PDA

Zobacz pełną wersję : jak to jest z tym pulem ?

mamapatryka
30-05-2011, 21:57
Naszło mnie na przemyślenia-czy pul rzeczywiście oddycha?Idzie lato i wszędzie słyszę wełna, wełna ale przecież producenci chwalą,że pulowe pieluszki i otulacze też oddychają.Właśnie i jak to jest waszym zdaniem,dziś robiłam test formowanka plus pulowy otulacz vs formowanka plus wełniane gatki,wielkich różnic w temperaturze majtkowej niezauważyłam...
Ale może się mylę.

ala
30-05-2011, 21:58
spróbuj poszukać przez wyszukiwarkę, tematów było kilka o tym

mamapatryka
30-05-2011, 22:03
oj to przepraszam

kawiareczka
30-05-2011, 22:23
ja nie widziałam wątków na ten temat;)
daj znać jak coś znajdziesz.. u nas wełna odpada, jedziemy z pulami i jakoś nie widzę dramatu.

mamapatryka
30-05-2011, 22:42
szukałam ale nie znalazłam jak to nie problem to piszcie w tym wątku :)

mamapatryka
30-05-2011, 22:42
ja nie widziałam wątków na ten temat;)
daj znać jak coś znajdziesz.. u nas wełna odpada, jedziemy z pulami i jakoś nie widzę dramatu.
kawiareczko a w nocy też pulowy otulacz?

mTuśka
30-05-2011, 22:50
oj bez przesady oddycha,w zeszle lato nie mialam wełny i bronilam sie przed nia rencami i nogami bo balam sie tego lanolinowania i ze mi sie zbiegna i wogole.pupa byla super ładna i nie odpazona .. a tylko na pulu jechalam
no chyba ze masz wyjatkowego wrazlica choc z. do twardzieli nie nalezy.

kawiareczka
30-05-2011, 23:02
kawiareczko a w nocy też pulowy otulacz?

teraz od jakiegoś czasu jednorazówki zakładam na noc ale wcześniej, z miesiąc temu Wonderoosa i Real Easy a więc pule.
Wełniaka nie mam żadnego.
Dzisiaj, upał jak nie wiem co, młody pół dnia latał w jedno (nie mieliśmy wody-naprawa kanalizacji) a potem w formowankach i otulaczu pulowym. U mojego, z tego co widzę, nie ma znaczenia ten materiał wierzchni ale ten co bezpośrednio przy pupie. I jak w upał jest za długo w mikropolarku to pupsko czerwone.

mamapatryka
30-05-2011, 23:02
oj bez przesady oddycha,w zeszle lato nie mialam wełny i bronilam sie przed nia rencami i nogami bo balam sie tego lanolinowania i ze mi sie zbiegna i wogole.pupa byla super ładna i nie odpazona .. a tylko na pulu jechalam
no chyba ze masz wyjatkowego wrazlica choc z. do twardzieli nie nalezy.
no właśnie mojemu nic się z pupą nie dzieje w pulowych otulaczach a po nocy czy to w wełnie czy w pulu pupa taka sama,tylko czasem od wełny podrażnienie jak już formowanka cała mokra i dotyka skóry,a poza tym w wełnie niezły smrodek aż mi szkoda synka,że śpi w takim zapaszku a w pulu nic nie czuć

mamuchap
30-05-2011, 23:06
welny nie mam i nie używalam
cały czas na noc i na wyjscia uzywam kieszonek pulowych lub otulaczy pulowych. po domu raczej maly biega w tetrze jak sumo
nie mialam nigdy przez pul problemów z pupką

gouraanga
30-05-2011, 23:12
kiedyś czytałam tu o takich eksperymentach:

1)nalej wody do szklanki, przykryj pulem , zaciągnij dokładnie recepturką, postaw w nasłonecznionym miejscu;

2)przyłóż pul stroną wewnętrzną do ust i spróbuj zaciągnąć powietrze;

ja sprawdziłam i wiem ;)
wełny nigdy nie było. tak jak i odparzeń od dupki strony.

mamapatryka
30-05-2011, 23:17

1)nalej wody do szklanki, przykryj pulem , zaciągnij dokładnie recepturką, postaw w nasłonecznionym miejscu;

ja sprawdziłam i wiem ;)
Wow jutro spróbuję ale wciągać powietrze jak pul jest na szlkance?Boże przed dzieckiem w życiu nie myślałam,że będę pytać o takie rzeczy,ąle się człowiek zmienia(uwstecznia???) :) :) :)

edit:dopiero do mnie dotarło że to dwa oddzielne eksperymenty :)

Iwka
30-05-2011, 23:18

ja sprawdziłam i wiem ;)

eksperyment 2 do mnie nie przemawia. Ludzka skóra też oddycha, skorupka jaja takoż - a spróbuj sobie przez nie wciągnąć powietrze :)

Używamy Pula, wełny tez czasem.

gouraanga
30-05-2011, 23:21
czyli tym bardziej - skoro przez pul zaciągniesz -znaczy się oddycha :)

Iwka
30-05-2011, 23:26
czyli tym bardziej - skoro przez pul zaciągniesz -znaczy się oddycha :)
Więc Ty się zaciągnęłaś? Ja nie próbowałam, ale koleżanka próbowała i jej sie nie udało.

gouraanga
30-05-2011, 23:29
to może przez jakiegoś tots botsa zaciągała ;)
standardowy, miękki pul daje radę.

mamapatryka
30-05-2011, 23:29
Ja się jutro pozaciągam to napiszę :)

kawiareczka
31-05-2011, 10:08
ten pul to jest coś podobnego do goretexu (czy innych texów) używanych w ubraniach czy butach. Przez buty też raczej ciężko się oddycha...;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Polyurethane_laminate

skoro absolutnie wszędzie piszą, że PUL oddycha, to skąd ciągle te wątpliwości i jakieś domowe doświadczenia, które mają udowodnić że tak nie jest? jakby nie oddychał, to dziecko w mokrej formowance i nieoddychającej ceracie byłoby momentalnie zaparzone.

pszczoła
31-05-2011, 10:32
Chyba Bianka pisała niedawno, ze przegrzewanie w pamku zw. jest z procesem chemicznym, dokonujacym sie wskutek wiazania moczu przez absorbent. W wielo z pulem takie procesy nie maja miejsca, i dlatego nawet w upały pupa sie nie przegrzewa, jest chłodna.
Bardzo to do mnie przemówiło, wczoraj miałam okazje sprawdzic - mala 4h w kieszonce, chuscie i bodziaku; po zdjeciu pieluchy pupcia blada i ani troche nie przegrzana. Juz sie nie boje pula.

A, ja oddychałam przez otulacz pulowy i dało rade sie zaciagnac, ale przez pampka tez;) to mi potwierdza powyzsza teorie:)

kasia_B
31-05-2011, 10:37
też się zastanawiam czy w Pul- u w upały nie będzie za gorąco:confused: Ale jakoś wełna do mnie nie przemawia- bo nie wyobrażam sobie żebym w lato miała chodzić w wełnianych gaciach. Na dodatek wełna gryzie...

kawiareczka
31-05-2011, 10:51
Kasiu, z tego co piszą dziewczyny nie każda wełna gryzie. Ja miałam storchy-nowe i gryzły. Być może wiele razy prane, lanolinowane czy ogolone;) nie gryzłyby. I mi się wydawało, że jednak w tym gorąco, choć pupa młodego na to nie wskazywała. Ale też nosił je krótko. Myślę, że skoro tyle dziewczyn pisze, że wełna idealna na upały (hmmm, od razu widzę biały góralski sweter z owczej wełny:D) to coś w tym jest. Trzeba spróbować.
I w pulach nie jest gorąco. Gorąco czy raczej odparzająco jest przy połączeniu: mikropolar+wilgoć+upał. Przynajmniej u nas.
A w ogóle mój starszy ponad 3 lata śmigał w jednorazówkach i na palcach jednej ręki mogę policzyć ilość odparzeń;)

Iwka
31-05-2011, 10:55
merynos nie gryzie :)

jul
31-05-2011, 11:20
wełniany otulacz BBH na początku trochę (ale na prawdę delikatnie) gryzł - po zalanolinowaniu ani trochę. Jest milutki.

espejo
31-05-2011, 13:34
To ja przewrotnie zapodam watek z zeszlego lata
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=36479

i tak sobie myslę - owszem niby to nowoczesny, oddychajacy material, ale w upal nie zalożylabym na siebie goretexowej kurtki, za to welnianą bielizne i owszem:)

kasia_mb
31-05-2011, 13:37
W jednorazówkach jest absorbent który po naciągnięciu wilgoci, moczu zmienia się w źel i to on głównie blokuje dostęp powietrza do skóry. Mojemu synkowi odparzenia się nie robią w pieluszkach wielorazowych nawet jak są bardzo nasiąkniete. PUL napewno oddycha, tzn. przepuscza parę:)

kawiareczka
31-05-2011, 13:49
ja bym chętnie wypróbowała otulacz BBH wełniany ale nie ma go nigdzie:-( na maminku jest jeden ale biały i za mały. Cena jako taka...tańszy niż ten lovyb...coś tam;)

biankaaa
31-05-2011, 14:42
a ja sobie wlasnie ostatnio zamowilam pulowy BBH z maminka:) rozm M - do 11 kg wg opisu, ja go chce tylko do tetry wiec mam nadzieje ze bedzie ok.

kawiareczka
31-05-2011, 15:14
a ja sobie wlasnie ostatnio zamowilam pulowy BBH z maminka:) rozm M - do 11 kg wg opisu, ja go chce tylko do tetry wiec mam nadzieje ze bedzie ok.

właściwie po ostatnich doświadczeniach;) chyba nie powinnam przesadzać z rozmiarem. Daj znać jak pasuje na Wita;)

mamapatryka
31-05-2011, 15:39
też mnie to interesuje,bo mój waży 12 kg ale dużo pieluszek niby na jego rozmiar jest za dużych,przeważnie zapinamy najciaśniej jak się da,w sumie tylko flipa trochę szerzej

biankaaa
31-05-2011, 15:49
spoko, dam znac. otulacz juz do mnie leci:)

bianka2009
31-05-2011, 16:57
ja ostatnio przeczytałam że nawet wełna z merynosa może być gryząca. A dokładnie jak zrobiona jest z tych starszych i grubszych włosków. Natomiast te młode włoski zwane puchem są milutkie i niegryzące. Jak tu teraz dojść co jest z czego zrobione eh :roll:

jadorota
31-05-2011, 19:08
A ja nabyłam otulacz polarowy loveybums i bardzo mi się podoba. W największe upały żadnych odparzeń... Mam też gatki storchenkinder i tak samo fajnie się sprawdzają. Na noc wkładam bumgeniusy, bo zmieniam dwa razy.

kawiareczka
31-05-2011, 19:55
dziewczyny a nie przeszkadza Wam zapach mokrej wełny? nawet to nie zapach moczu ale właśnie takiej wilgoci...ble.