Zobacz pełną wersję : pomozcie prosze- jestem zakrecona :)
chce przerzucic sie na wielorazowki,ale im wiecej o tym czytam tym glupsza jestem :D Maly ma juz 9,5 miesiaca, wiem,ze troche pozno sie na to zdecydowalam :oops: ale lepiej pozno niz wcale :)
Mam sto pytan do :D
otulacze:
-jaki rodzaj jest najlepszy (sklaniam sie ku kieszonce, ale czy na pewno jest najlatwiejsza w uzyciu?)
- jaki material?
-czy powinnam kupic inny na noc i na dzien i inny na wyjscia?
-jak czesto musze je prac?
- ile powinnam ich miec?
-czy otulacze rosnace z dzieckiem sa dobre?
- jakie sa Wasze absolutnie najbardziej ulubione?
wklady:
-jaki material jest najlepszy, czyli ktory najmniej odparza pupe i jest bardzo chlonny?
-ile ich kupic,zebym nie musiala prac czescie niz co 2-3 dni?
-jakie wklady uzywac na wyjscia?
- jak czesto musze je zmieniac? po kazdym siusiu?
uff, mam nadzieje,ze Wam sie bedzie chcialo na moja litanie odpisac, bo przez moj brak zdecydowania odkladam ciagle zakupy :roll:
a napisz coś więcej o Waszym stylu życia - czy raczej stacjonarnie, czy regularnie gdzieś jeździcie, czy próbujesz wysadzać/nocnikować, czy budżet ma znaczenie etc.
budzet raczej nie ma znaczenia, zalezy mi na dobrej jakosci
Jezdzimy dosyc czesto tu i tam,ale raczej nie na dlugo, 3-4 godziny, dlugie wyprawy zdarzaja sie rzadko
a jeszcze: chcesz kupować w pl czy w stanach (hhe, głupie pytanie, w stanach będzie na maxa taniej...)
żeby prać co 2-3 dni potrzebujesz wg mnie 20-30sztuk pieluch
żeby wyjeżdżać i mieć spokojne noce potrzebujesz pieluch kieszonkowych + ew. dodatkowych wkładek do środka kieszonki
żeby nie utrudniać sobie życia potrzebujesz pieluchy typu "one-size" (dotyczy kieszonek i formowanych) i tylko otulacze (2-4 sztuki w aktualnym rozmiarze)
żeby nie zapierać po kupkach potrzebujesz papierki - wkładki jednorazowe do wyrzucenia do wc lub uprania, jeśli tylko mokre
i wg mnie nie powinnaś kupować całego kompletu na raz. popróbuj - kup kilka różnych formowanych i ze 2 otulacze na próbę, po jednej kieszonce z kilku rodzajów - i zobacz co Ci najbardziej pasuje. to jest trochę jak z chustami - nie ma jednej dobrej odpowiedzi.
jak coś Ci podpasuje - dokup więcej.
a tych co nie pasują tak bardzo i tak pewnie będziesz używać, więc nie jest to wyrzucona kasa.
jeszcze jedno - na pewno nie warto mieć tylko kieszonek z PUL w komplecie - w duże upały i przy obserwacji kiedy dziecko siusia one nie pomagają. u nas teraz w lato fajnie w domu sprawdza się zwykła tetra albo pojedyncze wkładki bawełniane + otulacz wełniany w formie szortów. (kupki łapiemy w nocnik)
to ja tak troche o naszych doswiadczeniach, moze sie przyda...
my uzywamy kieszonki - to nie sa otulacze, tylko rodzaj pieluchy - warstwa nieprzepuszczalna, warstwa trzymajaca wilgoc z dala od skory (polarek albo inny material), miedzy to wklada sie wkladke - mikrowlokno, konopie lub bambus. my mamy tylko one size - rosna razem z malym, wiec jest taniej :). otulacze mam kupione dwa, ale tu juz jest rozmiarowka, jak maly bedzie wiekszy to sprobuje tetra+otulacz (zeby szybciej zalapal o co chodzi z nocnikiem - wlasnie - wada kiesoznek - dziecko nie laczy czynu - sikania - z efektem - mokro).
ja mam rozne - najlepiej kupic po jednej z roznych i sprobowac, ktore pasuja a ktore nie (i te zawsze mozna 'puscic w drugi obieg' :) ). 20 sztuk sprawia, ze pranie robie co 2 dni (ja mam 22, bo dwie nam sie nie sprawdzily - szybko przemakaja, wiec sa zapasowe - jak trzeba np. pol godziny przed kapaniem cos zalozyc...)
moj number one - to amerykanskie tiny tush elite - zaluje, ze tak pozno je odkrylam i mam tylko dwie... fajny polarek w srodku, bardzo duza regulacja (one sie chyba dadza zmniejszyc najbardziej ze wszystkich), jedyna wada (ktora jest tez zaleta) - sa waskie w kroku - to powoduje, ze sa malo 'odwlokowate (to zaleta), ale nie kazda wkladka do nich pasuje... lubie tez BumGenius - zwlaszcza na noc, w wersji wkladka z mikrowlokna+bambusowy dodatek i P'tits Dessous - te trzy moge z czystym sumieniem polecac, innne ktore mam - juz tak sobie...
kieszonki zmienia sie co 2-3 godziny (no, chyba, ze jest grubsza sprawa). moj dziec przestal sie w nich odparzac (chyba, ze zjem cos, na co jest uczulony).
ja sie zaopatrzylam w nieprzemakalny worek i biore wielorazowki na wyjsca tez (choc zawsze jakas jednorazowka w nim tez jest, tak na wszelki wypadek).
a o pieluchach formowanych i innych wynalazkach to Ci pewnie tez ktos napisze, na takich sie nie znam...
