PDA

Zobacz pełną wersję : Chusta kółkowa - RODZAJE RAMION a komfort noszenia

joawoj
07-08-2008, 22:31
Jaki rodzaj ramienia w chuście kółkowej jest Waszym zdaniem najwygodniejszy?
Noszę się z zamiarem zakupu tkanej kółkowej, bo na takiej zwykłej bawełnianej Kangoogoo trochę się zawiodłam :( i zastanawiam się czy rodzaj przeszycia ramienia ma znaczenie?
Proszę o opinie bardziej doświadczone :)

lemonka
07-08-2008, 22:33
Ja mało doswiadczona więc nie pomogę, ale za to spytam dlaczego zawiodłaś się na kółkowej Kangoogoo?

Ania z Tulikowa
07-08-2008, 22:37
Moim zdaniem ma to zasadnicze znaczenie. Idealne rozwiązanie ma Oppamama, pisałam już nawet o tym na blogu. Materiał jest złożony w ten sposób, że rozkłada się po jednej i drugiej stronie równomiernie, dzięki czemu super leży na ramieniu i nic nie uwiera.

petisu
07-08-2008, 22:39
Mam storcha kolkowego, ktory ma kolka poprostu przyszyte bez zadnych zakladek i bylam przekonana, ze tak jest najlepiej, ale sprobowalam didka z zakladkami i okazalo sie, ze jednak to mi odchodzi, bo cale ramie chusty ladniej sie trzyma na ramieniu, a same zakladki (ten przeszyty kawalek) jest na tyle krotki, ze w niczym nie przeszkadza wcale.
Fajnie by bylo gdybys mogla sprobowac roznych opcji, bo pewnie kazdemu pasuje co innego.

pinaska
07-08-2008, 22:42
według mnie rodzaj uszycia ramiona to najważniejsza cecha kółkowej, chyba nawet przed rodzajem tkaniny

noszę w kółkowej Babylonii, która ma bardziej "zakładkowe" ramię niż obecnie testowany kółkowy Lilibulek (kurcze, jak to wyrazić słowami :? ).
Jeszcze inne (imho do tej pory dla mnie najwygodniejsze :)) ramię jest w Oppce

dojrzewam do decyzji o kółkowym didku bez szytego ramiona, o takiego jak na trzeciej fotce:
http://didymos.de/bilder/sling/beispiele.jpg

polecam popróbowanie różnych ramion :D

kolejna po ramieniu ważna cecha kółkowej to kółka - rozmiar i z czego są (niektóre się strasznie ślizgają)

i w końcu materiał :) - ciemne kolory, one w niektórych chustach kółkowych mogą się "uwidocznić" w miejscach styku z kółkami :)

iwonams
08-08-2008, 13:51
hej dziewczyny ramie na zsdnicze znacznie np. w hamalu-mam, jst fatalnie uszyte .W zasadzie to jak masz maluszka na biodrze to ramię zjeżdża na szyję :x . Nie da się go rozłóżyc.

Budzik
08-08-2008, 15:16
Ja mam szytą wg instrukcji Oppamamy i jest b. wygodna.

hanti
08-08-2008, 15:23
kiedyś nie lubiłam kółkowych dopóki nie spróbowałam storczowej, teraz mam didka i jest cudnie w życiu nie wymienię go na szytą kółkową z bawełny, lnu...
co do ramienia, to ja mam z drugiej fotki jest cudnie, tyle że im niższa osoba tym kółko bliżej piersi ląduje także teraz wybrałabym ramie z trzeciej fotki :)

sylwik
08-08-2008, 15:31
Ja mialam storczowa taka z nieskladanym ramieniem jak na ostatnim zdjeciu i bylo super, ale chusta byla pozyczona i kupilam nati - taka poskladana w stlu oppamamy ale niezupelnie i zastanawiam sie czy jej nie rozpruc i zszyc tak jak na ostatnim zdjeciu czyli bez zadnego skladania.
s.

kasia_b
08-08-2008, 16:25
mam uszytą chustę z takim ramieniem jak na 3 zdjęciu - czyli bez zakładek - owszem wygodne jest takie ramię - ale ręki podnieśc nie można. Jak się rękę w końcu podniesie ;)- to trzeba chustę poprawiac i ściagać w dół. Dodatkowo drobny minus - materiał się ściera na tych marszczenianich bardziej niż na złożonych fałdkach.

anie5
08-08-2008, 17:33
Bardzo długo zwlekałyśmy do zmiany ramienia w naszych kółkowych kangoogoo...chciałam, aby nie były to chusty szyte pod Martę i na jej pomysł.
Jednak najważniejsza jest wygoda noszenia i to my, wy mamy decydujecie. Od jakiegoś czasu zmieniłysmy zszywanie ramienia w kółkowych kangoogoo, materiał rokłada sie na ramieniu równomiernie.

Samo złożenie przypomina Chusty Oppamamy ale nie jest identyczne
http://i298.photobucket.com/albums/mm278/kangoogoo/skladanie.jpg

kasiulka1975
08-08-2008, 18:43
Ja mam Oppamamy i jest cudna,ta zakladka sie swietnie rozklada,super.

Araminta
08-08-2008, 18:49
Ja się zastanawiam, jak się nosi harmonijkę, taką jak tutaj u Anntenki na samym dole strony:
http://tullimy.blox.pl/html/1310721,262 ... tml?4,2008 (http://tullimy.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?4,2008)

joawoj
08-08-2008, 20:43
Ja mało doswiadczona więc nie pomogę, ale za to spytam dlaczego zawiodłaś się na kółkowej Kangoogoo?
Źle to ujęłam może, bo nie chodziło mi o to, że z chustą Kangoogoo jest coś nie tak. Po prostu jest ona uszyta ze zwykłej bawełny, więc materiał nie pracuje tak jak w chustach tkanych skośnokrzyżowo i dlatego mało komfortowo się nosi, bo chusta mi się wpija w ramię i kiepsko się dociąga, nie przylega też do dziecka jak "druga skóra".

lemonka
08-08-2008, 21:28
Dzieki Joawoj za odpowiedź :) Ja tez myslę o kółkowej ze skośno... teraz mam Kangoogoo i Oppke.

yena
17-08-2008, 11:00
kiedyś nie lubiłam kółkowych dopóki nie spróbowałam storczowej, teraz mam didka i jest cudnie w życiu nie wymienię go na szytą kółkową z bawełny, lnu...
co do ramienia, to ja mam z drugiej fotki jest cudnie, tyle że im niższa osoba tym kółko bliżej piersi ląduje także teraz wybrałabym ramie z trzeciej fotki :)

Wgryzam się w ten wątek, bo urodziny mi się zbliżają :wink:

Hanti, powiedz prosze, czemu zakładki jednak zamieniłabyś na zwykłe ramię. Zsuwają się przy podnoszeniu reki? Ma znaczenie jakie kto ma ramię: szerokie czy wąskie?

petisu
17-08-2008, 11:58
Nie zsuwa sie. Jesli ktos jest niski, to przez to zszycie kolko wypadnie bardzo nisko.

Mag
17-08-2008, 12:09
to ja tak napiszę:
co do materiału-nie kupię już nigdy kółkowej z nieskośnokrzyżowca,materiał naprawdę ma znaczenie przy częstszym noszeniu lub przy cięższym dziecku.ja noszę prawie 10 kilo pół dnia,z krótkimi przerwami,zaczynam o 11 rano,kończę o 10 wieczorem,przerzucam na plecy,z przodu,na biodrze,zależnie od tego,co robię i czego chce Marysia.
co do ramienia-mam dwa skośnokrzyżowce z dwoma różnymi ramionami i dwoma różnymi rodzajami kółek.
so:
ramię płaskie można rozłożyć szerzej niezależnie na jakiej wysokości znajdują się kółka-a porządne dość szerokie rozłożenie jest istotne dla wygody i żeby dłuższe noszenie nie zakończyło się bólem ramienia.
ramię z zakładkami można rozłożyć szerzej tylko gdy kółka są nisko-co naturalnie nie jest polecane-dzisiaj wymierzyłam sobie rozkład materiału na ramieniu gdy kółka są na tej samej wysokości-plus dla ramion płaskich.
jak noszę dłużej w chuście z ramieniem na zakładki,trochę obniżam specjalnie kółka.
jeśli prawidłowo założy się chustę z ramieniem płaskim to nie ma prawa materiał zjechać do łokcia-drogie panie,jak każdą chustę,tak i kółkową trzeba raz na jakiś czas dociągać i poprawiać :wink: :lol:
kółka- przy skośnokrzyżowych nawet najcieńszych,polecam jednak rozmiar L.rozłożenie materiału w kółkach jest naprawdę istotne dla prawidłowego dociągania krawędzi chusty.
przy rozmiarze M dłużej trwa prawidłowe rozłożenie w kółkach materiału i właściwie tak naprawdę jest nieosiągalne bardzo dobre rozłożenie w porównaniu do kółek L.
przykład-babylonia (wiadomo wszystkim,że cieńka) ma kółka M. i na logikę wszystko wygląda prawidłowo-cieńka chusta=mniejsze kółka,można się jednak napocić,żeby rozłożyć materiał prawie tak jak trzeba.ja niestety nie mam na to czasu ani chęci,chyba że nie spieszy się Marysi i może poczekać.

co do grubości materiału-polecam jednak te grubsze chusty do kółkowych.
jak pasiaki didka na przykład.waga dziecka nie spada w dół tylko leci w górę,grubsza chusta lepiej się trzyma na kółkach.
zaznaczam,że jest to moja subiektywna opinia,wg. mnie też nie ma znaczenia wielkość ramion,no chyba że ktoś jest baaaardzo drobny.

ideałem kółkowej dla mnie jest troszkę grubsza chusta typu stara nati,pasiaki didka,czy pasiaki storczyka z otwartym ramieniem i kółkami L.

pinaska
17-08-2008, 13:39
Magda wielki dzięki za Twój post
zastanawiałam się nad rozmiarem kółek w babylonii i jakoś też mi wyszło, że przymałe.....

pinaska
17-08-2008, 13:41
ideałem kółkowej dla mnie jest troszkę grubsza chusta typu stara nati,pasiaki didka,czy pasiaki storczyka z otwartym ramieniem i kółkami L.

a hoppka ktoś ma?
bo to też grubszy raczej materiał

yena
17-08-2008, 13:51
Nie zsuwa sie. Jesli ktos jest niski, to przez to zszycie kolko wypadnie bardzo nisko.

