Zobacz pełną wersję : to nosidlo czy wisiadlo
malutk_a
12-05-2011, 08:28
na stronie emaluszki.pl do wygrania jest nosidlo ergo. moje pytanie czy to napewno nosidlo czy raczej wisiadlo
http://img806.imageshack.us/img806/2073/1625.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/806/1625.jpg/)
Możliwość noszenia dziecka zwróconego przodem do świata (tylko z normalnym rozstawem nóżek, maksymalna waga dziecka 12 kg)!!!!!!!!!!!!!!!
dankin-82
12-05-2011, 08:38
jeśli nosidło do ok 12kg to tyczy się maluszków, ja osobiście małego dziecka bym jednak nie wsadziła
edit: dla mnie nadal wisiadło :(
malutk_a
12-05-2011, 08:51
takie sa informacje na ich stronce
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE:
Wykonane z bawełny organicznej!
Przeznaczone dla dzieci w wieku od ok. 3 m-cy do 2 lat, wadze od 6 kg do 14 kg, minimalnym wzroście 55 cm
Możliwość noszenia dziecka zwróconego przodem do opiekuna (z szerokim lub normalnym rozstawem nóżek)
Możliwość noszenia dziecka zwróconego przodem do świata (tylko z normalnym rozstawem nóżek, maksymalna waga dziecka 12 kg)
Zaprojektowane we współpracy z pediatrami.
Nosidełko miękkie - dopasowuje się do ciała dziecka
Zapewnia odpowiednie podparcie dla głowy, szyi i bioderek dziecka
Konstrukcja nosidełka odciąża kręgosłup dziecka zapewniając mu odpowiednie podparcie
Utrzymuje bioderka dziecka w optymalnej pozycji - pozycji żabki
Maksymalny komfort dla rodzica: ergonomiczny, szeroki pas biodrowy i szerokie wyściełane pasy naramienne rozkładające ciężar dziecka równomiernie na ramiona i biodra noszącego
Bardzo łatwe w użyciu - wymaga tylko jednego zapięcia i regulacji pasów
Wkładanie i wyjmowanie dziecka wykonuje się samodzielnie
Atest Öko-Tex zgodnie ze standardem 100, klasa 1
Możliwość dokupienia miękkiego śliniaczka chroniącego nosidełko przed śliną dziecka
Można prać w pralce automatycznej, w temperaturze 40˚C
2 lata gwarancji
Zaprojektowane we współpracy z pediatrami
a mam jeszcze pytanie czy tu maja racje bo taka informacja jest na stronce
Z punktu widzenia ortopedii dziecięcej nie ma żadnego zagrożenia płynącego z noszenia dzieci przodem do świata. Nie stwierdzono też żadnych negatywnych wpływów na plecy i kręgosłup dziecka. Co więcej, nie istnieje żadne ryzyko, że nosząc dziecko w tej pozycji, będzie ono miało krzywy kręgosłup.
http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Noszenie_twarza_do_swiata
jak dla mnie to zwykle wisiadlo BB - oni mają wlasnie takie fajne opinie "fachowców".
malutk_a
12-05-2011, 09:48
espejo ja wiem, ze nie mozna nosic przodem do swiata ale pewnie wiekszosc rodzcow sie polasi bo takie cudo kosztuje 560 wiec za free maja ja w2ygraja . kurde za tryle to mfajnego didka bym miala. najgorsze w tym wszystkim, ze to na portalu o tematyce dziecej brr
Nie po raz pierwszy i nie ostatni - no i są cuda za kilkadziesiąt zł - takie też ktos kupuje...
ja się wciąż dziwię, bo sama kiedy szukałam czegoś do noszenia o chustach nie wiedziałam NIC, i dużo czasu i trudu nie zabrało poczytanie... zwłaszcza teraz, kiedy i tak większość kupuje przez internet...
nie rozumiem, przecież widac na zdjęciu, że to ergo. jak ktos będzie chciał nosic przodem do swiata to i tak bedzie nosił, czy to w nosidle ergo czy w chuście. nie pierwsza instrukcja producenta, gdzie napisane jest, że mozna nosić przodem.
nie rozumiem, przecież widac na zdjęciu, że to ergo. jak ktos będzie chciał nosic przodem do swiata to i tak bedzie nosił, czy to w nosidle ergo czy w chuście. nie pierwsza instrukcja producenta, gdzie napisane jest, że mozna nosić przodem.
sama mam instrukcję do elastyka z wiązaniem przodem do swiata
ale to wciaz chusta, a nie wisiadlo - a w tym wypadku jakos nie bardzo wierze w dobre intencje producenta, o noszeniu zrobilo się glosniej, modne jest ergo - to zrobili model wisiadła (ten normalny rozstaw nożek) z mozliwoscią noszenia szeroko
Są zdjęcia na ktorych wyglada to jak ergo
a tutaj znowu kilka zdan - i to dla mnie jest wisiadlo, nie ergo:)
W jakim wieku mogę zacząć nosić dziecko przodem do świata?
Niemowlęta powinny być noszone przodem do rodzica jedynie w pierwszych miesiącach życia lub zanim mięśnie szyi nie rozwiną się wystarczająco, aby trzymać główkę samodzielnie.
