Zobacz pełną wersję : >>> Przeczytałam kilkadziesiąt wątków i nadal nie ogarniam <<< MIEJSCE DLA NOWYCH I ZAGUBIONYCH
Wątek dla tych, którzy są nowi w temacie i mimo przewertowania dziesiątek tematów nadal nie wiedzą, co z czym i dlaczego :D
Kto ma wystarczająco wiele cierpliwości, może odpowiedzieć, podpowiedzieć, doradzić, podzielić się doświadczeniem.
Wszelkie nowe wątki o tematyce zbieżnej z tematem tego wątku będą tutaj przenoszone.
Czytam i czytam forum i dlaej nie wiem co jest lepsze. Zużywam dla swojego bąbla setki pieluch jednorazowych. 200szt idzie mi miesięcznie pampersów activ. KOSZMAR. Znalazłam już otulacza kieszonbkowego tylko pytanie gdzie kupić wkłady i które są najbardziej chłonne???
Ile razy musicie przewijać malucha w nocy na otulaczach??Narazie kupiłam 3 otulacze i tylko wkłady będę wymieniała. Dobrze myślę???
ja na noc daję do kieszonki podwójny wkład, nie przewijam- mała zazwyczaj sika rano, więc często zdążę ją wysadzić.
a ile ma dziecko? do 2msc życia przewijałam raz w nocy, potem nie było potrzeby.
Może rozejrzyj się na bazarku, co by Cię interesowało. Wkłady możesz kupić na u szyjących forumek, w sklepach internetowych, na allegro- mogą być różne, od bambusowych, mikrofibrowych po tetrę.
schiselle
02-03-2012, 07:27
mnie minęło kilka tygodni codziennego czytania zanim się zorientowałam co z czym ;) najpeirw myślalam, że wy tu po chińsku piszecie jak zajrzałam na chustostragan :) te wszystkie nazwy...:)
ja na noc daję do kieszonki podwójny wkład, nie przewijam- mała zazwyczaj sika rano, więc często zdążę ją wysadzić.
a ile ma dziecko? do 2msc życia przewijałam raz w nocy, potem nie było potrzeby.
Może rozejrzyj się na bazarku, co by Cię interesowało. Wkłady możesz kupić na u szyjących forumek, w sklepach internetowych, na allegro- mogą być różne, od bambusowych, mikrofibrowych po tetrę.
Guzik mały ma 11 miesięcy strasznie dużo siusia. Dlatego pytam który wkład najdłużej trzyma
schiselle
02-03-2012, 07:48
Guzik mały ma 11 miesięcy strasznie dużo siusia. Dlatego pytam który wkład najdłużej trzyma
chyba bambusik najlepiej ;) sylviontko ma fajne bambusowe wkłady 100%, nam mikrofibra od dawna nie starcza, chyba, że na godzinę albo i mniej
efcia1981
02-03-2012, 07:53
a może model mieszany? w dzień wielo, a w nocy pampek? ja właśnie tak robię. Też boję sie że wielo by mi przesikał... no i rachunek wychodzi mniejszy, bo w miesiącu zużywasz 30 pampków a nie 200 :P
przewijasz małego jeśli dajesz mu pampka na noc? czy jeden wystarczy?
schiselle
02-03-2012, 08:01
a może model mieszany? w dzień wielo, a w nocy pampek? ja właśnie tak robię. Też boję sie że wielo by mi przesikał... no i rachunek wychodzi mniejszy, bo w miesiącu zużywasz 30 pampków a nie 200 :P
przewijasz małego jeśli dajesz mu pampka na noc? czy jeden wystarczy?
u nas pampers ZAWSZE przeciekał, nie wiem czemu, ale mały był cały do przebierania czasem z pościelą, a wielo sporadycznie, myślę, że to kwestia doboru indywidualnego- pieluszki do dziecka, Close Parent dream-dri Pop in z wkładami coolmax+ minky u nas strzał w dziesiątkę- cały noc przespana, zero przecieków, wkłady mokrusieńkie, a zero przecieków
pijana_wiatrem
02-03-2012, 08:25
czym zaprać pieluszki z kupy?
w jednym miejscu pisze, ż szarym mydłem, a w innym, że nie wolno. To samo z mydłem galasowym. Może najlepiej płynem do naczyń? a od płynu zejdzie to w ogóle zejdzie?
w jednym miejscu pisze, ż szarym mydłem, a w innym, że nie wolno. To samo z mydłem galasowym. Może najlepiej płynem do naczyń? a od płynu zejdzie to w ogóle zejdzie?
Ja spłukuję wodą, piorę normalnie bez zbędnych ekscesów - a ewentualne plamy wystawiam na słońce. 2 godzinki i nie ma śladu :lol:
pijana_wiatrem
02-03-2012, 08:41
czyli takie żółte do pralki? Kurdę, bo ja chciałam je prac razem z ciuszkami (oczywiście najpierw same pieluszki na płukanie, potem dorzucić ciuszki), bo nie będę ich miała dużo przynajmniej na razie:twisted:
I jakoś nie widzi mi się prać ciuszki z taką żółtą kupą...
Agulinka
02-03-2012, 08:42
ja nie zapieram. za leniwa na to jestem. tuż "po" mocnym strumieniem wody spłukuję i do normalnego prania idzie. jak zostanie jakiś ślad, to potem galasowym wybielającym, ale to rzadko się zdarza.
Agulinka
02-03-2012, 08:43
czyli takie żółte do pralki? Kurdę, bo ja chciałam je prac razem z ciuszkami (oczywiście najpierw same pieluszki na płukanie, potem dorzucić ciuszki), bo nie będę ich miała dużo przynajmniej na razie:twisted:
I jakoś nie widzi mi się prać ciuszki z taką żółtą kupą...
ale jak wypłuczesz to przecież nie ma już żółtej kupy....
a może model mieszany? w dzień wielo, a w nocy pampek? ja właśnie tak robię. Też boję sie że wielo by mi przesikał...
mi wielo mała nie przesikiwała i nie przesikuje. Ale my awaryjnie mamy paczkę jednorazówek z rossmana, nie korzystamy często
zgadzam się, że bambus dobrze trzyma- ja mam np. wonderoo z wkładami bambusowym(składanym na 3)i mikrofibrowym i ten pierwszy na noc zupełnie wystaracza
ja zapierałam mydełkiem imse vimse, ale to tylko sporadycznie-nie było potrzeby
ale jak wypłuczesz to przecież nie ma już żółtej kupy....
niestety, nie zawsze-dlatego mydełko szło czasem w ruch;)
Agulinka
02-03-2012, 09:18
no ale to chyba masz na myśli plamę, a nie kupę która może zabrudzić inne ubranka... bo jeśli zostały resztki kupy, to chyba pralka kiepsko płucze, hm?
pijana_wiatrem
02-03-2012, 09:45
tak, mówię, o żółtej plamie....
borussia
02-03-2012, 09:52
tuż "po" mocnym strumieniem wody spłukuję i do normalnego prania idzie. jak zostanie jakiś ślad, to potem galasowym wybielającym, ale to rzadko się zdarza.
:iagree: najgrubszą część strząsam do toakety, a resztę też spłukuję silnym strumieniem wody pod prysznicem, zwykle wszystko ładnie schodzi, a jeśli coś jednak zostaje to przełączam słuchawkę prysznicową na tryb "masażu" i na to już nie ma mocnych:cool:
i jeszcze mała uwaga - najlepiej schodzi wszystko z welurku syntetycznego, później z mikropolarku a z tkaninami naturalnymi jest najgorzej
ja też miałam na myśli plamę po spłukaniu, a po praniu w pralce już problemu nie ma:)
Ja ostatnio swoje wymoczyłam w bambinexie przez całą noc. Potem normalne pranie z bambinexem i pieluszki jak nowe :D
pijana_wiatrem
06-03-2012, 14:31
Kilka pieluszek już do mnie idzie, ale nijak nie wiem jak z chłonnością, tzn nie wiem co jest na jeden sik, a w czym mogłabym iść na spacer. Więc tak, mam tetrę (taką zwykłą, najzwyklejszą ze sklepu dziecięcego), idzie do mnie kieszonka sylviontko z małym wkładem bambusowym, http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Pieluszki-kieszonki-Minky-bambusowe-Happy-Flute-wkl.-bambusmikrofibra/311 z dwoma wkładami, prefoldy z pieluszkarni rozmiarinfant i regular,
formowanki tetro i ECOpi, Będę miała też te małe ręczniczki z ikei.
Jak to pakować, co do czego, żeby nie mieć problemów z powodziami?
Młody ma 3 miesiące.
czytam i czytam o tych pieluszkach i nadal nie wiem jakie najlepiej jest używać :( wydaje mi się, że kieszonki (to te co nie przeciekają a w środek wkłada się wkładkę?:ninja:) i otulacze by móc samą wkładkę włożyć :)
jakiej firmy pieluszki polecacie? Najlepiej by były w przystępnej cenie :)
ile tych pieluszek? Do tej pory używałam tylko jednorazówek i na dobę zużywam 4 pieluszki :)
no i najważniejsze jaki rozmiar :)
syn ma 72 cm i waży 7,5 kg (nie ukrywam, że nęcą mnie on size ale skąd pewność, że będą do niego dobrze dopasowane?:roll:)
edit: i co to jest Minky z linku podanego wyżej?
ten minky to kieszonka z pulem od zewnątrz jest taki puchaty materiał :lol:
Ja od urodzenia Dorotki do teraz używam tanich chińskich wielorazówek kupionych na allegro...firma ALVA zdaje się (te są najfajniejsze) kieszonka z wkładem z mikrofibry kosztuje 20zł. Owszem czasem mi przeciekają, ale bałam się na początek wywalić kupę kasy na coś z czym nie wiedziałam czy podołam :mrgreen:
Dotka w tej chwili ma 4 miesiące 68cm i 6800gram mamy 16 pieluszek. Piorę codziennie i nie mam problemów z tym, ze mi brakuje pieluch.
A swoją drogę 4 pieluszki na dobę to baaardzo mało :omg:
Anczess zacznij od otulacza i zwykłych tetrówek na początek
Kup 2-3 kieszonki PUL (nieoprzemakalne, wkłady chłonne do środka sie wkłada) i zdołasz się zorientować co Wam pasuje
4 pieluszki jednorazowe na dobę to bardzo mało, na pewno korzystnie pod względem finansowym ale dla dziecka to bardzo niezdrowo
minky to taki meszek (jakby plusz) na PULowym materiale, tzn. nie przecieka, oddycha, jest milutki i ładny, ale różni się moim zdaniem od zwykłego tylko walorami estetycznymi ;)
Jeśli chcesz taniej, to nastaw się na otulacz i np.tetre lub ręczniki z Ikei, a do tego tylko kilka kieszonek na wyjścia lub na noc.
Jeśli kasa nie jest problemem to wygodniejsze są same kieszonki lub AIO bo tylko wciągasz na pupe a potem do prania, tyle że to dłużej schnie.
Agulinka
06-03-2012, 22:51
Wysadzasz maluszka że tylko 4 pieluszki schodzą? Próbuj, bo każdemu co innego pasuje.
tych pieluszek tak mało bo jak zmieniam częściej to suche pieluchy są
on po prostu ma tak, że sika rzadko ale intensywnie
raz założyłam mu pieluchę tetrową ale bez otulacza to zasikał ją po 4 godzinach
a może powinnam zmieniać te pieluchy częściej nawet jak nic w nich nie ma?:hmm:
A badałaś dziecku nerki? To jest bardzo niepokojące... nie chce nic sugerować,ale 4 pieluszki to jest bardzo mało,nawet jeśli by były nasiąknięte po brzegi,to jest za mało,zrób dziecku badania,podpytaj lekarza...bo tetra na 4 godziny nie świadczy o niczym dobrym...może poprostu jesteście z tych mniejszych sikaczy ale lepiej zapobiegać niż leczyć
Agulinka
07-03-2012, 20:18
jesli dziecko zdrowe (oby!) to pozazdrościć ;) u nas tetra max. co godzinę do wymiany...
zapomniałam dodać, że on w czasie zmiany pieluszki dość długo leży goły i wtedy sika i to dosyć dużo, czasami nawet 2 razy w ciągu pół godziny :)
trochę się zmartwiłam będę musiała się z nim wybrać do lekarza:-?
edit: a wydawało mi się, że strasznie dużo siusia...
Agulinka
07-03-2012, 21:17
wysadzaj. moje dziecko od początku wolało sikać kiedy na pupie nie było pieluchy. wykorzystaj to.
pijana_wiatrem
08-03-2012, 01:21
Kilka pieluszek już do mnie idzie, ale nijak nie wiem jak z chłonnością, tzn nie wiem co jest na jeden sik, a w czym mogłabym iść na spacer. Więc tak, mam tetrę (taką zwykłą, najzwyklejszą ze sklepu dziecięcego), idzie do mnie kieszonka sylviontko z małym wkładem bambusowym, http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Pieluszki-kieszonki-Minky-bambusowe-Happy-Flute-wkl.-bambusmikrofibra/311 z dwoma wkładami, prefoldy z pieluszkarni rozmiarinfant i regular,
formowanki tetro i ECOpi, Będę miała też te małe ręczniczki z ikei.
Jak to pakować, co do czego, żeby nie mieć problemów z powodziami?
Młody ma 3 miesiące.
Ponawiam pytanie :)
Magda&Franio
08-03-2012, 07:22
pijana wiatrem na spacer i noc kieszonki i formowanka plus otulacz, a w domu tetra i prefoldy plus otulacz
pijana_wiatrem
08-03-2012, 07:40
tak, ale co do tej kieszonki? Wkłady dwa czy jeden? A może jeden duży i ten mały bambusowy?
A te formowanki to ile wytrzymają? tzn jak idę na dwie godziny na spacer to będzie git, czy jeszcze dołożyć jakiś wkład?
Magda&Franio
08-03-2012, 08:22
3 miesięczniaka i tak musisz często przewijać, średnio co 2 godziny.
Włóż najpierw 2 wkłady do kieszonki, po spacerze sprawdzisz czy przesikał, jak 2 wkładów nie przesika to na następny spacer włożysz mu tylko jeden wkład do kieszonki. Formowanka plus otulacz będzie na 2 spacerze też ok.
Weź też pod uwagę,*że wkłady i formowanki nabiorą chłonności dopiero po kilku praniach.
pijana_wiatrem
08-03-2012, 08:26
W domu wiem, ze muszę często przewijać, ale mnie ten spacer spędzał mi sen z powiek.
Dzięki za odpowiedz :)
Agulinka
08-03-2012, 09:28
Moja nieco starsza dziewczynka na spacerze w kieszonkach z dwoma wkładami, na dłuuuugo wystarcza :)
2 wkłady powinny wystarczyć(mikrofibrowe) albo większy bambusowy-jeden
Honorata
12-03-2012, 15:11
przekopałam się przez forum i nie znalazłam odpowiedzi na następujące pytanie:
czy zakupy pieluch wielo w sklepach internetowych w Anglii się opłacają? Jak to jest z VAT-em? Czy jest on jakoś naliczany w Polsce?
Może ktoś ma doświadczenie z zakupami pieluch w UK i chciałby się podzielić?
Magda&Franio
12-03-2012, 15:27
Jeśli kupujesz w UE to vat w polsce nie jest doliczany.
Tak opłaca się kupować pieluchy w uk, poluj na promocje.
Honorata
12-03-2012, 16:01
Dzięki, dzięki :) Tak też zrobię!
Ceny kuszą, a moje uzależnienie jest coraz silniejsze ;)
czytam czytam i dalej nic nie wiem :( Wczoraj zaczęłam się zastanawiać czy nie warto przejść na pieluszki wielo. Ale powiem szczerze, że nie wiem na co zwracać uwagę i czym się kierować. Chcę spróbować (taki eksperyment) a nie chcę wydać kasy... Tzn. nie chcę stracić majątku :duh: Pomożecie?
Tylko proszę o język polski a nie fachowy, bo nie znalazłam słownika pieluchowców :D
Magda&Franio
14-03-2012, 13:16
Zakładając, że chcesz przejść na wielo kupiłabym wszystkiego po trochu np otulacz plus pięć prefoldów, jedną formowankę, pieluszkę z kieszonką na wkład chłonny i pieluszkę typu sio czyli z wpinanymi wkładami. Wtedy spróbujesz co wam odpowiada i dokupisz kilka kolejnych w typie który najbardziej wam się spodobał.
Ja bym zaczęła od tetry i otulaczy PULowych, bo to nie jest straszny wydatek i jak ci się spodoba to możesz zainwestować w kieszonki albo formowanki plus otulacz.