No to klops, bo jak Magda pisze to nie jest chyba właściwe. Zresztą, nie lubię mieć nisko kółek tak czy owak.
A ma na to wpływa jaki rozmiar kupimy. Bo tak na logikę przy dobrze dobranym rozmiarze nisko być nie powinny. Tylko że kieszonki zaczynają się dopiero od jedynki.

Mag
17-08-2008, 14:14

No to klops, bo jak Magda pisze to nie jest chyba właściwe. Zresztą, nie lubię mieć nisko kółek tak czy owak.
A ma na to wpływa jaki rozmiar kupimy. Bo tak na logikę przy dobrze dobranym rozmiarze nisko być nie powinny. Tylko że kieszonki zaczynają się dopiero od jedynki.

długość chusty nie ma wpływu na to ,gdzie kółka powinny leżeć,kółka powinny mieć stały punkt pod ramieniem, a całą resztę materiału się dociąga przecież.
rozmiary różnią się przeciętnie 20 centymetrami, ja mam jedną około 200a drugą około 170, pierwsza jest dobra, gdy trzeba nóżki zakryć od wiatru czy zimna, końce wtedy utyka się gdzieś przy pasie albo gdy trzeba zakryć główkę dziecku, a druga dobra,żeby się między nogami nie majtało :lol:
gdy kółka są za nisko to dziecko może się przechylać za bardzo, bo robi mu się okienko przy kółkach, kółka mogą cisnąć dziecko, jest niewygodnie po prostu, ale na bardzo krótki dystans da radę wytrzymać. plus nisko kółek-dziecię ma się czym zająć :lol:

mysza
17-08-2008, 14:39
magda1980 napisala
"ideałem kółkowej dla mnie jest troszkę grubsza chusta typu stara nati,pasiaki didka,czy pasiaki storczyka z otwartym ramieniem i kółkami L."

czy mozna gotowego kupic didka lub storcza z takim ramieniem i takimi kolkami czy trzeba kupic krotka chuste i poprosic o uszycie?

petisu
17-08-2008, 14:41
Didki maja duze kolka, a ramie maja zszyte na obydwa sposoby.

mysza
17-08-2008, 14:43
dziekuje petisu
ech czyli didek kusi oj kusi :wink: :wink:

to obejrze te "pasiaki" bo na razie bralam pod uwage koral albo natur

Mag
17-08-2008, 15:57
qurka, nie cytować mnie proszę, bo zaraz się poczuję jak jakieś guru :lol:
a nie chcę 8)) :lol:

ale ale wracając do tematu:
zaparłam się dzisiaj i nosiłam (do teraz) w kółkowej z zakładkami, wcześniej nosiłam góra kilka razy, bo jak się ma flanelkową kółkową z płaskim ramieniem, to po co sobie życie utrudniać.
za każdym razem wcześniej w zakładkach nosząc zaczynało bardzo szybko boleć mnie całe ramię i drętwieć ręka.
Marysia zawsze w kółkowej jest porządnie dociągnięta, nie ma to tamto.
ale zwalałam na to,że coś tam może kiepszczę przy zakładaniu.
no i w celach testowych wsadziłam Marię, podociągałam wszystko, materiał rozłożyłam tam gdzie trzeba, dziecko siedzi idealnie, no klasyka.
I: noszę 10 minut i ramię mnie boli :? noszę dalej, a co, jak testy to testy, poszłam poganiać psa po dworze, boli już dość mocno,łapa nieprzyjemnie drętwa i ściśnięta pod chustą.
zmieniłam ramię i to samo.poluzowałam, jest w miarę, przesunęłam kółka w dół, już jest spoko całkiem, ale Maria wisi,a kółko na cycku.
tyle było testów.

bardzo się cieszę,że Petisu da nam testować kółkowego didka i będę pierwsza (przynajmniej tak napisała 8)) :D ), naprawdę mam nadzieję,że zmieni to moje zdanie i to tylko kwestia materiału,choć śmiem wątpić po dzisiejszym dniu.

Agata, porównaj proszę wielkość kółek storcza do kółek didka.

lemonka
17-08-2008, 16:06
Magda plaskie ramie w kółkowej, czyli takie mniej-więcej jak u Oppamamy? A Babylonia ma tylko zakładki? Czyli mniej wygodnie? I ma małe kółka, czyli kolejny minus?

Mag
17-08-2008, 16:14
Lemonka, to wszystko to jest moje osobiste zdanie podparte doświadczeniem, ale tylko moim, lepiej kupić czy pożyczyć i samemu sobie wyrobić zdanie, bo może być całkiem inne od mojego,zdjęcie płaskiego ramienia-pierwsze od prawej:
http://didymos.de/bilder/sling/beispiele.jpg

ze zdjęć wynika mi że u oppamamy jest takie ramię a la zakładkowe od zewnątrz i wewnątrz.

lemonka
17-08-2008, 17:06
Nie, no jasne, że każdy sam musi sobie zdanie wyrobić.

mysza
17-08-2008, 20:10
Petisu da nam testować kółkowego didka
:roll: nic nie wiem jest lista jakas?

martu
17-08-2008, 20:16
to ja też chętnie się zapisze na kółkową,bo zastanawiam się nad sprzedaża storcza i zakupem indio.

agatkie
17-08-2008, 20:27
No i znów mam mętlik w głowie...

mysza
17-08-2008, 20:31
:wink:
gdybym cierpiala na nadmiar kasy to ten metlik bym sobie sama rozwiala kupujac wszystko do sprobowania
:wink:
ale lista plusow i minusow wychodzi mi ciagla na didka :wink:
a co z nati kolkowymi? wiadomo kiedy beda i w jakiej cenie?

hanti
17-08-2008, 20:36
Mysza, kółkowe nati czekają na instrukcje, ale jak instrukcja nie jest Ci niezbędna, to napisz do Natalii :)

agatkie
17-08-2008, 20:39
Hanti a jak się Nati kółkowe noszą? Próbowałaś? Jak wiesz coś więcej o nich to podziel się informacjami, proszę :)....

petisu
17-08-2008, 20:39
Listy jeszcze nie ma, bo czekam na dostawe. Chyba lepiej puscic w rozmiarze 1, bo 2 bedzie nz wiekszosc za dluga.
Wydaje mi sie, ze koka sa takie same to slingring'sy poprostu, ale moj storch na wyjazdach jest.
Prawda jest, ze ramie z zakladkami mialam na sobie tylko na troszke na zdjeciach, Arabella wiecej w takiej kolkowej nosila.
Mam leosia kolkowego z ramieniem bez zakladek i bylo mi zawsze bardzo wygodnie, chociaz do szewskiej pasji doprowadzal mnie dluuuuuugi ogon, ktory mi sie petal ponizej kolan-zwyczajnie wystarczylo by ja ciachnac, i zima z kurtki mi sie ramie zsuwalo, ale nie bylo to jakims problemem. Bylam przekonana, ze ramie z zakladkami bedzie baaardzo niewygodnie i Arabelli nie wierzylam jak mowila, ze jest bardzo ok. Wyobrazalam sobie, ze ramie bedzie grube i sztywne i beda mnie te zakladki uwierac. Tu sie mylilam. Podkreslam-nosilam tylko przez chwile.

hanti
17-08-2008, 20:43
Hanti a jak się Nati kółkowe noszą? Próbowałaś? Jak wiesz coś więcej o nich to podziel się informacjami, proszę :)....

ja nosiłam tylko chwilkę i było bardzo fajnie :D Dionejka jest na stałe właścicielką nati i używa jej baaaardzo dużo i chwali sobie :)

martu
17-08-2008, 20:49
to jak będzie oficjalna lista i chusta z zakładkami to ja bardzo chętnie się wpisuję.I wreszcie na czele listy:)po magdzie,myszy:)

petisu
17-08-2008, 20:56
ok. jakies preferencje macie?

pinaska
17-08-2008, 20:57
łojezu to ja też poproszę za martu :)

agatkie
17-08-2008, 20:59
a ja za pinaską :)

martu
17-08-2008, 21:00
magda180
mysza
martu
pinaska
agatkie

hanti
17-08-2008, 21:00
jeśli to będzie indio na kółkach to ja też się ustawiam :D

martu
17-08-2008, 21:01
jeżeli preferencje to ja bym bardzo chciała sprobować tego noszenia z zakładkami,co mi Linda zachwalała.A jeszcze jeżeli indio to juz bajka,ale to nie jest warunek:)Fajnie,że jesteśmy z mysza koło siebie,bo blisko mieszkamy.

mysza
17-08-2008, 21:01
ja bym chciala indio wyprobowac albo pasiaka (bo rozwazam zakup na serio) o ile wytrzymam ze wstrzymaniem sie od zakupu zanim bedzie testowa :wink:

petisu
17-08-2008, 21:02
A sio na REKLAME. Bo tu zaraz nie dojdziemy kto i co. Moze Indio brown natur? Tylko, ze mamy 2. Nie bedziecie sie potykac?

