Zobacz pełną wersję : Kiedy tak bedzie w Polsce???
wlasnie namowilam moja znajoma na przejscie na strone ciemnej mocy wielorazowek i wiecie co?
mieszka w uk i dostannie za to ze zakupila takowe pieluszki 50 F w nagrode 8))
Jestem ciekawa kto da jej te pieniazki... nie slyszalam o tej akcji...
Nymphadora
22-07-2008, 07:35
ja kilka razy juz slyszalam, ze w niektorych miastach Niemiec pieniadze sa od zarzadu osiedla/wpolnoty mieszkancow za to, ze mniej smieci (wiec mniej kosztuje ich wywozenie) :)
wlasnie namowilam moja znajoma na przejscie na strone ciemnej mocy wielorazowek i wiecie co?
mieszka w uk i dostannie za to ze zakupila takowe pieluszki 50 F w nagrode 8))
Hmmm... pierwsze słyszę...
niektore council'e sa w tzw. Real Nappy Network Scheme i one wtedy daja bon do wykorzystania przy kupnie pieluch wielorazowych. ale niestety tylko niektore, moja dzielnica np. nie jest :(
Anna Nogajska
22-07-2008, 14:15
super, jestem przekonana, że u nas też tak będzie :):)
trzeba tylko lobbinbg zrobić w odpowiednih miejscach, ministerstwo środowiska zainteresować...proste, nie :lol: :lol: :lol:
super, jestem przekonana, że u nas też tak będzie :):)
trzeba tylko lobbinbg zrobić w odpowiednih miejscach, ministerstwo środowiska zainteresować...proste, nie :lol: :lol: :lol:
Marze o znizkach w czynszu za segregowanie smieci, ograniczanie smieci wlasnie przez uzywanie pieluch wielo, ale w naszym milym inaczej kraju moze sie to skonczyc smieciami w lasach :(
Przykre ale prawdziwe. Za wywoz wiekszych smieci trzeba placic, wiec gnija pod smietnikami. Mieszkancy domkow podrzucaja swoje smieci pod smietniki blokowe. Ze nie wspomne o moim sasiedzie, ktory brzydzi sie wchodzeniem do smietnika, wiec zostawia swoje smieci pod smietnikiem, nawet nie zawiazuje torby, a wiatr rozwiewa wszystko.
Ech, a tak mi sie marzylo, zeby czynsz malal od mniejszej ilosci smieci...
moi sasiedzi a mieszkam w kamienicy od kiedy mamy kosz do segregacji segreguja rewelacyjnie i przykladem swieca :D
u moich rodzicow za segregacje smieci w domkach jednorodzinnych placi sie mniej za ich wywoz ( przywoza specjalne smieci na rozne tworzywa)
Anna Nogajska
28-07-2008, 09:32
w niemczech jest policja smieciowa. jeśli ktoś zostawi śmieci pod smirtnikiem, albo ich nie posegreguje to policja grzebie się w tych smieciach i szuka np. kopert z adresem itd...karty są ogromne!
tak byc powinno wszedzie!!!
u moich rodziciow jest takie male przejscie i tam ktos NOTORYCZNIE zostawia worki ze smieciami typu pudelka od jedzenia etc
czaje sie na tego delikwenta juz od dluzszego czasu ale naprawde to jest obrzydliwe
ja kilka razy juz slyszalam, ze w niektorych miastach Niemiec pieniadze sa od zarzadu osiedla/wpolnoty mieszkancow za to, ze mniej smieci (wiec mniej kosztuje ich wywozenie) :)
Tylko niestety w bardzo niewielu :evil: . W dodatku to sa czesto male pieniadze (np. 35 €) i ich przyjecie oznacza, ze sie nie dostanie WindelmĂźll, wiec przy rodzinie to skorka za wyprawke. Jestesmy 100 lat za Austriakami :oops: Na naturwindeln byla ostatnio dyskusja na temat.