Zobacz pełną wersję : zakup tetry - na co zwracać uwagę?
właśnie zaczynam moją przygodę z wielo (szkoda, że tak późno, nadrobię przy następnym :)). mam zamiar wypróbować różne systemy, ale chciałabym się skoncentrować na wersji tetra+otulacz, żeby nauczyć Zośkę czuć, że ma mokro. kupowałam do wyprawki trochę tetry, z dwóch różnych źródeł i pieluchy te mają diametralnie różną jakość. wiem też, że są różne rozmiary od 60 do 80cm x 80.
na co zwracać uwagę? jaka powinna być gramatura? jaki rozmiar dla 15-miesięcznej, niezbyt dużej pupiny?
za wszelkie rady z góry serdecznie dziękuję.
Mamusia Jasia
01-04-2010, 20:10
Tetry są różne, rzeczywiście, i może te lepszej jakosci więcej chłoną. Nie mam takiego doświadczenia bo pieluchowałam Jasia od 5 miesiąca przez jakiś czas na zwykłej (za 2 zł) tetrze i się wtedy sprawdziło. Teraz, kiedy ma już skończone 17 miesięcy wiem,że tetra jest za słaba. Takie dziecko ma duży sik i zamiast wkładów do kieszonek formowanych z tetry stosuję ręczniki Ikea. Nawet flanela, moim zdaniem jest już za słaba.
MOże jeśli kupić jakąś dobrą tetrę to Ci się sprawdzi. Daj znać późneij zresztą bo jestem ciekawa.Pa
Jeśli chodzi o produkt tetropodobny:) to ja polecam Kikko. kwadratowe, gęsto utkane, fajnie się sprawują po kilku miesiącach prania dzień w dzień...
a ja uwielbiam muśliny imse vime
moje ponad trzyletnie muśliny trzymają się super, nie mają żadnych przetarć, chłoną b. dobrze i po trzech latach wciąż wyglądają, czego o zwykłej tetrze powiedzieć nie mogę ;)
I używam ich nie tylko do otulacza, ale ostatnio jako wkład do kieszonki-są dwa rozmiary 75g i 100g te drugie są większe więc i więcej chłoną. Szczerze polecam! No i powodzenia!
mama-japonka
01-04-2010, 21:54
Moim zdaniem (choć trochę nie na temat) świetne są te składane z econobumów. U nas jedna tetra (przy roczniaku) też się już nie sprawdza - czasem wkładam dwie. Nie wiem, czy istnieje jakaś tetra, która dałaby radę starszym dzieciom.
zochmama
01-04-2010, 22:51
Zocha na IV, i super, mam 100g w większości i spokojnie dają radę, 75 gr wkładam na któtko albo dwie, jedna w trójkąt druga jako wkładka. Tez je b.lubię!
dzięki dziewczyny. faktycznie, Zo moja sika raz a porządnie, właśnie robię zamówienie, wrzuciłam już kikko, to może faktycznie IV dorzucę, skoro myślę o następnym.
apokalipsa
08-04-2010, 18:57
zamiast wkładów do kieszonek formowanych z tetry stosuję ręczniki Ikea. Nawet flanela, moim zdaniem jest już za słaba.
No właśnie spotkałam się kilkukrotnie z opinią na forum, że ręczniki IKEA są super.
Możecie mi powiedzieć o które chodzi? To sobie kupię mały zapasik :)
formichiere
08-04-2010, 19:29
ja bardzo lubię prefoldy, u mnie sprawdzają się tak dobrze jak pieluszki formowane, a cena zdecydowanie niższa. Co do muślinów IV to też je bardzo lubię,
mamka_klamka
08-04-2010, 20:49
Muśliny IV są super. Mam setki i są bardzo chłonne.
dzięki dziewczyny za wszystkie rady, w końcu kupiłam wszystkiego po trochu, i muśliny, i kikko, i ręczniczki z ikei, i jakieś prefoldy, będziemy próbować :)
Podłączę się pod temat - muszę dokupić trochę tetry i zastanawiam się nad Kikko , muślinami i tetrą lux z krainy pieluszek.