mysza
17-08-2008, 21:04
o tak i to ramie, czy zakladki to bedzie SBP jak mowila Linda?
tak super ze mamy blisko :wink:

dla mnie natur poezja :D ale dluga troche (jakos przezyjemy)
a jesli dostawa bylaby na dniach to chetnie wyprobowalabym pasiaka (no ale testowa bedzie pewnie jedna nie ? :wink: )

Linda
17-08-2008, 21:08
Ja mam ramie na zakladki w swojej kolkowej indio z lnem. To jest wg mnie najwygodniejsze ramie, baardzo je lubie :)

mysza
17-08-2008, 21:12
wiecie co nie wiedzialam ze trafny wybor chusty to tyle "pracy" :wink: i przestac myslec o tym nie moge :roll: :roll:
kolkowa ale jaka, didek czy bb, indio czy pasiak.... :roll:
a potem dowiaduje sie jeszcze o kolkach, ze ramie rozne.... :roll:
:D :D
chustowanie wciaga

lemonka
17-08-2008, 21:56
To ja też w kolejce :)

magda180
mysza
martu
pinaska
agatkie
lemonka

Ja bym wolała krótszą, ale jak nie to i dluższa może być

petisu
17-08-2008, 21:57
Aktualna lista jest w dziale REKLAMA.

lemonka
17-08-2008, 21:57
Dzięki :)

yena
17-08-2008, 22:47
wiecie co nie wiedzialam ze trafny wybor chusty to tyle "pracy" :wink: i przestac myslec o tym nie moge :roll: :roll:
kolkowa ale jaka, didek czy bb, indio czy pasiak.... :roll:
a potem dowiaduje sie jeszcze o kolkach, ze ramie rozne.... :roll:
:D :D
chustowanie wciaga

Łączę się w wątpliwościach. :wink:

fajerwerka_1
18-08-2008, 10:27
a czy w tym momencie któryś sprzedawca ma kółkowe didka na stanie? Petisu, czy masz coś? (bo nie mogę się dostać do twojego sklepu akurat teraz, żeby sprawdzić, coś mi się strona nie otwiera).

Mag
18-08-2008, 10:35
pawie czarne dł. 180
nino havanna 200
indio braun ale idzie do testów
katja 160

hanti
18-08-2008, 10:44
bo stronka rzeczywiście się nie otwiera :( a kółkowe wiszą :D

http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?t=6012

petisu
18-08-2008, 10:55
Czasem sie wiesza glupi angielski serwer...
W drodze do nas jeszcze elipsy czerwone roamiar 1, eipsy limitowane i Eva z welna 1.

hanti
18-08-2008, 11:12
i Eva z welna 1.

czyżby przyszło mi tak szybko sie z jedną evą pożegnać, żeby drugą przygarnąć :lol:

petisu
18-08-2008, 11:14
Bo wiesz, ja ja tak zlosliwie zamowiam. ;)

Mag
18-08-2008, 11:19
:lol:
wiedziałam,że wymienicie takie zdania 8)) :lol:
wszystko na zakładki pewnie?

hanti
18-08-2008, 11:19
a to może inaczej :twisted: czy są wiązane "6" ewki z wełną ?????

petisu
18-08-2008, 11:29
Nie wiem na co, nie pamietam.
Evek wiazanych z welna brak, to limitowana seria z zeszlego roku jak sadze.

yena
18-08-2008, 11:41
Petisu, mam nadzieję, ze dziewczyny dostawę wykupią raz dwa i dadzą znać, jak te zakładki się mają przy dłuższym noszeniu. :)
Póki co raczej się skłaniam ku płaskiemu ramieniu, bo jednak lubię jak kółka są dokładnie tam, gdzie mają być. Poza tym mam kółkową ellaroo, która ma ramię lekko usztywnione (podbite?) i jednak czasem mi się zsuwa na szyję.

A tak a propos jak się ma równanie takiego ramienia z podbitką i płaskiego? Porównywał ktoś? Ja się mogę wypowiedzieć tylko jednostronnie niestety...

petisu
18-08-2008, 11:42
Nie wiem jakie to ramie z podbitka. Ramie didkowe z zakladkami jest mieciutkie i nic sie nie wbija.

yena
18-08-2008, 11:54
Nie wiem, jak to dobrze wytłumaczyć :oops: po angielsku [lightly padded[/i]. Zaraz zrobię i wrzucę fotki.

To ramię też jest miękkie, bo ta podbitka jest prawie niewyczuwalna i jeśli leży na swoim miejscu to nic się nie wbija. Gorzej jak się podniesie rękę... ramię od razu zjeżdża na szyję :x

petisu
18-08-2008, 11:59
Wiesz, mnie po0 angiesku wystaczy. :)
Te nie sa padded ani troche, a samo Indio jest od razu wsciekle miekkie, a z drugiej strony dobrze trzyma sie ramienia. Nsiam przez chwile, ale nic mi sie nie zsuwalo. Moze za krotko na ocene.

yena
18-08-2008, 12:15
No widzisz Petisu i takie posty sprawiają, że moja pewność co do tego, żeby brać płaskie znowu niebezpiecznie się chwieje :lol:

Fotkę wrzucam, jakby dla kogoś nie było jasne. Może ktoś się jeszcze wypowie na temat wygody tego typu ramienia
http://img135.imageshack.us/img135/4050/p1100623br4.jpg (http://imageshack.us)
http://img135.imageshack.us/img135/4050/p1100623br4.c82837b6a1.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=135&i=p1100623br4.jpg)

Mag
18-08-2008, 18:09
a ja dziś przerobiłam kółkową z zakładkami na kółkową z płaskim ramieniem 8)) :lol:
i jest B-O-S-K-O 8)) :D

petisu
18-08-2008, 21:05
yena-to ramie to mi przypomina moje lulu bebelulu, tez malo wygodne. Chusty z ramieniem w zakladki nie sa zszyte w taki prostokat, maja przeszycie tylko przy kolkach, tyle, ze najpierw je zlozono w zakladki.
Nosiam dzis luske i raz mi bylo bosko a raz niewygodnie :evil: i to niewygodnie mi bylo jak sie probowalam przylozyc i umiescic kolka gdzie trzeba i wogole....za pierwszym razem wsadzilam jakbadz i bylo super. :/
Tak czy inaczej Indio sie bosko dociaga!

Mag
18-08-2008, 23:28
no właśnie,dzisiaj raniutko-o 6 :evil: z braku laku,bo znowu prałam kółkową z płaskim ramieniem nałożyłam tę z zakładkami.
i zgadza się,jak się założy tak,że kółka za nisko,czyli na ramieniu więcej materiału to jest w miarę.acha,i jak się porządnie nie dociągnie jeszcze :lol:
ale potem założyłam z płaskim ramieniem i poczułam ulgę :lol: ,bo ramię wraz w tamtej bolało.
teraz mam dwie z płaskim i w końcu jest ok 8)) :D
i kupię sobie trzecia z płaskim :)

yena
18-08-2008, 23:54
Magdo, orędowniczko płaskiego, przechylam się jednak do sugestii twych. Zresztą poczytałam trochę TBW i raczej większość płaskie preferuje.

Petisu, jutro cyknę Bebelulu (nie mam sumienia jej sprzedać) - porównamy.

Ciekawe, czy wszystkie Elle mają takie ramię?

Mag
19-08-2008, 00:16
Magdo, orędowniczko płaskiego, przechylam się jednak do sugestii twych. Zresztą poczytałam trochę TBW i raczej większość płaskie preferuje.

Petisu, jutro cyknę Bebelulu (nie mam sumienia jej sprzedać) - porównamy.

Ciekawe, czy wszystkie Elle mają takie ramię?

Agata próbuje mnie nawrócić pierwszym miejscem w kolejce do testów indiosa kółkowego,a ja chcę tylko sobie pomacać :lol:
no nic,mam nadzieję,że wypowiem się pozytywnie o zakładkach :roll:

petisu
19-08-2008, 11:21
Dziewczyny, ja sie przeciez nie upieram na zakladki. Mi wsio ryba. Didek robi oba. :) Do wyboru do koloru. :D

Mag
19-08-2008, 11:24
wiem i to mi się podoba, bo w sumie nie wiadomo po co będę testować indiosa :lol:
ale w opinii nie powiem ani słowa o zakłądkach i materiale :wink: :lol:

martu
19-08-2008, 11:26
magda to sio z kolejki :)

petisu
19-08-2008, 11:26
Bedziesz testowala, bo bylas pierwsza, taki bonus. ;) Przekonalas mnie do puszczenia tej custy do testow, wiec cos Ci sie nalezy.

