Zobacz pełną wersję : ulewanie w chuście
Jak w temacie. Ulewają wam dzieciaczki w chuście? Bo mojemu zdarza się to dosyć często i nie wiem czy się martwić. Motam go zawsze min. 20 minut po karmieniu i obowiązkowo po odbeknięciu ale zdarza mu się nawet ulać po godzinie :/ Tyle, że mały ciągle dosyć sporo ulewa i to nie tylko w chuście. Martwić się mam?
Raczej cieszyć, bo to powód do kupienia drugiej chusty :wink:
W duzo ulewal i powodem byla alergia :/
Moje właściwie wcale nie ulewały, ani w chuście ani poza chustą. Szczelne mam takie dzieci :-)
To Wam powiem, że w nosidełku Womar na wyposażeniu jest przypinany na rzepy miękki flanelowy śliniaczek :-)
ithilhin
13-08-2008, 21:50
moj ulewal wszedzie i bardzo dlugo.
lepiej skontrolowac pod katem refluksu i alergii ale niektore dzieci tak maja po prostu.
okolo 10 miesiaca mu przeszlo.
kashinka
13-08-2008, 21:56
ulewanie jest zupelnie normalne do ok 6-7 miesiaca.
chociaz, moga byc inne powody na ulewanie, i ma znaczenie ile ulewa i jak przybiera na wadze, ale jeszcze bym ich nie glebila.
moja znajoma mama ktorej coreczka bardzo ulewala, zawsze wkladala pod brode malej tetrowke.
amelia wciaz ulewa.
ma refluks.
miedziana
13-08-2008, 22:30
Mój Smykol też ulewa i to namiętnie, czasami nawet godzinę lub więcej po jedzeniu. Oj, mieliśmy z tym ulewaniem - różne opinie lekarzy, nawet w szpitalu wylądowaliśmy ( według mnie niepotrzebnie :( ). Myślę, że skontrolować trzeba - właśnie pod kątem alergii czy refluksu.
dzięki za opinie! Mati ładnie przybiera na wadze, jest pogodny, więc to chyba nic poważnego (w sensie refluks).
lepiej skontrolowac pod katem refluksu i alergii ale niektore dzieci tak maja po prostu.
U mnie bylo niemal identycznie. Przeszło po ok. 8 miesiacu jak maluch zaczął sam dużo siedzieć i stawać.
Mam tak samo, chusty prane często właśnie przez to. Na początku to masakra była, Mania wręcz chlustała! Za radą lekarza zmieniłam mleko (bo ja butelkowa nie z wyboru jestem) i przeszło. Mania ulewa kiedy: zje i postanawia wsadzić sobie stopę do pyszczka, zje i siedzi, zje i wsadzam ja do chusty itd.
kiedy zje i idzie spać jest luz.
Co oznacza, że u Mani ulewanie spowodowane jest ściskaniem flaczków, co prawda refluks przeszedł mi przez myśl, ale mój pediatra twierdzi ze do 10 miesiąca dzieci mogą ulewać, jeśli wtedy nie przejdzie to będziemy szukać przyczyny.
Że tak powiem, zabezpieczam się właśnie tetrówką 8))
A! Przypomniałam sobie, Mania zawsze ochrzci świeżo wypraną i wyprasowaną chustę :roll:
miedziana
14-08-2008, 09:47
A! Przypomniałam sobie, Mania zawsze ochrzci świeżo wypraną i wyprasowaną chustę :roll:
No oczywiście - bez tego chustowanie byłoby nieważne ;)
Gucha ma refluks i nie tylko ulewa, ona chlusnac potrafi i rzygnac barwnie, szczegolnie zabawne jest to plecaczku - mam zalatwiona Guche, koszulke, chuste i wlosy. Bleee, ale w chuscie ulewa mniej i jak widze, ze sie rozkreca to ja do chusty, gdzie spionizowana znacznie mniej ulewa. U nas chusta na to pomaga. A przynajmniej jedno jest zrzygane a nie cala podloga.
Hania ulewała mi prawie do roku, i robiła to dużą częstotliwością. Po różnych badaniach stwierdzono, że taka jej uroda, więc sie tym nie przejmowałam, po prostu na ogół chodziłam, że tak się wyrażę lekko obrzygana :lol:
Ach to ulewanie. Zuzia nam ulewała i Majka też ulewa. Motam się w 2x i wkładam między nas tetrę złożoną w trójkąt i jest git :D.
U Majki refluksu nie stwierdzono, pewnie jej przejdzie w odpowiednim momencie, tak jak Zuzi :)
A w jakim mniej więcej wieku zaczęto badać Wasze dzieciaczki pod kątem refluksu albo alergii ? Bo nie wiem czy jeszcze odpuścić czy szukać innego pediatry. Bo nasz miejscowy konował dzisiaj stwierdził, że ulewa przez upały, których od kilku tygodni już nie ma :?
Moja Hania też sporo ulewa ale pediatra stwierdziła, że jeśli przybiera na wadze (a przybiera sporo) to nie ma się czym martwić.
Ja podkładam pieluchę tetrową.
Jak gdzieś idę na dłużej to zabieram ubrania na zmianę nie tylko dla Hanulki ale i dla siebie.
A w jakim mniej więcej wieku zaczęto badać Wasze dzieciaczki pod kątem refluksu albo alergii ? Bo nie wiem czy jeszcze odpuścić czy szukać innego pediatry. Bo nasz miejscowy konował dzisiaj stwierdził, że ulewa przez upały, których od kilku tygodni już nie ma :?
Jesli po 6-7mcu zycia wciaz ulewa - warto sprawdzic, bo do tego wieku ulewanie jest fizjologia, po 7.mcu juz jest choroba :(
Tośka tez ulewała. Ma refluks. Bardzo pomógł Gaviscon Infant.
Ech, to jeszcze 3 miesiące muszę być cierpliwa. Mam nadzieję, że przejdzie mu samoistnie. A ten temat to założyłam (i nie wyjaśniłam tego w pierwszym poście 8)) ), ponieważ kilka dni temu co próbowałam małego zamotać to mu się rzygnęło. I tak się zastanawiam czy pionizacja w chuście nie wpływa na większą ilość ulewań. Chociaż wydaje mi się, że lepiej jak ulewa w pionie niż w wózku, leżąc.
miedziana
16-08-2008, 23:04
Rebelka w szpitalu zalecali nam pionizować Szymka właśnie ze względu na ulewanie, mieliśmy go dużo nosić :) Długo odbijać po jedzeniu, przewijać tak pod skosem trochę.... więc chyba serio lepiej trzymać dziecia w pionie niż na leżąco.
U mnie bylo niemal identycznie. Przeszło po ok. 8 miesiacu jak maluch zaczął sam dużo siedzieć i stawać.
u nasz tez koszmarek z ulewniem, trwał niestety dłużej bo ponad rok (tak długo to też podobno normalne :roll: przynajmniej tak twierdzili lekarze ) . to nie było fajne bo jak mu sie ulało to najczęsciej na mnie na świerze ubranie i to najczęściej tuż przed wyjsciem.
mam nadzije ze u Was skonczy się lada chwila.
Ech, to jeszcze 3 miesiące muszę być cierpliwa. Mam nadzieję, że przejdzie mu samoistnie. A ten temat to założyłam (i nie wyjaśniłam tego w pierwszym poście 8)) ), ponieważ kilka dni temu co próbowałam małego zamotać to mu się rzygnęło. I tak się zastanawiam czy pionizacja w chuście nie wpływa na większą ilość ulewań. Chociaż wydaje mi się, że lepiej jak ulewa w pionie niż w wózku, leżąc.
pionizowanie jest wrecz zalecane. lekarka mowila nawet zeby podlozyc pod nogi lozeczka zjednej strony cos, zeby dziecko spalo pod katem, a nie zupelnie prosto.