Zobacz pełną wersję : Disana, otulacz wełniany, gatki
O ten:
http://www.pieluszkarnia.pl/p324,disana-welniany-otulacz-ze-sciagaczami.html
Jakie są Wasze doświadczenia i opinie? Bo brakuje mi tej pozycji w dziale recenzji:ninja:
Zalety:
- trzymanie na mur-beton po zalanolinowaniu (to, co pisze sprzedawca, że jest gotowy do użycia, to nieprawda:duh:),
- samooczyszczanie wełny i rzadka konieczność prania, wystarczy wietrzenie,
- brak rzepów, napów i innych męczących i głośnych operacji,
- naturalny, oddychający, ekologiczny materiał,
- kolory i fason, choć to kwestia gustu.
Nie jestem tylko pewna, czy tak łatwo się te gatki naciąga na pupę z pieluchą. Jakie jest Wasz ulubiony wkład chłonny do tego otulacza? My używamy tetry w latawiec, a ja nie polubiłam się z zapinką Snappi:hide:
ph78 te zalety co napisałaś, to każde gatki wełniane mają:lol:.
ja napisze wady:
za gruby,za duży, za bardzo rozciągliwy,w pasie trzeba sobie zwężać np. wciągając gumkę,bo inaczej zjeżdża z pupy,do wkładek się nie za bardzo nadaje-storcheny są lepsze,do formowanek może być:)
ph78 te zalety co napisałaś, to każde gatki wełniane mają:lol:.
ja napisze wady:
za gruby,za duży, za bardzo rozciągliwy,w pasie trzeba sobie zwężać np. wciągając gumkę,bo inaczej zjeżdża z pupy,do wkładek się nie za bardzo nadaje-storcheny są lepsze,do formowanek może być:)
No i dlatego założyłam ten wątek, ponieważ innych gatek wełnianych nie znam i cenne są dla mnie doświadczenia innych mam:mrgreen:
aaa.. to kup w ciemno storcheny nowe (te co mają już inny ściągacz-szerszy przy udkach), bedziesz naprawdę zadowolona.
Dziewczyny a co się do takich gatek wełnianych najlepiej sprawdza?
Ja dziś testowałam na małej otulacz wełniany IV i wełenka mnie zachwyciła, dlatego chce spróbować z gatkami, ale nie wiem czy będę miała tam co wsadzić:-/
jeśli gatki są dopasowane jak storchen to można nawet wkładki same albo tetrę w prostokąt i między nóżki,a jak gatki luźne to lepiej formowankę jakąś.
aaa.. to kup w ciemno storcheny nowe (te co mają już inny ściągacz-szerszy przy udkach), bedziesz naprawdę zadowolona.
Ech, ale ja mam spaczony gust i mnie te Storchenkinder jakoś nie podchodzą:hide: Chociaż jeszcze przed zakupem wyprawki czytałam lepsze opinie o nich niż o Disanie.
Tymczasem planuję sama wydziergać z Twoich linków wełnianych i Noriskowego przepisu:mrgreen:
a miałaś je,czy tak na oko?:)
bo wizualnie to nic nadzwyczajnego ale w użytkowaniu są niezłe
a miałaś je,czy tak na oko?:)
bo wizualnie to nic nadzwyczajnego ale w użytkowaniu są niezłe
Nie widziałam ich na żywca, tylko zdjęcia w sklepach internetowych:duh:
Ale ja jestem wzrokowcem i odzienie na dzieciu musi mi się podobać - w końcu nic innego aktualnie nie robię, tylko całą dobę na nią patrzę:omg:
Chętniej sama bym wydziergała coś na wzór storchenowski, skoro są w kroju idealne, tylko może w jakimś bardziej kuszącym kolorze:rolleyes:
A robiłaś wełniaki z przepisu wool_diaper_cover_en.pdf, który umieściłaś gdzieś na forum (ściągnęłam .pdf-a na komputer i nie pamiętam linki)?
my otulacz disana użytkujemy od 2 miesięcy. To nasz ulubiony otulacz używany w domu na co dzień. O dziwo nie przecieka nam a nie był jeszcze lanolinowany, wiec na razie kuracji lanolinowej nie robię, bo nie ma potrzeby. Faktycznie jest trochę za szeroki w pasie, ale na tetrze spiętej klamerką się trzyma, czasem do środka wkładam ręczniki z ikei, ale wtedy zjeżdża z pupy. Niestety robią się na nim kulki (moja mała jest na etapie czołgania się) i otulacz nie wygląda tak ładnie jak nowy.
A ostatnio spodobał mi się ten otulacz firmy Muksut:
http://www.naszedziecko.org/sklep/product_info.php?products_id=859
Zna ktoś, używał?
kolory mają obłędne, ale nie wiem jak z rozmiarem.