Mag
19-08-2008, 11:34
phi, spróbujcie mnie wygonić :lol:

monjan
19-08-2008, 12:24
to ja nastepna do tej kolejeczki:)))

co do kolkowych to mam oppamamę i bardzi dobrze rozklada ciezar, ale nosilam tez w Babylonii i..jest jeszcze lepiej
jednak co material, to materiał...

petisu
19-08-2008, 12:31
kolejka jest w dziale REKLAMA

Anntenka
19-08-2008, 14:12
Ja się zastanawiam, jak się nosi harmonijkę, taką jak tutaj u Anntenki na samym dole strony:
http://tullimy.blox.pl/html/1310721,262 ... tml?4,2008 (http://tullimy.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?4,2008)

to ja trochę pozakolejkowo powiem :)

zawsze uważałam że Oppamamowe ramię jest najwygodniejsze z wszystkich
do momentu aż nie przetestowałam ramienia harmonijkowego które zalinkowała mamuk
to takie połączenie płaskiego z zakładkowym i superancko się rozkłada na plecach, przy prawie żandym wkładzie siły i poprawiania
ta harmonijka jakby sama się rozjeżdża na swoje miejsce
ta zalinkowana kółkowa którą szyłam jest cienka, z szantungu (taki śliski manteriał) i z kółkami L, u mnie sprawdza sięrewelacyjnie mimo iż noszę jedenastokilowca;
ciekawa jestem czy takie ramie zdałoby egzamin w chuście z grubszego materiału; tego jeszcze nie szyłam ale może się skuszę :)

Mag
19-08-2008, 15:38
Aneta,kuś się,kuś,w końcu dziewczyny zaczęły doceniać kółkowe,bo już myślałam,że jestem jedną z nielicznej grupki lubiącej ten typ :lol:

yena
19-08-2008, 16:04
Wrzucam fotkę ramienia Lulu - faktycznie podobne :shock:
http://img137.imageshack.us/img137/95/p1100626ir3.jpg (http://imageshack.us)
http://img137.imageshack.us/img137/95/p1100626ir3.3675489721.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=137&i=p1100626ir3.jpg)

Tylko padding jest tu znacznie grubszy i materiał jak na namiot. W Ellaroo jest on prawie niewyczuwalny (przynajmniej w mojej), i choć przy dłuższych spacerach ramię się nie męczy, to moim zdaniem, nie jest najwygodniejsze.

yena
22-08-2008, 23:59

Męczy mnie ten temat :wink:

Również zastanawiałam się nad tą harmonijką, szczególnie że na TBW tego typu ramię jest chyba najczęściej wymieniane jako najwygodniejsze. Podaję linka do strony http://www.sleepingbaby.net/construction.php

Może ktoś ma jakieś doświadczenia, czy rzeczywiście takie ramię jest wygodniejsze niż płaskie Didka, który nic nie wypuszcza buuu

Mag
23-08-2008, 00:12
wg. mnie taka harmonijka może być wygodna głównie z tego powodu,że na ramieniu róównomiernie jest rozłożona grubsza warstwa materiału przez te zachodzące na siebie kawałki.
jednocześnie dzięki paskowi poprzecznemu materiał nie opada na ramię w stronę łokcia,co zdarza się przy pobieżnym motaniu w kółkową i rzadkim poprawianiu (jakże częstym przy kółkowych).
minusem oczywiście jest to,że kółka muszą być idealnie ułożone w konkretnym miejscu,bo jak za nisko,to wraz materiał opada w stronę łokcia,jak za wysoko,to wiadomo co się dzieje-za mało materiału na ramieniu,kółka cisną etc.
zakładkowe ramię jest koszmarne,bo na samym środku ramienia jest jedna warstwa materiału,bardzo napięta (odsyłam do zdjęć z didymosa.de).
ale zaznaczam-to moja osobista opinia.

milorzab
23-08-2008, 01:48
Ja ma didka przeszytego z zakładkami. Dla mnie jest bardzo wygodny, super rozkłada się na ramieniu.

yena
23-08-2008, 11:07
Mnie się wydaje, że to ramię harmonijkowe jest też najbardziej uniwersalne. Zresztą chusty Jan ze Sleeping Baby Production często są polecane początkującym mamom jako najłatwiejsze w użyciu. Zaczynam poważnie brać pod uwagę wypożyczenie chusty ze sklepu zanim kupię. Marzę o wygodnej kółkowej, bo moje "krótkie" wypady na zakupy dają ramieniu popalić :wink:

Anntenka
27-11-2008, 21:06
minusem oczywiście jest to,że kółka muszą być idealnie ułożone w konkretnym miejscu,bo jak za nisko,to wraz materiał opada w stronę łokcia,jak za wysoko,to wiadomo co się dzieje-za mało materiału na ramieniu,kółka cisną etc.
zakładkowe ramię jest koszmarne,bo na samym środku ramienia jest jedna warstwa materiału,bardzo napięta (odsyłam do zdjęć z didymosa.de).
ale zaznaczam-to moja osobista opinia.

Madzia trochę będę polemizować :)

po moich doświadczeniach z harmonijką uważam że jest to najbardziej uniwersalne ramię
lepszą jego wersją może być tylko harmonijka Ani Tulikowej z indio do wglądu na www.tulikowo.pl (http://www.tulikowo.pl)
harmonijka ma to do siebie że przy kółkach materiał pozostaje "zebrany" i nic nie osuwa się na szyję ani w kierunku łokcia
a do tego jeśli chusta jest poprawnie założona to szczyt ramienia człowieczego powinien wpadać w tą część materiału zaraz za szyciem i bo tam tworzy się takie pewnego rodzaju miejsce właśnie na ramię; zakładki działają jak zaszewki na pupę w MT tyle że tutaj na ramię i są szyte gęściej; no nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć;
aha, zaszewki w MT też robi Ania Tulikowa to sobie można na blogu pooglądać

:)

mam nadzieję że da sięcokolwiek zrozumieć :)

Ania z Tulikowa
27-11-2008, 22:19
Aneta to bardzo miłe co piszesz :D
Tak jak pisałam na blogu nie wiem jakiego typu zakładkowe się szyje, bo w temacie nie siedzę, takie ułożenie fałdek tak jakoś naturalnie się nasunęło, bo wiem że zakładka z rozkloszowaniem na środku oppamamy sprawdza się genialnie. Wersja z fałdkami była całkowitym eksperymentem :mrgreen: Kółkową z nieszczęsnej wełenki nosiłam troszkę i wydawała mi się wygodna, więcej na ten temat może powiedzieć jedynie właścicielka.

yena
28-11-2008, 13:03
Widzę że temat ożył i fajnie, bo nawet mam coś do dodania. Przede wszystkim wydaje mi się, że nie można mówić o zakładkach czy harmonijkach ogólnie, w sensie, czy są wygodne czy nie, bo jednak większość się od siebie różni.

Miałam ostatnio prawdziwą przyjemność wypróbować kółkową z ramieniem SBP. Co za wygoda! Od ręki przeszła mi miłość do ramienia płaskiego. Poluję teraz na używaną Angeltails, której ramię jest zaprojektowane i uszyte na licencji SBP. Pierwsza kółkowa, która założyła mi się niemalże sama :wink:

Mag
28-11-2008, 15:31
ja tylko dodam od siebie moje odkrycie roku nt. kółkowych-nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego,jak ważny jest wzrost osoby noszącej dla wygody danego rodzaju ramienia.

lemonka
28-11-2008, 15:51
Chyba jest tak, że ramię Oppamamy lub podobne nie jest zbyt wygodne dla niższych osób. Nie wiem jak z innymi ramionami.

joawoj
28-11-2008, 16:13
Miałam ostatnio prawdziwą przyjemność wypróbować kółkową z ramieniem SBP. Co za wygoda! Od ręki przeszła mi miłość do ramienia płaskiego. Poluję teraz na używaną Angeltails, której ramię jest zaprojektowane i uszyte na licencji SBP. Pierwsza kółkowa, która założyła mi się niemalże sama :wink:

Potwierdzam - moja Koralle jest szyta przez Angeltails i jest super wygodna :D

yena
28-11-2008, 21:54
Szczegóły proszę, bom ciekawa :)

joawoj
28-11-2008, 22:11
W tym wątku są zdjęcia ramienia Angeltails (a la SBP):
http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=10411&p=172733#p172733

yena
28-11-2008, 22:48
Chusty Angeltails nie są szyte a la SBP tylko dokładnie oparte na ich patencie (chyba, ze się mylę, to mnie poprawcie).

Linda
29-11-2008, 00:19
Mam girasolka uszytego przez SBP (jest ich metka) oraz dwie kolkowe uszyte przez Myrre a la SBP... Nie widze roznicy... Myrra szyje swietne ramiona w kolkowych :jump:

joawoj
29-11-2008, 00:28
Chusty Angeltails nie są szyte a la SBP tylko dokładnie oparte na ich patencie (chyba, ze się mylę, to mnie poprawcie).
Jednak nie jest to ramię szyte przez SBP, dlatego użyłam tego sformułowania.

robertynka
29-11-2008, 09:31
ja tylko dodam od siebie moje odkrycie roku nt. kółkowych-nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego,jak ważny jest wzrost osoby noszącej dla wygody danego rodzaju ramienia.

czy można prosić o rozwinięcie tematu? Zaciekawiła mnie ta teza.

yena
29-11-2008, 09:43
Mam girasolka uszytego przez SBP (jest ich metka) oraz dwie kolkowe uszyte przez Myrre a la SBP... Nie widze roznicy... Myrra szyje swietne ramiona w kolkowych :jump:

Jeśli mówisz Lindo, że nie widzisz różnicy, to ja Ci wierzę i ... brawo Myrra :applause:

OTChoć nie w każdym wątku się wypowiadam, to szczerze podziwiam nasze zdolne, szyjące mamy. Ciepłe pozdrowienia dla Wszystkich :hello:

myszowata
29-11-2008, 10:21
Szukam kółkowej, najpierw się skupiłam wyłącznie na kolorze, potem na rodzaju materiału, teraz mi jeszcze doszedł rodzaj ramienia i wygląda na to, że chyba nigdy nic nie kupię :hide: :hide: :hide:

Poradźcie proszę, co powinno mi się sprawdzić przy 10 kg Madziusia, moich kościstych ramionach i 167cm wzrostu :oops:

Nie umiem się dogadać z pouchem, przeszkadza mi to, że "obejmuje" rękę i nie mogę jej podnieść do góry, odcina mi dopływ krwi do ręki i po ok. godzinnym ramieniu czuję jakbym iała paraliż ręki :evil: A piękny jest niemożliwie :love:

Co kupić? Strasznie mi się podobają koralle :love: , zastanawiam się nad BB albo pasiakami storcza, przeszedł mi też przez myśl girasolek, a na horyzoncie pojawiła się wełenka indio... Heeeelp :?

v
02-02-2009, 01:58

czy można prosić o rozwinięcie tematu? Zaciekawiła mnie ta teza.

rozwiń, rozwiń

Mag
02-02-2009, 09:23
Szukam kółkowej, najpierw się skupiłam wyłącznie na kolorze, potem na rodzaju materiału, teraz mi jeszcze doszedł rodzaj ramienia i wygląda na to, że chyba nigdy nic nie kupię :hide: :hide: :hide:

Poradźcie proszę, co powinno mi się sprawdzić przy 10 kg Madziusia, moich kościstych ramionach i 167cm wzrostu :oops:

Nie umiem się dogadać z pouchem, przeszkadza mi to, że "obejmuje" rękę i nie mogę jej podnieść do góry, odcina mi dopływ krwi do ręki i po ok. godzinnym ramieniu czuję jakbym iała paraliż ręki :evil: A piękny jest niemożliwie :love:

Co kupić? Strasznie mi się podobają koralle :love: , zastanawiam się nad BB albo pasiakami storcza, przeszedł mi też przez myśl girasolek, a na horyzoncie pojawiła się wełenka indio... Heeeelp :?
polecam chustę 3,5 metra i wiązanko (proste zresztą i tak samo szybkie lub czasem szybsze niż kółkowa):
http://www.didymos.de/html/trage_sl.htm

edit-wiązanie się nie wyświetliło,chodzi o to pod nazwą :
Die Hüftschlinge

przy 10 kilosach robi różnicę,jak się ma dłużej ponosić.
od 9 kilo nie nosiłam Marysi już w kółkowej tylko w takim wiązaniu-nawet kółkowa konopna didka niewiele pomagała mi w noszeniu takiego klocka.

nt. wzrostu to hmmm...nie podam na pewno,że osoby do tylu cm wzrostu powinny mieć ramię takie, a osoby powyżej tylu cm takie.
po prostu okazało się,że ramię zakładkowe (jak w didkach) jest bardzo wygodne dla osób wysokich (170cm wzrostu to nie jest osoba wysoka :lol: ).
ramię płaskie ma najwięcej możliwości,bo nie ma ograniczeń długości tułowia,kościstości ramion etc.
ja naprawdę polecam popozyczać sobie kółkowe z różnymi ramionami, ponosić po pół godziny-przy ciężkim dziecku tyle wystarczy,żeby się zorientować.

Linda
02-02-2009, 09:32
Moim ostatnim odkryciem jest ramie w psling.... troche trzeba sie pouczyc jak zakladac, ale ostatnio po domu wylacznie w tej chuscie nosze i teraz juz jest boska :love: Bardzo fajne jest tez ramie na zakladki w stylu kalea, troche inne niz SBP, ale tez bardzo wygodne.

Linda
02-02-2009, 09:36
Tutaj sa fotki dwoch kolkowych z kalea ramieniem:

http://www.thebabywearer.com/forum/show ... p?t=314819 (http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=314819)

yena
02-02-2009, 12:08
A ja się ostatnio przeprosiłam z moją Elaroo i jej ramieniem. Ta niby-poduszeczka świetnie jednak odciąża ramię i przy 10 kg zaczynam odczuwać różnicę. Zakładanie tej chusty nie jest łatwe, ale warto poćwiczyć. Szkoda tylko, ze chusta nie grzeszy urodą :wink:
Wrzucam jeszcze raz fotkę, bo link u góry przestał się otwierać
http://img135.imageshack.us/img135/4050/p1100623br4.jpg

Linda
02-02-2009, 13:42
Poduszeczka fajna rzecz... Maya Wrap Lightly Padded i Psling tez maja takie poduszeczki :D
A twoja Ellaroo mozesz zawsze potraktowac farbka :wink:

yena
02-02-2009, 14:06
Farbka! Toż to genialna myśl! Tak zrobię :D

pszczoła
02-02-2009, 20:19
Litości!!! Przez miesiąc prawie wybierałam chustę, sprawdzałam, czytałam opinie, zastanawiałam się, co jest dla mnie najważniejsze. W końcu wybór padł na kółkową oppamamę...Po co ja tu właziłam,, po co czytałam, ze taki kurdupel jak ja (165 cm) nie powinien porywać się na ramię z tej chusty??? Kolejny miesiąc z głowy :mighty: :mighty:
Czy ktoś może niemocie dać linka, gdzie będą te opisywane przez Was ramiona, najlepiej ze zdjęciami??? JaK to zrobic, żeby je wypróbować wszystkie..oppę mam pożyczoną, więc testuję, ale faktycznie to ramię mi nie leży...Co robić, co robić??? :fire:

myrra
02-02-2009, 20:24
Ja kiedyś wrzucalam zdjęcia trzech rodzajow ramion, ale nie pamiętam w jakim watku :roll: Poszukam, moze znajdę.

Edit: pod koniec wątku: viewtopic.php?f=3&t=9764&start=0&st=0&sk=t&sd=a (http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=3&t=9764&start=0&st=0&sk=t&sd=a)

Ania_MK
02-02-2009, 20:53
Ja teraz zachorowalam na kolkowa ale dalej nie wiem z jakim ramieniem - teraz mam pozyczona babylonie kolkowa i te ramie z zakladkami na pewno mi nie pasuje... chcialam porownac z SBP i plaskim ale nie wiem skad mam takie pozyczyc... :( i mam problem co robic :cry:

pszczoła
02-02-2009, 20:58
Ja kiedyś wrzucalam zdjęcia trzech rodzajow ramion, ale nie pamiętam w jakim watku :roll: Poszukam, moze znajdę.

Edit: pod koniec wątku: viewtopic.php?f=3&t=9764&start=0&st=0&sk=t&sd=a (http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=3&t=9764&start=0&st=0&sk=t&sd=a)

Dziękuję :) I to SBP najwygodniejsze??Wiem wiem, każdemu jego raj...Czy na warsztatach można przetestować różne ramiona??

yena
02-02-2009, 22:08
SBP o płaskie są chyba najbardziej uniwersalne. Mnie SBP wydało się jednak łatwiejsze w obsłudze - chusta sama się praktycznie rozkłada na ramieniu i faktycznie ramię jest bardzo wygodne (nie jestem szczęśliwą posiadaczką, niestety :cry: ) Płaskie tez w porządku, choć tu jeszcze znaczenie mają kółka (wielkie nie każdemu pasują).

Ania_MK
02-02-2009, 23:25
SBP o płaskie są chyba najbardziej uniwersalne. Mnie SBP wydało się jednak łatwiejsze w obsłudze - chusta sama się praktycznie rozkłada na ramieniu i faktycznie ramię jest bardzo wygodne (nie jestem szczęśliwą posiadaczką, niestety :cry: ) Płaskie tez w porządku, choć tu jeszcze znaczenie mają kółka (wielkie nie każdemu pasują).

yena - a wiesz moze gdzie mozna kupic w UK kolkowa z ramieniem SBP?

myszowata
03-02-2009, 08:22
A czy SPB zawsze zachodzą na bark? Bo jedną przymierzałam i przeszkadzało mi ograniczenie "ruchomości" ręki :hide:

Mag
03-02-2009, 09:37
Myszowata-żeby Ci kółkowa nie przeszkadzała tak jak Ci przeszkadza :lol: ,to musiałabyś ją zakładać nieprawidłowo czyli cały materiał umieszczając przy szyi.
nie jest to w gruncie rzeczy złe,ale wiadomo-długo tak nie pochodzisz,bo będzie bolało.
w kółkowej ramię nigdy nie będzie całkowicie wolne tak jak chcesz,możesz tylko sama sobie lekko regulować, jak bardzo będzie Ci zachodzić na ramię materiał,to nie zależy za bardzo od rodzaju ramienia (choć ja pod tym względem wolę ramię płaskie bo daje mi największe możliwości albo naciagania na ramię albo zwijania materiału)

acha,podstawowy ruch przy zakładaniu kółkowej (żeby było tak wygodnie, by długo nosić) to sięgnięcie wolna ręką do tyłu i rozciągnięcie materiału na plecach jak najszerzej-a więc też na bark,kłoci się to z tym, co chcesz uzyskac z kółkową na ramieniu)

Linda
03-02-2009, 09:53
Rzeczywiscie ramie SBP nieco krepuje ruch reki, ale to mi wlasciwie nie przeszkadza.
Jedyne ramie, ktore dotad testowalam, a ktore kompletnie nie krepuje rochow ramienia, to ramie w Psling.
Wrzucam tutaj link do fotek, jak takie ramie wyglada z tylu. Psling jest jak dla mnie jedyna kolkowa, ktora wygodnie moge zalozyc pod kurtke :D Dziecie mam co prawda juz duze, ale pod obszerna kurka oboje sie miescimy :D

http://www.thebabywearer.com/forum/show ... ing+photos (http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=253751&highlight=psling+photos)

Postaram sie zrobic jakies foty dzisiaj z tym ramieniem od tylu.

yena
03-02-2009, 11:10

yena - a wiesz moze gdzie mozna kupic w UK kolkowa z ramieniem SBP?

Prive w drodze :)

Nata
03-02-2009, 11:17
Poduszeczka fajna rzecz... Maya Wrap Lightly Padded i Psling tez maja takie poduszeczki :D
A twoja Ellaroo mozesz zawsze potraktowac farbka :wink:

a ja wystawiłam maye wrap na bazarku,narawde jest to super wygodne ramie,nie trzeba jakos specjalnie dopasowywac...dla mnie wygodniejsze od SBP.

Linda
03-02-2009, 20:38
Obiecane fotki ramienia w psling z tylu:
Ta fotka nie oddaje rzeczywistych kolorow mojej bluzki i psling... ale mam nadzieje, ze dobrze widac ramie:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/88bmqQ9A1Wsgr1FZCB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/3mwTW2MqIMhiQM5TZB.jpg

pszczoła
03-02-2009, 20:44
Jeszcze z ciekawości, bo mnie zaintrygowało..Dlaczego rodzaj ramienia zależy od wzrostu noszącego??

Ok, mam różnicę między SBP, prostym i zakładkowym...A harmonijkowe, to które/jakie???Wybaczcie mi, ale się pogubiłam... :oops:

Mag
04-02-2009, 11:25
Jeszcze z ciekawości, bo mnie zaintrygowało..Dlaczego rodzaj ramienia zależy od wzrostu noszącego??

Ok, mam różnicę między SBP, prostym i zakładkowym...A harmonijkowe, to które/jakie???Wybaczcie mi, ale się pogubiłam... :oops:
tzn. pytasz, dlaczego wzrost ma znaczenie przy wygodzie w danym ramieniu? :lol:
wg. mnie po prostu chodzi tu o zwykłą zależność-osoba wysoka ma dłuższy tułów przeważnie a to wpływa na układanie się chusty (w zakładkowym albo masz kółka na prawidłowej wysokości albo materiał na ramieniu-tutaj musi się trafić osoba z taką budową ciała,żeby wszystko po założeniu chusty samo idealnie leżało).
w płaskim ramieniu nie ma się tej zależności, układasz kółka na odpowiedniej wysokości i resztę też sobie układasz,w SBP masz mniejsze możliwości, ale jednak jakieś są.

olivka
13-04-2009, 10:23
Testowałam rozmaite kółkowe. I wreszcie trafiłam na ideał - kółkowa Maya Wrap.
Ramię jest cudowne, mięciutkie, nic się nigdzie nie wrzyna, materiał fajny, długość w sam raz mój ciężki klocek nosił się w niej wyśmienicie.

A teraz jeszcze myrra uszyje mi taką w wersji skośnokrzyżowej Nati Kalahari :jump:

Niniejszym dzięki wielkie dla Pasji za możliwość potestowania! :kiss:

kanka9
24-04-2009, 20:24
hej
Jestem nową "chustonówką" ;-) a od kilku dni mam pierwszą kólkową chuste jest to indio viola z ramieniem bez zakładek. Powiem szczerze że jestem zachwycona choć nie mam porównania z innymi kółkowymi ale chyba przerzuce sie na kółkowe choć mojego wiązanego hibiscusa sie niepozbęde ;-). I mam zamiar kupić sobie kolejną i stąd moje pytania. Myśle żeby to był znowu didek , kocham indio więc poradźcie.
1. przeczytałam tu że kółko musi być w odpowiednim miejscu że za nisko się nie poleca i teraz dla czego? Czy to może coś źle wpłynąc na dzidzie zdrowotnie lub coś? Czy poprostu może być niewygodnie mi?
2. jak długo tzn jak duże i ciężkie dzieci można nosić w kółkowej, bo w wiązanych to nawet 3,4 latki noszą?
3. Jak chce kupic już na przyszłość to jaka najlepsza by była dla cięższego dzidzia? Najlepiej z didkowych które polecacie a jeszcze lepiej czy może jakieś indio się nadaje ;-)? a może ktoś chce się pozbyć takiej chusty ;-)
Nawet nie myślałam że tak mi się kółkowe chusty spodobają i podpasują ;-) a że moja miłośc do chust to dzięki wam więc traktuje Was jak 'guru" ;-) i czekam na jakieś rady i z góry dziękuje ;-)

aliona
24-04-2009, 21:01
hej
Jestem nową "chustonówką" ;-) a od kilku dni mam pierwszą kólkową chuste jest to indio viola z ramieniem bez zakładek. Powiem szczerze że jestem zachwycona choć nie mam porównania z innymi kółkowymi ale chyba przerzuce sie na kółkowe choć mojego wiązanego hibiscusa sie niepozbęde ;-). I mam zamiar kupić sobie kolejną i stąd moje pytania. Myśle żeby to był znowu didek , kocham indio więc poradźcie.
1. przeczytałam tu że kółko musi być w odpowiednim miejscu że za nisko się nie poleca i teraz dla czego? Czy to może coś źle wpłynąc na dzidzie zdrowotnie lub coś? Czy poprostu może być niewygodnie mi?
2. jak długo tzn jak duże i ciężkie dzieci można nosić w kółkowej, bo w wiązanych to nawet 3,4 latki noszą?
3. Jak chce kupic już na przyszłość to jaka najlepsza by była dla cięższego dzidzia? Najlepiej z didkowych które polecacie a jeszcze lepiej czy może jakieś indio się nadaje ;-)? a może ktoś chce się pozbyć takiej chusty ;-)
Nawet nie myślałam że tak mi się kółkowe chusty spodobają i podpasują ;-) a że moja miłośc do chust to dzięki wam więc traktuje Was jak 'guru" ;-) i czekam na jakieś rady i z góry dziękuje ;-)

:jump:
bardzo się cieszę kanka9, że podpasowała Ci viola :fire: i kółkowe w ogóle, bo to poniekąd też moja sprawka :D

kółko powinno być tak ułożone żeby Tobie i dzieciowi było wygodnie, najlepiej trochę poniżej ramienia a nad biustem, wiadomo, jak kółko wyląduje centralnie na piersi, to wygodnie nie będzie. za nisko nie może być bo wy;ląduje na dziecku, a nie o to chodzi.

możesz nosić tak duże i cięzkie dziecko jak długo będzie Ci wygodnie. ja próbowałam nawet mojego 3,5-letniego miśka zapakować do tej violi, kiedy mu się nóżki zmęczyły na spacerze, ale nie umiałam umieścić w chuście tak dużego dziecka i nic z tego nie wyszło.

nie wiem czy nośność kółkowej jest aż tak istotna, i tak na dłuższy spacer w niej nie pójdziecie. na zapas to chyba nie ma sensu kupować. chusty przychodzą i odchodzą :wink:
... a poczta zarabia :D

olivka
12-10-2009, 23:14
Mój bardzo subiektywny ranking chust kółkowych według wygody ramienia (bardzo subiektywny, bo to i tak zależy od budowy noszącego):
1) Ramię Maya Wrap wypełnione (w wersji oryginalnej) oraz to samo ramię w wersji szytej przez Myrrę – jednakowo super wygodne, jak dla mnie the best. Różnica między oryginałem a myrrową wersją niezauważalna. To, co kocham w tym ramieniu, to to, że nie ma żadnych zakładek ani szwów, po prostu gładka, lekko wypełniona poduszeczka, która pięknie otula ramię. W oryginalnej Mayi nie podpasowały mi tylko kolory, dlatego możliwość uszycia u Myrry z chusty tkanej w ulubionych kolorach, to jak dla mnie strzał w 10.
2)Ramię Oppamamy – moja pierwsza kółkowa, do której mam ogromny sentyment. Fajny patent ramienia, z jednym maleńkim minusem – wygodnie mi w niej było tylko przy noszeniu na biodrze, kiedy mogłam kółka zsunąć trochę niżej. Przy noszeniu na brzuchu przeszycie ramienia wypadało mi centralnie na czubku ramienia i niemiłosiernie gniotło. Wydaje mi się, że to trochę kwestia wzrostu – ja mam 168 i się w tej chuście trochę topiłam, bo ogon sięgał mi do połowy łydki, więc mam wrażenie, że robiona była na osobę wyższą albo tęższą niż ja. Metodą prób i błędów, testując inne kółkowe, doszłam do wniosku, że gdybym zamiast kupić standard, poprosiła Martę o uszycie chusty krótszej (jakieś 180 zamiast 2,20) i ze szwem bliżej kółek, to mogłaby to być bardzo wygodna dla mnie kółkowa.
3) Ramiona SBP i zakładkowe – nie dogadałam się z nimi kompletnie . Mam raczej drobne ramiona i jakiekolwiek zakładki na nich maksymalnie mnie uwierają.

myrra
29-11-2009, 16:01
Na prośbę jednej z forumek wrzucam opisy i zdjęcia róznych rodzajów ramienia w kółkowej:

Ramię płaskie - nie ma żadnych zakładek, to jest chusta zszyta na szerokość. Z jednej strony jest możliwość regulacji szerokości ramienia, ale w rzeczywistości to ramię jest wg. mnie najszersze.
http://i307.photobucket.com/albums/nn309/mamaFabianka/DSCF5183.jpg http://3.bp.blogspot.com/_qcVb2OSl42c/Sb1UUdFK-9I/AAAAAAAAC3g/PtlLGn6_szw/s320/DSCF1022.JPG

Ramię SBP - harmonijka. Dzięki niej chusta łatwiej sie układa na plecach. Dość szerokie. Bardzo chwalone i w sumie ja tez je lubię, ładnie się na ramieniu układa.
http://1.bp.blogspot.com/_qcVb2OSl42c/Sd5LGo32TgI/AAAAAAAAC6Y/L0BGe-LjMqA/s320/DSCF1358.JPG http://4.bp.blogspot.com/_qcVb2OSl42c/SbwcS4cqbYI/AAAAAAAAC3A/nXQBmA7qwN0/s400/DSCF0977.JPG

