Zobacz pełną wersję : Wyprawka dla noworodka. Czy czegoś jeszcze brakuje?
ania mania
10-03-2010, 10:12
Dziewczynki, w czerwcu zaczynam swoją przygodę z wielo i z noworodkiem:) Zakupiłam takie oto pieluszki:
- 3 otulacze Imse Vimse bawełniane (S wyglądają trochę duże, no ale wiem, że pod spód będę musiała wpakować pieluchę,
- 2x muśliny Imse Vimse 75
- 1x bambuski tetrowe kiko
- 1x formowanka Tots Bots Flexi size 1
- 1x tots bots stretchie
- 2x Fuzzy Bunz One size (Cy ta kieszonka wystarczy mi dla noworodka na noc? A może dokupić BumGeniusy Organic? - czy będzie odpowiednia na nocki dla małego siuśmajtka? Czy na noc lepiej totsy+otulacze? Napiszcie co Waszym zdaniem będzie najlepsze dla noworodka na noc.
- 1x itti bitti snap in one, rozm M ( chciałam S i M ale S nie było...i tak sobie myślę, czy jest sens dokupować S bo M sprawia wrażenie też bardzo malutkiej, może jeszcze jedną M??
- 3x tetro flanelkowe, jak pozawijałam "języki" z przodu to są bardzo malutkie, także mam nadzieję,że nam posłużą od początku. Mam nadzieję, że będą oki na dzień.
I jeszcze jedno, czy powinnam o coś jeszcze uzupełnić swój stosik, żeby nie panikować i na spokojnie pieluszkować od pierwszych dni? Co ewentualnie powinnam dokupić?
Nie mogę się na nie wszystkie napatrzeć. Tyle radochy to z pewnością nie miałabym przy pampkach ;) A itti bitti są...ach..:)
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Cieplutko pozdrawiam :)
Mamusia Jasia
10-03-2010, 10:46
Moim zdaniem zestaw jest świetny. Na Twoim miejscu dokupiłabym na pewno pieluch tetrowych lub flanelowych do składania (np. w origami). U noworodka dużo ich będzie schodzić.
Poza tym , jeśli liczysz się z groszem to kupuj później otulacze one size. Starczą na dłużej. Pozdrawiam i ciepło zazdroszczę:)
Witam.
Mam pytanko , a gdzie można taka wyprawke kupić?
ania mania
10-03-2010, 13:31
Witam.
Mam pytanko , a gdzie można taka wyprawke kupić?
Ja wszystko nabyłam w Pieluszkarni :)
dziękuje za info :) Pozdrawiam.
ania mania
10-03-2010, 19:53
Idąc za radą Mamusi Jasia dokupiłam jeszcze flip i econobum w zestawach z wkładami, będę miała coś one size (i promocja mnie podkusiła;). Mam też trochę ręczników z ikei. Otulaczy mam już aż nadto, więc zostało mi jeszcze do dokupienia kilka flanelek (przydadzą się później na myjki jak potnę?) i tetra. Buziaki
post skasowany,dziękujemy za zainteresowanie forum,ale nie życzymy sobie reklamowania tu produktów.
Mamusia Jasia
11-03-2010, 18:55
Idąc za radą Mamusi Jasia dokupiłam jeszcze flip i econobum w zestawach z wkładami, będę miała coś one size (i promocja mnie podkusiła;). Mam też trochę ręczników z ikei. Otulaczy mam już aż nadto, więc zostało mi jeszcze do dokupienia kilka flanelek (przydadzą się później na myjki jak potnę?) i tetra. Buziaki
Wow! Fajnie,ze masz już taką wyprawkę. Ja dowiedziałam się o formowankach dopiero jak Jaś miał 5 miesięcy. No i z oszczędności - pielusie poszył mąż:)
Mamusia Jasia
11-03-2010, 18:59
[...] skasowane - reklama
pozdrawiam, Judiki!
-------------------------
[...] skasowane - reklama
Połowę z tych rzeczy sobie daruj! M.in. wilgotne chusteczki do mycia pupy! Świnstwo! brrrrrrrr
mamapodziomkow
11-03-2010, 19:03
Zwlaszcza te pieluchy jednorazowe w kontekscie pytania o wielo-pieluchy sa fenomenalne ;) Grunt to umiejetnosc czytania ze zrozumieniem.
No i nie używaj kremów - nie będą w wielo potrzebne, a pogarszają chłonność pieluszek.
Mamusia Jasia
11-03-2010, 19:10
Zwlaszcza te pieluchy jednorazowe w kontekscie pytania o wielo-pieluchy sa fenomenalne ;) Grunt to umiejetnosc czytania ze zrozumieniem.
ha ha też to zauważyłam
ania mania
12-03-2010, 19:55
Podgrzewacz do butelek z wtyczką samochodową??? niezbędne! ;D
ania mania
12-03-2010, 19:56
Wow! Fajnie,ze masz już taką wyprawkę. Ja dowiedziałam się o formowankach dopiero jak Jaś miał 5 miesięcy. No i z oszczędności - pielusie poszył mąż:)
Ale masz zdolniachę w domu. Pozazdrościć :)
Foxy Lady
12-03-2010, 21:00
a moja rada: poczekaj z kupowaniem dalej (oprócz może tetry - co ktoś radził wyżej)
masz fajny różnorodny zestaw i sama zobaczysz, co Ci najbardziej podejdzie
każdy bobas jest inny i myślę, że złota zasada, to testować i samemu wypracowywać własne metody :)
jestem pod wrażeniem, że już jesteś tak zaopatrzona: ja swój stosik skończyłam kompletować tydzień przed terminem, a i tak uważam, że byłam niezła :D
powodzenia!
ania mania
13-03-2010, 08:06
a moja rada: poczekaj z kupowaniem dalej (oprócz może tetry - co ktoś radził wyżej)
masz fajny różnorodny zestaw i sama zobaczysz, co Ci najbardziej podejdzie
każdy bobas jest inny i myślę, że złota zasada, to testować i samemu wypracowywać własne metody :)
jestem pod wrażeniem, że już jesteś tak zaopatrzona: ja swój stosik skończyłam kompletować tydzień przed terminem, a i tak uważam, że byłam niezła :D
powodzenia!
Jak to dobrze, że jest ktoś, kto studzi moje zakupowe zapały :) Chyba już się troszkę zagalopowałam. Dokupiłam dwa zestawy filpów...bo były w promocji ;). Są one size, więc pomyślałam, że będą na później. A z wyprawką muszę się uwijać, bo synek, pomimo, że to na niego zdecydowanie za wcześnie, chyba chciałby już być po drugiej stronie pępka :frown. Cieplutko pozdrawiam.
Ja też bym trochę tetry dokupiła. Przydaje się ogólnie.
Chociaż paradoksalnie u nas tetra zniechęciła mnie do dalszego pieluchowania, bo mały strasznie się w niej odparzał. Dopiero teraz wracamy do wielo, tym razem głównie kieszonki, a synek ma już 5 miesięcy prawie. Grunt to się nie zniechęcać :).
Jak Ci coś nie podpasuje zawsze możesz sprzedać.
Ja po dwoch tygodniach praktyki z pieluchami muszę stwierdzic ze tetra tez nas odparza :(( super za to sprawdzaja sie bawełniane bambino mio ktore polecam
teraz zamiast inwestowac w wiele tetr dokupilabym kilka takich pieluszek ;)
ania mania
14-03-2010, 17:13
Połowę z tych rzeczy sobie daruj! M.in. wilgotne chusteczki do mycia pupy! Świnstwo! brrrrrrrr
Dziewczynki, a powiedzcie mi jeszcze, bo tak się głowię, jak sobie radzicie bez wilgotnych chusteczek w nocy w przypadku awarii z kupką ? W dzień to pupa pod kran i nie ma kłopotu, ale w nocy?
ja pociełam białą flanelową pieluche i jak czuje że kupa jest to mocze je w ciepłej wodzie i mam wilgotne chusteczki bez dodatkowej chemi:)
ania mania
14-03-2010, 17:33
ojej, mam nadzieję, że dam radę zrobić dodatkowy kurs (oby nie 10 jednej nocy) do łazienki po ciepłą wodę ... a dla noworodka nie musi być przegotowana? :confused:
ania mania
14-03-2010, 17:37
i jeszcze jedno pytanie z gatunku głupiutkich :) A czy w nocy nie powinnam myć wilgotną pieluchą, noworodkowej pupy po każdym sikanku ???
ojej, mam nadzieję, że dam radę zrobić dodatkowy kurs (oby nie 10 jednej nocy) do łazienki po ciepłą wodę ... a dla noworodka nie musi być przegotowana? :confused:
A kąpać będziesz w przegotowanej? ;) Jak nie dasz rady, możesz sobie przygotować np. wywar z rumianku (będzie zimny), ale przecież wilgotne chusteczki też są zimne, tzn. mają temp. otoczenia, więc podobnie możesz wziąć taką wodę/czy rumianek. Ja moją tak przemywałam.
ania mania
14-03-2010, 17:55
A kąpać będziesz w przegotowanej? ;) Jak nie dasz rady, możesz sobie przygotować np. wywar z rumianku (będzie zimny), ale przecież wilgotne chusteczki też są zimne, tzn. mają temp. otoczenia, więc podobnie możesz wziąć taką wodę/czy rumianek. Ja moją tak przemywałam.
Hehe, święta racja! ja już chyba tracę rozum :duh: ...aż strach pomyśleć co będzie z moim rozumkiem jak będę chodziła jak zombie po kolejnej zarwanej nocy. Dzięki śliczne za pomoc.
Dziewczynki, a powiedzcie mi jeszcze, bo tak się głowię, jak sobie radzicie bez wilgotnych chusteczek w nocy w przypadku awarii z kupką ? W dzień to pupa pod kran i nie ma kłopotu, ale w nocy?
Dziewczyny jak będziecie używały wilgotnych chusteczek to zwracajcie uwagę przy zakupie - np Nivea i Dzidziuś zawierają parabeny (substancje wpływające ponoć na gospodarkę hormonalną organizmu).
Są też chusteczki ekologiczne jakby co, np. na ekobaby.pl
Wiewiórka
04-07-2010, 14:10
Ja po kupie przecierałam tyłek płatkami tymi dużymi w waty (oczywiście niebielonej chlorem, najczęsciej babydream), a chusteczki kupywałam i nadal kupuję babydream (są tanie, skład mają ok, są bez świństw tj. parabeby czy PEG i PG, 100% biodegradowalne), najlepiej babydream Natur (najlepszy skład i świetnie wycierają, ładnie pachną) te zielone albo ewentualnie białe extrasensitive, bo te niebieskie mają Propylene Glycol, więc odpadają, poza tym są do niczego. Wiem że chusteczki HIPP mają skład w miarę ok, ale ich nie próbowałam
Na jakimś blogu czytałam, że w Japonii są podgrzewacze do chusteczek czym właścicielka była zachwycona. Ja po prostu chuchałam trochę. Dla takiej małej pupki takie przetarcie wacikiem z wody w pokojowej temp może wywoływać nieprzyjemne uczucie a wystarczy sobie do termosiku (Któraś pisała o tym w jakimś wątku) wody ciepłej dać. Ja przy następnym dzieciaczku też bym chciała od razu wielo i bez chusteczek nawilżonych i taki patent bym wypróbowała.
Super wyprawka. Ja chyba bym miała problem, bo my to na otulaczach i tetrze, ale zaczęłyśmy jak Lena miała 11 m-cy i drążę już dalej tematu. Wrócę jak będę w ciąży. Jeszcze troszkę poczekamy, ale już się nie mogę doczekać tej wyprawki pieluchowej :)
glamourmum
04-07-2010, 17:58
W kwestii wyprawki, to nasz najlepszy zakup to... suszarka bębnowa ;) Szczególnie teraz, jak przeszliśmy na wielo jest nieoceniony, zresztą Ninka jest straszną Plujką-Ulewajką, więc bez tego bym miała całe mieszkanie w dekoracjach :roll: