Zobacz pełną wersję : Hoppediz traci certyfikat Oko- Test.
Właśnie dostaliśmy pismo z Hoppediza, informują że stracili prawo posługiwania się logiem Oko- Test, od 15 października nie można używać nazwy, logo przy opisie, nawet w instrukcjach trzeba zakleić.
Mam nadzieje, że związane jest to z tym, że certyfikat wydawany jest okresowo (zna się ktoś na tym?) a nie dlatego, że ich chusty straciły na jakości.
Jeśli mogę coś pomóc to chętnie, bo my też mamy Oeko-Tex, więc się rozeznaję w temacie.
Czy możesz podać numer certyfikatu Hoppediz? Numer i nazwa laboratorium jest przy znaczku oeko-tex podawana. Po numerze możemy na stronie oeko-tex sprawdzić z grubsza co się dzieje :)
Sprawdziłam pudełko i instrukcję, jest samo logo bez numeru.
Winoroslinka
27-05-2011, 11:00
uswiadomilam sobie wlasnie ze nigdy nie miałam chusty tej firmy... jakim cudem???
przepraszam za OT
uswiadomilam sobie wlasnie ze nigdy nie miałam chusty tej firmy... jakim cudem???
przepraszam za OT
Moja miłość do chust zaczęła się od Hoppka ;)
Dziewczyny, chodzi o Öko-Test, to co innego niz z Öko-TEX 100.
Sprawa jest bardzo prosta - zgodnie z regulami Öko-Testow ma sie prawo do poslugiwania logiem tak dlugo, az nie bedzie kolejnych testow danej kategorii produktow. W tym wypadku chodzilo o chusty wiazane. Testy byly w 2006 roku, a kolejne na poczatku 2011. Nie testowano tym razem wiazanek Hoppa, wiec nie mozna sie powolywac na te z 2006.
Mam nadzieje, że związane jest to z tym, że certyfikat wydawany jest okresowo (zna się ktoś na tym?) a nie dlatego, że ich chusty straciły na jakości.
Jest tak, jak mowisz - testy sa w pewien sposob okresowe (choc to od redakcji zalezy, kiedy i jakie produkty beda badane). Za prawo do chwalenia sie wynikami sie placi (za same testy nie) i osobiscie nie znam zadnego producenta, ktory by nie zaplacil za mozliwosc publikowania wynikow;)
O jakosc nie ma sie co martwic - Hoppki od ostatnich ich testow (2006) sa produkowane niezmiennie ta sama metoda, w tej samej fabryce, z uzyciem tych samych nierozpuszczalnych w slinie i wodzie barwnikow. Dodam, ze normy, jakie sam sobie producent narzucil to zawartosc barwnikow duzo ponizej normy dopuszczalnej w Niemczech. W przypadku np. p-chloraniliny jest to 5 do 6 razy nizej dopuszczalnej normy niemieckiej i 4 razy nizej niz dopuszcza Öko-TEX 100.
Zeby miec pewnosc, ze wszystko jest ok, kazda partia towaru jest badana w niezaleznym laboratorium i puszczana do sprzedazy dopiero wtedy, gdy wszystko gra. (to dlatego czasem trzeba poczekac na dostawe;) Wyniki testow sa na biezaco publikowane tutaj (http://www.hoppediz.de/qualitaet/pruefzertifikate/): jak widzicie, badane sa nie tylko chusty, ale i tkanina polarowa, spiworki, bondki, nawet pudelka na banany.
Kasia, ja bez kawy dziś rano czytałam forum :hide: Oczywiście przeczytałam Oko-tex a nie TEST, chociaż w temacie wątku jak wół jest TEST napisane :duh:
Niemniej jednak jeśli coś w kwestii Oeko-Tex w przyszłości będzie Was nurtować, to mogę pomóc.
;)
Ja mam tak czesto - szczegolnie, gdy czytam w komorce ;)
Jeszcze slowo, zeby uprzedzic kolejne pytania-na linkowanej przeze mnie stronie sa wymienione konkretne chusty. Nie chodzi o to, ze tylko te chusty maja potwierdzajace certyfikaty - ten zestaw chust zawiera po prostu wszystkie kolory przedz uzywanych do tkania (Hoppediz tka chusty z uprzednio barwionej przedzy, nie farbuje po utkaniu - wyjatkiem byly nadruki Goa i Katmandu).
edit:
OT - Monika, mieszkasz w "moich" rejonach :)
Kasia, ja bez kawy dziś rano czytałam forum :hide: Oczywiście przeczytałam Oko-tex a nie TEST, chociaż w temacie wątku jak wół jest TEST napisane :duh:
Niemniej jednak jeśli coś w kwestii Oeko-Tex w przyszłości będzie Was nurtować, to mogę pomóc.
;)
A ja ciemna masa, nawet nie wiedziałam, ze to dwie różne rzeczy :) Eko to eko :) Oko-tex to to, co maja ubranka z lidla? (nie umiem tu tych niemieckich kropeczek wstawić)
A ja ciemna masa, nawet nie wiedziałam, ze to dwie różne rzeczy :) Eko to eko :) Oko-tex to to, co maja ubranka z lidla? (nie umiem tu tych niemieckich kropeczek wstawić)
Tak, tak Oeko-Tex mają ubrania z Lidla :), po polsku na tym certyfikacie jest dopisek "Tekstylia godne zaufania" wygląda on tak:
http://www.inter-widex.pl/images/tgz1.jpg