Zobacz pełną wersję : Nieśmiałe zapytanie liczace na odpowiedź ;)
Witajcie, moja J. niestety wychowana na pampersach:hide:no ale to nie na opowieść tutaj....
Teraz ma dwa latka z kawałkiem i korzysta z nocnika, niestety w nocy lub na długich wyjściach z domu z serią wrażeń zdarzają się wpadki. Pampersów mądrala już nie założy. No i wpadłam na pomysł, ze moze wielorazówkę jej na noc, albo te wyjścia do ludzi zapodać.
Zaczęłąm zgębiać temat i zgubiłam się w rodzajach:oops::oops::oops:
Pomóżcie niedoświadczonej i poradźcie co mam kupić? a moze wogóle to głupi pomysł...
Jaga waży 13,5 kg.
hej,
moja Basia miała 2,5 roczku (wagowo tak samo) i jeszcze spała a pampkach w nocy, w dzień natomiats odpieluchowana była od wieku 23 m-cy.
Szykowałam wyprawkę pieluszek wielorazowych dla majacego sie urodzić drugiego dziecka i przy okazji kupiłam pileuchę kieszonkę PUl-ową Wonderoos (polecana na forum jako nocna, mega chłonna) i u nas sprawdziła się super;
Jakoś tak się przy okazji złożyło (bo nie wiem, czy dzięki wielorazowej) że po miesiącu stosowania mała zaczęła wołać siusiu w nocy.
Tylko może być problem - skoro Twoja córka nie da sobie nałożyc pampka na noc to z pieluchą wielorozową może być podobnie. U nas Basia na początku wołała, ze chce małą pieluszkę (tzn. pampersa, bo wonderoos taki szeroki w kroku i było jej mniej wygodnie).
Mając doświadczenie w pieluszkowaniu wielo teraz bym chyba wybrała dla córki wełniany otulacz (np. Wollwikkel amsterdam) i tetrę
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź,
Jaga nie chce pampków ze względu na ich sztywność chyba ciągnie tą część miedzy nogami i się wkurza
Nic super chłonnego nam nie jest potrzebne bo nawet jesli zdarzy się wpadka to tylko razna noc i nie jest to jakiś mega potop :)
z tego wynika że coś delkatnego i mięciutkiego by nam pasowało, a wełniany otulacz chyba taki jest, co? tylko ta cena........
margeritta
10-10-2010, 17:02
kup pieluszkę w piękne wzorki, może zwierzątka które lubi? Będzie dumna że ma je na pupci :-)
Maju- napisz do forumek, które robia otulaczyki wełniane-sliczne majtasy- albo na ogólnie zapytaj czy ktos Ci zrobi- a moze akurat zostały dziewczynom jakies porcieta wełniane?
z tego co pamietam to Musli sliczne robiła.
do nich zawsze mozesz jakieś grubsze wkłady użyc albo reczniczki frotte z ikei i sa mieciutkie i spore wiec sprawdza sie na pewno.
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź,
Jaga nie chce pampków ze względu na ich sztywność chyba ciągnie tą część miedzy nogami i się wkurza
Nic super chłonnego nam nie jest potrzebne bo nawet jesli zdarzy się wpadka to tylko razna noc i nie jest to jakiś mega potop :)
z tego wynika że coś delkatnego i mięciutkiego by nam pasowało, a wełniany otulacz chyba taki jest, co? tylko ta cena........
Wiewiórka
10-10-2010, 17:21
Ja swoją córkę przestawiałam na wielo jak miała 2,5 roku i prawie zaczynała korzystać z nocnika. Teraz kocha wielo, najbardziej Pul minkee z powodu wzorków. Piewrszą kupiłam jej żyrafkę. Powiedziała, że jest milusia. Spodobała się. Potem zażyczyła sobie krowy, teraz jak widzi nowe wzorki nie daje mi żyć i mówi :"mamo kup mi tą pieluszkę". Wcześniej jak była na pampersach to musiałam ją gonić po mieszkaniu i siłą nakładać pampersa, teraz mi sie sama kładzie.
Jasnie Pani :)
10-10-2010, 17:22
ale jak to tylko male wpadki, to po co "uwsteczniac" dziecko jakakolwiek pielucha? Majteczki-trenerki by wystarczyly IMO.
mamaija dziękuję :) maja a duże to siusiu w nocy? Bo na dzień jak podsiknie troszkę to sobie trenerki dadzą radę, ale to na małe podsiknięcie...
mamaija dziękuję :) maja a duże to siusiu w nocy? Bo na dzień jak podsiknie troszkę to sobie trenerki dadzą radę, ale to na małe podsiknięcie... :kiss:
erithacus
10-10-2010, 21:18
Myślę dokładnie tak, jak Jaśnie Pani. Nie ma sensu dziecka uwsteczniać, jeśli w większości woła i zdarzają się jedynie małe wpadki. Trenerki powinny być najlepsze.
Poszukałam zaraz tych trenerek i chyba to jest to :)choć te zwierzakowe otulacze są booooskie!
Trenerki to Mio Bambino, tak?
Chodzi nam o coś takiego,ze jak na spacerze czy w sklepie nie zdążymy, to nie będzie miała mokrych gaci, skarpetek i butów....roumiem, ze te trenerki przytrzymają jeden średni sik :)?
erithacus
10-10-2010, 21:48
Nie wiem czy wszystkie trenerki są takie same. Ja miałam w rękach jedynie Imse Vimse (swoją drogą też mają ładne wzorki) i one mają wewnątrz chyba dwie warstwy frotki. Dużo nie wchłoną, ale PUL nie pozwoli wydostać się siuśkom na spodenki. Jak zdarzy się większy sik, to najlepiej od razu przebrać dziecko w świeże majty, bo inaczej trenerki przepuszczą bokami.
Jeśli chcesz jakieś ładne wzorki, to możesz uśmiechnąć się do dziewczyn, może by coś uszyły. Ja sama szyłam dla Zuzi z jakiegoś wykroju z netu i wyszły bardzo fajnie. Tylko teraz gdzieś mi się zapodział i nie mogę podesłać linka, choćbym chciała ;)
edit:
Przypomniało mi się, że ktoś kiedyś pisał o tym, że zakładał dziecku zwykłe podpaski zamiast pieluch. Myślę, że to też może być dobry pomysł na prawie odpieluchowane dziecko.