Magda&Franio
14-03-2012, 14:48
IMO polecanie pieluchonówce tetry plus otulacza oraz chińskich kieszonek może spowodować wręcz niechęć do wielorazówek. Miałam taki przypadek z dziewczyną z osiedla, skutecznie ją to odrzuciło od wielo, do czasu aż odwiedziła mnie i zobaczyła moją kolekcję :)
IMO polecanie pieluchonówce tetry plus otulacza oraz chińskich kieszonek może spowodować wręcz niechęć do wielorazówek. Miałam taki przypadek z dziewczyną z osiedla, skutecznie ją to odrzuciło od wielo, do czasu aż odwiedziła mnie i zobaczyła moją kolekcję :)
Popieram, tetra+ otulacz jest tania, ale wymaga wprawy w składaniu tetry i potrafi zniechecić, ale za to ja chińskie kieszonki pokochałam, ale tylko jedną konkretną partię z Ebaya, bo tania i naprawdę dobra jakościowo, a inne to loteria niestety.
Też jestem przed pierwszymi próbami z wielo, kupiłam kilka kieszonek, czekam aż dotrą i tylko nie wiem co z wkładami. Konkretnie: gdzie je dostać w miarę tanio, np te bambusowe czy inne w miarę chłonne, i jeśli są różne rozmiary to większe bo i dzieć niemały, 9.5 kg.
dajcie namiary gdzie kupić? A może powinnam pytać w sklepach z art dziecięcymi?
w kieszonkach często są wkłady firmowe, bambusowe kupisz np w pieluszkarni, ja często używam zwykłej tetry jako wkładek albo ręczników z ikei, tych małych, dają radę niezawodnie
Dziewczyny szyjące pieluszki szyją też różne wkłady, bawełniane, mikrofibrowe, bambusowe (Dział Giełda -> Forum Handmade -> Podforum Pieluszki). Są tańsze niż te zachodnich firm. W ogóle polecam dział handmade, wiele dziewczyn, które szyją od dłuższego czasu ma swoje firmy i stronki internetowe.
Link do handmade: http://chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=158
Stronki internetowe np. nappime.pl, miounico.pl, littlepenguin.eu, babyetta.pl, pupeko.pl i inne
Powodzenia w buszowaniu :D !!!
yolinka78
05-04-2012, 18:55
czytam czytam i dalej nic nie wiem :( Wczoraj zaczęłam się zastanawiać czy nie warto przejść na pieluszki wielo. Ale powiem szczerze, że nie wiem na co zwracać uwagę i czym się kierować. Chcę spróbować (taki eksperyment) a nie chcę wydać kasy... Tzn. nie chcę stracić majątku :duh: Pomożecie?
Tylko proszę o język polski a nie fachowy, bo nie znalazłam słownika pieluchowców :D
Zapraszam na Wały Rzeczne mam kieszonki tzn. takie zapinane majty z niprzemakalną wierzchnią warstwą PUL i wkłady z mikrofibry (prostokątne lub profilowane kilkuwarstwowe zszyte chłonne wypełniacze), wczoraj zakupiłam wełniany otulacz (nieprzemakająca pielucha) z wkładami i formowanki (wkłady w formie pieluchy, do których stosuje się otulacz). Zaczynam po świętach, sama nie wiem co się sprawdzi zobaczymy.
Na kawkę też zapraszam
J.
pijana_wiatrem
11-04-2012, 19:08
A jak prac otulacze polarowe? Tez jak pieluszki, zeby nie zatluscic, czy wrecz odwrotnie, czyli prac w plynie do plukania, zeby nie przepuszczaly?
A jak prac otulacze polarowe? Tez jak pieluszki, zeby nie zatluscic, czy wrecz odwrotnie, czyli prac w plynie do plukania, zeby nie przepuszczaly?
hmm ja bym raczej nie zatłuszczała celowo - całe to zatłuszczenie przejdzie na pieluchę
IMO cudu z polarem nie ma - jak się trafi porządny polar to nie nasiąka od jednego siku a jeśli polar jest nieteges to żadne zabiegi nie pomogą i przepuszcza jak sito
prać z pieluchami
miss_kumcia
20-04-2012, 10:29
Witam,
Pieluchy wielorazowe zaczelismy stosowac od dzisiaj i na razie testujemy. Mamy trzy rozne kieszonki (happy flute,nappime i jedna bezimienna podobna do happy).
Mam pytania do bardziej doswiadzonych pieluchujacych mam:confused:
1. Czy jesli zakladam pieluche wielo mam syna ubrac inaczej? Czy tak jak zwykle?
2. Jaka pieluche warto zakupic na noc?
3. Jakie marki polecacie? (Ale prosilabym bez tych z najwyzszej polki cenowej,bo pewnie sa najlepsze,ale na razie musze na nie uzbierac)
Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi:D
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=75162 :)
sweetrose
20-04-2012, 10:42
1. mój mały chowany głównie na wielo, ale zdarza się, że na pupie jednorazówka...
generalnie ubieram go tak samo, niezależnie od pieluchy, czasem muszę tylko spodenki większe lub mniejsze w pasie ;)
2. na noc często u nas jednorazówka, ale jak już mamy wielo to najczęściej idzie formowanka + wełniak ewentualnie otulacz pul
sylviontko szyła formowanki z białej wojskowej bawełny bardzo chłonne i do tego tanie, wiem, że ma tez bambusowe formowanki, troszkę droższe, ale bambus super chłonie
do kieszonki na noc muszę ładować wiecej wkładów... SIO czasem daje radę ;)
to też zależy od wieku dziecka i tego czy dużo pije i dużo siusia...
ja mam mega sikacza na stanie i jest mi w stanie wszystko zasikać, niektóre pieluszki szybciej inne później ;)
3. ja uwielbiam osobiście handmade i pieluszki szyte przez nasze forumowe mamy,
sylvionko szyje śliczne formownaki, wkłady, otulacze, AIO, SIO, trenerki...
Agna szyje cudowne formowanki - obecnie uwielbiam welurkowe, do tego może Ci wydziergać śliczne wełniaki,
Magnolia szyje polarowe i wełniane gatki, kalesonki, getry ;)
nappime już znasz bo masz ;) yetta ma fajne pieluszki ;)
firmami tak bardzo się nie kieruj, musisz też wyczuć w czym wam najlepiej, czy otulacze i wkłady, czy formowanki, czy kieszonki ;)
i niestety próbować bo każdy ma inny fason, niektóre sa lepsze dla szczuplejszych dzieci inne dla kochanych klopsów ;)
ewaibartek
20-04-2012, 11:07
jak nie chcesz duzej kasy wydawać to idz na bazarek,duzy wybór wszyskiego i mozesz sie dopytac jak sie pieluchy sprawowały :) albo sama sobie poczytasz w recenzjach pieluszek
ad. 1. ubierasz tak samo, tzn mniej więcej, bo wielo zajmują więcej miejsca od pampków, więc czasem trza luźniejszych ubrań; lapiej nie spinać bodziakiem zbyt obcisło, żeby nie dociskał pieluszki (mam wrażenie, że jak ma luźniej to mniejsze ryzyko wycieków)
ad 2. na razie spróbuj na dzień, jak Ci się sprawdzi wtedy warto i nocą (ja używam formowanek z definicji nocnych i wełnianych otulaczy, żeby przez długie godziny w mokrym pupa miała przewiewniej, dobrze wymoczony w lanolinie porządny otulacz wełniany nie przepuszcza wilgoci)
ad. 3 niestety tu każdy ma własne preferencje, możesz do własnych typów dojść wgłębiając się w stosowne wątki i metodą prób i błędów. Tylko wg mnie ważniejsze jest wyczajenie jaki model pieluszek Ci najbardziej pasuje (kieszonki, sio, aio, bardziej ekonomiczny otulacz+wkład/tetra, formowanki+otulacze...) niż sama marka
http://i291.photobucket.com/albums/ll314/Mecik/Adm/tematy-polaczone.png
miss_kumcia
20-04-2012, 14:51
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i przepraszam, że nie napisałam od razu w tym temacie:duh: ale początkująca jestem więc wybaczcie:hide:
Z tym ubieraniem ciuchów to mężczyzna zauważył, że może trzeba jakoś inaczej,bo ta pielucha grubsza (ale w sumie przepuszczać ma powietrze,więc nie powinno to mieć znaczenia). Ubraliśmy tak jak zwykle i jest okej. Mały człowiek nie złożył jeszcze zażalenia.
Tych pieluch jest za dużo rodzajów i trudno się w tym odnaleźć, nawet jak się człowiek naczyta i ma wrażenie, że niby wszystko wie. Z opisów najbardziej spodobały mi się kieszonki i dlatego kupiłam kilka używanych na początek. Trochę ryzykowane kupić na zapas,żeby okazało się, że to jednak nie dla nas..
Bardzo dziękuje za pomoc. Na pewno będę jeszcze pytać:oops::D
miss_kumcia
20-04-2012, 23:26
Mam jeszcze pytanie:
Co oznacza stwierdzenie "skulkowany polar" i jak to sie ma do uzywalnosci danej pieluszki?
Rozwarstwiony pul pewnie moze przeciekac? A szeleszczacy oprocz tego,ze halasuje ma jeszcze jakies minus?
Kasia.234
20-04-2012, 23:37
Mam jeszcze pytanie:
Co oznacza stwierdzenie "skulkowany polar" i jak to sie ma do uzywalnosci danej pieluszki?
Rozwarstwiony pul pewnie moze przeciekac? A szeleszczacy oprocz tego,ze halasuje ma jeszcze jakies minus?
skulkowany polar oznacza, że pieluszka ma już pewien staż ;)
(obejrzyj polary, jakie masz w domu, ubrania albo koce, te starsze są właśnie "skulkowane" - widać po nich używanie po prostu), nie wpływa to na używalność pieluszki
rozwarstwiony pul może przeciekać, szeleszczący wkurza, bo właśnie hałasuje/trzeszczy, ale w użytkowaniu to nie przeszkadza
i jeszcze ogólna uwaga - zwracaj uwagę, żeby wkładki w pieluszkach nie były zbyt grube, tzn żeby dziecko na leżąco miało pupę na równi z plecami, nie uniesioną
i żeby nie były za szerokie - to może przeszkadzać dziecku przy próbach raczkowania chociażby
miss_kumcia
21-04-2012, 06:08
Kasia.234 dziekuje za odpowiedz:lol: teraz nie bedzie to az taka czarna magia;)
petruska
21-04-2012, 14:32
Ja bym zaczęła od tetry i otulaczy PULowych, bo to nie jest straszny wydatek i jak ci się spodoba to możesz zainwestować w kieszonki albo formowanki plus otulacz.
a ja wlasnie tak zaczelam i sie zrazilam do wielo, bo nie umialam tetry dobrze skladac i za dlugo trzymalam Małą bez przewijania. polecam prefoldy ecopi, sa duuzo latwiejsze w uzytkowaniu niz tetra moim zdaniem i tez sa tanie.
Witam!
Planuję za mniej więcej miesiąc, półtora zacząć pieluchowanie mojej córeczki :) Termin porodu mam na 18 czerwca, ale coś mi się wydaje, że Hania wcześniej zdecyduje się do nas dołączyć ;)
Temt pieluszek wielorazowych, to dla mnie nadal czarna magia, pomimo przeczytanych wielu informacji.
Chcę się Was poradzić, co polecacie na samiutki początek i ile pieluszek powinno mi wystarczyć dla noworodka?
Czy pieluszki Snap-In-On, na początek, to dobre rozwiązanie?
Magda&Franio
22-04-2012, 08:33
gaabbi ostatnio z doskonałym efektem zapieluszkowałam nowordka(też dziewczynkę sąsiadki). Zaczęła pieluchować jak malutka miała 2tygodnie i ważyła ok 3,5kg.
Kupiłyśmy na początek 3sztuki otulaczy grovia na rzep , ponieważ 'firmowe otulacze GroVia są za duże da noworodka kupione zostało 12sztuk prefoldów pieluszkaniowych infant do tego bardzo chłonne idealne na dłuższy spacer czy na noc AIO itti bitti 2 sztuki no i 5sztuk kieszonek MałeMe i ich małym mikrofibrowym wkładem.
Wszystkie te pieluszki idealnie nadają się od noworodka do końca pieluchowania.
Plan jest taki,*że jak mała podrośnie to zamienimy prefoldy na orygine wkłady od grovia właśnie SIO, dokupimy dodatkową wkładkę do kieszonek MałeMe oraz dokupi albo 2szt AIO albo 2formowanki na noc.
Mam nadzieję,*że pomogłam. Nie jest to może mega tania wyprawka ale doskonale się u nich sprawdza. Jest wygodna w użytkowaniu i nie potrzebuje dużo miejsca do suszenia.
pijana_wiatrem
22-04-2012, 08:51
Może ja jeszcze mało zorientowana, ale sama swojemu jakoś boję się zakładać SIO, macałam Close Parent i jakoś mnie te napki na plecach nie przekonują... Może jak będzie raczkować to super rozwiązanie, ale jak leży... cóż, do mnie to nie przemawia :)
Magda&Franio
22-04-2012, 10:24
Dlatego jeśli chodzi o SIO wybrałyśmy GroVia, dwie napki do których przypina się wkład chłonny są rozmieszczone w środkowej części otulacza dlatego nie odciskają się na pleckach leżącego noworodka, w dodatku ta napka jest taka bardziej płaska niż w Close Parent
Ja dla noworoda stosuję i polecam tetrę w otulaczu. Super sprawa. Pięknie się dopierają mleczne kupki. I ekonomicznie wyszło na początek :) Schnie błyskawicznie.
pulpecja
04-05-2012, 20:25
Zamierzam zacząć korzystać z wielorazówek, ale na razie nie mam ani jednej :lol:
Po przeczytaniu wielu stron o pieluchowaniu już się mniej więcej orientuję co i jak (ale jeszcze ciągle mniej niż więcej :oops:). Mam kilka pytań/wątpliwości i prosiłabym o pomoc :)
Oczywiście największym problemem są pieniądze 8-) więc na początek postanowiłam zainwestować w otulacze + pieluszki składane. Z tego co czytam składanie tetry może zniechęcić, dlatego kupię prefoldy a tetrę tylko w mniejszej ilości. I formowanki na noc/dłuższe wyjścia. Kieszonki i AIO może też, jak jakieś atrakcyjne ceny znajdę, ale to też na razie po jednej-dwie.
Czy te prefoldy będą dobre? http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-2647--ECOpi-Pieluszka-prefold-z-bawelny-niebielonej.html
Kupukąc tetrę na co zwrócić uwagę? Rozmiar? Grubość?
Czy 10 prefoldów, 6 pieluszek tetrowych i 4 formowanki i 4 otulacze starczą? (Piorę co 2 dni)
Na co zwrócić uwagę kupując otulacze?
Czy warto kupować one size? Wiem że to na pewno zależy od danej pieluszki, ale są jakieś wskazania, że np. dla mniejszych dzieci lepiej mniejszy rozmiar? (moja córa teraz ma troszkę ponad 4 kg, ale nie przybiera na wadze zbyt szybko ;))
Czy warto mieć dodatkowe wkłady chłonne? Jak je dobrać? To zależy od tego jakie będę miała pieluszki? Ile takich wkładów kupić?
Papierki jednorazowe. W wieku ponad 2 miesiące już się przydają?
Wiaderko musi być specjalne, czy może być zwykłe byle by miało przykrywkę?
