PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zaczac...z noworodkiem?

maa821
02-11-2009, 20:07
Chcialabym przejsc na pieluszki tetrowe (malutki ma odparzenia po pampersach) i zastanawiam sie co mi jest niezbedne. Mam pieluchy tetrowe, ale co poza tym ulatwi nasza przygode z pieluszkami tetrowymi?

ala
02-11-2009, 20:14
otulacze (majteczki na pieluszki), wkładki polarkowe albo welurowe izolujące pupę dziecka od wilgoci

tysiula
02-11-2009, 20:27
Jeśli otulacz to wełniany, ewentualnie polarowy, od PULowego też mogą być odparzenia. I potwierdzam za aląjakubiak, wkładki polarkowe/welurowe, które będą trzymać wilgoć z dala od pupy. Nie używaż chusteczek nawilżanych, myć pupę samą wodą i wytrzeć do sucha..

Pondo
02-11-2009, 20:35
A u nas polar odparzał:(nie wiem jak to ale jednak..
Wg mnie dużo fajnych składanych pieluszek typu muślin i ochota jest potrzebna..no i otulacze. Mogą być PUL, bo te są także świetne

mama-japonka
03-11-2009, 14:43
jak odparzenia, to też radzę nie zaczynać od wkładek polarkowych i welurkowych, zawsze to coś nie do końca naturalnego przy pupie (żeby nie powiedzieć sztuczego ;-)), a do tego przy odparzeniach najważniejsze, zeby zmieniać przy każdym siku.
Tak naprawdę najlepsze moim zdaniem to bambusowe pieluszki lub wkładki zamiast tetry (są antybakteryjne, co ma duże znaczenie przy odparzeniach).
Jeśli chcesz najtaniej to tetra + 6 otulaczy powinno Ci spokojnie wystarczyć, żeby prać co 3 dni. Myślę, ze jak byś miała mniej otulaczy, też dasz radę. Był moment, że jechałam na 3 otulaczach przy noworodku. PUL-owe szybko schną.
Moje doświadczenie jest takie, ze polarkowe otulacze mocniej nagrzewają pupę i lepsze są PUL-owe mimo, że teoretycznie mniej oddychające.
Miłego pieluszkowania !

gouraanga
03-11-2009, 14:53
:op::sorry:

to ja trochę w drugą stronę...
pampersy też nas odparzały (i czytałam, że przy tych pieluszkach to powszechne) - teraz nosimy się w zwykłych, tanich jednorazówkach z rossmana i jest ok. pupa ładna.

emmaline
03-11-2009, 15:54
my od urodzenia (3 tygodnie) mamy 40 tetrów i kilka otulaczy, ale używamy 2 PUlowych w sumie, pranie co 2 dni leci. czasem używamy też papierków co zatrzymują gęstą kupkę. no i od 3 dni obserwujemy się i zmieniamy pieluchę po każdej kupie i siku. i pupka ładna :)

maa821
03-11-2009, 16:59
emmaline (http://www.chusty.info/forum/member.php?u=3133) a jakich papierkow uzywacie do zatrzymania tych kupek? I jakie macie tetry? Bo te moje zwykle to jakies sztumowe chyba sa...

mama-japonka
03-11-2009, 18:01
Wybacz, że się wtyknę, bo nie mnie pytałaś :D ale akurat jestem w temacie... papierki czyli bibułki higieniczne, są bardzo wielu różnych firm (np. Bambino Mio, Close Parent itd.). Wkładasz przy pupie i potem papierek wyrzucasz razem z kupką. To jest jednorazowy, ale ekologiczny odpowiednik wkładki z polarku lub weluru. Tyle, ze papierki raczej kiepsko radzą sobie z siusiu (trzeba od razu wymieniać), a wkładki zawsze po kupie. Siku przez nie przechodzi, a kupkę bardzo łatwo sprać.
Ja w ogóle nie polecam na początek tego, najpierw wyprowadź pupcię na lepsze.
A tetra, dziewczyny podawały gdzieś na forum namiary na dobrą, wrzuć w wyszukiwarkę.

ekomummy
03-11-2009, 18:48
Z naszego doświadczenia 2-4 otulaczy wystarczy (córeczka własnie 2 miesiące skończyła). Z otulaczami jest fajnie bo szybko schną (używamy PULu i polarku na razie) więc jak pobrudzi się to mozna zaprać w rękach i za parę godzin powinien być gotowy do ponownego użycia.