A jak zdobyłaś tiny tush elite ?zamawiałaś z USA czy w Londynie można kupić?
kobra, a poczytałaś słowniczek pieluchowy na ekobaby albo tu na forum?
no i może masz w okolicy sklep gdzie możesz te cuda pomacać - zawsze na żywo jest łatwiej złapać o co chodzi i potem pytania są precyzyjniejsze.
generalnie opcje są trzy:
pielucha formowana (bawełna, konopie, bambus) + ew. wkładka (materiaj jak formowana - kombinacje dowlne) + papierek + otulacz na zewnątrz (wełna lub PUL, rzepy lub zatrzaski)
pielucha kieszonkowa - między PUL a polar (tak jest w bumgenius i ptit's dessous) wkładki z mikrowłókna + ew. dodatkowe wg potrzeb, mogą być z innych materiałów
pielucha kompaktowa (all-in-one, AIO) - wszystko w jednym (warstwa zewnętrzna typu PUL z wszytymi warstwami chłonnymi + ew. dodatkowe wkładki od formowanych + ew.papierek. schną najdłużej, chyba że mają jakąś przemyślną konstrukcję.
moje ulubione:
formowana motherease one size + wkładki (identyczna pielucha to one life i popolini one size)
formowana na rzepy imse vimse flanelowa
kieszonka ptit's dessous
otulacz wełniany storchenkinder.
nie lubię:
pieluch formowanych frotowych
pieluch zawiązywanych (mam super chłonne i wygodne storchenkinder ale miłość mi do nich wróci jak wymyślę jak je przerobić coby tych troczków nie miały)
otulaczy na rzepy (u dziecka które potrafi go odpiąć)
A jak zdobyłaś tiny tush elite ?zamawiałaś z USA czy w Londynie można kupić?
to pewnie pytanie do mnie :)
w Londynie oczywiscie, ze Stanow to cla i VAT-y trzeba placic :roll: dokladniej ze strony www.kittykins.co.uk (http://www.kittykins.co.uk) (a tu powinien byc link bezposrednio do nich http://www.kittykins.co.uk/cloth-nappies/type/6/ )
a jeszcze: chcesz kupować w pl czy w stanach (hhe, głupie pytanie, w stanach będzie na maxa taniej...)
Bede kupowac w Stanach. Skoro tu jest tak duzo taniej to jak chcecie mozemy jakos zorganizowac stad zamowienia dla Was, ja pomoge. Poza tym moja mama chyba niedlugo przyleci i moglaby troche towaru zabrac :)
Poszperam na necie jeszcze raz, juz teraz bede wiedziala czego szukac. Tu jest o tyle fajnie,ze mozna wszystko zwracac, jak mi sie jakis otulacz nie spodoba to polece na poczte i odesle :D
Skoro tu jest tak duzo taniej to jak chcecie mozemy jakos zorganizowac stad zamowienia dla Was, ja pomoge. Poza tym moja mama chyba niedlugo przyleci i moglaby troche towaru zabrac :)
no tylko to trochę mało legalne się robi wtedy. szkodliwość społeczna znikoma ale jednak....
Skoro tu jest tak duzo taniej to jak chcecie mozemy jakos zorganizowac stad zamowienia dla Was, ja pomoge. Poza tym moja mama chyba niedlugo przyleci i moglaby troche towaru zabrac :)
no tylko to trochę mało legalne się robi wtedy. szkodliwość społeczna znikoma ale jednak....
mart nie bylyby to przeciez jakies oszalamiajace ilosci, ot po prostu wysylanie paczek znajomym w Polsce, normalna rzecz i nic nielegalnego chyba w tym nie ma, dopoki nie robie tego w ilosciach hurtowych. Gdybys zamowila bezposrednio do Polski to byloby OK,ale jak zamowienie przyjdzie do mnie i ja posle dalej to juz nie jest? :confused:
poza tym nie zamierzam na tym zarabiac, taka po prostu propozycja z mojej strony, dla mnie zaden problem :)
Myslę, że P'tits Dessous beda idealne, zwłaszcza dla Mamy i 9 miesięcznego malca, którzy sa początkujący;) System zapinania na napy jest bardzo wygodny i zakłada sie taka peiluche zupełnie jak jednorazówkę. Do środka mozna napakować tyle wkładów, ile się chce. Pieluchy te sa ładne i kolorowe, więc przy obecnej pogodzie maluch może zasuwać ubrany tylko w nią.Jedyneym minusem dla mnie jest cena, dlatego tez nie posiadam oszałamiającej kolekcji tych pieluch:(
w pd jest jeden slaby punkt - zbyt latwo odpinajace sie zatrzaski regulujace wielkosc pieluchy.
pozatym to super miekkie i fajne pieluchy. jednak polecam :lol:
w pd jest jeden slaby punkt - zbyt latwo odpinajace sie zatrzaski regulujace wielkosc pieluchy.
pozatym to super miekkie i fajne pieluchy. jednak polecam :lol:
a to prawda, niestety. jest na to rada - polecona przez producenta i sie sprawdzila, wiec pisze - trzeba troszke rozszerzyc tez zatrzask, ktory wystaje i ma takie dwie szczelinki - on sie czasem zmniejsza podczas produkcji. troche pomaga...
Ojej, mi się to jeszcze nie przytrafiło.