Macie jakieś rady dotyczące sklepów internetowych? Przeglądałam dział handmade i pieluszki są cudowne :beat: i ceny też wydają się dobre. Przeglądam też bazarek, ale raczej nowe albo bardzo mało używane pieluszki chciałabym kupić (żeby służyły też później pozostałym moim dzieciom, które mam nadzieję jeszcze będą mi dane :lol:)
Na razie to chyba wszystko :P Jakbyście miałay jeszcze jakieś inne rady, żeby mój początek z wielorazówkami był udany, piszcie śmiało!
miss_kumcia
04-05-2012, 21:32
Odpowiem tylko na to pytanie,bo sama stosuje tylko kieszonki. Ja kupiłam nie tyle wiaderko co duże plastikowe pudełko, takie prostokątne. W supermarkecie za 12zł :) Zwróć tylko uwagę,żeby miało jakieś zamknięcie co by zapach nie uciekał ;)
Kasia.234
04-05-2012, 22:13
Czy 10 prefoldów, 6 pieluszek tetrowych i 4 formowanki i 4 otulacze starczą? (Piorę co 2 dni)
wg mnie to będzie za mało
tetry proponuję kupić 20 sztuk, to się nie zmarnuje. Ja mam bambusową (10 szt) i tetrę lux (z allegro po 3,5 za sztukę), też 10, ale wolę bambusową (chłonność podobna a lux chyba trochę grubsza wychodzi)
na początku miałam 4 otulacze, jak się zdarzała kupa w każdą pieluchę to szybko zostawałam bez - ale przy dwumiesięczniaku to chyba już wam nie grozi? ;)
chciałam kupić te prefoldy, ale w końcu zrezygnowałam, tylko ja mam cały komplet pieluch po synku
prefoldy kupiłabym jako wkładki do kieszonek, ewentualnie jak tetra do otulacza (nie wiem, jak się ma ich chłonność do tetry)
na wyjścia zdecydowanie polecam kieszonki - tutaj wybierz cokolwiek,
na noc - formowanki tak, byle nie za grube, u nas sprawdzają się Monkey Snuggles, bez dodatkowej wkładki, używam też kieszonki Wonderoos, mam v2, daję tylko większą wkładkę
4-ro kilogramowemu maluszkowi zdecydowanie polecam pieluszki rozmiarowe, one size mogą być za duże (zaczynałam pieluchować jak córka miała około 4,5 kg, one size leżały na prawdę źle), u nas z one size sprawdzały się formowanki tetro i tanie kieszonki chińskie, z jedną cienką wkładką
moje dziecko okazało się wrażliwe na mokro, więc teraz każdą pieluszkę zmieniam po jednym siknięciu, ostatnio stosuję tetrę z otulaczem flip i muszę dołączyć do grona zachwyconych tym rozwiązaniem :D
Papierki się przydadzą, u mnie najlepsze okazały sie te dostępne w sklepie ekobaby (nie znam firmy, a chyba można je kupić tylko tam)
Wiaderko zwykłe, z przykrywką, są w sklepach gospodarczych po kilkanaście zł. Chociaż ja od dawna nie przykrywam, i o ile przy noworodku nie czuć zapaszku, to przy ząbkującym dziecku już tak. Mam na to sposób - każdą pieluszkę przepłukuję pod bieżącą wodą albo w zlewie, wtedy nie śmierdzą w wiaderku i nie muszę już włączać płukania przed praniem.
Zamierzam zacząć korzystać z wielorazówek, ale na razie nie mam ani jednej :lol:
Po przeczytaniu wielu stron o pieluchowaniu już się mniej więcej orientuję co i jak (ale jeszcze ciągle mniej niż więcej :oops:). Mam kilka pytań/wątpliwości i prosiłabym o pomoc :)
Oczywiście największym problemem są pieniądze 8-) więc na początek postanowiłam zainwestować w otulacze + pieluszki składane. Z tego co czytam składanie tetry może zniechęcić, dlatego kupię prefoldy a tetrę tylko w mniejszej ilości. I formowanki na noc/dłuższe wyjścia. Kieszonki i AIO może też, jak jakieś atrakcyjne ceny znajdę, ale to też na razie po jednej-dwie.
Czy te prefoldy będą dobre? http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-2647--ECOpi-Pieluszka-prefold-z-bawelny-niebielonej.html
Kupukąc tetrę na co zwrócić uwagę? Rozmiar? Grubość?
Na co zwrócić uwagę kupując otulacze?
Czy warto kupować one size? Wiem że to na pewno zależy od danej pieluszki, ale są jakieś wskazania, że np. dla mniejszych dzieci lepiej mniejszy rozmiar? (moja córa teraz ma troszkę ponad 4 kg, ale nie przybiera na wadze zbyt szybko ;))
Czy warto mieć dodatkowe wkłady chłonne? Jak je dobrać? To zależy od tego jakie będę miała pieluszki? Ile takich wkładów kupić?
Papierki jednorazowe. W wieku ponad 2 miesiące już się przydają?
Macie jakieś rady dotyczące sklepów internetowych? Przeglądałam dział handmade i pieluszki są cudowne :beat: i ceny też wydają się dobre. Przeglądam też bazarek, ale raczej nowe albo bardzo mało używane pieluszki chciałabym kupić (żeby służyły też później pozostałym moim dzieciom, które mam nadzieję jeszcze będą mi dane :lol:)
Na razie to chyba wszystko :P Jakbyście miałay jeszcze jakieś inne rady, żeby mój początek z wielorazówkami był udany, piszcie śmiało!
Według mnie pieluszkarniowe prefoldy są super, chłonne i nie twardnieją po praniu, czyli jak najbardziej ok.
Zaczynałam z wielo jak młody miał 2,5 miesiąca i ponad 4kg. U mnie wtedy najlepiej sprawdzały się prefoldy lub tetra składane w prostokąt + otulacz. Nigdy nie składałam inaczej, w samolot itp, z tym że kupa oznaczała też zmiane otulacza. Używałam muślin 80x80cm, 75g i bambusowych kikko 70x70cm, jak już nie było nic innego zwykłej tetry z marketu. Podobno fajna i niedroga jest też tetra lux.
Na początek powinno ci tyle starczyć, jeśli chodzi o ilość otulaczy to zależy od ilości kupoli, jak pisałam powyżej otulacz był brudny przy każdej kupie, przy składaniu pieluch w samolot podobno można uniknąć zabrudzenia. Z drugiej strony otulacze szybko schną więc cztery powinny dać radę.
Od początku przygody z wielo kupowałam one sizy, przestały mi przeciekać przy nóżkach jak młody przekroczył 5kg. Przez długi czas moim niezawodnym zestawem była tetra + otulacz Flip.
Są one sizy z regulacją gumek przy nóżkach i takie dają radę u mniejszych dzieci.
Co do wkładów dodatkowych się nie wypowiadam. Przy tetrze i prefoldach nie stosowałam nic dodatkowo.
Zamiast papierków wolałam polarkowe wkładki sucha pielucha, sporo z mlecznych kup się na nich zatrzymywało i łatwo się spierają. Papierki przyklejały się tylko do skóry, coś tam zatrzymywały ale niewiele.
Wiaderko zwykłe z przykrywką.
Polecam handmade. Pieluszki piękne i niedrogie.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam ;) Powodzenia
pulpecja
05-05-2012, 01:15
Dziękuję za odpowiedzi, jeśli jeszcze ktoś by się chciał wypowiedzieć, to czekam :D
Tyle jest tych pieluszek, i takie ładne, że naprawdę nie wiem na co się zdecydować :?
A chińskie kieszonki z allegro to jakie? Ile kosztują?
To jeszcze ja podpowiem :)
Jeśli szukasz rozwiązań ekonomicznych to zrezygnuj z prefoldów (składanych) na rzecz tetry. U nas tetra sprawdzała się od początku, a z pieluchami składanymi bywało gorzej. Tetrę skladasz jak chcesz i dostosowujesz do dziecka/ wielkości czy szerokości otulacza, a prefold jest rozmiarowy i trudniej nam było się dopasować w otulacz no i musisz dokupić co raz to większe rozmiary.
Tetra występuje w kilku rozmiarach, w różnych grubościach - jak dla nas najlepsza jest 80x80 cm i najgrubsza z możliwych (chyba lux, o której piszą dziewczyny).
U nas pieluchujemy głównie tetrą, na wyjścia są kieszonki, a na noc formowanki. Mam 30 szt tetry i jest OK przy praniu co 2 dni (ale ja bardzo często zmieniam, bo młoda straszny sikacz jest), ale 20 szt też pewnie da radę (szybko schnie).
Samo składanie tetry nie jest takie straszne :) Mnie nie zniechęciło ani na początku, ani teraz po 8 miesiącach przewijania, a mój Małż też szybko załapał i nigdy nie miał problemów. Mamy własną metodę składania i cała czynność zajmuje może 5 sekund.
Jeśli chodzi o otulacze to bezpiecznym minimum jest 6 (przy praniu co 2gi dzień). Najfajniejsze są zdecydowanie flipy, a najlepsze na noc (według mnie, NIGDY nie przeciekły i dają radę 12h) to rozmiarowe tots bots i mother easy air flow. W otulaczach rozmiar ma znaczenie, przynajmniej na początku kiedy wszystkie one sizy są mega wielkie i zupełnie nie dają się dopasować.
Wkłady chłonne warto mieć :) Dla nas najlepsze to bambusowe close parent, tylko one dają radę. Najlepiej zaopatrzyc się w tyle sztuk ile posiadamy kieszonek, tylko warto pamiętać że takie wklady schną dość długo.
Papierków nie używaliśmy. Mamy za to polarowe wkładki "sucha pielucha" (można samemu zrobić).
Czytałam wiele opinii, że tetra lux jest za gruba dla noworodka. Czy możecie mi doradzić, jakie pieluchy w takim razie będą optymalne dla maluszka - podwójnie tkane (te o gramaturze ok. 110), czy zupełnie cienkie, pojedyncze? Prefoldy nie wchodzą w grę, mam za mało miejsca do suszenia.
I jaki rozmiar najlepiej kupić, 70x70, 70x80, 80x80 czy jeszcze inny? Do składania w tzw. trójkąt z plisą lepsze byłyby pewnie kwadratowe?
Ile potrzebowałabym pieluch dla jednego noworodka przy codziennym praniu, czy 20 wystarczy? Nie chciałabym kupować zbyt wiele, bo tetra ma nam służyć tylko przez pierwszy okres, zanim chłopcy dorosną do kieszonek bumgenius, na które się zdecydowałam, ale pewnie trochę to potrwa, bo bliźniaki raczej rodzą się malutkie...
pulpecja
05-05-2012, 17:16
Otulacze w takim razie na pewno rozmiarowe będę kupować.
A kieszonki i formowanki one size są dobre?
Magda&Franio
05-05-2012, 17:53
Z one size kieszonek to na 100% mogę powiedzieć,że na takim noworodku 3kg z hakiem leżały idealnie małe me http://www.maleme.pl/ ich otulacze one-size też dobrze na maluszkach leżą.
klementyna
13-05-2012, 17:44
przekopałam się przez forum i nie znalazłam odpowiedzi na następujące pytanie:
czy zakupy pieluch wielo w sklepach internetowych w Anglii się opłacają? Jak to jest z VAT-em? Czy jest on jakoś naliczany w Polsce?
Może ktoś ma doświadczenie z zakupami pieluch w UK i chciałby się podzielić?
ja mieszkam w uk i tu kupowalam, najlepiej to kupic na ebay(najtaniej) napisac do sprzedajacego jakby wygladala wysylka zagraniczna, jakby trzeba bylo pomoc z angielskim to sluze pomoca
ja juz uzywam wielorazowych pieluch kieszonek kilka miesiecy i dalej te nazwenictwo to dla mnie czarna magia, uzywamy tylko kieszonek one-size, zdecydowalam sie na nie z tego wzgledu , ze sa najbardziej uniwersalne chyba i proste w obsludze a niedlugo mala idzie do zlobka i tak bedzie najwygodniej dla personelu, ogolnie jestesmy zadowoleni, na noc uzywam poki co jeszcze jednorazowek, (bo mialam zapas i chce zuzyc) czasem daje na noc kieszonke z bambusem albo podwojna mikrofibre, ogolnie jest ok, chociaz ostatnio zauwazylam, ze mala ma lekko przesikane w pachwinach, nawet jak pielucha ogolnie nie jest bardzo mokra , nie wiem w vczym problem, moe ja jakos zle zapinam?
ostatnio zauwazylam, ze mala ma lekko przesikane w pachwinach, nawet jak pielucha ogolnie nie jest bardzo mokra , nie wiem w vczym problem, moe ja jakos zle zapinam?
pewnie polar się zatłuścił. wystarczy namoczyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, a potem b.dobrze wypłukać.
patrysha
18-05-2012, 12:32
Dziewczyny pomóżcie, zaczełam ogarniać wyprawkę - ciuszki, chusty już wyprane i wyprasowane i czeka mnie pranie pieluch [niektóre nowe, niektóre używane] i tu mam zagwozdkę jak je wyprać. Czy mogę:
- wrzucić wszystko na raz w 40-stopni [pul, bawełniane formowanki, bambusowe wkłady i mikropolarek]
- wyprać w "normalnym" płynie do prania [połowa porcji], bo nie mam jeszcze niczego specjalnego
-wypłukać [bez płynu - z tego co zrozumiałam] -wywirować
-wywiesić do wysuszenia na dwór
- czy mogę coś dodać, żeby pieluszki stały się bardziej miękkie [o occie coś mi majaczy, kiedy go dodać], bo niektóre są dość "szorstkie"
A i jaki kupić proszek oraz coś bakteriobójczego na przyszłość?
Dziękiiiiii :heart:
Dziewczyny pomóżcie, zaczełam ogarniać wyprawkę - ciuszki, chusty już wyprane i wyprasowane i czeka mnie pranie pieluch [niektóre nowe, niektóre używane] i tu mam zagwozdkę jak je wyprać. Czy mogę:
- wrzucić wszystko na raz w 40-stopni [pul, bawełniane formowanki, bambusowe wkłady i mikropolarek]
- wyprać w "normalnym" płynie do prania [połowa porcji], bo nie mam jeszcze niczego specjalnego
-wypłukać [bez płynu - z tego co zrozumiałam] -wywirować
-wywiesić do wysuszenia na dwór
- czy mogę coś dodać, żeby pieluszki stały się bardziej miękkie [o occie coś mi majaczy, kiedy go dodać], bo niektóre są dość "szorstkie"
A i jaki kupić proszek oraz coś bakteriobójczego na przyszłość?
Dziękiiiiii :heart:
Odpowiem na to, co wiem :)
Ja piorę wszystko razem w 40 stopniach - wkłady, pieluszki, PULe, ubranka, włączam dodatkowe płukanie (bez niczego), żeby nadmiar proszku wypłukać. Wirowanie normalnie. ja ustawiam maksymalne.
Suszę na dworze, jeśli jest ładna pogoda.
Z dodatków najpierw miałam nappy fresh, teraz kupiłam bambino mio - oba są ok, dodaje się łyżkę na pranie do normalnej ilości proszku/płynu dla dzieci. Bardzo wydajne.
Co masz na myśli pisząc "normalny" płyn? Taki dla dorosłych? Bo jak dla dzieci, to ja tak robiłam, przecież masz raczej czyste te rzeczy, więc możesz bez dodatków bakteriobójczych wyprać. W dorosłym nigdy nie prałam rzeczy dla dziecka.
Kasia.234
27-05-2012, 16:00
ja piorę wszystko w proszku normalnym, nie dzieciowym (i pieluszki, i dziecięce)
pieluszki zawsze osobno, na 60 stopni, z dodatkiem antybakteryjnym
(dziecięce zwykle też na 60)
(ostatnio za radą baryłki chyba wyprałam pieluchy na 90 stopni i rozważam takie częstsze akcje ;))
patrysha
27-05-2012, 19:19
Dzięki dziewczyny - pranie w toku :)
witam
przeczytalam juz kilka forum na temat pieluszek wielorazowych i dalej nic z tego nie rozumie :duh:
chcialabym zakupic na ebay pieluszki wielorazowe sprowadzone z chin
http://www.ebay.de/itm/Baby-Mehrweg-Stoffwindel-Windel-Uberhose-Grose-verstellbar-Windelhose-4-15kg-Top-/280747185017?pt=DE_Baby_Kind_Unterwegs_Wickelzubeh %C3%B6r&var=&hash=item870d7c8ce4
do tego chce zakupic osobno wkladki
znalazlam bambusowe
http://www.ebay.de/itm/280551363378?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
bambusowo weglowe
http://www.ebay.de/itm/260789489975?ssPageName=STRK:MEBOFFX:IT&_trksid=p3984.m1427.l2649
zastanawiam sie nad rowniez nad tymi z konopii
moje pyt brzmi ktora wkladka bedzie najbardziej chlonna dodam ze zamierzam zaczac pieluchowanie od poczatku :P
czy 20 sztuk pieluch wystarczy i ile wkladow musialabym kupic?
i czy na noc trzeba miec jakies inne wkladki niz te co wymienilam
pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi poniewaz chcialabym juz zakupic te rzeczy
Agatka77
30-05-2012, 20:45
Witajcie! Po przeczytaniu chyba juz calego forum od poczatku zlozylam dzis swoje pierwsze zamowienia na pieluszki. Do tej pory oczywiscie mam wrazenie ze jednak do konca nie ogarniam :oops:.
Nasze pierwsze dziecko przychodzi na swiat wkrotce ( 12/07) i pieluchowanie wielorazowe chcemy rozpoczac zaraz po wyjsciu ze szpitala.
