Zobacz pełną wersję : recznik z ikea
klusiecka
26-04-2010, 17:54
czy ten slynny uzywany czesto recznik z ikea to ten? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20075966
gouraanga
26-04-2010, 17:57
ja właśnie takich używam
może są jeszcze jakieś inne słynne :)
slynne sobie juz nabyłam przy okazji wizyty u Szwedow, choć dopiero czekam na pieluchy :D
Ja też kupowałam dokładnie te po poleceniu z forum.
a wiecie,czemu go kiedyś wymyśliłam do pieluch?
bo na allegro ktoś wyprzedawał po 60 gr nówki,10 sztuk to 6 złotych,tańszej składanki frotowej nie dałam rady już wykombinować:).
a teraz też jest i tak chyba najtańszą wersją,i dobrze,bo sporo osób do wielorazowania ta cena przekonała.
no i kwasek świetnie je zmiękcza,choć moje po 2 latach już poszarzałe są.
gata_bonita
26-04-2010, 19:03
słynne są jeszcze te http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538
my mamy obydwa rodzaje i bardzo je sobie chwalę
polaquinha
26-04-2010, 19:33
Magdo, dzięki za wypatrzenie tych reczniczków (chyba wieki temu!) :kiss:
Jak dla nas -hit do formowanek. Btw czasami tak się zastanawiam czy szwedzi wiedzą co my z nimi robimy?? :D
Te z linka Gaty natomiast muszą być świetne dla noworodków. Tego właśnie mi barkowało jak Marcelek był maleńki. Ciełam te większe na pół, odcinałam podszyte brzegi i byłoby super gdyby tak się w praniu nie "siepały" :lool:
Przy następnym maleństwie na pewno zaopatrze się jeszcze w dwie paczuszki ;)
apokalipsa
26-04-2010, 20:19
słynne są jeszcze te http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538
my mamy obydwa rodzaje i bardzo je sobie chwalę
Dokładnie te zakupiłam do mojego noworodka :)
Mam nadzieję, że się sprawdzą (całe 30 sztuk :X)
Hmmm, zawsze myslalam ze te IKEowe reczniki do pieluch sa z bambusa - a te sa bawelniane... Bambusowych zadnych nie znalazlam - nie ma juz ich, czy co?
gata_bonita
27-04-2010, 10:42
metis1, o bambusowych z ikei nie słyszałam... no ale ja zgłębiam temat od niedawna...
też uważam, że te małe sprawdzą się najlepiej u maluszka
duże zdecydowanie dla starszego, po odpowiednim złożeniu są rozmiarowo takie jak wkłady we flipie
Hmmm, zawsze myslalam ze te IKEowe reczniki do pieluch sa z bambusa - a te sa bawelniane... Bambusowych zadnych nie znalazlam - nie ma juz ich, czy co?
Nigdy nie były z bambusa - zawsze była mowa o tych i że tanie, a z bambusa tanie by nie były :D
A te ręczniki z bawełny są takie frotkowe i przez to fajne, bo chłonne, małe, TANIE, milutkie dla skóry.
Aaaa, no to teraz jasne :)
Dzieki za rozjasnienie.
ja ich uzywam do buzi zamiast tetry :)
przepraszam, że się wtrącę, ale nie znalazłam nigdzie informacji jaki wymiar ma mieć taki ręcznik i jak go poskładać dla chłopczyka, który ma piąty miesiąc i waży 7 kg?
weźmy np te ręczniki 30 cm x 30 cm
gouraanga
02-05-2010, 22:10
składam jak mi pasuje - duże np. wzdłuż na pół, w poprzek na pół, i to co za szerokie, to jeszcze podkładam. generalnie - elastycznie podchodzić, rób tak, jak Ci wygodnie :)
Bodzia_30
04-05-2010, 09:52
przepraszam, że się wtrącę, ale nie znalazłam nigdzie informacji jaki wymiar ma mieć taki ręcznik i jak go poskładać dla chłopczyka, który ma piąty miesiąc i waży 7 kg?
weźmy np te ręczniki 30 cm x 30 cm
Ja ponowię pytanie, bo mam dylemat, a daleko mieszkam od IKEI no i korzystam z pomocy koleżanki, która mi je kupi - jaki rozmiar, ten 30x30 czy większe dla niemowlaka pow. wagi piórkowej.
jamamajka
04-05-2010, 09:59
Najlepiej mieć oba rodzaje :P
Te większe jako samodzielne wkładki, a te malutkie jako dodatek, np. do wkładów z mikrofibry w kieszonkach albo do formowanek. U nas ten system się sprawdza.
Ja narazie używam tych mniejszych dla mojego 6-misięczniaka,składam na pół i na to flipa zakładam ale to tylko po domku i przewijam wtedy co godzinkę.
u mnie te ręczniki służą do wszystkiego: jako wkład do pieluszek jako śliniak (przecięty na pół) do wycierania buzi rączek po jedzeniu.
Fajnie że są takie tanie ręczniczki :D
magda1980 dzięki za info o kwasku na pewno spróbuję
pani_olo
10-05-2010, 18:22
my też my też :) my też je mamy. Oj cudo jakich mało :) czasem jak zapomnę to i pół dnia młoda łazi i nic nie przecieka
ja tez ich mam kilka:) u mnie się sprawdzają:) wole je niż inne "oryginalne wkladki"
kerstin200
19-05-2010, 11:55
dziewczyny, kojarzę oba typy ręczników. ten wiekszy jest całkiem spory po złożeniu - zakładacie go bez pocięcia na mniejsze? nie za dużo wtedy miedzy nogami?
Mam 10 ręczniczków z Ikei, ale są szare i szorstkie. Jak je zmiękczyć?
