PDA

Zobacz pełną wersję : Wyprawka dla noworodka. Czy czegoś jeszcze brakuje?

ania mania
10-03-2010, 10:12
Dziewczynki, w czerwcu zaczynam swoją przygodę z wielo i z noworodkiem:) Zakupiłam takie oto pieluszki:
- 3 otulacze Imse Vimse bawełniane (S wyglądają trochę duże, no ale wiem, że pod spód będę musiała wpakować pieluchę,
- 2x muśliny Imse Vimse 75
- 1x bambuski tetrowe kiko
- 1x formowanka Tots Bots Flexi size 1
- 1x tots bots stretchie
- 2x Fuzzy Bunz One size (Cy ta kieszonka wystarczy mi dla noworodka na noc? A może dokupić BumGeniusy Organic? - czy będzie odpowiednia na nocki dla małego siuśmajtka? Czy na noc lepiej totsy+otulacze? Napiszcie co Waszym zdaniem będzie najlepsze dla noworodka na noc.

- 1x itti bitti snap in one, rozm M ( chciałam S i M ale S nie było...i tak sobie myślę, czy jest sens dokupować S bo M sprawia wrażenie też bardzo malutkiej, może jeszcze jedną M??

- 3x tetro flanelkowe, jak pozawijałam "języki" z przodu to są bardzo malutkie, także mam nadzieję,że nam posłużą od początku. Mam nadzieję, że będą oki na dzień.

I jeszcze jedno, czy powinnam o coś jeszcze uzupełnić swój stosik, żeby nie panikować i na spokojnie pieluszkować od pierwszych dni? Co ewentualnie powinnam dokupić?

Nie mogę się na nie wszystkie napatrzeć. Tyle radochy to z pewnością nie miałabym przy pampkach ;) A itti bitti są...ach..:)

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Cieplutko pozdrawiam :)

Mamusia Jasia
10-03-2010, 10:46
Moim zdaniem zestaw jest świetny. Na Twoim miejscu dokupiłabym na pewno pieluch tetrowych lub flanelowych do składania (np. w origami). U noworodka dużo ich będzie schodzić.
Poza tym , jeśli liczysz się z groszem to kupuj później otulacze one size. Starczą na dłużej. Pozdrawiam i ciepło zazdroszczę:)

Baja
10-03-2010, 13:00
Witam.
Mam pytanko , a gdzie można taka wyprawke kupić?

ania mania
10-03-2010, 13:31
Witam.
Mam pytanko , a gdzie można taka wyprawke kupić?

Ja wszystko nabyłam w Pieluszkarni :)

Baja
10-03-2010, 14:33
dziękuje za info :) Pozdrawiam.

ania mania
10-03-2010, 19:53
Idąc za radą Mamusi Jasia dokupiłam jeszcze flip i econobum w zestawach z wkładami, będę miała coś one size (i promocja mnie podkusiła;). Mam też trochę ręczników z ikei. Otulaczy mam już aż nadto, więc zostało mi jeszcze do dokupienia kilka flanelek (przydadzą się później na myjki jak potnę?) i tetra. Buziaki

judiki
11-03-2010, 18:14
post skasowany,dziękujemy za zainteresowanie forum,ale nie życzymy sobie reklamowania tu produktów.

Mamusia Jasia
11-03-2010, 18:55
Idąc za radą Mamusi Jasia dokupiłam jeszcze flip i econobum w zestawach z wkładami, będę miała coś one size (i promocja mnie podkusiła;). Mam też trochę ręczników z ikei. Otulaczy mam już aż nadto, więc zostało mi jeszcze do dokupienia kilka flanelek (przydadzą się później na myjki jak potnę?) i tetra. Buziaki

Wow! Fajnie,ze masz już taką wyprawkę. Ja dowiedziałam się o formowankach dopiero jak Jaś miał 5 miesięcy. No i z oszczędności - pielusie poszył mąż:)

Mamusia Jasia
11-03-2010, 18:59
[...] skasowane - reklama
pozdrawiam, Judiki!