Dysia coraz częściej przychodzi zakomunikować mi że chce "upa" (czyt kupa, ale tez siusiu :lol:), chcę jej kupić wełniane gatki żeby zabezpieczyć mieszkanie przed zalaniem i nie zakładać pamka na plac zabaw. Przechodzę do części zasadniczej, jak w przypadku tych gaci jest z rozmiarówką ?? Dysia jest chuuuuudzielcem i to nie za dużym, a chciałabym uniknąć przecieków
mam gatki disana, mała raczej chudzielcem nie jest, ale te gatki nie mają gumki i zjeżdżają trochę, właśnie przymierzam się do zakupu szortów wełniany, bo te już małe się robią i wybiorę coś z gumką. No chyba, że kupić disanę i gumkę jakoś wszyć wtedy będzie ok:) A co rozmiarówki to u nas idealnie pasował rozmiar odpowiedni do wieku.
reniason
11-04-2010, 13:01
Hanti a w jakim wieku jest Twoje dziecię? ja swojej córeczce 5 miesiecznej ubieram rozmiar M 74/80 i ma jeszcze duzy zapas bo one sie sporo naciągają chociaż jest grubaskiem:) tylko po lanolinowaniu wełenka się zbiega i nie są już takie pompiaste. Natomiast synkowi on jest szczupły ubieram jako spodenki rozmiar L ale takie jeszcze nie prane i nie lanolinowane i nawet mu nie zjezdzaja z pupy aha i ma tez jeszcze zapas:) on ma 2lata i 4 m
A tu gatki na dzieciaczkach:)
http://lh5.ggpht.com/_t_tAwo9DfCY/S8GmzY1aDtI/AAAAAAAAADM/Wueh67ZjjZ4/s800/S7300614.JPG
http://lh3.ggpht.com/_t_tAwo9DfCY/S8Gm5yumy0I/AAAAAAAAACQ/mHqHlT2SwLI/s800/S7300617.JPG
http://lh5.ggpht.com/_t_tAwo9DfCY/S8Gm8KQrM6I/AAAAAAAAACU/JgnbDGHlnb8/s800/S7300619.JPG
Uleńka ma pod gatkami formowankę:)
Dysia ma 1,5 roku i waży zawrotne 10 kg (niecałe zresztą :hide:)
my właśnie rozmiar 74/80 mamy i na moją roczną Różę robią się maławe, ale jeszcze w nich chodzi. Fakt po praniu juz nie są takie pompiaste, nasze teraz to juz w kazdym miejscu przylegają. Aha moja małą waży 10,3 kg. Więc myślę, że rozmiar większy niż my mamy powinnać kupić. Zależy czy chcesz używać z formowanką z tetrą. Bo do naszych gatek to formowanka nie wejdzie (juz takie obcisle sa:)) ale my tetry uzywamy wiec ta obcisłość nam pasuje. Brakuje mi tylko gumki w pasie...
reniason
11-04-2010, 14:51
Mania ma rację ja też myślę że L czyli 86/92 powinny być dobre a co do gumki w pasie to zawsze można samemu wszyć:)
dzięki
co do gumki w pasie to zawsze można samemu wszyć:)
tak tez sobie pomyślałam
od razu wszyłam im szerokaśną gumkę i jestem zachwycona, wrzucam tetrę do środka i jest cudnie.
Kiedy dotykałam puli cały czas miałam wrażenie (wiem że mylne, ale nic na to nie poradzę) że moje dziecko ma plastik na tyłku, a teraz jestem w dotykowym raju :D gacie + tetra to jest to co tygrysy lubią najbardziej
ja teraz też już tylko używam wełniaków,czekam jeszcze na dwa nocne otulacze z wełny,pula używam jak muszę,a tak to flexi tot lub składanka bambusowa i gatki.mam najnowszą wersję storchena i jest grubszy niż ta ostatnia.
adusia2000
06-05-2010, 18:06
dziewczyny, a czy gatki 74/80 cm beda pasowaly na 74 cm dziecia w nocnej formowance? zastanawiam sie, czy nie wziasc juz rozmiaru wiekszego, ale moja mala ma dopiero 7 m-cy, rozmiar 86/92 chyba bedzie za wielki? odpiszcie pliizzz
dziewczyny, a czy gatki 74/80 cm beda pasowaly na 74 cm dziecia w nocnej formowance? zastanawiam sie, czy nie wziasc juz rozmiaru wiekszego, ale moja mala ma dopiero 7 m-cy, rozmiar 86/92 chyba bedzie za wielki? odpiszcie pliizzz
na pewno nie bierz większego, te gacie są byyyyycze ;)
z drugiej strony zbyt duzy zawsze mozna przestraszyc o pol rozmiaru ;)
adusia2000
06-05-2010, 18:14
dzieki!
