Zobacz pełną wersję : kiedy kieszonki przeciekają
mał-gosia
31-08-2008, 23:51
to oznacza, ze co robię źle?
podpowiedzcie, proszę!
za długo czekam? raczej nie bo przewijam małą co 1,5 do 2 h a ona z tych nie tak dużo sikajacych...
owijam ją ta pieluszką dość ciasno.
zaczyna raczkowac i sporo się ruszać - może to to?
czy też miewacie takie problemy z kieszonkami?
u mnie wycieki nocne z bumgeniusow... juz nie wiem o co kaman
a rozmiary pieluszek macie dobre?
nam czasem tez przecieka :(
czasem krzywo zaloze, zle dopne, za duzy luz kolo nog zostawie... w bum geniusie jest taki myk (nie wiem tylko jak to opisac), ze jak sie za malo 'dociagnie' z przodu, to wtedy gumka (ta kolo nog) jest za nisko, kawalek bez gumki znajduje sie wyzej i tym kawalkiem przecieka... :hmm: :duh: zrozumial ktos? raczej watpie.. ale u nas tak czasem przecieka.
no i ostatnio maly przesikuje sie czesciej - zwalam na zabkowanie (to chyba juz) - wtedy mocz zmienia wlasciwosci i podobno sie gorzej wchlania w pieluche...
ja mam one size wiec dobre
Raz zdarzył nam się wyciek, po nocce. Młody wyjątkowo dużo nasiusiał i wkład nie wytrzymał.
A jaką masz kieszonkę? Jaki w niej wkład?
mał-gosia
01-09-2008, 13:52
mam BG i Nature Babies.
one size więc nie jest to kwestia rozmiaru
spróbuję mocniej dociągnąć z przodu jak mówi mama_frania ale z drugiej strony ona teraz dużo siedzi i zaczyna raczkować więc też nie mogę jej za mocno docisnąć bo będzie jej niewygodnie. :cry:
moze to rzeczywiście kwestia ząbkowania :?:
u nas właśnie przy ząbkowaniu baaardzo przeciekały pieluszki. Wcześniej nie wierzyłam, że to aż taka różnica, jednak....
Zwykle danusi zmieniam co 2-3 h i nic nie przecieka. Przy ząbkach po 30 min całe ubranko było do zmiany.
Gosiu, moze Tiny Tush lepiej Ci sie sprawdza. Ja na poczatku BG lubilam najbardziej,ale zaczynam zmieniac zdanie, jakos chetniej uzywam teraz Tiny Tush. Rzepy w Bg juz pare razy podrapaly Kajtkowi brzuszek.
Zamowilam jeszcze Happy Heinys, ciekawa ich jestem.
U nas roznie to bywa, w niektore nocki Kajtek sika duzo wiecej niz w inne, zdarza sie ze pieluche musze zmieniac juz o 2. Eksperymentuje z roznymi wkladami i sprwawdza mi sie najlepiej kombinacja 2 z mikrowlokna+ 1 konopny. Gruba ta pielucha jest na maksa,ale jeszcze ani razu mi nie przeciekla. Chce jeszcze wyprobowac wklady z bambusa
mał-gosia
01-09-2008, 21:24
ano, zobaczymy jak to będzie z TT :)
ciężko uwierzyć w te sprawę z zabkami, ale z drugiej strony idą jej teraz cztery naraz. więc może to to :?
ja mam nadzieje, ze u nas to zeby... bo moje ulubione TT przeciekaja po godzinie, czasem nawet krocej :( do tej pory byly the best, mam nadzieje, ze te czasy szybko wroca...
fajerwerka_1
03-09-2008, 00:38
Moja teoria jest taka, że jeżeli przeciekło, to znaczy, że trzeba było wcześniej przewinąć.
wanderluster
03-09-2008, 07:56
U nas czasem wycieka przy nóżkach albo przy brzuchu. Zwykle kiedy jest niedokładnie zapięta, ale też czasem z tajemniczych powodów, bo pielucha przylega, sucha - ledwie założona, a przeciek jest. Mże jak dzieć się rusza, to i chwilowe szczeliny powstają?
u nas przeciekały kieszonki, czasem przy pierwszym siknięciu bo były zatłuszczone eko-płynem do prania (sonnet i sodasan - do pieluszek odradzam).
pomaga namoczenie w ciepłej wodzie z płynem do naczyń - zarówno samą kieszonki jak i wkładkę.
teraz jest o niebo lepiej.
podejrzewam, że takie zatłuszczenie może spowodować np. oliwka lub krem do smarowania pupy - jeśli to robicie.
a u nas pampers od jednego siknięcia przeciekł - ale to mój małż zakładał
dlatego ja kocham wielorazówki jeszcze mnie nie zawiodły :)
myślę ze starsze dzieci nie posikują tylko trzymają i potem jak chlupnie - to przecieka- bo nie nadąża zbieraĆ
mał-gosia
03-09-2008, 20:42
dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
u nas jest raczej tak jak pisze wonderlust pierwsze siknięcie i już jest przeciek choć staram się dopinac dokładnie.
niczym pupy nie smaruję a piorę w proszku bez płynów i tym podobnych więc nie powinny się zatłuścić...
hmmm będziem próbować dalej :)
mi ciocia przywiozła ze stanów BG i tak sie cieszyłam a tu pierwszej nocy przeciek...potem też sie zdazyło może faktycznie jakoś źle zakładam...
u nas przeciekały kieszonki, czasem przy pierwszym siknięciu bo były zatłuszczone eko-płynem do prania (sonnet i sodasan - do pieluszek odradzam).
pomaga namoczenie w ciepłej wodzie z płynem do naczyń - zarówno samą kieszonki jak i wkładkę.
teraz jest o niebo lepiej.
podejrzewam, że takie zatłuszczenie może spowodować np. oliwka lub krem do smarowania pupy - jeśli to robicie.
a szare mydlo?
konrad white
25-09-2008, 23:22
a szare mydlo?
no właśnie, moja żona zapiera tetry szarym mydłem(biały jeleń), wiem że mydło z wielbłądem ma dużą zawartość tłuszczy,ale szare jeleniowate chyba ok, zresztą w ulrich nat. też jest mydło szare w składzie.