-------------------------
[...] skasowane - reklama

Połowę z tych rzeczy sobie daruj! M.in. wilgotne chusteczki do mycia pupy! Świnstwo! brrrrrrrr

mamapodziomkow
11-03-2010, 19:03
Zwlaszcza te pieluchy jednorazowe w kontekscie pytania o wielo-pieluchy sa fenomenalne ;) Grunt to umiejetnosc czytania ze zrozumieniem.

ewinka
11-03-2010, 19:06
No i nie używaj kremów - nie będą w wielo potrzebne, a pogarszają chłonność pieluszek.

Mamusia Jasia
11-03-2010, 19:10
Zwlaszcza te pieluchy jednorazowe w kontekscie pytania o wielo-pieluchy sa fenomenalne ;) Grunt to umiejetnosc czytania ze zrozumieniem.

ha ha też to zauważyłam

ania mania
12-03-2010, 19:55
Podgrzewacz do butelek z wtyczką samochodową??? niezbędne! ;D

ania mania
12-03-2010, 19:56
Wow! Fajnie,ze masz już taką wyprawkę. Ja dowiedziałam się o formowankach dopiero jak Jaś miał 5 miesięcy. No i z oszczędności - pielusie poszył mąż:)

Ale masz zdolniachę w domu. Pozazdrościć :)

Foxy Lady
12-03-2010, 21:00
a moja rada: poczekaj z kupowaniem dalej (oprócz może tetry - co ktoś radził wyżej)
masz fajny różnorodny zestaw i sama zobaczysz, co Ci najbardziej podejdzie
każdy bobas jest inny i myślę, że złota zasada, to testować i samemu wypracowywać własne metody :)
jestem pod wrażeniem, że już jesteś tak zaopatrzona: ja swój stosik skończyłam kompletować tydzień przed terminem, a i tak uważam, że byłam niezła :D

powodzenia!

ania mania
13-03-2010, 08:06
a moja rada: poczekaj z kupowaniem dalej (oprócz może tetry - co ktoś radził wyżej)
masz fajny różnorodny zestaw i sama zobaczysz, co Ci najbardziej podejdzie
każdy bobas jest inny i myślę, że złota zasada, to testować i samemu wypracowywać własne metody :)
jestem pod wrażeniem, że już jesteś tak zaopatrzona: ja swój stosik skończyłam kompletować tydzień przed terminem, a i tak uważam, że byłam niezła :D

powodzenia!

Jak to dobrze, że jest ktoś, kto studzi moje zakupowe zapały :) Chyba już się troszkę zagalopowałam. Dokupiłam dwa zestawy filpów...bo były w promocji ;). Są one size, więc pomyślałam, że będą na później. A z wyprawką muszę się uwijać, bo synek, pomimo, że to na niego zdecydowanie za wcześnie, chyba chciałby już być po drugiej stronie pępka :frown. Cieplutko pozdrawiam.

junona
13-03-2010, 22:35
Ja też bym trochę tetry dokupiła. Przydaje się ogólnie.
Chociaż paradoksalnie u nas tetra zniechęciła mnie do dalszego pieluchowania, bo mały strasznie się w niej odparzał. Dopiero teraz wracamy do wielo, tym razem głównie kieszonki, a synek ma już 5 miesięcy prawie. Grunt to się nie zniechęcać :).
Jak Ci coś nie podpasuje zawsze możesz sprzedać.

martex
13-03-2010, 23:00
Ja po dwoch tygodniach praktyki z pieluchami muszę stwierdzic ze tetra tez nas odparza :(( super za to sprawdzaja sie bawełniane bambino mio ktore polecam
teraz zamiast inwestowac w wiele tetr dokupilabym kilka takich pieluszek ;)

ania mania
14-03-2010, 17:13
Połowę z tych rzeczy sobie daruj! M.in. wilgotne chusteczki do mycia pupy! Świnstwo! brrrrrrrr

Dziewczynki, a powiedzcie mi jeszcze, bo tak się głowię, jak sobie radzicie bez wilgotnych chusteczek w nocy w przypadku awarii z kupką ? W dzień to pupa pod kran i nie ma kłopotu, ale w nocy?