A gdzie się to cudo nabywa?? Bo wyglądają superasnie :)
mamka_klamka
06-05-2010, 20:30
A ja kupiłam takie wielkie:duh:. Myślałam, że prestraszę i będą dobre, ale z tego co czytam jednak nie.:cryy:
Jutro się okaże.
odkopałam stary watek, bo kupiłam dwa otulacze 74/80 - 6-12m. Mój synek ma pół roku, ok. 9kg wagi i nosi rozmiar właśnie 74/80, ale te gatki wydają mi się strasznie ciasne. Na formowankę to już w ogóle się je ciężko wciąga. Czy ktoś móglby mi napisać, czy to ma być takie ciasne, żeby dobrze trzymało? Bo w sumie trzyma, ale wydaje mi się, że młody może być w nich skrępowany tą ich ciasnością. kiedy Wasze dzieci wchodziły w ten rozmiar?
odkopałam stary watek, bo kupiłam dwa otulacze 74/80 - 6-12m. Mój synek ma pół roku, ok. 9kg wagi i nosi rozmiar właśnie 74/80, ale te gatki wydają mi się strasznie ciasne. Na formowankę to już w ogóle się je ciężko wciąga. Czy ktoś móglby mi napisać, czy to ma być takie ciasne, żeby dobrze trzymało? Bo w sumie trzyma, ale wydaje mi się, że młody może być w nich skrępowany tą ich ciasnością. kiedy Wasze dzieci wchodziły w ten rozmiar?
Moja córeczka ma 9 miesięcy, ale też nosi rozmiar 80 i waży troszkę mniej, bo 8 kg i ja kupiłam już ten większy rozmiar otulacza.
Jest luźny, coś jak spodenki, ale nie za duży i bardzo dobrze trzyma.. My stosujemy tylko na noc na formowanki bambusowe lub flanelowe i zakładam, że powinno być luźno i wygodnie. Nic nie spina i nie wciskam przy wkładaniu.
Czy chłopczyk należy do grubszych dzieci (6 miesięcy i 9 kg)? Wydaje mi się, że w Waszym przypadku jest na styk i za chwilę może być za ciasno. Może spróbuj odsprzedać, dopuki nie są zniszczone i zakupić większy rozmiar? Ale może wypowie się ktoś jeszcze.
Wiewiórka
08-02-2013, 07:51
może po prostu są sfilcowane? albo trzeba kupic większe
no to chyba faktycznie kupiłam takie na styk, myślałam właśnie, że będą to takie luźniejsze gatki, a one właśnie dość ciasno siedzą na tyłku. Z drugiej strony całą noc w nich przespał spokojnie, nie przepuściły, a na ciele też się nigdzie nie odcisnęły, więc może jeszcze trochę damy radę... może są sfilcowane, bo kupiłam dwie pary w tym samym rozmiarze i jedne są trochę mniejsze niż drugie. Te drugie wystarczą chyba na trochę dłużej. no nic, dzięki, jeszcze się im przyjrzę i pomyślę, co z tym fantem.
był ok, ale nie przekonał nas fakt prania ręcznego, to naprawde musi komus pasować
był ok, ale nie przekonał nas fakt prania ręcznego, to naprawde musi komus pasować
Na szczęście nie trzeba robić tego zbyt często :)
Na szczęście nie trzeba robić tego zbyt często :)
To jest między innymi fantastyczne w wełnie :) Dzieci mają mniej ubrań i chyba suma sumarum mniej się narobię niż przy ciągłym praniu bawełny...
dziewczyny, tak sie wtrącę: gdzie kupujecie te otulaczki wełniane? Chciałabym je wypróbować, bo teraz używam Imse Vimse na formowanke ecopi, ale przyznam, że zdarza się, że córcia sie budzi zalana po szyję i łóżeczko mokre tez. Daje dodatkowy wklad bambusowy. Nie wiem od czego to zależy, może czasem za dużo pije :) Ma teraz 14 miesięcy i waży 9,5 kg - nie wiem jaki wełniak byłby ok?
Bialawanilia
16-02-2013, 20:51
Disanę dostaniesz w kilku polskich sklepach internetowych, ale aktualnie jest po sezonie i nie ma dużego wyboru w rozmiarówce. Pytałam każdego sklepu kiedy przewidują dostawę, odpowiedzieli, że pewnie dopiero przed kolejną zimą ;) Wpisz sobie otulacz lub szorty Disana to zobaczysz gdzie co zostało.
Można kupić na ebayu lub gdzieś indziej za granicą, ale koszty są wiadomo większe.
jestem z gatek bardzo zdowolona, mam już większe.
Nigdy nie przeciekły, bardzo zgrabne z formownką.