Zobacz pełną wersję : formowanki Sketch
kawiareczka
01-05-2011, 20:32
znalazłam w Krainie Pieluszek, dość tanie, fajnie wyglądają, z atestami. Czy ktoś może miał i może napisać opinię?
ewaibartek
02-05-2011, 08:25
ona ma jakieś zapięcie bo nie widze w opisie
czy to do snappy?
popatrzyłam i chyba zadne nie maja zapiecia,a szkoda bo fajnie wygladaja ich formowanki i niedrogie :)
kawiareczka
02-05-2011, 09:57
z tego co widzę, to część jest bez zapięcia a część, te kolorowe, na rzep.
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/category&path=47_59&sort=p.price&order=ASC
tez mnie kusza, ale boje sie o mała chłonnosc...
kawiareczka
02-05-2011, 10:32
a czy wiecie może co to jest szerpa?
piszą, że specjalny rodzaj chłonnej bawełny. Na necie mało informacji na ten temat. Jedyne co znalazłam, to że to jest 70% akrylu i 30% poliestru, więc do bawełny daleko.
ewaibartek
02-05-2011, 10:37
z tego co widzę, to część jest bez zapięcia a część, te kolorowe, na rzep.
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/category&path=47_59&sort=p.price&order=ASC
niby tak,ale te bez zapięć sa fajniejsze,takie zgrabniejsze
a jeśli chodzi o chłonność to ja czesc moge miec mniej chonne byle byly zgrabniejsze :)
Hm hm, istotnie wyglądają ładnie, a cena kusząca, taniej, niż za forumowe handmady niektóre...
To kto się skusi i wypróbuje?;)
kawiareczka
02-05-2011, 10:43
niby tak,ale te bez zapięć sa fajniejsze,takie zgrabniejsze
a jeśli chodzi o chłonność to ja czesc moge miec mniej chonne byle byly zgrabniejsze :)
mi też zależy na zgrabności. Te kolorowe mają 19cm w kroku, to dużo za dużo. Nasza najszersza pieluszka (kieszonka ) ma 18cm, używam do drzemek albo na krótko np przed kąpielą. Widzę że idealne dla młodego to kieszonki 15-16cm, wtedy i zgrabnie wygląda i lepiej chodzi. On już nie musi mieć szerokiego pieluchowania ;-)
kawiareczka
02-05-2011, 10:44
Hm hm, istotnie wyglądają ładnie, a cena kusząca, taniej, niż za forumowe handmady niektóre...
To kto się skusi i wypróbuje?;)
ja mogem się poświęcić dla dobra ludzkości. Tylko nie wiem którą....nie mam żadnej formowanki a lecą do mnie szorty wełniane i otulacz pulowy więc muszę kupić coś do środka.
kawiareczka
02-05-2011, 10:45
ja mogem ;) *się poświęcić dla dobra ludzkości. Tylko nie wiem którą....nie mam żadnej formowanki a lecą do mnie szorty wełniane i otulacz pulowy więc muszę kupić coś do środka.
*żeby nie było, że nie znam polskiego;)
ewaibartek
02-05-2011, 10:50
:high:to kup http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&manufacturer_id=59&product_id=537 albo
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&manufacturer_id=59&product_id=538 :)
pomozesz ludzkości :)
kawiareczka
02-05-2011, 11:04
:high:to kup http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&manufacturer_id=59&product_id=537 albo
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&manufacturer_id=59&product_id=538 :)
pomozesz ludzkości :)
hehe;-) jakby co odkupisz ode mnie?;)
o tej drugiej też myślałam, więc wezmę na pewno. Ale ta pierwsza bawełniana, wydaje mi się że będzie słabo chłonna....myślałam o tej:
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&path=47_59&product_id=553
ewaibartek
02-05-2011, 11:20
bierz :)
kawiareczka
02-05-2011, 11:33
już wrzuciłam do koszyka;) czekam na męża co by przelew zrobił. Powiedziałam mu, że mam 'nową koncepcję pieluchowania'....westchnął tylko i zapytał ile nas to będzie kosztowało. Drobiazgowy jakiś;)
To czekamy z niecierpliwością na recenzję;)
A wzięłaś tylko tę z szerpą, czy jeszcze coś?
kawiareczka
02-05-2011, 12:06
i tę białą bambusową:
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&manufacturer_id=59&product_id=538
Dziewczyny, pogrzebałam w czeskim necie i znalazłam bardzo duzo negatywnych recenzji (tak się składa, że czytam po czesku;). Że mało chłonne, wielkie i neizgrabne, i ich jedyną zaletą jest cena. Podaję link do wątku recenzyjnego na czeskim forum:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=25168
Czeski łatwy jest, może się przedrzecie...
