anna Nogajska
20-01-2008, 22:49
ja też radzę 5. mam twoje wymiary, ale 2x w 4? na wdechu i to mocnym...
dziewczyny hoppy standart rzadko mają 4,6 m, z reguły 4,90, a nawet 5,10m. zależy ile chusta skurczy się po praniu. zamawiając chusty nie kierujcie się więc tym ile teoretycznie długości ma wasza obecna chusta, tylko zmierzcie koniecznie. didymosy w miarę trzymają długość, ale indio lubią się jakieś 10 cm przykurczyć. dłuższe niż norma przewiduje są jeszcze często storczyki.
teraz widze , ze przeczytalam 4 i od razu przeliczylam to na metry ;-) a co do marek naprawde myslicie, ze inaczej "chodzą" i z niektorymi mozna zawazac z tej samej dlugosci wiecej niz z innuch ? musze poeksperymentowac to napisze co mi wyszlo ;-)
kajkasz1
21-01-2008, 00:05
Moja pierwsza Nati standard ma ponad 5 m długości, późniejsze krótsze mają już takie długości, jakie opisano na stronie producenta. Długość Didka jest też "w sam raz" na podany wymiar.
Wczoraj porównałam i moja pierwsza chusta, indio 6 niby 4,70 jest ok 25 cm krótsza niż świeżo nabyty storczyk (podobno 4,60). W sumie szkoda bo się zastanawiałm jak zamawiałam (trochę mi się jednak schudło i w didku ogony miałam). A tak kokardę mogę wiązać. Ogony do kostek ;)