O papierkach możesz tutaj poczytać:

http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=14688

Czasami stosowałam papierki (staramy się stosować również NHN/EC_Naturalną Higienę Niemowlaków). Jak mała zrobiła kupkę w pieluszkę to zazwyczaj przelatywała ona przez papierek (może moja robi mega kupki :ninja:).

maa821
04-11-2009, 10:40
A tak sie jeszcze zastanawiam - jesli chce stosowac zwykla terte, t ojak ja skladac zeby bylo najlepiej? Jesli cos moze gdzies na ten temat?:confused:

Dobromiła
04-11-2009, 12:11
A tak sie jeszcze zastanawiam - jesli chce stosowac zwykla terte, t ojak ja skladac zeby bylo najlepiej? Jesli cos moze gdzies na ten temat?:confused:
http://ekobaby.pl/ep_instrukcja_skladania.php
Ja na razie stosuje "trójkąt z plisą" i jest super.

yetta
04-11-2009, 12:44
U nas w jednorazówkach do 3 miesiaca też były ciągle odparzenia. Na szczęście trafiłam na informacje o wielorazówkach. Zaczynałam od kieszonek PUL z welurkiem i mikropolarkiem w środku pieluszki. Do tego otulacze z polaru i PUL. Na wkłady chłonne, tetrę itp. wkładki polarowe. Synek skończył rok i ani raz nie był odparzony. A latem popierniczał między innymi w otulaczach z polaru. :D

Do tego polecam do przemywania pupci Mydełko Marsylskie (moje ukochane).
Ja kupuje tutaj: http://www.mydlarnia.info/szare-mydlo-marsylskie-z-olejkiem-z-oliwy-cat-173-id-194.aspx
Podgrzewam chwileczkę mydło w mikrofalówce (w piekarniku też chyba można), żeby lepiej się kroiło nożem i kroję na 6 części. I mam 6 małych mydełek. I zawsze przemywam pupcię wodą i tym mydełkiem.

p.s.
No i wszyscy się nim myjemy. :mrgreen: Dla mnie to najwspanialsze mydło pod słońcem.

emmaline
04-11-2009, 13:25
papierki sprawdze jak mi sie ssak odessie, uzywamy 2 rodzaji - jedne sa tu http://ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=139&ec=0 adrugie w sprawdze.

one zatrzymuja jedynie ta twarozkowa czesckupki, wodnista przelatuje. ale nie trzeba spierac twarozku z pieluszki.

a tetre z allegro od galiano - polecany tu pare razy - super gruba czy super chlonna ma napisane, i rzrczywiscie grubsza jest.

sorki za literowki, ale pisze 1 reka bo :bfing:

te drugie to Baby Ono.

maa821
04-11-2009, 15:30
Testuje to zawijanie pieluchy "trojkat z plisa", ale wszystkie moje pieluchy sa prostokatne a nie kwadratowe:confused: Wy macie kwadratowe?

emmaline
04-11-2009, 16:22
na prostokącie też się da :)
porobiłam zdjęcia właśnie, zaraz wrzucę :)

już: http://picasaweb.google.pl/karolina.ulacha/SkAdaniePieluchy02?authkey=Gv1sRgCLCSjaCRmfqibg#

maa821
04-11-2009, 16:28
Bede baaardzo wdzieczna bo juz mnie nerwy od trenowania biora. Jakas ze mnie chyba gula na maxa

maa821
04-11-2009, 17:19
Zalapalam! Wielkie dzieki za pomoc!!

emmaline
04-11-2009, 17:34
proszę bardzo :D

ph78
05-11-2009, 13:35
Do tego polecam do przemywania pupci Mydełko Marsylskie (moje ukochane).
Ja kupuje tutaj: http://www.mydlarnia.info/szare-mydlo-marsylskie-z-olejkiem-z-oliwy-cat-173-id-194.aspx

Ja też używam tego mydła i do rąk, i do zapierania ubranek, a ostatnio także do mycia pupci pod kranem, odkąd trenujemy EC:mrgreen:
Tylko kupuję je za połowę ceny w Almie:rolleyes:

yetta
05-11-2009, 14:38
O musze zatem zajrzeć do Almy. :D

maa821
11-11-2009, 14:06
Zakupilam swoja pierwsza pieluszkowa wyprawke i teraz chce sie upewnic - coby dobrze z tego wszystkiego korzystac:p
Mam pieluchy tetrowe, otluacze PUL oraz polarkowe, pieluszke Bambinex bambusowa, kieszonke oraz kilka wkladow (takich papierkow). I teraz tak: zakladam tetre i na to otulacz, tak? A ktory kiedy lepiej - PUl czy polarkowy? Na noc najlepiej ta pieluszke bambusowa? I jeszcze ja musze zapakowac w otulacz? Po co wlasciwie? I jak uzywac tych papierkow?
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie wskazowki

tysia
11-11-2009, 14:12
Zakładasz pieluszkę i na nią otulacz. Na noc lepiej PUL-owy.
Do bambusowej też otulacz bo przemoknie, nie ma warstwy nieprzemakalnej.
Papierki zakładasz do pieluszki żeby się stykały z pupą dziecka.