Mam 10 ręczniczków z Ikei, ale są szare i szorstkie. Jak je zmiękczyć?
Polecam dodać sodę do prania :)
Polecam dodać sodę do prania :)
Myślałam że kwasek zmiękcza :)
gouraanga
19-05-2010, 13:38
zmiękcza gotowanie w kwasku cytrynowym.
u mnie niestety taki zabieg wystarcza na jakieś 2 kolejne prania i z powrotem nieprzyjemnie szorstkie.
a soda niekoniecznie do zmiękczenia - prędzej do wybielania.
ale warunek - nie stosować w jednym praniu i sody i kwasku!
Ja myślę, że to wszystko zależy od tego, jaką mamy wodę. Moje pieluszki po praniu z dodatkiem sody pachniały świeżością, no i były bardziej miękkie niż do tej pory.
Dziewczyny a one mają jakieś specjalne właściwości, bo ja je już miałąm w ręce ale stwierdziłam że w domu tyle starych ręczników...to po co kupować??
gata_bonita
19-05-2010, 15:49
dziewczyny, kojarzę oba typy ręczników. ten wiekszy jest całkiem spory po złożeniu - zakładacie go bez pocięcia na mniejsze? nie za dużo wtedy miedzy nogami?
ja nie tnę. po złożeniu są takiej wielkości jak wkład z mikrofibry flipa. na 2 latkę pasuje idealnie, te małe są trochę za krótkie do otulacza
a znacie te ręczniki? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90131515
zauważyłam w wątku o stosikach pieluszkowych, że jedna dziewczyna je miała. używałyście? jak się sprawdzają? jaką grubość mają?
ania mania
19-05-2010, 16:34
ja nie tnę. po złożeniu są takiej wielkości jak wkład z mikrofibry flipa. na 2 latkę pasuje idealnie, te małe są trochę za krótkie do otulacza
a znacie te ręczniki? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90131515
zauważyłam w wątku o stosikach pieluszkowych, że jedna dziewczyna je miała. używałyście? jak się sprawdzają? jaką grubość mają?
Jeszcze ich nie wypróbowałam. Czy się sprawdzają (czy też nie :) powiem w czerwcu. Są cienkie jak bawełniana ściereczka. Po zakupie dość sztywne, ale po wielu praniach (widziałam u siostry) przyjemnie mięciutkie i wzorki się nie spierają. Są kwadratowe i mniejsze niż np muśliny Imse i mniej mięsiste. Myślę, że z racji rozmiaru powinny być ok dla noworodka.
ania mania
19-05-2010, 16:46
Dziewczyny a one mają jakieś specjalne właściwości, bo ja je już miałąm w ręce ale stwierdziłam że w domu tyle starych ręczników...to po co kupować??
Specjalnych właściwości to raczej nie mają. Do tej pory używałam do mycia podłóg, i po praniu są bardzo szorstkie, no ale jakby wkładać do środka kieszonki to przecie nie ma znaczenia :) a no i zawsze można na wierzch położyć wkładkę polarkową. Mam też te ręczniki: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00102876 i po wielu praniach są nadal przyjemnie w dotyku. Są bardziej gęste i miękkie i przyjemniejsze w kontakcie ze skórą. Droższe od Neckten, ale większe, więc można pociąć :)
I jakbym miała stare ręczniki, to też bym nie kupowała :).
Ale ja dopiero w czerwcu będę testować, więc jeszcze mało wiem :oops:
Bodzia_30
19-05-2010, 19:33
Ja od tygodnia testuje Nacten i nie stwierdzam aby byly szorstkie, wręcz przeciwnie, są dużo miększe od moich zwykłych ręczników do ciała i tetry. U nas sprawdzają się genialnie i do kieszonki (choć żadko) i do otulacza na okrągło. Tetra poszła w odstawkę - chyba że zabraknie ręczników.
Teraz czekam na Krame (to te mniejsze), ale ze nie mam koło siebie Ikei, to zamówiłam na allegro i tam niestety trzeba przepłacić. No ale i tak wychodzi nadal dużo taniej niż kupno profesjonalnych pieluszek.
gata_bonita
20-05-2010, 10:06
Czy się sprawdzają (czy też nie :) powiem w czerwcu.
czekam na recenzje:D
Agakakaka
21-05-2010, 19:00
ja też używm tych większych. kompletnie mi nie przeszkadzało, że sa po praniu szorstkie, baaa, nawet że sa poplamione, bo niestety z nich atrakcje nie schodza tak jak z tetry. natomiast do ich zmiękczenia polecam suszarkę bębnową. od wczoraj jestem posiadaczką i niegdy ręczniczki i wkładki bambusowe nie były tak miękkie i puchate
ja też używm tych większych. kompletnie mi nie przeszkadzało, że sa po praniu szorstkie, baaa, nawet że sa poplamione, bo niestety z nich atrakcje nie schodza tak jak z tetry. natomiast do ich zmiękczenia polecam suszarkę bębnową. od wczoraj jestem posiadaczką i niegdy ręczniczki i wkładki bambusowe nie były tak miękkie i puchate
Tak.. suszarka bębnowa jest the best. Ja mam strasznie twardą wodę i pewnie bym miała straszny problem. Niestety suszarka zajmuje sporo miejsca i żre prądu...
Agakakaka
21-05-2010, 21:32
Ja znalazłam na moją suszarkę miejsce w szafie ;) dało się nawet w mega ciasnym mieszkaniu przy sześcioosobowej rodzinie. a prąd, fakt, mamy klase B, ale wyboru nie mieliśmy za bardzo, czwórka dzieci tak brudzi, zę nie miałam już gdzie wieszać tych szmat wszytskich