Zakładkowe - tu może być kilka rodzajów zakładek. Wg mnie najwęższe. Czyli jest większa swoboda ruchu ręką. Ale też cały ciężar rozkłada się na szczycie ramienia - jednak w sbp jest troche szerzej rozłożony.
http://4.bp.blogspot.com/_qcVb2OSl42c/SiWIDgE6egI/AAAAAAAADOE/8YJhhUTLO04/s400/DSCF2586.JPG http://3.bp.blogspot.com/_qcVb2OSl42c/SkkH2WmGOEI/AAAAAAAAD68/pBQ3qYJg0qU/s320/DSCF3301.JPG

Ramię wypełniane - z miękką poduszeczką. A'la Maya Wrap
http://4.bp.blogspot.com/_qcVb2OSl42c/Sfi4jdQonSI/AAAAAAAADAE/vEO3X6nq51M/s320/DSCF1476.JPG http://2.bp.blogspot.com/_qcVb2OSl42c/ShWqwlC4KyI/AAAAAAAADJs/qNy-GnraD8k/s400/DSCF2188.JPG

Może komuś to zestawienie pomoże ;)

funkia
29-11-2009, 21:54
dzięki myrra- mi pomogło
mam zamiar zrobić sobie kółkową-a raczej zlecić komuś uszycie bo ja dwie lewe ręce mam :) i właśnie myślałam nad ramionami...

neverendingstory
29-12-2009, 19:34
mam przegląd przez ramię zakładkowe, SBP i płaskie. I najwygodniej nosi mi się z płaskim - zdecydowanie! Zakładkowe tez jest nienajgorsze, tyle że musiałam nieraz kilka razy poprawiać ułożenie - nie zawsze udało się tak ułożyć, ze po dociągnięciu chusty było wygodnie. Najgorzej nosi mi się z ramieniem SBP - a to chyba dlatego że mam wąskie ramiona i chusta wrzynała mi się w szyję i całkowicie unieruchamiała rękę. Ramię płaskie owszem układa się szeroko na ramieniu ale jeśli potrzebuję mogę podciągnąć chustę wyżej, co umożliwia mi poruszanie ręką, a nie powoduje wrzynanie sie chusty w szyję:)

Meppel
22-03-2010, 18:18
nati jakie ma ramię? Nie jestem z stanie go okreslić po zdjęciach Myrry. Hm...
Chyba zakładkowe jak to indio.. Dobrze myślę?

Alix
07-04-2010, 21:07
A jakie ramie ma babylonia? Dobrze widze, ze plaskie? To na zdjeciach to strawberry?

Edit: Czy babylonia jest oburamienna...?

korallab
18-03-2011, 21:09
dziewczyny mam prośbę - mam możliwość otrzymania chusty kółkowej NatiRing, nigdy w kółkowej nie nosiłam, czy w tym modelu chusty nosi się wygodnie? i od jakiego wieku dziecko w niej mogę nosić? do tej pory nosiłam tylko w wiązanej chuście no i mam problem;p

basiaT
10-07-2011, 22:18
na pewno to szybsza wersja chusty niż wiązana, latem też chłodniej niż w wiązanej
ja nosiłam jak Julka bardzo mocno trzymała głowę - dziecko moje z gatunku pionowych (w kołysce nie dało się nosić)

sakahet
11-08-2011, 14:59
możecie mi podać linka do uszycia ramienia zakładkowego? czy to jest to oppamamy?
bo przeszukałam linki ze slipingbaby.net i jakoś żadne mi na zakładkowe nie wygląda- szczególnie jak porównuję do zdjęć podanych przez myrrę

sakahet
11-08-2011, 23:03
przypomnę się z zapytaniem

myrra
11-08-2011, 23:36
Gosiu - bo w rzeczywistości mogą byc rózne rodzaje zakładek. Ja w swoich chustach szyję takie jak na zdjęciu powyżej. Oppamamowe tez nazywa się zakładkowym. W sumie harmonijka to tez zakładki.

sakahet
11-08-2011, 23:39
Gosiu - bo w rzeczywistości mogą byc rózne rodzaje zakładek. Ja w swoich chustach szyję takie jak na zdjęciu powyżej. Oppamamowe tez nazywa się zakładkowym. W sumie harmonijka to tez zakładki.

dzięki za odp :) to się czegoś nowego dowiedziałam

myrra
11-08-2011, 23:44
Te na stronce o której pisałaś to sa własnie zakładkowe rózne (np. accordion fold, centerfold - to jest wygodne, czy centerfold z większą ilością zakładek).

sakahet
12-08-2011, 22:03
Te na stronce o której pisałaś to sa własnie zakładkowe rózne (np. accordion fold, centerfold - to jest wygodne, czy centerfold z większą ilością zakładek).

dzięki za info
a to, które Ty szyjesz, to jest jakoś ogólnie dostępne do szycia, czy jest zastrzeżone ;)?

sakahet
14-08-2011, 11:58
czy to jest SPB: http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/sling.html

sakahet
07-10-2011, 17:27
czy to jest SPB: http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/sling.html

przypomnę się z pytaniem :)

gienia
14-02-2012, 21:03
Eh, czemu ja to dopiero teraz czytam. Jak kupowałam chustę, to pojęcia nie miałam o takich detalach. :duh: Codziennie wkurza mnie ramię w moim hamalu, a kasy na nową chustę brak.

sakahet
15-02-2012, 19:23
Eh, czemu ja to dopiero teraz czytam. Jak kupowałam chustę, to pojęcia nie miałam o takich detalach. :duh: Codziennie wkurza mnie ramię w moim hamalu, a kasy na nową chustę brak.

ale ramię można przeszyć na inne, albo hamalu sprzedaj, a inną kup z odpowiednim ramieniem :)

gienia
17-02-2012, 14:40
ale ramię można przeszyć na inne Dzięki za pomysł!!! Jakoś sama na to nie wpadłam.

aniahartnett
10-03-2012, 17:06
Myrra Kochana, czy można u Ciebie nadal zamawiać uszycie chusty kółkowej? Bardzo bym taką chciała.. poproszę o odpowiedź. z góry ogromne dzięki;)

wlacz sie
06-04-2012, 00:05
a jamaica dolcino to jaki rodzaj ramienia?bo ugrzezlam:/

wisienka103
20-08-2012, 21:17
Miał ktoś Girasola kółkowego? Bo chciałam kupić i nie wiem, czy warto. Dodam, że to ma być moja pierwsza chusta kółkowa. Mam na oku jedną jest chyba od nowości kółkowa, rozumiem, że w takim wypadku rozmiar kółek jest optymalnie dobrany do chusty i nie trzeba się zastanawiać nad ich wielkością. Może głupie te pytania, ale ja zielona jestem w temacie kółkowej.

mist
08-02-2014, 18:27
Odswiezam watek, bo chce sobie teraz sprawic chuste kolkowa. Nosze rozmiar 36, mam ramiona raczej kosciste i wysoko zawieszony biust, a co za tym idzie, krotki odcinek miedzy biustem a ramieniem (np. zawsze musze u krawcowej skracac ramiaczka sukienek, bluzek, bo inaczej zaszewki mi wychodza pod biustem). W jakie ramie celowac? Z tego, co wyczytalam, to chyba plaskie? Czy zupelnie na opak zrozumialam?

HoliPoli
08-02-2014, 18:30
mist, w ramię proste/płaskie bym celowała

generalnie proste ponoć wygodniejsze (ja tylko raz miałam wypożyczoną z zakładkowym ale nie widziałam różnicy specjalnie), no i lepiej współpracujące przy odwróconej krawędzi

edit: mogę wziąć kółkową na spotkanie forumowe to sobie przymierzysz proste :)

mist
08-02-2014, 18:40
HoliPoli, dzieki, ale ja teoretycznie dzien po spotkaniu wyjezdzam i po prostu musze miec juz wtedy kolkowa (lecimy samolotem i nie bierzemy wozka) ;)

HoliPoli
08-02-2014, 18:43
odważnie! lubię tak :mrgreen:

no tak czy inaczej podtrzymuję - brałabym z ramieniem prostym

huda
30-06-2014, 19:58
Witam!

Jeśli już jest gdzieś takie pytanie, to przepraszam, ale chciałam się dowiedzieć w jaki sposób złamać/"zeszmacić" chustę? Kupiłam chustę lnianą i strasznie ciężko się reguluje (kółkowa).

Edit: oj, przepraszam. Pomyliłam tematy...

Nata
11-08-2014, 14:31
właśnie mam babylonie z nowym ramieniem, testuje na mojej 6-latce!!!!To ramię ma moc!!!!Jest wypchane,szerokie i bardzo komfortowe!

Ritka
13-09-2014, 12:05
Witam, chciałam się podzielić swoim małym doświadczeniem.poza tym sama pół roku temu szukałam na temat ramion chust kołkowych info i wiem ze doświadczenie innych mam jest w tym temacie bardzo pomocne. Otóż mam chuste kółkowa storchenweige leo z ramieniem prostym i jestem z niej bardzo zadowolona. Nic mnie nie uwiera i noszę moje dziewięć kilo szczęścia bardzo komfortowo

sakahet
13-09-2014, 13:09
właśnie mam babylonie z nowym ramieniem, testuje na mojej 6-latce!!!!To ramię ma moc!!!!Jest wypchane,szerokie i bardzo komfortowe!
Zamiescisz zdjecie tego ramienia?
Nowe jest w sensie, ze dla Ciebie nowe czy to jakies innowacyjne rozwiazanie babylonii?

majetta
18-07-2015, 09:10
Hmm... może to kwestia przyzwyczajenia a może wyrobienia chusty.
No nie jestem w stanie ogarnąć mojej nowej żabki z ramieniem prostym.
A to kółko zjedzie a to chusta się w szyję czy w ramię zaczyna wpijać.