1. Dużo się od siebie różnią? Dużo się różnią od zwykłej tetry?
2. Czy kurczą się w praniu (zwykłe sklepowe tetry skurczyły mi się o jakieś 3-5 cm).
3. Czy Kikko twardnieją po wielu praniach? Mam 3 sztuki kikko i po pierwszym praniu były mięciutkie w porównaniu ze zwykłą tetrą, którą prałam jednak wielokrotnie już i nieraz prasowałam :duh: .
4. Muśliny miałam w ręce, ale nie używałam, miękkie, ale co będzie po wielu praniach?
No jest różnica w cenie, więc to o czymś świadczy, ale chciałabym wiedzieć o czym :ninja:, skoro planuję zakupić ich sporo.
a ja też sie podepne i zapytam gdzie to wszystko kupujecie?
A w sklepach internetowych z pieluszkami, tu jest lista adresów:
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?8343-sklepy-z-pieluszkami
I podbijam wątek z prośbą o odpowiedź na moje pytania w poście nr 12 do bardziej doświadczonych w tetro-pieluchowaniu... plisss...
margeritta
16-04-2010, 09:29
Dziewczyny Kikko bambusowe są jeszcze lepsze niż muśliny!!!! miękkość nieporównywalna i są w ładnych kolorkach ;-) (białe też są)
a bambus nie dość że lepiej chłonie to jeszcze antybakteryjny jest, na nocki super i ma to do siebie ze z każdym praniem bardziej chłonny i miekki!!!
ja kupiłam w pieluszkarni
http://www.pieluszkarnia.pl/product-pol-695--Kikko-Pieluszki-tetrowe-bambusowe-3-pak.html
na zwykłą tetrę za 2 zł patrzeć nie mogę...
ręczniki z Ikea to te:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20075966
w poniedziałek mi mąż je kupi to dam znać czy fajne:)
w Ikea jest też tani kocyk z cienkiego polaru który można pociąć i stosować jako wkład przy pupie odciągający wilgoć czyli tzw. wkład "sucha pielucha"
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00070489
malgos spróbuję odpowiedzieć ;)
"Dużo się od siebie różnią? Dużo się różnią od zwykłej tetry? "
tak różnią się, przede wszystkim splotem. Ta zwykła tetra po kilku praniach się przedziera, muśliny (piszę o imse vimse, disanie bo z tych korzystam)są tkane gęsto. Nic się nie przedziera. Moje trzy letnie używane pieluszki wciąż wyglądają! A tetra dawno poleciała jako szmata do podłogi.
"Czy kurczą się w praniu (zwykłe sklepowe tetry skurczyły mi się o jakieś 3-5 cm)"
nie sprawdzałam tego, po praniu zrobiły się takie puchate, mięciutkie
Kikko nigdy nie używałam, ale dziewczyny na pewno coś skrobną w tym temacie
"Muśliny miałam w ręce, ale nie używałam, miękkie, ale co będzie po wielu praniach?"
moje są miękkie, puchate. Te trzyletnie ciut mniej. Ale to też zależy od wody. Ja mam twardą.
"No jest różnica w cenie, więc to o czymś świadczy, ale chciałabym wiedzieć o czym :ninja:"
za bawełnę organiczną, niebieloną trzeba zapłacić więcej, ale to wydatek, który się opłaca, bo pieluszki będą służyć dłużej. Muśliny schną szybko a z każdym praniem chłoną bardziej. Ja ostatnio wkładam dwie muśliny do kieszonki i to jest zestaw na nockę, który nam spokojnie wystarcza.
Podłączę się pod temat - muszę dokupić trochę tetry i zastanawiam się nad Kikko , muślinami i tetrą lux z krainy pieluszek.