Z punktu widzenia ortopedii dziecięcej nie ma żadnego zagrożenia płynącego z noszenia dzieci przodem do świata. Nie stwierdzono też żadnych negatywnych wpływów na plecy i kręgosłup dziecka. Co więcej, nie istnieje żadne ryzyko, że nosząc dziecko w tej pozycji, będzie ono miało krzywy kręgosłup.
7. Czy dziecku nie grozi nadmiar bodźców, gdy nosimy je twarzą do świata?
Nie ma żadnych badań naukowych sugerujących, że noszenie dziecka przodem do świata powoduje problemy natury psychologicznej. Wręcz odwrotnie, obserwując otoczenie, naturę, ludzi i zwierzęta dziecko szybciej się rozwija. Większość dzieci jest bardzo zainteresowana swoim otoczeniem i chętnie obserwują świat dookoła. Mimo to, rodzice powinni zawsze zwracać uwagę na bieżące potrzeby dziecka, aby mieć pewność, że dziecko nie jest narażone na zbyt wiele stymulantów w dłuższym czasie.
nie zrozumiałyśmy się. czym się różni w takim razie wisiadło od ergo. ano tym, że ma szeroki rozstaw nóżek (co widać na zdjęciu) - czyli na pierwszy rzut oka to ergo.
Chyba że to BB ma sztywne plecki, no to wtedy zgadzam się że wisiadło. ale też nie wiem tego, bo nie macałam tego nosidła.
co do noszenia przodem, to juz pisałam. niech producenci piszą co chcą, ludzie maja oczy i mózg, żeby móc zdecydować, co jest dla ich dziecka dobre a co nie.
dankin-82
12-05-2011, 11:05
nie zrozumiałyśmy się. czym się różni w takim razie wisiadło od ergo. ano tym, że ma szeroki rozstaw nóżek (co widać na zdjęciu) - czyli na pierwszy rzut oka to ergo.
Chyba że to BB ma sztywne plecki, no to wtedy zgadzam się że wisiadło. ale też nie wiem tego, bo nie macałam tego nosidła.
co do noszenia przodem, to juz pisałam. niech producenci piszą co chcą, ludzie maja oczy i mózg, żeby móc zdecydować, co jest dla ich dziecka dobre a co nie.
Gdyby tak wgłębic się w wyszukiwanie różnic pomiędzy wisiadłem a ergo to jest ich całe mnóstwo ;) dla laika który gdzieś coś kiedyś przeczytał kierował się będzie właśnie podstawą i "wyglądem" panela (nie piszę o Tobie, żeby nie było ;) ) na tym też mogą bazowac producenci wisiadeł ;/ Zrobią troszkę szerszy panel i już podpięcie pod ergo i klientów może przybyc
Jeśli chodzi o wiarę w rodzicielską intuicje to jest ciut za duża, wg mnie :) Nawet najlepsza intuicja przegra z bombardowaniem reklamami i opiniami "speców". Czasami czytając taki "mądrości" samą wątpię czy wiem o co chodzi w noszeniu ;)
Gdyby tak wgłębic się w wyszukiwanie różnic pomiędzy wisiadłem a ergo to jest ich całe mnóstwo ;) dla laika który gdzieś coś kiedyś przeczytał kierował się będzie właśnie podstawą i "wyglądem" panela (nie piszę o Tobie, żeby nie było ;) ) na tym też mogą bazowac producenci wisiadeł ;/ Zrobią troszkę szerszy panel i już podpięcie pod ergo i klientów może przybyc
Jeśli chodzi o wiarę w rodzicielską intuicje to jest ciut za duża, wg mnie :) Nawet najlepsza intuicja przegra z bombardowaniem reklamami i opiniami "speców". Czasami czytając taki "mądrości" samą wątpię czy wiem o co chodzi w noszeniu ;)
Mogłabys w takim razie przedstawic te róznice których nie widza laicy, bo dla mnie to też ergonomik, no ale ja się znam tylko na MT ale chętnie sie dowiem jak rozróżnić.
też poproszę o te różnice, bo zaliczam sie do grona laików.
jezeli chodzi o wybór, to przykro mi, ale nie kieruje się reklamą i opinią speców(a jak juz to nie jednego), nawet, jak jestem nimi bombardowana. Intuicja wygrywa. Gdyby nie wygrała, nie trafiłabym na to forum i kupiła samoróbke z allegro.
Pozwolę sobie naskrobać kilka zdań...
ja to nosidło widziałam, macałam i... próbowałam przekonać moją kuzynkę, że... to nie ergo...
Jest sztywne (może nie tak, jak cuda ze stelażem, ale jednak...) i grube. Wersja pozwalające nosić dziecko z nóżkami 'na żabkę' to tylko opcja - na suwak przyczepia się część, która z 'majtek na szelkach' robi właśnie coś na wzór egro Nie pozwala na otulenie, przytulenie do ciała rodzica dziecka tak, jak w chuście czy egro właśnie, a co za tym idzie bobas giaba się na boki...
IMO ergo próbuje imitować chustę - czyli całkowite otulenie i równomierne podparcie pleców dziecka na całej długości + właściwa pozycja stawów biodrowych. Jeśli nosidło nie spełnia powyższych warunków to nie jest to ergo :)