Zdecydowanie większy komfort mam przy natce z ramieniem zakładkowym.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Bondziola
16-08-2016, 22:14
przepraszam ze sie spytam ale nie mam pojecia o czym piszesz a jestem bardzo zainteresowana zakupem chusty kółkowej
i pierwsze pytanie w jakich pozycjach mozna nosic dziecko w chuscie kółkowej gdyż mam sprzeczne inf co do noszenia na plecach
oraz co jest ukryte pod nazwami chust pasiaki didka oraz pasiaki storczyk
i wreszcie jaki materiał wybrac i z ajikem kółkiem czy tez otwartym ramieniem
bardzo prosze o odp bo juz całkiem nie wiem co mam kupić

Alassea
17-08-2016, 02:39
przepraszam ze sie spytam ale nie mam pojecia o czym piszesz a jestem bardzo zainteresowana zakupem chusty kółkowej
i pierwsze pytanie w jakich pozycjach mozna nosic dziecko w chuscie kółkowej gdyż mam sprzeczne inf co do noszenia na plecach
oraz co jest ukryte pod nazwami chust pasiaki didka oraz pasiaki storczyk
i wreszcie jaki materiał wybrac i z ajikem kółkiem czy tez otwartym ramieniem
bardzo prosze o odp bo juz całkiem nie wiem co mam kupić
Po kolei:)
- W kółkowej - z przodu brzuch do brzucha, na biodrze. Jest też możliwość noszenia na plecach, ale nie jest to szczyt komfortu, ja osobiście nie lubię, dka mnie niewygodne bardzo.
- Pasiaki - chusty w paski
- Didek - skrót od Didymos, niemieckiej firmy chustowej
- Storcz - jak wyżej, firma Storchenwiege
- Materiał - splot skosno krzyżowy, diamentowy, jodełkowy, żakard
- Kółka - najpowszechniejszy rozmiar to L
- Ramię - najbardziej powszechne obecnie to ramię proste, chyba najbardziej uniwersalne; oprócz niego często można spotkać ramię zakładkowe

Bondziola
17-08-2016, 10:19
Super dziękuje za inf i jeśli moge prosić o radę w sprawie zakupu chusty kółkowej jakiego dokonać wyboru to rownież poproszę. Z uwagi na moja nieduża wiedzę odnalazłam jedynie chusty polskie LL raz LF z rozmowy jaka przeprowadziłam z obsługa zostały mi zaproponowane chusty bawełniane 2 m 240 g ale nic nikt nie wspominał o kółkach oraz ramieniu tak wiec nadal nie wiem

werka
20-06-2017, 21:54
Dziewczyny help ponoć kółka 2m są bardzo długie ogony, odnogi zwał jak zwał. Jaki jest optymalny żeby niesmykal się po ziemi kolana 1.7? Mój mąż ma 185 ja mam 165cm wzrostu..doradzcie coś proszę bo muszę pilnie dać znać

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

amefa
20-06-2017, 22:15
Dziewczyny help ponoć kółka 2m są bardzo długie ogony, odnogi zwał jak zwał. Jaki jest optymalny żeby niesmykal się po ziemi kolana 1.7? Mój mąż ma 185 ja mam 165cm wzrostu..doradzcie coś proszę bo muszę pilnie dać znać

Ja przy 161cm i rozmiarze 38/40 nosilam w kolkach 1.9m i bylo ok i dla meza 182cm tez starczalo (maz szeroki w barach ;) )
Teraz mam krotsza ale nie wiem ile ma dokladnie... natomiast w 2.1m nie bylo mi wygodnie, ogon za dlugi platal sie miedzy nogami :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

werka
23-07-2017, 16:11
Dziewczyny nie mogę sobie poradzić być może śmieszne tj ale nie umiem przełożyć chusty przez kilka, popatrzcie na zdjęcie, jak dla mnie to rozłożenie materiału jest kiepskie, chyba, że to wina kółek, ale na pewno nie jest tak jak na tych wszystkich filmach. Rozkładałam materiał, ale on poprostu się zwija... :( https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/46329be15449fb02303595f8ec9b2b91.jpg

amefa
23-07-2017, 16:31
Musisz wyjac troche materialu, to co zostaje na kolku i zrobic z tego harmonijke w palcach, potem po kawalku przeciagnac. Nie umiem tego ubrac w slowa ;) na filmiku wrapyouinlove z noworodkiem to widac :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

werka
23-07-2017, 16:37
Robiłam,oglądałam i guzik no nie umiem dobrze tego zrobić... Jeszcze spróbuję ściągać kawałek po kawałku, a to nie kwestia rozmiaru kółek?

eM.
23-07-2017, 18:25
Też się z tym samym ostatnio męczę. Mam wrażenie jakby za małe kółka a za dużo materiału.

werka
23-07-2017, 18:55
Kurcze zerknijcie proszę mądre chustonoszki... tam gdzie mój palec mam wrażenie że ten materiał idzie dziwnie po skosie, tak góra... jest źle wlozony? Co robię źle? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/0021d99d45799e3def211431b65e3c78.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/b567d1deecff915c3a1590921ba6605f.jpg

Soul
23-07-2017, 21:03
werka, mi się tak NIE robiło tylko w kółkowej o splocie prostym, gdzie materiał być dwa razy cieńszy. Ze dwa razy może rozłożyłam idealnie materiał, ale generalnie zawsze miałam jakieś takie górki i doliny.
Nie wiem, czy jest na to patent.

werka
23-07-2017, 21:19
Bo jakoś mi się wydawało, że na tych filmach jest wręcz niemalże idealnie rozłożone, a u mnie że jest przełożone na ukos. Zerknijcie na motania, (tak wiem, że ma złe ubranie, ale już mi się nie chciało ubierać na tą chwilę). Martwi mnie ta odwinieta krawędź na kolku bo przez nią chyba nie udało się dociągnąć, no i chyba dół za dużo materiału, a kark za luźny - choć jakbym podwinęła mu coś pod szyję byłoby chyba ok. ? I pewnie kółka zbyt nisko...? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/45c7dbebd51d6ed77fc3a77e09616c9b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/322349c190793aaa0886a1badc2c8e26.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/9416c7be64e8b45c1eb7b35020fd5a57.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/93c4a7ce5d0eb1513b8d82fb3b446538.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/5665a53a4cdf3b24562c4870ca742b1d.jpg

zulam
23-07-2017, 22:08
Wielkie te kółka rzeczywiście. Mam mniejsze, i często poprawiam (za każdym nowym dociaganiem), na skos mi materiał nie idzie. Ale Ty masz na fotce z maluszkiem nieźle rozłożone. Kółka nisko ale skoro są tak duże to chyba nie dasz rady przesunąć ich wyżej, może troszkę. Kark spoko, cały maluch ładnie ułożony, z dołu faktycznie więcej materiału - spróbuj odwrócona krawędź. Lepiej zbiera materiał z dołu, a góra mniej ciągnie, naprawdę jest różnica.

werka
23-07-2017, 22:43
Zulam to cieszę się :) bo szczerze to mój pierwszy mot noworodka, no już nie noworodka bo dziś skończył miesiąc :p .
A mi się w rzeczywistości te koła wydają strasznie małe, jutro spróbuję odwrócona . Tyle, że martwi mnie ta wywrócona, obrócona krawędź na kołach , czy jestem przewrażliwiona ? :rolleyes:

zulam
23-07-2017, 23:05
Ale to odwrócenie chusty masz na plecach, chyba nie piszemy o tym samym?
edit mam na myśli to co w linku niżej jest na fotce nr 2
http://www.chustodzieciaki.pl/noszenie-dzieci/wiazanie-chusty-kolkowej-ze-starszym-dzieckiem/

werka
24-07-2017, 00:07
No nie o tym samym ;) , chodzi mi dokładnie o to dlaczego moja krawędź jest wywiniętahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170723/b762b389a2de3908c6731324a3354740.jpg do wewnątrz, zawinięta na kołach...czy co tam się z nią stało, po lewej stronie. to jak ta Pani z linku ma rozłożony materiał na kołach to mistrzostwo. :eek: :)

zulam
24-07-2017, 00:23
A jak ciągniesz krawędzie ogona? Bo tą bliżej środka ciała powinnaś ciągnąć w poziomie, tak jakby do prawej pachy, środek po skosie, a ta bliżej zewnątrz w dół, wtedy materiał powinien zostać na swoim miejscu.

murmle
24-07-2017, 05:35
Kiedy mnie uczono motać w kółkową ( a starszego sporo w niej nosiłam, teraz najmłodszy podobnie intensywnie noszony) dziewczyna wiele w kółkowej nosząca i będąca doradcą zresztą forumka praska, powiedziała, że w środku materiał może się tak "zwijać" że to nie ważne, ważne za to by krawędzie materiału przed rozpoczęciem motania jakby rozwinąć na kółkach by się nie zawijały, że mają prosto przechodzić przez kółka, dopiero wtedy przełożyć przez ramię i zacząć pakować malucha. A kółka w kółkowej powinny być duże, wtedy lepiej/łatwiej motać.

werka
24-07-2017, 10:18
Chusta jest pożyczona, więc wzięłam co dali, a nie wiedzą jaki rozmiar, ale mam już w drodze z kółkami L. Dziękuję pięknie za pomoc.

werka
24-07-2017, 16:49
Ja chyba jednak się nie nadaję do tego... dziś już go nie umiem zamotac tak jak wczoraj... materiał mnie nie słucha, nie dociąga się... ych :mad: :(

olsenna
20-01-2018, 11:12
Dziewczyny, a girek? Dobry jest w wersji kółkowej?