Mój zapał jakby ostygł;((
ewaibartek
02-05-2011, 12:12
przeczytałam troche i sie zmęczyłam haha
panthera
02-05-2011, 12:37
o dobrze ze tu trafiłam, bo tez nad nimi myślałam, zwłaszcza nad tymi wzorzystymi -na lato bez otulacza, ale jak by miały po 1 siknięciu byc do zmiany to raczej nie kupię.
to czekam na opinie kawiareczki
:D
Na lato bez otulacza to słyszałam, że czeskie Anavy są super, i jeszcze bambusowe Beilashenn czy jakoś tak...
Ja mam dwie takie formowanki od niedawna.
Jedna to welurowa, zapinana na rzep. Zdziwiła mnie informacja na stronie krainy pieluszek, że to duża pielucha. Mam rozmiar 1 - wg producenta do 10kg, a na moim ponad 8 kg synku (ma 8 miesięcy) ledwo ją dopiełam. Miał na sobie raz, i szykuję się, by wystawic ją na bazarku, trochę z żalem, bo wrażenie zrobiła fajne.
Druga jest bez zapięć (używam do niej snapi), one size z froty bawełnianej. Dość szeroka, ale zgrabnie leży. Chłonność średnia, ale przecieków nie mieliśmy do tej pory (używamy od miesiąca mniej więcej).
Podsumowując - pieluszki zgrabne mimo że szerokie, czas schnięcia średni, chłonność też, ale za taką cenę jako formowanki dzienne w zupełności się nadają moim zdaniem. Ogólne wrażenie pozytywne - tylko ta rozmiarówka przy welurowej.
KaiDo, a którą frotową masz, tę z bawełny organicznej, z kolorwym obszyciem? I czy snappi się dobrze na niej trzyma? Bo czasami niektórych frotek nie chce "łapać"...
panthera
02-05-2011, 13:24
beileshen - mam są ok, ale dość drogie żeby tak kilka zakupić na raz :) no i te krówki śliczne takie :)
kawiareczka
02-05-2011, 15:02
jak okaze sie wielka to oddam, wielkich nie chce. Chlonnosc musze juz sprawdzic sama...;)
a te beileshen to chłonne sa? nadadza sie na noc?
kawiareczka
02-05-2011, 16:54
Ja mam dwie takie formowanki od niedawna.
Jedna to welurowa, zapinana na rzep. Zdziwiła mnie informacja na stronie krainy pieluszek, że to duża pielucha. Mam rozmiar 1 - wg producenta do 10kg, a na moim ponad 8 kg synku (ma 8 miesięcy) ledwo ją dopiełam. Miał na sobie raz, i szykuję się, by wystawic ją na bazarku, trochę z żalem, bo wrażenie zrobiła fajne.
Druga jest bez zapięć (używam do niej snapi), one size z froty bawełnianej. Dość szeroka, ale zgrabnie leży. Chłonność średnia, ale przecieków nie mieliśmy do tej pory (używamy od miesiąca mniej więcej).
Podsumowując - pieluszki zgrabne mimo że szerokie, czas schnięcia średni, chłonność też, ale za taką cenę jako formowanki dzienne w zupełności się nadają moim zdaniem. Ogólne wrażenie pozytywne - tylko ta rozmiarówka przy welurowej.
A możesz napisać czy one są grube-czy robią dużą pupę? i chłonność...2 godz dadzą radę?;)
kawiareczka
02-05-2011, 17:58
szerpy nie ma, wzięłam bawełnianą na rzepy. Z krową;)
Ta formowanka one size, którą mamy to taka:
http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/product&path=47_59&product_id=543
Kawiareczka, dobre pytanie, teraz się zastanawiam i nie wiem...:hmm: używam jej od miesiąca tylko w domu, wtedy zmieniam pieluchy tak co 1,5 godz plus wysadzanie. Póki co jestem zadowolona. Leży zgrabnie, nie robi dużej pupy. Jeszcze poobserwuję dokładnie jej chłonność.
O welurowej się nie wypowiem, bo tylko raz ubrałam synkowi.
kawiareczka
02-05-2011, 22:26
ta właśnie jakaś 'licha' mi się wydała i jej nie wzięłam, choć za tę cenę może warto się 'szarpnąć';) na razie czekam na te dwie. Mam tylko nadzieję, że nie będą wielkie i grube.
kawiareczka
05-05-2011, 19:38
Dostałam.
Biała bambusowa, której już nie ma w sklepie z tego co widzę. Chudzinka wątła, obawiam się o chłonność. Namacalnie takiej postury jak pampers. Zgrabniusia bardzo ale raczej bez dodatkowego wkładu nie da rady.Nie bardzo umiem operować zapinkami, więc jej na razie nie zapięłam.
Druga z krowami na rzep. Fajna, milusia, dość szeroka w kroku ale miękka więc dobrze się układa. Niestety rzepy z ledwością obejmują brzuszek:-( jest duża i 'wysoka' ale te skrzydełka z rzepami krótkie. Młody waży 10.5kg jest pyza ale bez przesady. Też raczej cienka.
Nie wiem, nie mam porównania z żadną inną formowanką. Nie mam nawet otulacza (lecą do mnie) więc nie mogłam zbója zapakować. Założyłam mu tylko na szybko, bo śpiący już był i się wił. Jutro zrobię to na spokojnie i może fote cyknę jak chcecie.
Kawiareczko, i jak te formowanki? Przetestowałaś? Bambusowa rzeczywiście zniknęła ze sklepu...
kawiareczka
11-05-2011, 22:07
hihi, jak się pojawi tzn że to ta moja, którą odesłałam;) odesłałam obie. W krowy jest jakaś dziwna, dziwny ma krój. Jest bardzo duża, wysoka a skrzydełka z rzepami krótkie, ledwo łapały brzuszek synka. Wydaje mi się, że dobra dla chudych i wysokich. Z zew. bawełna, wew. milutka włochata frotka. Średnia grubość, dość szeroka w kroku ale miękka. (chyba to pisałam już;))
Nad białą bambusową długo się wahałam, bo fajna, milutka, mięciutka, zgrabniejsza chyba nawet od pampersa;) ALE bardzo delikatna. Bardzo. Snappi musiałam zaczepiać bardzo ostrożnie i delikatnie (przy wijącym się dziecku) żeby a. nie uszkodzić materiału; b. nie dziabnąć dziecka. Jakby miała rzep, to bym ją zostawiła choćby na jednego sika. Ale w takim układzie zaraz byłaby porwana...
O, a jak niby załatwiłaś zwrot? Tak po prostu, że Ci się nie podobają i rezygnujesz?
Szkoda swoją drogą..
Ja się zastanawiam nam tymi, co zostały, ale raczej bezrzepowymi własnie...
kawiareczka
12-05-2011, 10:20
Oddałam normalnie. W każdym sklepie internetowym jest 10 dni na oddanie towaru. Czystego i nieużywanego.
Szkoda mi tej bambusowej ale naprawdę nie da się w nią wczepić zapinki. Chyba że by przyszyć rzep, jak się komuś chce, wtedy byłoby super. Mam frottową formowankę i tam można się spokojnie 'wbić', nic się nie szarpie i jest o co zaczepić.
mamaUlki
02-08-2011, 17:26
Ma ktoś jeszcze te formowanki?? Jak się sprawują??
kupiłam i na na rzep i te bez ale na razie leżą nieuzywane i czekają na maluszka
te bez zapięcia są cieńsze, obie wydają mi się dosyć duże jak na noworodka
zobaczymy jak się sprawdzą
w dotyku milutkie i mieciutkie, te bez zapiec nie powinny robic duzej pupy
Posiadam formowanki sketch nie sa złe może faktycznie nieco szerokie ale nawet chłonne kiedy chcę by chłonność była większa to dokładam wkładke z bambusa a na noc wkładkę z kieszonki i formowankę"L" do tego szału nie ma ale za tą cenę dziwne by był!!!Generalnie nic do nich nie mam i ogólnie polecam