marta88
14-03-2010, 17:26
ja pociełam białą flanelową pieluche i jak czuje że kupa jest to mocze je w ciepłej wodzie i mam wilgotne chusteczki bez dodatkowej chemi:)

ania mania
14-03-2010, 17:33
ojej, mam nadzieję, że dam radę zrobić dodatkowy kurs (oby nie 10 jednej nocy) do łazienki po ciepłą wodę ... a dla noworodka nie musi być przegotowana? :confused:

ania mania
14-03-2010, 17:37
i jeszcze jedno pytanie z gatunku głupiutkich :) A czy w nocy nie powinnam myć wilgotną pieluchą, noworodkowej pupy po każdym sikanku ???

ewinka
14-03-2010, 17:45
ojej, mam nadzieję, że dam radę zrobić dodatkowy kurs (oby nie 10 jednej nocy) do łazienki po ciepłą wodę ... a dla noworodka nie musi być przegotowana? :confused:
A kąpać będziesz w przegotowanej? ;) Jak nie dasz rady, możesz sobie przygotować np. wywar z rumianku (będzie zimny), ale przecież wilgotne chusteczki też są zimne, tzn. mają temp. otoczenia, więc podobnie możesz wziąć taką wodę/czy rumianek. Ja moją tak przemywałam.

ania mania
14-03-2010, 17:55
A kąpać będziesz w przegotowanej? ;) Jak nie dasz rady, możesz sobie przygotować np. wywar z rumianku (będzie zimny), ale przecież wilgotne chusteczki też są zimne, tzn. mają temp. otoczenia, więc podobnie możesz wziąć taką wodę/czy rumianek. Ja moją tak przemywałam.

Hehe, święta racja! ja już chyba tracę rozum :duh: ...aż strach pomyśleć co będzie z moim rozumkiem jak będę chodziła jak zombie po kolejnej zarwanej nocy. Dzięki śliczne za pomoc.

mirabel
14-03-2010, 20:09
Dziewczynki, a powiedzcie mi jeszcze, bo tak się głowię, jak sobie radzicie bez wilgotnych chusteczek w nocy w przypadku awarii z kupką ? W dzień to pupa pod kran i nie ma kłopotu, ale w nocy?

Dziewczyny jak będziecie używały wilgotnych chusteczek to zwracajcie uwagę przy zakupie - np Nivea i Dzidziuś zawierają parabeny (substancje wpływające ponoć na gospodarkę hormonalną organizmu).

ewinka
14-03-2010, 21:19
Są też chusteczki ekologiczne jakby co, np. na ekobaby.pl

Wiewiórka
04-07-2010, 14:10
Ja po kupie przecierałam tyłek płatkami tymi dużymi w waty (oczywiście niebielonej chlorem, najczęsciej babydream), a chusteczki kupywałam i nadal kupuję babydream (są tanie, skład mają ok, są bez świństw tj. parabeby czy PEG i PG, 100% biodegradowalne), najlepiej babydream Natur (najlepszy skład i świetnie wycierają, ładnie pachną) te zielone albo ewentualnie białe extrasensitive, bo te niebieskie mają Propylene Glycol, więc odpadają, poza tym są do niczego. Wiem że chusteczki HIPP mają skład w miarę ok, ale ich nie próbowałam

ledunia
04-07-2010, 14:25
Na jakimś blogu czytałam, że w Japonii są podgrzewacze do chusteczek czym właścicielka była zachwycona. Ja po prostu chuchałam trochę. Dla takiej małej pupki takie przetarcie wacikiem z wody w pokojowej temp może wywoływać nieprzyjemne uczucie a wystarczy sobie do termosiku (Któraś pisała o tym w jakimś wątku) wody ciepłej dać. Ja przy następnym dzieciaczku też bym chciała od razu wielo i bez chusteczek nawilżonych i taki patent bym wypróbowała.
Super wyprawka. Ja chyba bym miała problem, bo my to na otulaczach i tetrze, ale zaczęłyśmy jak Lena miała 11 m-cy i drążę już dalej tematu. Wrócę jak będę w ciąży. Jeszcze troszkę poczekamy, ale już się nie mogę doczekać tej wyprawki pieluchowej :)

glamourmum
04-07-2010, 17:58
W kwestii wyprawki, to nasz najlepszy zakup to... suszarka bębnowa ;) Szczególnie teraz, jak przeszliśmy na wielo jest nieoceniony, zresztą Ninka jest straszną Plujką-Ulewajką, więc bez tego bym miała całe mieszkanie w dekoracjach :roll: