PDA

Zobacz pełną wersję : brak polskich znakow

pszczoła
22-01-2011, 10:27
T sie nazywa znaki diakrytyczne? te wszystkie ogonki przy a, e, o? Bo wcisnelam shift z altem, zeby zmienic ustawienia klawiatury (zazwyczaj korzystam z ikonki klawiatury na pasku narzedzi) i przestalo mi wprawdzie przestawiac z na y, ale zabralo tez polskie literki. I co mam poczac?

węgielek
22-01-2011, 10:27
a shift z ctrl wlaczalas?

pszczoła
22-01-2011, 10:30
Wlaczalam, nie dziala.

węgielek
22-01-2011, 10:36
no to nie wiem :(

Filippa
19-05-2011, 17:59
Y i Z wrocily na miejsce, ale polskie znaki nie. Help

edit: mam!

Czasami zdarza się, że piszemy coś na klawiaturze i nagle znikają nam polskie znaki oraz nie koniecznie to co wyświetla nam ekran odpowiada temu co wciskamy na klawiaturze. (najłatwiej sprawdzić to poprzez wciśnięcie 'z' i sprawdzenie czy wyświetla się 'z' czy 'y')
Po prostu zmieniliśmy wtedy język lub układ klawiatury jakąś przypadkową kombinacjom klawiszy (standardowo, i w 99.9% jest to "Lewy CTRL"+"Lewy SHIFT"). Wystarczy wtedy jeszcze raz wcisnąć "Lewy CTRL"+"Lewy SHIFT" i po problemie.
Można również też rozprawić się z tym raz na zawsze, skoro nie mamy wewnętrznej potrzeby, aby od czasu do czasu chcieć sobie szybko zmienić język pisania/układ klawiatury. Wchodzimy więc do 'Panelu Sterowania', otwieramy 'Opcje regionalne i językowe'. Przechodzimy do zakładki 'Język' i klikamy na 'Szczegóły'. W zakładce 'Ustawienia' klikamy na 'Ustawienia klawiszy'. Otwiera nam się okno, w oknie zaznaczmy 'Przełącz między językami' i klikamy na 'Zmień sekwencję klawiszy'. Tam odznaczmy opcje 'Przełącz język' oraz 'Przełącz układ klawiatury'. Zatwierdzamy wprowadzone zmiany i możemy pisać do woli... =)