Mam nadzieje ze zostaniemy na Forum dluuugo :)
na początku pewnie będziecie miały sporo przecieków bo jednak noworodki są za małe do wielorazówek, ale ja dałam radę :D
20 szt. wystarczy ja zaczynałam z 14 i na styk starczało, potem dokupiłam jeszcze 5 a teraz mam 22 :twisted:
a wiec zakupilam 16 pieluszkow z wkladami dodatkowo 10 wkladow bambusowo weglowych
duzo recznikow z ikea oraz inne takie male reczniczki z ikea ktore bede uzywac zamiast husteczek jednorazowych
Czy ktoś mi wyjaśni po czym poznać uszkodzony pul ? Wszystko odtluscilam a mlodej przelatuje przy nóżkach i już sama nie wiem czy źle zakładam, czy wkładów za mało, czy po prostu pieluchy popsute
pijana_wiatrem
02-06-2012, 14:07
Spojrz na dol pula, na laminat. Uszkodzony jest wtedy jak jest pewniety, odklejony, dziurawy albo cos
Magda&Franio
02-06-2012, 14:18
paparapa a jakie masz pieluchy?
może jak tylko przy nóżkach przecieka to jednak problem ze złym dopasowaniem, np. itti bitti należy zakładać w pachwinkach a nie na udkach
reniuszek
04-06-2012, 12:29
dziewczyny ja jestem po zakupie swojego pierwszego kompletu - na start . zastanawiam sie coagle czy mi to starczy . na razie mam kilka kieszonek, ktore uzywam na zmiane z pampersami. na noc kieszonke traktuje jako otulacz i wkladam do kieszeni wklad mikropolar i z zewnatrz dopieszczam tetra.
w sumie mam 7 kieszonek, 2 otulacze i jedna sio z close . Do tego mega duzo tetry ok 35 szt, reczniczki ikea, wklady do close dodatkowe plus nocny wklad. do kazdej kieszonki mam po jednym wkladzie bambus lub mikrofbra. Zastanawiam sie czy na start i pranie codzienne taki zestaw jest ok ? ?? Myslalam, zeby dokupic jeszcze z 2 formowanki i kilka kieszonek ??
reniuszek
04-06-2012, 12:30
dziewczyny ja jestem po zakupie swojego pierwszego kompletu - na start . zastanawiam sie coagle czy mi to starczy . na razie mam kilka kieszonek, ktore uzywam na zmiane z pampersami. na noc kieszonke traktuje jako otulacz i wkladam do kieszeni wklad mikropolar i z zewnatrz dopieszczam tetra.
w sumie mam 7 kieszonek, 2 otulacze i jedna sio z close . Do tego mega duzo tetry ok 35 szt, reczniczki ikea, wklady do close dodatkowe plus nocny wklad. do kazdej kieszonki mam po jednym wkladzie bambus lub mikrofbra. Zastanawiam sie czy na start i pranie codzienne taki zestaw jest ok ? ?? Myslalam, zeby dokupic jeszcze z 2 formowanki i kilka kieszonek ??
Kasia.234
04-06-2012, 14:17
dla mnie to było za mało, ale ja nie prałam codziennie
u nas schodziło od 8 do 12, nawet 14 pieluch na dobę, zależało głównie od ilości kup (czasem w ciągu 2 godzin mała brudziła 5 pieluch, gorzej, jak za każdym razem zabrudzi inny otulacz ;))
zobacz przez kilka dni, ile wam schodzi, na ile wystarcza to, co już macie, masz jednorazówki jakby zabrakło suchych pieluch, więc tragedii nie będzie ;)
a za tydzień, dwa będziesz wiedziała czy i co dokupić :)
reniuszek
04-06-2012, 16:46
jesli chodzi o brudzenie to tylko i wylacznie pod tym wzgledem mamy ekstra wygode - maks robi kupe raz na kilka dni - jestesmy na zelazie i jakos to spowolnione jest u niego :( a jesli juz robi kupke to wiem kiedy to bedzie i staram sie wylapywac , wiec raczej mowy nie ma o brudzeniu kupka . narazie zauwazylam ze kieszonka starcza do maksymalnie 2 godz i do wymiany- czasem jest tak, ze wklad bambusowy jest pelny a mikropolar kieszonki suchy wiec wymieniam tylko wklad i tak mam jedna kieszonke np na 3-4 godz . jakby tak liczyc to wychodziloby od 6 do 12 kieszonek na dobe . kurcze no nie wiem... czekam na otulacze, mam nadzieje, ze bede mogla z nich korzystac do kilku przewijan :)
Kasia.234
04-06-2012, 16:51
jesli chodzi o brudzenie to tylko i wylacznie pod tym wzgledem mamy ekstra wygode - maks robi kupe raz na kilka dni - jestesmy na zelazie i jakos to spowolnione jest u niego :( a jesli juz robi kupke to wiem kiedy to bedzie i staram sie wylapywac , wiec raczej mowy nie ma o brudzeniu kupka . narazie zauwazylam ze kieszonka starcza do maksymalnie 2 godz i do wymiany- czasem jest tak, ze wklad bambusowy jest pelny a mikropolar kieszonki suchy wiec wymieniam tylko wklad i tak mam jedna kieszonke np na 3-4 godz . jakby tak liczyc to wychodziloby od 6 do 12 kieszonek na dobe . kurcze no nie wiem... czekam na otulacze, mam nadzieje, ze bede mogla z nich korzystac do kilku przewijan :)
ale ten wkład kładziesz na polar czy po d spód, do kieszonki? jeśli do środka to trzeba wymieniać całość, nie tylko wkład
polarek/mikropolar będzie suchy, taką ma funkcję że odprowadza wilgoć dalej, na wkładkę, a sam zostaje suchy
ale skoro mocz przez niego przelatuje to ja bym nie zostawiała, tylko wymieniała całość
no, chyba, że kładziesz na kieszonkę, to wtedy inna sprawa
ja staram się zmieniać pieluchę po każdym zmoczeniu, bo dziecko mi sygnalizuje, czasem to jest co 15-20 minut, czasem co godzinę dwie
reniuszek
04-06-2012, 18:51
kasiu klade na kieszonke tj traktuje kieszonke jak otulacz - i poki co oprocz wkladu jest sucho. maks zwykle robi siku przy przewijaniu . nie wiem skad u niego ta tendencja do robienia jak pielucha otwarta , ale tylko sie cieszyc, bo zwykle malo ma w pieluszce chyba, ze gdzies spacerujemy dluzsza chwile to jak siusia wybudza sie na chwile i ma porzadny ladunek przy przewijaniu . mysle ze u nas otulacze z dodadkowymi wkladami,tetra, prefoldami, formowankami ....beda sie sprawdzac - zobaczymy jak ilosciowo nas to pochlonie :)
witam
dostalam juz pakiet z chin niestety clo musialam zaplacic ok 11e
zrobilam maly eksperyment i nalalam ok 100 ml wody na jedna pieluszke z wkladem ktory byl w srodku i niestety przez dluzsza chwile polar byl mokry na co moja tesciowa stwierdzila ze to nie moze byc bo dziecku bedzie zimno
moze mi ktos napisac jak to sie dzieje ze ten polar jest suchy
witam
zrobilam maly eksperyment i nalalam ok 100 ml wody na jedna pieluszke z wkladem ktory byl w srodku i niestety przez dluzsza chwile polar byl mokry na co moja tesciowa stwierdzila ze to nie moze byc bo dziecku bedzie zimno
Zapytaj sie tesciowej jak ona to robila, ze jej dzieci byly ok, skoro na pewno pieluchowala w tetrze? ;-) Tak dzieci meczyla cale dziecinstwo, ze im zimno bylo?
Pieluszki przed pierwszym uzyciem trzeba kilka razy wyprac, zeby nabraly chlonnosci, potem wszystko o wiele szybciej przesiaka.
Kasia.234
15-06-2012, 12:03
witam
nalej ciepłej wody to będzie cieplejszy polarek ;) w końcu mocz przy wyjściu ma temperaturę ciała, nie? ;)
(a poważnie, pieluchy i wkładki nabierają większej chłonności po kilku praniach, polar odprowadza wilgoć do środka pieluchy, ale nie trwa to jednej sekundy tylko trochę dłużej)
Witam.
Jestem tu nowa i całkiem zielona.
Niedługo zostanę mamusią i chciałabym na początek spróbować wielorazowego pieluchowania.
Bardzo prosiłabym o linki co warto zakupić na początek, byłoby to dla mnie bardzo pomocne, bo nazewnictwo nic mi nie mówi :)
Póki co mam 2 otulacze, jedną chyba formowankę :) i 2 wkłady bambusowe.
Z chęcią zakupię kilka rzeczy od forumowych mam, bo póki co szukam na allegro ;)
Bardzo dziękuję za pomoc
Witam.
No to popróbuję. Pokupuję pare rodzajów i będę testować.
A doradźcie mi jeżeli chodzi o otulacz dla noworodka czy niemowlaka, co pod spód???
a to moje zakupy częściowe
http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-pielucha-formowana-i2454160311.html
http://allegro.pl/wklady-z-mikrofibry-do-pieluszki-wielorazowe-i2429888666.html
http://allegro.pl/bambusowe-wklady-do-pieluszki-wielorazowe-i2429888897.html
http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-eco-bobolider-mikrofibra-i2429888936.html
http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-minkee-bobolider-mikrofibra-i2450891951.html
http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-pul-dodatkowe-napy-1wkl-i2271781620.html
http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-pielucha-formowana-i2435581963.html
http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-pielucha-formowana-i2436254137.html
[QUOTE=do__ti;1853529]Witam.
A doradźcie mi jeżeli chodzi o otulacz dla noworodka czy niemowlaka, co pod spód???
:hmm: co pod spód:hmm:
w znaczeniu co do środka tak?
do środka dla niemowlaczka cokolwiek byle małe i miekkie;)
opcje:
1) klasyczna tetra
2) flanela (najlepiej biała, lepiej chłonie)
3) wkładki mikrofibrowe (takie, jak zakupiłać)
4) ręczniczki ikea (w ikei są małe ręczniczki białe po 1 zł za sztukę, bardzo fajnie choną, tania alternatywa, w pózniejszym okresie moga służyć jako wkład do kieszonki)
5) inne wkładki: bambus, konopie, poliwęglan ( dla noworodka nie ma sensu)
tak więc, opcji jest wiele.
noworodek siusia często i niewiele, zatem nie są potrzebne jakieś chłonne wkłady
ja swoja przewijałaam po kazdum małym siku, zatem otulacz był najwygodniejszy - chop zmieniałam wkłąkd i chop z powrotem na pupę
ps: zapomniałam o najważnijeszej opcji wkładu: pocięta, znienawidzona flanwlowa koszula męża - jak to chłonie:vagen:;)
[QUOTE=do__ti;1853529]Witam.
Bardzo fajnym rozwiązaniem (gdzieś przeczytanym na forum chyba) jest sama tetra ze spinką snappi i dziecię owinięte w kocyk polarkowy. Nie trzeba wtedy otulacza. Przydatne szczególnie w nocy - nie trzeba się szamotać wtedy z otulaczem , tylko rozchylić kocyk i szybko założyć suchą pieluszkę. A dziecię spi spokojnie dalej.
Ja polecam zwykłą miękką tetrę. Gramatura (grubość, czyli chłonność tetry) wg upodobań, ale na początek rzeczywiście nie trzeba chłonności a delikatności i miękkości.
Ja też właśnie jestem w trakcie kolekcjonowania mojej pieluszkowej wyprawki i na sam początek planuje dwa otulacze polarkowe rozmiar S i dwa otulacze pulowe też rozmiar S a potem przejście na OneSize bo cały czas czytam, że na maluszki to OneSize niespecjalnie się sprawdzają. A co do wkladów to bambus, tetra lux i wkładki sucha pupa. A i jeszcze przeczytałam, że oprócz spinek snappi są jakieś fajne specjalne agrafki, ktoś wie o jakie chodzi i może pokazać?:-)
wydaje mi się, że jeśli planujesz używać otulaczy, to snappi - czy inne zapięcie zbędne zupełnie jest.
Wg mnie całkowicie zbędne :) ot, taki gadżet.
IMO, tetra lux może być za gruba dla noworodka. Nie wiem, czy nie będzie mu wielkiej pupy robić :hmm:
Co do zapinek to przeczytałam, ze kilka mam stosuje w dzień tetrę/inna pielucha zapięta snappi i pod to kocyk polarowy co by sie dzieciaczek nie męczył w całym pieluszkowym rynsztunku i mi ten pomysł wydaje sie całkiem fajny, stad pytanie o zapinki :-) a co do tetry lux to kupuje od razu a mam zamiar stosować dopiero później bo tez tu przeczytalam, że za wielka na noworodka (pewnie całego bym go w nią zawinęła :mrgreen:).
Majlo007
05-08-2012, 13:18
Witajcie,
Proszę Was - doświadczone wielorazowe mamy o pomoc.
Jestem mamą 13 miesięcznego chłopca. Czytam to formom i aż mi się wstyd zrobiło, że przez 13 miesięcy życia mojego syna używałam pampersów. Głównie chyba z wygodny i leniśtwa. Od dawan już chciałbym spróbować wielorazuwego ale kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć.
Dlatego proszę was o radę - chciałabym spróbować. Problem w tym, że oboje z mężem pracujemy a na codzień Młodym zajmuje się babcia - za nic na świecie nie użyje wielorazówki. Tak więc Młody używał by ich jedynie w weekendy i na wakacjach, które już za niecałe dwa tygonie. Poradźcie w co się mam zopatrzyć, na początek chciałabym spróbować tzw. systemu mieszanegow: w dzień wielorazówki, w nocy pampers. Na razie posiadam dużą ilość pieluch tetrowych :D
Co sądzicie o pieluchach dostepnych na allegro:
http://allegro.pl/pieluszki-pieluchy-wielorazowe-pul-minkee-2-wklady-i2532947590.html
http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki-wielorazowe-minky-51-wzorow-i2518001870.html
Na początek chciałbym wydać nie więcej niż 150 zł, nie licząc kosztów prania.
Czekam na porady :)
IMO, tetra lux może być za gruba dla noworodka. Nie wiem, czy nie będzie mu wielkiej pupy robić :hmm:
nie będzie złożona w samolot :)
ignasiamama
05-08-2012, 16:37
Witajcie,
Jestem mamą 13 miesięcznego chłopca. Czytam to formom i aż mi się wstyd zrobiło, że przez 13 miesięcy życia mojego syna używałam pampersów. Głównie chyba z wygodny i leniśtwa. Od dawan już chciałbym spróbować wielorazuwego ale kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć.
Dlatego proszę was o radę - chciałabym spróbować. Problem w tym, że oboje z mężem pracujemy a na codzień Młodym zajmuje się babcia - za nic na świecie nie użyje wielorazówki. Tak więc Młody używał by ich jedynie w weekendy i na wakacjach, które już za niecałe dwa tygonie. Poradźcie w co się mam zopatrzyć, na początek chciałabym spróbować tzw. systemu mieszanegow: w dzień wielorazówki, w nocy pampers. Na razie posiadam dużą ilość pieluch tetrowych :D
http://allegro.pl/pieluszki-pieluchy-wielorazowe-pul-minkee-2-wklady-i2532947590.html
http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki-wielorazowe-minky-51-wzorow-i2518001870.html
Ja kupiłam te drugie i jestem zadowolona i z obsługi w sklepie i z samych pieluch też. Mam kilka innych kieszonek, więc mam jakieś porównanie i te pieluchy wypadają naprawdę dobrze. Jedna uwaga, że są z tych trochę mniejszych i węższych w kroku. Niby te pieluchy to one size, ale są, moim zdaniem, na drobniej zbudowane dzieci pomyślane. Może chińskie dzieci :ninja:.
Mój synek waży 6.400 i nadal wchodzi na najciaśniej zapięte,ale przykładałam do innych kieszonek i stąd ta refleksja.
Tych pierwszych nie znam, więc się nie wypowiadam.
A skoro masz tetrę, to może jakiś otulacz też warto kupić. Szkoda, żeby się marnowała. Zobaczysz co ci bardziej odpowiada - kieszonka czy tetra plus otulacz. Dobre otulacze są w cenie np. FLIP, ale może coś na bazarku lub w dziale handmade się znajdzie.
Witajcie,
http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki...518001870.html (http://allegro.pl/pieluchy-pieluszki-wielorazowe-minky-51-wzorow-i2518001870.html) Też jako pierwsze kupiłam te pieluszki i stwierdzam że inne chińskie pieluszki mi bardziej odpowiadają. Te z lulajbaby są dość wąskie w pupie i mają gruby polarek, wolę baby land są ładniej wyprofilowane i mają dwa rzędy nap.
do środka dla niemowlaczka cokolwiek byle małe i miekkie;)
opcje:
1) klasyczna tetra
2) flanela (najlepiej biała, lepiej chłonie)
3) wkładki mikrofibrowe (takie, jak zakupiłać)
4) ręczniczki ikea (w ikei są małe ręczniczki białe po 1 zł za sztukę, bardzo fajnie choną, tania alternatywa, w pózniejszym okresie moga służyć jako wkład do kieszonki)
5) inne wkładki: bambus, konopie, poliwęglan ( dla noworodka nie ma sensu)
Hmm a czemu bambus nie ma sensu? Pytam bo zakupiłam kilka wkładów bambusowych, ikeowe ręczniczki i klasyczna tetrę też i właśnie myślałam, że tetra bambusowa będzie fajna na noc. Ale ja jeszcze mało wiem wiec pytam:mrgreen:
No dobra... Przyszły trzy kieszonki, dwie na zatrzaski (z tymi sobie jakoś radzę), jedna na rzepy. Rozpina się to dziadostwo, czy ja źle ją zakładam czy co??? Gdzie powinna się znajdować taka kieszonka, bo moje wszystkie zaczynają się jak biodrówki... Fakt, że panna spaceruje w trakcie zakładania ;) I kolejne pytanie: teraz kupiłam one size, bo nie wiedziałam jaki rozmiar będzie dobry na moje kochane 10 kg. Regulacja powinna być na środkowych zatrzaskach czy nie? Boże, wydawało mi się to prostsze dopóki nie doszła paczka :duh:
Chyba przydałyby mi się warsztaty z pieluch wielo :ninja:
Witajcie,
My używamy podobnych,wszystkie raczej Made in China- Baby Landy i Happy Flute. Sprawdzają się świetnie więc śmiało możesz takie nabywać. Babci możesz zawsze zostawiać kieszonki z włożonym wkładem- zamiast rzepa zaciśnie napki i założone jak zwykły pampers8))
Też z tymi rozmiarami jest różnie,ale przy moim prawie 10kg maluszku wydają się wcale nie OneSize...jak dalej będzie tak rósł to będziemy ciągnąć na ostatnich napkach na szerokość...
Jak napisała ignasiamama dokupujesz otulacz i masz dodatkowo wykorzystywane tetry:)Albo możesz wkładać tetrę też do środka kieszonki(np.na noc lub bardziej chłonną wkładkę),albo kłaść na kieszonkę i zapinać jak otulacz-wtedy kieszonkę możesz użyć wiele razy.
Hmm a czemu bambus nie ma sensu? Pytam bo zakupiłam kilka wkładów bambusowych, ikeowe ręczniczki i klasyczna tetrę też i właśnie myślałam, że tetra bambusowa będzie fajna na noc. Ale ja jeszcze mało wiem wiec pytam:mrgreen:
My używamy bambusowej tetry właśnie na noc na zmianę z wkładami bambusowymi(kwadratowe składane na 3) i super daje radę.
No dobra... Przyszły trzy kieszonki, dwie na zatrzaski (z tymi sobie jakoś radzę), jedna na rzepy. Rozpina się to dziadostwo, czy ja źle ją zakładam czy co??? Gdzie powinna się znajdować taka kieszonka, bo moje wszystkie zaczynają się jak biodrówki... Fakt, że panna spaceruje w trakcie zakładania ;) I kolejne pytanie: teraz kupiłam one size, bo nie wiedziałam jaki rozmiar będzie dobry na moje kochane 10 kg. Regulacja powinna być na środkowych zatrzaskach czy nie? Boże, wydawało mi się to prostsze dopóki nie doszła paczka :duh:
Chyba przydałyby mi się warsztaty z pieluch wielo :ninja:
Wszystko do ogarnięcia jest8))Też za rzepami nie przepadam,ale mimo wszystko nie powinny się rozpinać. Na bioderkach to raczej nie powinna się kończyć;)
OneSize powinny być najlepsze w takim wypadku, chociaż mój też ma prawie 10kg i jak nie zacznie się wysmuklać bardziej to niedługo się w nie nie pomieści...Na środkowych napkach jest regulacja wielkości pieluchy.
powiedzmy, że pieluszki już mam
a teraz potrzebuję kupić coś do prania pieluch
coś do odkarzania
wiadro na brudne pieluchy i worek
jakiś olejek
ale nie wiem co dokładnie kupić
gdzie kupujecie???
bo chyba najlepiej opłaca się w jednym miejscu
i co mam kupić pls
coś do odkarzania
jakiś olejek
gdzie kupujecie???
i co mam kupić pls
prać możesz w normalnym proszku dla dzieci albo w płynie, który nie zawiera zmiękczaczy i ma mniej niż 15% mydła (używałam dwu płynów spełniających wymagania pieluszek: Urliha Naturliha i Amway do odzieży specjalnej, z tego drugiego jestem bardziej zadowolona, lepiej dopiera i na dłużej starcza, proporcjonalnie do ceny- wychodzi taniej, mimo że tani nie jest)
z własnego doświadczenia wiem, że proszek powoduje, że pieluszki szybciej sztywnieją, prane w płynie są bardziej miękkie. Ponoć jak się ma suszarkę bębnową, to wszystko zmiękcza, niestety nie mam :(
Przetestowałam wszystkie proszki do pieluszek, Bambinex pięknie pachnie a Potion się u mnie kiepsko wyplukiwał, strasznie po nim sztywniały
do odkażania stosuję Nappy Fresh lub Mio Fresh - kupuję w Pieluszkarni lub EkoMaluchu ale ja jestem w W-wy, pierwsze zakupy robilam przez internet z dostawą i kupowalam przy okazji kupowania pieluszek. Jeśli już postanowiłaś uzywac wielorazowek to zrób zapas odkażacza, żeby potem nie płacić za dodatkowe przesyłki. Jedno opakowanie starsza mniej więcej na miesiąc.
wiaderko kupilam Rotho i teraz już jest ok, ma dobre zamknięcie, nic nie czuć ale bywały dni na początku, gdy mi się pieluszki nie mieściły, bo ono jednak małe jest. Kupiłam na allegro
woreczek na pieluszki mam na wyjścia BambinoMio na suwak, na 4-6 pieluszek, dobrze trzyma zapach wewnątrz
olejek herbaciany kupiłam, początkowo używałam do wiaderka ale zaprzestałam, bo nie widziałam potrzeby
coś do odkarzania
jakiś olejek
gdzie kupujecie???
i co mam kupić pls
Jeśli chodzi o to gdzie kupić, to jest fajny wątek z zebranymi wszystkimi sklepami internetowymi:
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=8343
Ja też używam proszku dzieciowego + odkażacza nappy fresh albo bambinexu (wtedy odkażacza już nie daję). Kupuję za jednym razem więcej, żeby oszczędzić na przesyle.
Kasia.234
21-08-2012, 20:23
do odkażania stosuję Nappy Fresh lub Mio Fresh - kupuję w Pieluszkarni lub EkoMaluchu ale ja jestem w W-wy, pierwsze zakupy robilam przez internet z dostawą i kupowalam przy okazji kupowania pieluszek. Jeśli już postanowiłaś uzywac wielorazowek to zrób zapas odkażacza, żeby potem nie płacić za dodatkowe przesyłki. Jedno opakowanie starsza mniej więcej na miesiąc.
to ile tego sypiesz że w miesiąc zużywasz opakowanie?? :omg:
a wiaderko polecam kupić w sklepie gospodarczym albo jakimś markecie, kosztuje kilkanaście złotych (z pokrywką razem) a nie trzeba płacić za przesyłkę
to ile tego sypiesz że w miesiąc zużywasz opakowanie?? :omg:
sypię miarkę dołączoną do MioFresh, piorę codziennie
Nappy starcza mi na około miesiąc, MioFresh na dłużej, bo jest go więcej
Kasia.234
21-08-2012, 20:37
sypię miarkę dołączoną do MioFresh, piorę codziennie
Nappy starcza mi na około miesiąc, MioFresh na dłużej, bo jest go więcej
ja mam Nappy, piorę średnio co 3 dni, sypię tyle ile zalecają (może troszkę mniej) i mam na pół roku spokojnie
Mnie najbardziej ekonomicznie wychodzi Bambinex, piorąc co 2-3 dni zużywam opakowanie w 2-3 miesiące. I nie trzeba dodawać proszku. Zużycie głównie zależy od tego jak często się pierze (tudzież jak duże łyżki stołowe się ma w domu ;) - na opakowaniach często operują tym pojęciem).
dzięki :mighty:
jesteście wielkie :vagen:
Mnie najbardziej ekonomicznie wychodzi Bambinex, piorąc co 2-3 dni zużywam opakowanie w 2-3 miesiące. I nie trzeba dodawać proszku. Zużycie głównie zależy od tego jak często się pierze (tudzież jak duże łyżki stołowe się ma w domu ;) - na opakowaniach często operują tym pojęciem).
czyli sypie sam bambinex???
a jak się składa w samolot - poproszę fotkę ;)
wejdź na YT i wpisz "pieluszka samolot" :D
Hej! Jestem tu nowa :oops:
Wątków jest milion pięćset - czy może ktoś kojarzy czy pojawił się już temat wielorazówek w podróży? (Nie mam pomysłu, jakie hasło w wyszukiwarkę wrzucić, żeby zadziałało.)
Generalnie jesteśmy zdecydowani na wielorazówki, ale zastanawiam się nad podróżowaniem. Dopóki jedzie się stacjonarnie to zawsze można skombinować pralkę. Tymczasem my (wybiegając może zanadto w przyszłość) mamy w planach bardzo aktywną podróż, wymagającą ciągłego przemieszczania się (bez samochodu), więc jakoś nie mam pomysłu, jakby w takich warunkach szło pranie i czy w ogóle jest realne. Jednocześnie boję się, że dziekco po połroku wielo dostanie szoku, kiedy przesadzimy je na 2 tygodnie w jednorazówki...
Gdzie szukać odpowiedzi?
deliriumtr
03-09-2012, 18:48
Chciałabym sie poradzić Was jako speców:) czytam i czytam i dalej metlik, nie wiem czy jestem na dobrym tropie. W lutym moje malenstwo ma przyjsc na swiat i powoli kompletuje wyprawke.
zakupilam na poczatek:
wełnika imse vimse w rozmiarze newborn
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-16--Imse-Vimse-Otulacz-Welniany.html
i 2 flipy w zestawie z 6 takimi wkładami:
http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Wklad-chlonny-FLIP-typu-mam-sucho-mikrofibra-z-mikropolarem/141
pomozcie co sie najlepiej sprawdza u noworodka w otulaczu?
czy te wkłady beda sie nadawac?
myslalam jeszcze o takich formowankach tylko nigdzie nie maja rozmiaru newborn, moze znacie jakies inne w znosnych cenach?
http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Pieluszka-formowana-z-niebielonej-bawelny-ECOpi-4-rozmiary/372
mozecie polecic jakies kieszonki ktore sprawdza sie u noworodka?
Chciałabym sie poradzić Was jako speców:) czytam i czytam i dalej metlik, nie wiem czy jestem na dobrym tropie. W lutym moje malenstwo ma przyjsc na swiat i powoli kompletuje wyprawke.
zakupilam na poczatek:
wełnika imse vimse w rozmiarze newborn
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-16--Imse-Vimse-Otulacz-Welniany.html
i 2 flipy w zestawie z 6 takimi wkładami:
http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Wklad-chlonny-FLIP-typu-mam-sucho-mikrofibra-z-mikropolarem/141
pomozcie co sie najlepiej sprawdza u noworodka w otulaczu?
czy te wkłady beda sie nadawac?
myslalam jeszcze o takich formowankach tylko nigdzie nie maja rozmiaru newborn, moze znacie jakies inne w znosnych cenach?
http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Pieluszka-formowana-z-niebielonej-bawelny-ECOpi-4-rozmiary/372
mozecie polecic jakies kieszonki ktore sprawdza sie u noworodka?
dla noworodka wg mnie do otulacza będzie najlepiej pasować tetra, ręczniczki małe z ikea bądź z jyska, prefoldy
ten wkład z flipa jest wg mnie dla noworodka za duży
i zapraszam na wątek zimowy :)
borussia
04-09-2012, 09:14
Wątków jest milion pięćset - czy może ktoś kojarzy czy pojawił się już temat wielorazówek w podróży? (Nie mam pomysłu, jakie hasło w wyszukiwarkę wrzucić, żeby zadziałało.)
Gdzie szukać odpowiedzi?
wpisać w szukaj hasło "wakacje" i przeszukać podforum "Pieluchy, wychowanie bezpieluszkowe"
temat wyjazdów i wielo jest wałkowany przed każdymi wakacjami ;)
generalnie jeśli nie ma gdzie prać to warto wziąć eko jednorazówki np. z rossmana (to takie chyba najpowszechniej dostępne), tylko wcześniej przed wyjazdem wypróbować czy nie uczulają i voila!
Polecałem już na forum EKOlogia, ale polecę i tu (mam nadzieję, że nie łamie tym regulaminu).
Encyklopedia wiedzy o pieluszkach wielorazowych (http://www.ekopieluchujemy.pl/pieluchopedia.php) na portalu właśnie utworzonym przezemnie i moją żonę. Znajdziesz u nas wszystkie niezbędnę informacje zebrane w jednej przejrzystej do ogarnięcia formie
[QUOTE=franada;1942339]Hej! Jestem tu nowa :oops:
Gdzie szukać odpowiedzi?
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=82693&page=1 Tutaj są podane linki dotyczące tematu. :)
Generalnie jesteśmy zdecydowani na wielorazówki, ale zastanawiam się nad podróżowaniem. Dopóki jedzie się stacjonarnie to zawsze można skombinować pralkę. Tymczasem my (wybiegając może zanadto w przyszłość) mamy w planach bardzo aktywną podróż, wymagającą ciągłego przemieszczania się (bez samochodu), więc jakoś nie mam pomysłu, jakby w takich warunkach szło pranie i czy w ogóle jest realne. Jednocześnie boję się, że dziekco po połroku wielo dostanie szoku, kiedy przesadzimy je na 2 tygodnie w jednorazówki...
Gdzie szukać odpowiedzi?
Doradzę Ci na podstawie własnego doświdczenia (zbieżne to jest z radami tutejszych forumek):
1. ekologiczne jednorazówki (moje 2 letnie, wielopieluchowane od urodzenia dziecko nie doznało żadnego szoku) albo
2. zabrać ze sobą Pulowy otulacz (np. Flip) i najzwyklejszą tetrę (bo można wyprac w rękach, bo szybko schnie, bo zajmuje stosunkowo najmniej miejsca)albo
3. system mieszany z pkt 1 i 2
Myśmy byli w tym roku 3 tyg nad morzem, bez pralki,, miałam ok. 30 pieluszek jednorazowych Beaming Baby a reszta otulacze i tetra
Jednorazówki używane: na noc, na podróż, na chłodniejsze/deszczowe dni
Poza ww przypadkami tetra, tyle że: to żadna przyjemność prać ręcznie, wysoka wilgotnosć powietrza sprawiała że stosunkow długo się suszyło;
poza tym ok
Hej, my też zaczynamy przygodę z wielopieluchowaniem. Póki co testowo kupiłam "chinki" dwie, na razie działają. Mam jeszcze sporo tetry, niestety zaplamionej (używałam jej jago podkład na przewijak). Poradźcie co zrobić z takimi upartymi żółtymi plamami. Nie mogę ich doprać, a nie chcę używać agresywnych wybielaczy :(
Hej, my też zaczynamy przygodę z wielopieluchowaniem. Póki co testowo kupiłam "chinki" dwie, na razie działają. Mam jeszcze sporo tetry, niestety zaplamionej (używałam jej jago podkład na przewijak). Poradźcie co zrobić z takimi upartymi żółtymi plamami. Nie mogę ich doprać, a nie chcę używać agresywnych wybielaczy :(
Sprobuj wywiesic na dworze, najlepiej w sloncu, ale niekoniecznie. Zostaw tak na kilka dni, nawet jak bedzie padac. Promienie UV powinny wybielic.
Tego nie próbowałam, chociaż na słońcu to się one przeważnie suszyły (no i plamy zostały).
Jeszcze jedno pytanie mam: czy jak kupię sam otulacz (btw taki mam na oku: http://zachustowani.pl/otulacz-econobum-bialoniebieski-napy-p-420.html?cPath=3_52_53) to czy muszę jeszcze wkładkę z mikropolaru dokupywać czy nie jest to konieczne i samej tetry mogę używać.
tytanowa@
14-09-2012, 20:25
a8ii możesz też spróbować wywabić plamy mydełkiem marsylskim, albo zostawić tak jak jest, w końcu to tetra do pupy :P może się okazać, że po wielokrotnym praniu plamy zejdą.
Nie musisz dokupować wkładki z mikropolaru w ogóle nic nie musisz :)- najlepsze pomysły i patenty przychodzą w trakcie pieluchowania, wraz z codzienną rutyną. Jak stwierdzisz, że Twoje dziecko jest bardzo wrażliwe na mokre pieluchy i chcesz mieć wkładki sucha pielucha do tetry, to kupisz sobie pled w ikei z cienkiego polaru za 4 zł i potniesz na wkładki :P:P:P albo wtedy kupisz w sklepie :) Ja bym tak zrobiła ;)
Bardzo dziękuję za rady. Z tetrą też racja. I tak nie raz będą pewnie czymś "cięższym" pobrudzone :)
a8ii - wiesz co.. zobacz no, czy w wątku wyprzedażowym one nie są tańsze :)
ja takiego używałam z tetrą.
upierdliwe plamy na tetrze możesz potraktować albo mydełkiem odplamiającym Beckmanna albo promieniami UV.
Własnie szperam, dzięki:) Mam w sumie weekend na znalezienie czegoś w ciekawej cenie :)
Coś OneSize chciałabym znaleźć, żeby nie kupować już :)
Edit: A czym się różni otulacz PUL od Polarowego. Jak to jest z przesikiwaniem, wytrzyma taki polarowy? (Zielona jestem w temacie)
Własnie szperam, dzięki:) Mam w sumie weekend na znalezienie czegoś w ciekawej cenie :)
Edit: A czym się różni otulacz PUL od Polarowego. Jak to jest z przesikiwaniem, wytrzyma taki polarowy? (Zielona jestem w temacie)
teoretycznie pulowy otulacz powinien więcej wytrzymać; ale to też zależy co masz w środku
Kocia_mama
15-09-2012, 11:07
a8ii możesz też spróbować wywabić plamy mydełkiem marsylskim, albo zostawić tak jak jest, w końcu to tetra do pupy :P może się okazać, że po wielokrotnym praniu plamy zejdą.
Nie musisz dokupować wkładki z mikropolaru w ogóle nic nie musisz :)- najlepsze pomysły i patenty przychodzą w trakcie pieluchowania, wraz z codzienną rutyną. Jak stwierdzisz, że Twoje dziecko jest bardzo wrażliwe na mokre pieluchy i chcesz mieć wkładki sucha pielucha do tetry, to kupisz sobie pled w ikei z cienkiego polaru za 4 zł i potniesz na wkładki :P:P:P albo wtedy kupisz w sklepie :) Ja bym tak zrobiła ;)
Popieram. Ja kupilam wkladki sucha pielucha ze dwie, ale w ogole nie uzywam. Na Janku nie robi wrazenia, ze ma mokro:-)
Widziałam na allegro tanie otulacze pulowe Mariko sama je mam i nie są złe.
A czym się różni pul od polaru- materiałem :) Pul jest nieprzemakalny a polar przy dłuższym użytkowaniu bądź nacisku może przesiąknąć. Otulacze z polaru są też grubsze ale bardziej oddychające.
Czyli jak dziecko które jeszcze nie raczkuje będzie sobie leżeć na brzuszku i siknie, to zaraz przecieknie?? Czy jednak ponosi trochę pieluszkę?
zaraz nie przecieknie, ale przy większym namoknięciu np. piel. formowanej oraz dłuższym nacisku - przecieknie
wiele zależy od rodzaju uzytego w otulaczu polaru (im bardziej mięsisty tym lepszy).
Gdzie szukać odpowiedzi?
Ja chyba w podróży będę używać ekologicznych jednorazówek...
W podróży też raczej używam jednorazówek, raz na tydzień na działkę bez pralki zabrałam wielo i niestety prałam ręcznnie co drugi dzień, bez odwirowania schło długo mimo ładnej pogody.
miss_kumcia
25-10-2012, 12:08
A ja mam pytanie z innej beczki- czy mozna uzywac olejku pomaranczowego zamiennie z olejkiem z drzewa herbacianego? Ma takie same wlasciwosci?
RoxieSTB
03-12-2012, 11:40
mam moze glupie pytanie, ale jako ze pieluch jeszcze nie widzialam to nie wiem.
Czy pieluszki z kieszonka zmienia sie 'co sik' czy tylko wklad? Bo jesli co sik - to musialabym miec chyba z 30 takich pieluszek na sam start - zeby prac co 2 dni.
Czy pieluszki z kieszonka zmienia sie 'co sik' czy tylko wklad? Bo jesli co sik - to musialabym miec chyba z 30 takich pieluszek na sam start - zeby prac co 2 dni.
Roxie pieluszkę z kieszonką zmieniasz co sik. Dlatego ja jestem fanką dobrych muślinów i otulaczy. Kieszonek używamy na wyjścia i nocki.
A kieszonki schną dość szybko. Myślę ze gdybyś chciała pieluchować tylko kieszonkami to 20spokojnie wystarczy. Tylko musiałabyś się zaopatrzyć w większą ilość wkładek.
Kasia.234
03-12-2012, 11:58
zmieniasz całość
RoxieSTB
03-12-2012, 12:13
dzieki dziewczyny. Czyli otulacz na dzien (zmieniam sam wklad) a kieszonka na noc.
A musliny to dla noworodka jaka gramatura, rozmiar? bo mam kupione na razie te http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-3627-Pieluszki-tetrowe-muslinowe-z-bawelny-niebielonej-100-g-4-pak.html ale one sa ogromne. Na pewno nie dla noworodka.
Jakie najlepiej wklady kupic dla takiego maluszka? Tetra lux chyba tez bedZie za duza... Czytalam tu na forum cos o recznikach IKEA ale nie wiem ktore to.
dzieki dziewczyny. Czyli otulacz na dzien (zmieniam sam wklad) a kieszonka na noc.
A musliny to dla noworodka jaka gramatura, rozmiar? bo mam kupione na razie te http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-3627-Pieluszki-tetrowe-muslinowe-z-bawelny-niebielonej-100-g-4-pak.html ale one sa ogromne. Na pewno nie dla noworodka.
Jakie najlepiej wklady kupic dla takiego maluszka? Tetra lux chyba tez bedZie za duza... Czytalam tu na forum cos o recznikach IKEA ale nie wiem ktore to.
Ręczniki z IKEA dla noworodka są fajne, ale je trzeba przeprać parę razy wcześniej, żeby nabrały chłonności. To są takie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50215084/ Po 1 zł od sztuki, więc możesz sobie kupić więcej a potem też używać jako wkłady do kieszonek albo do otulaczy. Taki ręcznik składasz jak Ci potrzeba (w prostokąt na 3 chyba najprościej, tylko pamiętaj o rozłożeniu tyłu, zeby pod pleckami było cienko). Szybko schnie, jest tani i dla noworodka, przy małych siknięciach starczy :)
Tu masz o olejku pomarańczowym http://www.decoraliki.pl/773,olejek-naturalny-pomaranczowy.html. Nie ma właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych , tak ja z drzewa herbacianego - a o to w zasadzie chodzi najbardziej.
Roxie mnie taki system pieluszkowania bardzo odpowiada ale każdemu co innego pasuje. Muśliny imse vimse to moje faworytki. Już 5dziecię na nich pieluszkuję a one nadal idealne. Otulaczy najlepiej mieć kilka sztuk. Przy noworodku/małym niemowlaku najlepiej sprawdzały mi się rozmiarowe od ok 4miesiąca flipy i econobumy były już ok. A do środka najczęściej ładowałam tetrę zwykłą albo pieluszki tetrowe disana. Później już muśliny imse vimse.
mesimarja
11-12-2012, 17:40
Dziewczyny, proszę o radę. Planowałam Małego wielopieluchować od urodzenia, ale mnie przerosło, więc leci głównie na jednorazówkach. Próbowałam co jakiś czas mu wielo podrzucić, ale od razu płakał - nie wiem, podejrzewam, że kwestia tego, że są grubsze pod pleckami i przy nóżkach. Teraz już jakby lepiej, więc chciałabym coś sensownego nabyć ( mam same malizny + kilka one size, ale kiepskie). Zależałoby mi na tym, żeby w pieluszkach było jak najmniej sztuczydeł i żeby były płaskie na plecach (Mały jeszcze sporo leży i ma tam mieć płasko - zalecenie rehabilitantki:] ). I teraz kilka pytań:
- wyczytałam, że otulaczem naturalnym jest np. wełniany. Znalazłam taki Imse Vimse. Czy są jakieś inne/lepsze? Czy on jest w miarę cienki na plecach? Może są jakieś bardziej uniwersalne w rozmiarach? Maluch ma 9kg, tam jest rozmiar do 10, może szybko wyrosnąć
- co do środka? Tetra? Czy to, że w zimie Mały będzie miał w środku mokro mu nie zaszkodzi? Czy może jest jakaś alternatywa? Formowanek nieco się boję, bo te, które miałam w ręku były dość grube. Ale może są jakieś bardziej płaskie...Co polecacie?
Pytania może durne, ale byłabym wdzięczna za rady.
Kasia.234
11-12-2012, 18:05
Zależałoby mi na tym, żeby w pieluszkach było jak najmniej sztuczydeł i żeby były płaskie na plecach
ja polecam otulacz wełniany ecodidi, produkcja forumowa, więc szukaj tutaj :)
jest cienki, rozmiar regulowany, schnie błyskawicznie, polecam bo mam dwa i to moje ulubione :)
a cienkie formowanki to chyba najlepiej kieszonkę i cienką wkładkę, przy takim maluchu zmieniasz pieluszki często pewnie, więc nie muszą być super chłonne
mesimarja
11-12-2012, 20:40
ja polecam otulacz wełniany ecodidi, produkcja forumowa, więc szukaj tutaj :)
jest cienki, rozmiar regulowany, schnie błyskawicznie, polecam bo mam dwa i to moje ulubione :)
Dzięki, będę szukać :)
a cienkie formowanki to chyba najlepiej kieszonkę i cienką wkładkę, przy takim maluchu zmieniasz pieluszki często pewnie, więc nie muszą być super chłonne
No właśnie kieszonki od środka chyba zawsze mają polar? A wolałabym, żeby przy skórze było coś naturalnego. Także chyba zostanie jakaś dobrze chłonna tetra. U chłopców chyba i tak większość mokrego jest z przodu, więc jakby ją dobrze zlożyć/uszyć, to mogłoby być z tyłu płasko ?
No właśnie kieszonki od środka chyba zawsze mają polar? A wolałabym, żeby przy skórze było coś naturalnego. Także chyba zostanie jakaś dobrze chłonna tetra. U chłopców chyba i tak większość mokrego jest z przodu, więc jakby ją dobrze zlożyć/uszyć, to mogłoby być z tyłu płasko ?
nie koniecznie; są też kieszonki z naturalną tkaniną od środka, np. z bambusem lub z welurem bawełnianym;
Kasia.234
11-12-2012, 21:42
Dzięki, będę szukać :)
to zależy, jakie kieszonki :)
jak już znajdziesz ecodidi to tam są też kieszonki formowanki, można sobie wybrać co mają od środka
ale generalnie sporo dziewczyn szyje teraz na zamówienie, więc sama wybierasz, co chcesz mieć
bozenka151
26-01-2013, 17:09
Witam
Jestem nowa na forum i kompletnie zielona:)
Planuje pieluchować moja córkę (dołączy do nas 17 marca hip hip hura:):):)) pieluszkami wielo
Jak na razie mam:
1 otulacz polarkowy (jakiś używany kupiłam na próbę),
5 otulaczy bambino mio tych najmniejszych,
4 pieluszki bawełniane little lamb i jakies wkłady do nich jako gratisy dostałam (nie wiem jakie bo jeszcze nie doszły)
kilka pieluszek szyje mi jedna z forumek (dla noworodka otulacz, wkłady do otulacza 4 szt, formowankę i kieszonkę)
Oprócz tego mam sporo tetry takiej cieńszej sklepowej bo ponoć tetra lux za gruba dla noworodka, troszkę wkładów bambino mio mały rozmiar.
Planuję kupić trochę ręczników z ikea tych 30x30 (to o tych mowa, że na jeden sik idealne???) i muślinów tylko jaki rozmiar dla noworodkowej pupki?
Dla niemowlaczka forumka szyje mi mniejsze OS formowanka flanelkowa, formowanka welurkowa, normalny OS kieszonka z panelem pul, normalne OS otulacz SIO i dodatkowo kilka wkładów:)
Nie wiem czy polubimy się z pieluszkami wielo ( choć bardzo bym chciała):) Czy dla noworodka taki zestaw początkowy mi wystarczy, czy powinnam coś jeszcze dokupić, bo dla większej niuni wiadomo jak się pieluszki sprawdza to będę sobie systematycznie dokupować
Z góry dziękuje za rady
Pozdrawiam Bożena
Naliczyłam 7 otulaczy i kieszonkę, plus różne rzeczy do środka otulaczy :) Jeśli będziesz codziennie robić pranie, to moim zdaniem powinno być ok. Muślinów nie miałam, więc się nie wypowiem, ale nam się do otulaczy bardzo dobrze sprawdziła tetra bambusowa od Sylviontko, bo jest cieniutka, delikatna w dotyku i chłonna. Ja miałam jeszcze sporo AIO - Teeny Fit i Bumgenius. Zwłaszcza Bumgenius jest godzien polecenia. A zaglądałaś do wątku o pieluchowaniu noworodka? Tam jest masa informacji :)
bozenka151
26-01-2013, 17:40
Naliczyłam 7 otulaczy i kieszonkę, plus różne rzeczy do środka otulaczy :) Jeśli będziesz codziennie robić pranie, to moim zdaniem powinno być ok. Muślinów nie miałam, więc się nie wypowiem, ale nam się do otulaczy bardzo dobrze sprawdziła tetra bambusowa od Sylviontko, bo jest cieniutka, delikatna w dotyku i chłonna. Ja miałam jeszcze sporo AIO - Teeny Fit i Bumgenius. Zwłaszcza Bumgenius jest godzien polecenia. A zaglądałaś do wątku o pieluchowaniu noworodka? Tam jest masa informacji :)
Tak sporo czytałam i wywnioskowałam, że najlepiej otulacze i coś do środka bo noworodkowi i tak ciągle zmienia sie pieluszke, wiec AIO chyba dla mnie odpada bo czas schnięcia takiej pieluszki jest dłuższy niż otulacz+tetra, no chyba ,że sporo ich kupię:)
a Tobie się sprawdziły AIO przy noworodku??
Nie lepiej jakieś formowanki bawełniane? Przecież nie musza byc mega chłonne bo i tak zmiana co sik:)
Tetra od Sylviniontka?? A gdzie mogę kupić podasz mi link???
bozenka151
26-01-2013, 17:54
A i chciałabym prac co 2 dni nie codziennie to co polecacie jeszcze dokupić i ile???
a Tobie się sprawdziły AIO przy noworodku??
Tetra od Sylviniontka?? A gdzie mogę kupić podasz mi link???
AIO mi się o tyle sprawdziły, że dużo łatwiej je założyć początkującej matce ;) tzn. dziecku założyć :rolleye: Ale cenowo się nie opłacają.
Wątek Sylviontka: http://chusty.info/forum/showthread.php/46894-**-Pieluszki-KoKoSi-**nowe-wzory-PUL-str-174-**-ZAPRASZAM
Ta tetra jest bardzo droga, ale to mój ulubiony wkład do otulaczy.
A i chciałabym prac co 2 dni nie codziennie to co polecacie jeszcze dokupić i ile???
Moim zdaniem jeszcze jakieś otulacze. No i zależy ile tej tetry masz, bo jak się wszystkie specjalne wkłady zużyje to zawsze zostaje jeszcze stara dobra tetra :) Może innej firmy te otulacze na wszelki wypadek, jakby Bambino Mio jednak Ci nie podeszły. Nie polecam dla noworodka Imse Vimse Newborn, bo moim zdaniem są za wielkie, mój synek miał ponad miesiąc kiedy zaczęły pasować. Zapytaj w wątku noworodkowym, może bardziej doświadczone dziewczyny jeszcze coś podpowiedzą :)
ja nie jestem doświadczona, ale porównując rozmiarowo, jak i na sam dotyk to otulacz noworodkowy blueberry wydaje się fajny.
A ja mam inne pytanie, czy używała któraś teterek bambusowych od kokosi jako wkładów dla noworodka ? chodzi mi o te małe, czy nadadzą sie, czy bardziej posłużą nam do wycierania itp ?
sylvetta
26-01-2013, 21:39
ja nie jestem doświadczona, ale porównując rozmiarowo, jak i na sam dotyk to otulacz noworodkowy blueberry wydaje się fajny.
A ja mam inne pytanie, czy używała któraś teterek bambusowych od kokosi jako wkładów dla noworodka ? chodzi mi o te małe, czy nadadzą sie, czy bardziej posłużą nam do wycierania itp ?
mówisz o tych myjkach bambusowych?)
Nieeee..na wkład to za mało zdecudowanie
mówisz o tych myjkach bambusowych?)
Nieeee..na wkład to za mało zdecudowanie
Nie, nie mówie o (opis z bloga) tetra bambusowa (teterki ) 33x33 cm
Ja je mam ale do przemywania pupy.
One nawet na oko wyglądają na za małe jako wkład - nawet dla noworodka
edit:
myślałam, że chodzi Ci o myjki.
właśnie nie myjki :P
zamówiłam te małe teterki - z tetry bambusowej, chciałam poznać opinie czy ktoś ich używał.
Jak coś to będą do mycia, lub jako dodatkowy wkład - ale usilnie stosuje metode gromadzenia stosiku "spróbujemy co się da" :D
to akurat bezpieczny zakup z gatunku "spróbujemy co się da" :mrgreen:.
jak nie podpasuje jako wkład, to jako myjka się przyda.
Gorzej jak się np. w kieszonkę zainwestuje i okaże się, że jest do bani.
Ja tak wtopiłam kasę w jedną i leży nieużywana.
A droga i piękna ale zupełnie się nie sprawdza :cry:.
ja na razie głównie używane kupuje z myślą,że jak się nie sprawdzi nie będzie szkoda, a jak się sprawdzi i stwierdze,że wielo mi pasuje,będę mogła poszaleć z nowymi :lol:
Chociaż i tak jak na moje oko, już na tą chwilę przesadziłam z ilością, a ciągle coś jeszcze dokupuje :duh:
monikamarcina
28-01-2013, 08:22
dziewczyny czytalam ze pierzecie pieluszki w specjalnych proszkach, w ktorych sie jeszcze nie orientuje..
powiedzcie mi czy pieluszki z samymi sikami, moge prac z innymi ciuchami w zwyklych proszkach?
Zobacz na podforum o pielegnacji pieluch, tam jest duzo na ten temat.Mozesz tez uzyc szukaja, napewno pomoze :cool:
monikamarcina
28-01-2013, 10:15
tak własnie zrobiłam, wiem juz ze mozna prac z ciuszkami i dodawac np nappy fresha.
mikakrolikowa
04-02-2013, 11:02
Stosując wielo nie uzywacie żadnych kremów barierowych a co z pudrem i co kiedy pupa czerwona my mamy teraz tragedie własnie po wielo i chyba to uczulenie na wkładki sucha pupa
Mikakrolikowa - spróbuj zwykłej mąki ziemniaczanej
I wietrzenie pupy - przy przewijaniu pozwól na chwilę dziecku pofikać nóżkami bez pieluchy
A zapewniam ze bez wkładek such pupa też da się żyć (ale nie jestem obiektywna bo ich od początku nie lubiłam, nie stosowałam)
Dziewczyny pisze tutaj(jeśli nie będzie odpowiedzi bezczebelnie założę nowy wątek :ninja:).
Jestem dość świeża w wielopieluchowaniu dlatego nie potrafię pomóc mojej koleżance która zwróciła sie do mnie o radę, ale wieże że Wy zaradzicie :D
Koleżanka wielopieluchuje swoją córę(dziewczynka jest ciężko chora i nigdy nie nauczy się obsługiwać nocniczka wobec tego rodzice zdecydowali się na wielo. Mała ma teraz chyba 1,5 roku, wszystko ją bardzo uczula, nie tylko pożywienie ale także materiały, tyle wstępu) Jako że każdy kontakt Małej z jedzeniem nie specjalnym kończy się potwornym rozwolnieniem- w zasadzie woda w pieluszce- pieluchy jej przeciekają- puszczają nogawką itp, stąd jej pytanie- czego używanie na zatrzymanie kupku w pieluszce(papierki się nie sprawdzają).
Będę wdzięczna za informacje wszelakie :)
u nas nic się nie sprawdzało... ale weci, oni się zdecyowali na to ze względu na jej uczulenia czy jakiś inny związek między chorobą a wielo... no bo pytanie czy gra jest warta świeczki... jeśli pieluchowanie ma być na całe życie, a tak rozumiem, to za jakiś czas i tak zostaną tylko semi...
Dzięki martaj za info,
zdecydowali się i ze względu na alergie, i na chorobę( przepraszam ale nie pamiętam jak się nazywa).
Mała jest malutka jak na swój wiek więc ponosi je znacznie dłużej niż przeciętne dziecko(nosi ubranka chyba jak półroczne dziecko, może troszkę większe).
zresztą przez papmy tez leci i leciało...
Bialawanilia
23-02-2013, 20:11
Mój mały ostatnio miał ciągłe biegunki itp. Przez Pampersy przelatywało plecami. U nas działała świetnie formowanka FluffyFly plus otulacz (u nas Flip). Nawet jeśli coś przeciekło z boku formowanki to otulacz wyłapywał to i nic ubranek nie brudziło. Ale chyba tylko raz nam przeciekło, jak synek po kryjomu zrobił kupkę (nie usłyszałam) i potem wycisnęła się.
Papierki u nas strasznie odparzały pupę, więc jeśli on ma wrażliwą skórę to lepiej nic nie wkładać, albo wkładać ale jakąś naturalną wkładkę. Mam jedwabną, ale jeszcze nie testowałam.
Ale ja też jestem początkująca (jakiś niecały miesiąc). Generalnie myślę, że powinna to być dobrze przylegająca formowanka. Z innych formowanek miałam tylko Tetro, ono się nie nada.
O FluffyFly jest osobny wątek w recenzjach.
Dziewczyny pisze tutaj(jeśli nie będzie odpowiedzi bezczebelnie założę nowy wątek :ninja:).
Jestem dość świeża w wielopieluchowaniu dlatego nie potrafię pomóc mojej koleżance która zwróciła sie do mnie o radę, ale wieże że Wy zaradzicie :D
Koleżanka wielopieluchuje swoją córę(dziewczynka jest ciężko chora i nigdy nie nauczy się obsługiwać nocniczka wobec tego rodzice zdecydowali się na wielo. Mała ma teraz chyba 1,5 roku, wszystko ją bardzo uczula, nie tylko pożywienie ale także materiały, tyle wstępu) Jako że każdy kontakt Małej z jedzeniem nie specjalnym kończy się potwornym rozwolnieniem- w zasadzie woda w pieluszce- pieluchy jej przeciekają- puszczają nogawką itp, stąd jej pytanie- czego używanie na zatrzymanie kupku w pieluszce(papierki się nie sprawdzają).
Będę wdzięczna za informacje wszelakie :)
Ja myślę że większość formowanek powinna się sprawdzić, do tego oczywiście otulacz może z dodatkowymi falbankami, ja ostatnio polubiłam formowanki naszych forumowych dziewczyn i są super. Ja swojej córci zamiast papierków podkładam wkładkę polarkową wyciętą z kocyka ikei łatwo sie spiera i tanio wychodzi tylko kwestia czy dziecko nie jest uczulone na polar.
A jeszcze jak dziecię wyrośnie ze standardowych pieluch myślę że na zamówienie dziewczyny uszyją większe.
Dziewczyny ogromnie dziekuję za informacje :)
tytanowa@
26-02-2013, 17:53
Dobre by było coś co nie tyle zatrzymuje co szybko wchłania kupkę stąd formowanki będą super, dobre by były takie z falbankami przy nóżkach. Otulacze z podwójną falbanką - ja miałam starszy typ CP i one się jako otulacz świetnie sprawdzały,a le to rzecz gustu i dobrania, fajne są też flipy, otulają faktycznie większość formowanek. Ja bym udała się do mamy z HM na naszym forum i dopracowała formowanę pod klienta ;) Może z mikrofibry?
tytanowa dokładnie to zaproponowałam koleżance, ale będe musiała zaczekać na odpowiedź bo teraz jest z Mała w szpitalu
askamaj2
04-03-2013, 13:12
moze w tym temacie ktos mi powie:-)
dlaczego polar czy mikropolar jest za kazdym razem mokry, gdy synek nasika?
czy wklad jest za malo chlonny a syn sika wiecej niz wklad jest w stanie wchlonac i wtedy przenika to tez na polar?
po 40minutach czuje ze polar jest wilgotny, aczkolwiek jak przykladam reke i patrze czy jest sucha to jest sucha - czy na tym polega idea tych pieluszek (kieszonek)? bo wydaje mi sie ze gdy macam ten polar i czuje wilgosc to dziecko tez to czuje,
moze w tym temacie ktos mi powie:-)
dlaczego polar czy mikropolar jest za kazdym razem mokry, gdy synek nasika?
czy wklad jest za malo chlonny a syn sika wiecej niz wklad jest w stanie wchlonac i wtedy przenika to tez na polar?
po 40minutach czuje ze polar jest wilgotny, aczkolwiek jak przykladam reke i patrze czy jest sucha to jest sucha - czy na tym polega idea tych pieluszek (kieszonek)? bo wydaje mi sie ze gdy macam ten polar i czuje wilgosc to dziecko tez to czuje,
Tak na tym polega idea tych pieluszek - odpowiednio chłonny wkład na pewno będzie bardziej izolował wilgoć za to zbyt mokry sprawi, że będzie ją czuć na zewnątrz. Jednorazówki też w 100 procentach nie odciągają wilgoci tzn. bedzie ją czuć jak pieluch będzie pełna;)
askamaj2
04-03-2013, 13:36
no racja, ale ja czuje wilgoc nawet po wyjeciu wkladu - to tak ma byc?
jesli wklad bedzie bardziej chlonny lub gdy siku bedzie mniej to wklad jakby przejmie ta wilgoc?
Basia-75
08-03-2013, 15:18
Od kilku dni testuję wielorazówki różnych firm i jestem miło zaskoczona, nic nie przecieka, łatwe w użyciu, a na razie jestem na tak,fajnie bo śmieci mniej a był problem, bo my w domku mieszkamy i kontener jest raz na 2 tyg opróżniany i połowę zajmowały pieluszki. Koszt zakupionych pieluch zwróci mi się pewnie za ok. 4 miesiące, większość mam upolowane z drugiej ręki. Jeszcze ostatnio mała często robi kupkę i siku, zwłaszcza po rannej pobudce, do umywalki, a jej że myję jej tyłeczek pod kranem i to zaczęłam to wykorzystywać :D. Bardzo dziękuję Joasi za doradztwo i pomoc w zakupach :high:
Nie mogę znaleźć nigdzie, a na pewno gdzieś tu jest :roll:
JAKIE PIELUCHY WIELORAZOWE NA POCZĄTEK?
Przeczytałam o ich rodzajach,super, ale jakie na początek? I jakie wkłady, macie może jakiś odnośnik jak takie wyglądają i gdzie takie kupić?
Dodam,że synek robi przeważnie 2 kupki dziennie,i mniej więcej wiem kiedy po jego zachowaniu. Skończył 3 miesiące.
Zacząć go sadzać jak będzie umiał siedzieć?
wiesz co - każdy ma swoje ulubione rodzaje, nie ma czegoś takiego jak uniwersalne "na początek" - no, może kupienie po trochu różnych rodzajów (formowanka, prefold, tetra z otulaczem, kieszonka, aio, sio) i wtedy mniej wiecej zorientujesz się, co Ci pasuje, jak co wypada w praktyce.
Ja zaczynałam przy trochę starszym synku od flipa, który używałam z prostymi wkładami, potem tak samo jak flipa używałam close parents - kiedy oryginalny wpinany wkład był brudny a otulacz ok to zmieniałam na jakiś inny prostokąt, z czasem przeszłam przez różne rodzaje (oprócz aio - suszę w suszarce bębnowej, regularnie piorę na 90 stopni żeby odkazić więc nie bardzo dałyby radę, z powodu trudności prania na 90 stopni tego, co przy pupie i stosunkowo małej chłonności niemal zrezygnowałam też z kieszonek). Jedno, to nie polecałabym przy mlecznym dziecku wełniaka z prostokątem, żeby nie trzeba było często tej wełny (którą skądinąd b. lubię, teraz synek tylko w wełniakach na formowankach i prefoldach) prać bo to jednak więcej zamieszania.
Kupiłam kieszonki, zobaczymy :) Wydają mi się najprostsze :P Dzięki za rady.
Mam nabyte takie coś,z tego co się już zorientowałam to AIO.
1) Jak poprawnie użyć takie pieluszki?
2) W jakiej cenie mniej więcej mogła bym ją potem sprzedać?
http://www.wapster.pl/tapster/TmpImg.aspx?upld=84b9dbc8-e0af-4540-b806-ea13d2bd1cd0.png_1363848499661
borussia
21-03-2013, 07:55
zdjęcia niewidać, chyba niecały link wkleiłaś ;)
http://www.wapster.pl/tapster/TmpImg.aspx?upld=84b9dbc8-e0af-4540-b806-ea13d2bd1cd0.png_1363848499661
u mnie się wyświatla bez problemu. A teraz działa? :neutral:
borussia
21-03-2013, 08:05
dalej nic :(, w linku tez się nie wyświetla i jest komunikat "Twoja sesja wygasła itd."
Mam nabyte takie coś,z tego co się już zorientowałam to AIO.
1) Jak poprawnie użyć takie pieluszki?
2) W jakiej cenie mniej więcej mogła bym ją potem sprzedać?
(mam nadzieję,że teraz się załaduje)
http://s6.ifotos.pl/mini/SH100327J_npprsps.JPG (http://ifotos.pl/zobacz/SH100327J_npprsps.JPG/)
to nie aio tylko sio - coś jak otulacz z dopinanymi wkładami
a za ile sprzedasz to hmmm.... zależy od stanu i zapotrzebowania na dane pieluszki
Czyli mam do tego dać tą wkładkę, i na to tetrę np?
Stan jest bardzo dobry,żadnych przebarwień, wszystko super :) Ale to rozmiar S,i synek się mieści na styk, więc raczej tej nie poużywamy.
borussia
21-03-2013, 08:37
to jest dokładnie SIO (Snap In One), powinna mieć dwie wkładki: z żółtymi napami (czyli ta co na zdjęciu) i drugą z niebieskimi napami (prostokątną składaną na 3)
wpinasz wkłady do pieluszki żółte napy do żółtych, niebieskie do niebieskich, tą wkładkę z żółtymi dajesz na wierzch bo ona ma welurek dający uczucie suchości. Po zasiusianiu jeśli reszta nie jest brudna wymieniasz same wkłady
Ile za nią dostaniesz to zależy od stanu i tego za ile ktoś będzie chciał ją kupić ;)
borussia
21-03-2013, 09:11
Czyli mam do tego dać tą wkładkę, i na to tetrę np?
wydaje mi się że tetra się tam nie zmieści, chyba że jakaś mniejsza i cienka
Ok dziękuję.
I jeszcze mam pytanki, co to są za pieluszki:
firma: Diaper basic.
Wydawało mi się,że to są kieszonki,ale nie mają kieszonki, i nie wiem w sumie co to za rodzaj i jak używać :duh:
http://s4.ifotos.pl/mini/SH100333J_nppxprn.JPG (http://ifotos.pl/zobacz/SH100333J_nppxprn.JPG/)
Ok dziękuję.
I jeszcze mam pytanki, co to są za pieluszki:
firma: Diaper basic.
Wydawało mi się,że to są kieszonki,ale nie mają kieszonki, i nie wiem w sumie co to za rodzaj i jak używać :duh:
http://s4.ifotos.pl/mini/SH100333J_nppxprn.JPG (http://ifotos.pl/zobacz/SH100333J_nppxprn.JPG/)
to mi wygląda na formowankę flanelową
zakładasz po prostu na pupę, a na to otulacz
Mam do tego także... majtki ceratkowe :?
Czy nadają się zamiast otulacza,czy takie majtki ceratkowe to w ogóle nie przydatne są?
Przepraszam za ogrom pytań,ale właśnie dostałam wszystkie zamówienia,i ogarniam się w tych pieluszkach :rolleyes:
cerata nie "oddycha"; ja bym takich majtek nie używała
Melodi oczywiście możeż spróbować z tą ceratą na początek ale radzę kup na bazarku porządny, uniwersalny otulacz np FLIP.
Jeżeli masz na stanie formowanki (czyli takie i podobne jak na ostatnim Twoim zdjęciu) a do tego planujesz chociażby okazjonalnie używać pieluszek do składania(nawet zwykłej tetry) to otulacz to podstawa.
Szkoda dziecka pupy na ceratę.