1. Dużo się od siebie różnią? Dużo się różnią od zwykłej tetry?
2. Czy kurczą się w praniu (zwykłe sklepowe tetry skurczyły mi się o jakieś 3-5 cm).
3. Czy Kikko twardnieją po wielu praniach? Mam 3 sztuki kikko i po pierwszym praniu były mięciutkie w porównaniu ze zwykłą tetrą, którą prałam jednak wielokrotnie już i nieraz prasowałam :duh: .
4. Muśliny miałam w ręce, ale nie używałam, miękkie, ale co będzie po wielu praniach?
No jest różnica w cenie, więc to o czymś świadczy, ale chciałabym wiedzieć o czym :ninja:, skoro planuję zakupić ich sporo.
właśnie pomierzyłam. mam kikko bawełniane zadrukowane, kikko bambusowe i muśliny imse vimse 100g. pierwsze i trzecie skurczyły się o jakieś 4-5cm. bambusowe nie straciły, są niesamowicie mięciutkie i dobrze chłoną. to samo muśliny IV. kikko - też dobrze chłoną i są bardziej miękkie od zwykłej tetry, ale ja dopiero zaczęłam. myślę, że jak bardzo stwardnieją, to pomoże im kąpiel w kwasku.
tak różnią się, przede wszystkim splotem. Ta zwykła tetra po kilku praniach się przedziera, muśliny (piszę o imse vimse, disanie bo z tych korzystam)są tkane gęsto. Nic się nie przedziera.
kikko są tak samo tkane
margeritta
16-04-2010, 09:58
malgos
ja też podzielam zdanie mamru co do muślinek Imse Vimse, dodam tylko że są kremowe nie białe ale jak dla mnie to plus
spróbuj też bambusków Kikko :-)
kikko są tak samo tkane
nie miałam jeszcze kikko, skuszę się przy następnym dzieciu ;)
a co do koloru muślinek iv to mnie się bardzo podoba ta niebielona bawełna, choć te moje 3letnie są już całkiem białe-słoneczko je wybieliło ;)
a jeszcze chciałam napisać, że mam frotową Lenya i to też jest rewelacyjna składanka. Wygląda jak duży organiczny ręcznik, po kilku praniach chłonie rewelacyjnie, ja używam jej bardzo często na noce jako wkład do kieszonki. Można ją kupić u Ani w ekobaby: http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=7&ec=0
margeritta
16-04-2010, 10:18
to mnie zmartwiłaś mamru :-( miałam nadzieję że takie zostaną, będę je suszyć w cieniu żeby jak najdłużej się nie zmieniały! :-P
Moja rodzicielka znalazła tetrę na metry. jaka jest to nie wiem. mówi, że na pewno cieńsza niż ta co kiedyś, ale będę ją macać za 2 tygodnie więc podzielę się wrażeniami.
kupiła koło Elany w Toruniu
hoyabella
01-03-2011, 22:58
Moje bambusowe kikko były milusie i mięciutkie dopóki ich nie wrzuciłam na 90stopni:/
teraz zesztywniały i skurczyły się , tak mi szkoda ich poprzednich właściwości!
Na szczęście dalej są bardzo i coraz bardziej chłonne więc polecam.
Ja IV nie lubię .
Denerwuje mnie to, że jak je złożę w prostokąt, to obszyte brzegi zwielokrotnione tworzą taki gruby "próg" i też zesztywniały w praniu.
Mam twardą, wielkomiejską wodę...
bianka2009
02-03-2011, 04:47
Posiadam IV (kupiłam 75g i obawiałam się ze będą cienkie ale są ok:) )oraz kikko bambusowe i kocham je miłością odwzajemnioną ;)
- IV chłonne, miękkie, po praniu fajnie się marszczą
- kikko bambuski miluśkie w dotyku, chłonne,
Pieluszki są niebielone. Ich kolor jest naturalny. Niestety ten naturalny barwnik po wielu praniach wypłukuje się ale mnie to nie przeszkadza :)