Zobacz pełną wersję : wysadzanie bardzo małych maluszków
Annamamaalexa, czy zastanawiałaś się nad samą czynnością wysadzania. Ponieważ weszło to już na stałe do naszego dnia codziennego (!) mam jedną małą wątpliwość. Ani Magda, ani Twój
Anna Nogajska
29-11-2007, 17:17
ja też się kiedyś nad tym zastanawiałam i nieco skorygowałam pozycję wysadzania. tutaj jest link http://www.topffit.de/in-der-praxis/haltepositionen.htm gdzie są pokazane dwie pozycje, ja wysadzam zgodnie z tą drugą, tyle, że nad miseczką. za tydzień przyniose książkę, w której jest więcej zdjęć. przede wszystkim dziecko nie powinno wisieć w twoich dłoniach. najlepiej jak wsparte jest na twoich przedramionach. u mnie tak jakby alex siedział między moimi udami i pleckami wsparty jest o mój brzuch. jesli wysadzasz nad zlewem to madzia powinna być oparta o twój brzuch i na przedramionach. nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć, przy najbliższej okazji pokażę :lol:
Zgodnie z obrazkiem to nawet tak nam to wychodzi. Magda jest oparta plecami o brzuch ale jednak trochę "wisi" - postaramy się być za tydzień to podpatrzymy u Ciebie :D
a jak małego maluszka można zacząc wysadzać?
kiedy najwcześniej można zaczynac ec?
Anna Nogajska
17-01-2008, 20:32
ec moyna zaczac od urodzenia, ja z drugim swoim dzieckiem na pewno tak zrobie :lol: nie polecam jednak wysadzania od razu, bo wiadomo: mama jest w nowej sytuacji, oslabiona porodem itd... warto jednak wykoryzstac pierwsze tygodnie, kiedy to mamy sporo pomocy osob trzecich i kiedy i tak spedzamy duzo czasu z maluszkiem w lozku na jego obserwacje i dawania sygnalow si si i ee ee. w praktyce: warto jak najczesciej rozbierac malenstwo i obserwowac. niektore dzieci maja bardzo staly rytm wyproznenien w stosunku do por karmienia i spania. moje niestety nie :(
uwazam, ze mozna zaczac wysadzac dziecko miesieczne, trzeba je oczywiscie odpowiednio podtrzymywac. jesli nie mamy odwagi. mozna klasc niemowlaczka na pieluszce. na pewno do okolo 3 miesiaca zycia dziecki wyprozniaja sie podczas karmienia. mozna wiec je rozbierac i podkladac pieluszke lub recznik, albo podsatwiac malutka miseczke. nie jest to jednak wykonalne w pierwszych dniach, bo wtedy mama koncentruje sie na technice karmienia.