I poczytaj jeszcze o pielęgnacji pieluch- jeżeli nabyłaś używane to przed pierwszym użyciem koniecznie zafunduj pieluchom stripping (pranie w czystej wodzie taką ilość razy, aż przestanie się pienić woda), zafunduj kurację kwaskową (szkl kwaku cytrynowego rozpuszczona we wrzątku - formowanki w tym wygotuj, PULowe polej wrzątkiem i zostaw w miesce do ostygnięcia), wygotuj to co się nadaje do wygotowania, pieluchy PULowe wypierz w max dozwolonej temp z dodatkiem proszku antybakteryjnego.
Dziękuję za rady :)
Właśnie się do tego zabieram, ostatnie dni spędziłam na forum czytając o dbaniu o pieluszek,więc już się trochę orientuję ;)
dziewczyny, proszę o pomoc! pogubiłam sie dokumentnie,a już sądziłam, że mi sie rozjaśniło...
z wstępnych oględzin wyszło mi na to, że najfajniejsze są pieluszki kieszonkowe, jak sądziłam to mamy pieluchę i doczepiany do środka wkład. jak siknie/kupnie-wkład wywalam, wsadzam nowy. formowanki jak zrozumiałam to taka pielucha wprost na pupsko i do stosowania z otulaczem, dlatego zamiast zakładać kilka warstw, wolałabym tylko zmieniać wkłady.
czy ja dobrze rozumuję? czy coś pokiełbasiłam i jednak zle myślę?
dziewczyny, proszę o pomoc! pogubiłam sie dokumentnie,a już sądziłam, że mi sie rozjaśniło...
z wstępnych oględzin wyszło mi na to, że najfajniejsze są pieluszki kieszonkowe, jak sądziłam to mamy pieluchę i doczepiany do środka wkład. jak siknie/kupnie-wkład wywalam, wsadzam nowy. formowanki jak zrozumiałam to taka pielucha wprost na pupsko i do stosowania z otulaczem, dlatego zamiast zakładać kilka warstw, wolałabym tylko zmieniać wkłady.
czy ja dobrze rozumuję? czy coś pokiełbasiłam i jednak zle myślę?
Kieszonka, ma jak nazwa wskazuje kieszeń na wkład chłonny, jak dziecko siknie, wymieniamy całą kieszonkę.
formowanka tak jak piszesz
sio - to pieluszki z doczepianym wkładem, jeśli dziecko zabrudzi tylko wkład, to wymieniasz tylko jego.
Z tego co czytałam, jednak formowanki są najbardziej chłonne i dziewczyny preferują kieszonki dopiero później. Moim zdaniem warto spróbować różnych opcji,żeby samemu przekonać się co bardziej nam pasuje ;)
Czytam i czytam forum i dalej nie wiem co jest lepsze. W maju przychodzi na świat mój szkrab. Pieluchy są coraz droższe i zastnawiam się na wilorazowymi, ale czy niemowlak może już takie nosić. Znalazłam już otulacza kieszonkowego tylko pytanie gdzie kupić wkłady i które są najbardziej chłonne??? I czy dla niemowlaka ok?
Ile razy musicie przewijać malucha w nocy na otulaczach??
tak niemowlak może nosić wielorazówki, a przewija się go często szczególnie jak robi sporo kupek (jak kupka to i w jednorazówce przewijasz) w nocy zależy czy dużo je i czy po każdym karmieniu kupa. Przewijasz generalnie wg potrzeb.
Wklady możesz kupić w sklepach z pieluszkami, tu na handmade lub używane na bazarku
"otulacza kieszonkowego" rozumiem, że to kieszonka którą będziesz używać jak otulacz?
cyberkot
03-06-2013, 21:23
Czy mogłabym prosić o wskazanie wątku z przepisami na samodzielnie wykonany wełniak? Dziękuję :)
Czy mogłabym prosić o wskazanie wątku z przepisami na samodzielnie wykonany wełniak? Dziękuję :)
w Radosnej Twórczości szukaj podforum Szycie pieluszek, tam u góry jest wątek dotyczący wełniaków
cyberkot
03-06-2013, 21:56
w Radosnej Twórczości szukaj podforum Szycie pieluszek, tam u góry jest wątek dotyczący wełniaków
Dziękuję!
RoxieSTB
12-06-2013, 23:49
hejka
co moge kupic zeby wkladac do otulacza? Dla malego niemowlaka (3 miesiace, 5kg)
mam reczniki ikei ale one sa strasznie twarde. Na pozniej mam musliny ecopi i one w dotyku sa swietne, ale niestety za duze
rozumiem, że chcesz kupić nie formowanki, ale jakieś wkłady prostokątne/składane? możesz popróbować z prefoldami (będzie trochę drożej i będą dłużej schły niż tetra, ale za to możesz dobrać rozmiarowo) albo z jakimiś innymi wkładami, np tu jest kilka różnych do wyboru (nie znam tego sklepu, pierwszy z googla jaki mi wyskoczył) http://www.thenappylady.co.uk/flat-pad-and-prefold-nappies.html
RoxieSTB
14-06-2013, 12:34
no wlasnie chce cos co szybko schnie a wydaje mi sie ze formowanki to jednak dosc dlugo beda sie suszyc.
Czy w koszu, w ktorym trzymam brudne pieluchy ma byc woda czy ma byc pusty? Czy moge uzywac kieszonki jako otulacza i zamiast wkladac wklad w kieszonke moge go klasc na niej?
Kasia.234
12-07-2013, 22:09
Czy w koszu, w ktorym trzymam brudne pieluchy ma byc woda czy ma byc pusty? Czy moge uzywac kieszonki jako otulacza i zamiast wkladac wklad w kieszonke moge go klasc na niej?
kosz pusty, tzn bez wody
możesz używać kieszonki jako otulacza, oczywiście pod warunkiem, że od początku tak używasz, tzn że zakładasz kieszonki na pupę a po zamoczeniu wyciągasz tylko wkładu i dalej używasz samej kieszonki (bo bywały i takie pomysły)
- pusty
- możesz spróbować - czemu nie? Sama nie sprawdzałam, ale wydaje mi się logiczne, choć niektóre kieszonki mogą okazać się za wąskie. Little Penguin ma nawet dedykowane do takiego podwójnego użycia kieszonki z lamówką (http://www.littlepenguin.eu/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=27&lang=pl) Co najwyżej mikrofibry bym tak nie kładła przy pupie dziecka żeby nie podrażniła, ale to samo tyczy i otulaczy.
Dzieki!
Gdzies cos wyczytalam, ze do kosza sie tez jakis proszek antybakteryjny wrzuca, tak? Czyli, ze rak po prostu na pieluszki go sypie bezposrednio? Albo cos tez bylo o olejku z drzewa herbacianego - mam go na pieluszki kropic czy o co chodzi? Na angielskim forum dziewczyny pisaly, ze to tylko dla zapachu, zeby skropic wkladke higieniczna i przykleic na pokrywie kosza i to wystarczy...?
Bialawanilia
13-07-2013, 09:01
Do wiaderka na pieluszki wkrop na dno kilka kropel olejku z drzewka herbacianego lub lawendowego. Maja one dzialanie antybakteryjne, no i niwelują nieco zapach pieluszek. nie wsypuj do wiaderka dodatku antybakteryjnego, on jest dodatkiem do prania,wiec dodaj go do pralki do proszku czy plynu do prania. Wystarczy jedna łyżka :)
ekhem....jedna, ale lyżeczka
edit: regularne dodawanie zbyt dużej ilości dodatku antybakteryjneo niszczy pieluszki, gumki słabną etc.
borussia
13-07-2013, 12:36
edit: regularne dodawanie zbyt dużej ilości dodatku antybakteryjneo niszczy pieluszki, gumki słabną etc.
No ja bym się tu kłóciła:ninja:
Na nappy fresh jak byk jest napisane: "Machine Wash: Add one dessert spoon (15ml) of Nappy Fresh to your wash ..."
15ml to właśnie łyżka stołowa, mała łyżeczka ma pojemność 5ml. Chociaż są różne łyżki, więc łyżka łyżce nie równa :rolleye:
Bialawanilia
13-07-2013, 13:31
Daje tyle ile jest w instrukcji. Wole by mi sie pieluszki zniszczyly (choc po kilku miesiacach sa ciagle super) niz zeby sie nie dopraly. Raz zalomnialam dac dodatku i zorientowalam sie o tym jak zobaczylam i powachalam pieluszki po praniu,ze cos jest nie tak ;-)
ale wiecie, że NF potrzebny tylko jeśli pierzecie w 40 stopniach?
asioczka
13-07-2013, 13:39
ale wiecie, że NF potrzebny tylko jeśli pierzecie w 40 stopniach?
? a w 60 juz nie? zreszta fajnie sie dzieki niemu plamy dopieraja ;)
NF to soda + aktywator dla niskich temperatur (czyli poniżej 60 stopni)
od ponad trzech lat dorzucam 1 łyżeczkę herbacianą. jak to możliwe, żeby oni jedli desery łyżkami do zupy? :hmm:
RoxieSTB
13-07-2013, 14:59
Łyżeczka do deserów (Dessert spoon) jest pomiędzy łyżka do herbaty a łyżka do zupy :) jest mniej więcej po środku. Tak jest przynajmniej w UK :)
Łyżeczka do deserów (Dessert spoon) jest pomiędzy łyżka do herbaty a łyżka do zupy :) jest mniej więcej po środku. Tak jest przynajmniej w UK :)
i wszystko jasne :thumbs up:
o!
łyżeczką do herbaty (5 ml), łyżką deserowa (10 ml) lub łyżką stołową (15 ml)
http://www.igya.pl/polityka-prywatnosci/44-miary-kuchenne.html
czyli jeszcze inaczej :lol:
od ponad trzech lat dorzucam 1 łyżeczkę herbacianą. jak to możliwe, żeby oni jedli desery łyżkami do zupy? :hmm:
hahaha
aż mnie korci, zeby sprwadzić ile ma moja łyżeczka:lol:
bo może wszystkie o tym samym mówimy:mrgreen:
a co do tego, co napisałam-> soda oczyszczona dodawana reularnie w zbyt dużych ilościcach wpływa na słabnięcie gumek
a pakowność pralki i ilość wsadu bierzemy pod uwagę :rolleye::lool:
Dzieki raz jeszcze! :)
Kupilam mio costam proszek, z grubsza obejrzalam opakowanie i ma rysunek miarki 15ml :)
Tylko co w przypadku prania recznego? Nie mam pralki i jakbym miala kazdorazowo prac w osiedlowej pralni to bym zbankrutowala (jedyne £4 za mala pralke), wiec myslalam, ze bede na bierzaca recznie prac i raz na jakies dwa tygodnie w pralce. Ile wtedy dac tego proszku?
Edit:
Dobra, sprawdzilam, pranie reczne jedna miarka 15ml na kazde 5l wody.
Zanim mi chinki przyjda z ebaya kupilam dzis pieluchy i majtki wodopdporne w tesco :p na razie boje sie sprobowac :p
Mio to po prostu co innego niż Nappy Fresh - stąd ta różnica :)
Mio to po prostu co innego niż Nappy Fresh - stąd ta różnica :)
niestety nie, sprawdziłam na str. i rzeczywiście jest na każdej napisane jak byk ( i w przypadku miofresh i nappy presh)-> łyżka stołowa 15 ml
zrobiłam tak:rolleye:bo juz nie ogarniam:dunno:
jestem pewna, że jak w temat pieluch wchodziłam inaczej miarki były podawane //co by tłumaczyło również wiedzę mi. -starego wyjadacza:lol:)
(mało prawdopodobna jest zmiana ze strony producenta, raczej 'polska szkoła';) inaczej podawała, nie przypominam sobie by na sr. internetowych pl sklepów tak dokładne przepisy miarkowania były,a w anglojęzycznych danych z pudełka nie porównywałam do pojemności łyżeczek;) to na pewo;)
kto wie, już w nic nie wierzę:dunno:)
w tym tygodniu będę miała w rękach pudełko NF, to poczytam. ale nie planuję raczej zmieniać dawki tej placebowatej substancji :lol:
Na moim mio nie ma nic o lyzkach, jest napisane "jedna miarka". Ta miarka dolaczona ma pojemnosc ok. Poltora lyzki stolowej...
nie planuję raczej zmieniać dawki tej placebowatej substancji :lol:
Placebowatej?:lool::lool::lool:
Nie załamujcie mnie:lol:...
ja uczciwie daję 15ml NF na każde pranie, nie chcę zaszkodzić dziecku ew. bakteriami przy skórze, ale widzę, żę różne są "szkoły"...
RoxieSTB
13-07-2013, 23:53
inek - podziwiam za chec prania recznego pieluszek ;)
Hehe, dzieki ;) ale niebardzo mam wyjscie... Zupelnie nie mamy gdzie pralki wstawic do mieszkania :/ 7 miesiecy dojrzewalam do tej decyzji, zeby prac recznie ;)
dziewczyny chyba dolacze do was ale narazie nic nie czaje...
Powieddzccie ile czego potrzeba na poczatek (dla blizniakow) i czy wykonalne jest prac raz w tygodniu??
Czy mozna suszyc w suszarce bebnowej?
czy uzywane tez spokojnie mozna kupic?
i jak jest z tymi kocykami z IKEA mozna pociac te najtansze na wklady?
inek strasznie drogie macie te pralki ja tez mam tylko pralnie i place 1f za pranie (ale pralka mega taka z 12kg jak nic) i 50p za suszare ale trzeba 2 razy wrzucic by dosuszylo
dalabys linka co zamowilas? bo jestem zielona....
Husky, no u nas £4 za mala i £6 za duza, wirowanie tylko 20p, ale z duzej pralki to i z 4 wirowania wyjda (tfu, odwirowanie), suszara 50p za 3 minuty, wiec i tak +/- £5 schodzi... Robimy pranie raz w tygodniu i spokojnie £20 schodzi...
Jak Liam pojdzie spac i siade do komputera to wrzuce linki, nie chce mi sie przepisywac z ebay app a skopiowac sie nie da :p teraz poki czekam az wszystko dojdzie kupilam w tesco pieluchy tetrowe i ceratowe gacie, w bootsie zaopatrzylam sie w agrafki i papierki i smigam "oldschool" ;)
jejciu strasznie drogo macie- nie da sie wam zrobic pralki w domu? my myslelismy miec w schowku ale jednak pralki wielkie i za caly program £1 a suszenie 50p mysle ze z pol godzinki- tylko ostatnio jakas menda wziela ze sredniego na najwyzsze i mi sie majtki poskorczaly mocno, chyba chcialaby szybciej wysuszylo....
to czekam na linki ;D
zastanawiam sie kupic zestaw uzywany moze jakis starter pack... dobry pomysl?
zestaw bambino mio w tesco 3 otulacze i 12 wkladow to ok 50f....
Zestaw tescowy ma 12 pieluch, chyba 6 ceratowych gaci, 100 papierkow i kilka agrafek chyba £27, ale wg mnie sie nie oplaca, 6 pieluch maja za £7.5, 5 ceratowych gaci teraz na przecenie za 50p jest, 100 papierkow w bootsie chyba £2.79 a agrafek zestaw £2.49 (ceny papierkow i agrafek moglam zamienic, bo razem kupowalam :p) wiec taki zestaw za £20 mozna skompletowac tylko bez kosmetyczki, w ktora to zapakowane jest.
Moj TZ sie nie zgadza na uzywki, wiec na razie na poczatek 11 chinek zamowilam na dwoch aukcjach, zeby zibaczyc czy sie z takimi pieluchami dogadam i na cloth nappy tree odkupilam lenny lamb dwie formowanki i otulacze, bede udawac, ze nowe ;)
Jakbysmy chcieli pralke to na srodku salonu tylko by sie zmiescila... :/
a ja mysle ze czy da sie wykluczyc tetre i stosowac np wklady, formowanki czy te reczniki jak gdzies polecali ;) http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/50215084/
ja szukam little lamb wlasnie albo bambino mio tylko nie wiem ile i czego... ;/ chyba spedze tydzien na necie by obczaic co i jak ;p
a do chinczykow tez daj linka ;D
Ja bym sie za tetre w ogole nie brala, ale niecierpliwa jestem i chcialam na juz, teraz czegos sprobowac ;)
Linki dam, trzymaj kciuki, zeby Liam w koncu laskawie poszedl spac...
oczywiscie trzymam :thumbs up::thumbs up::thumbs up::thumbs up::thumbs up:
Za leniwa jestem, zeby komputer odpalic, ale na spokojnie moge na telefonie teraz pogrzebac ;)
Kupilam z tych dwoch aukcji
http://item.mobileweb.ebay.co.uk/viewitem?itemId=320818371186
http://item.mobileweb.ebay.co.uk/viewitem?itemId=190852461017