Zobacz pełną wersję : zastój a chusta
czy możliwe jest żeby zrobił się zastój w jednej piersi przy dłuższym noszeniu? moja koleżanka ma taki problem, i cała rodzina zwala na chustę. mi się wydaje to niemożliwe. co myślicie?
Nie wydaje mi się, bo zastój to chyba robi się jak dziecko źle ściąga pokarm.
ona nosiła małą jakoś dłużej bogości miała. a potem dopiero poczuła że ją boli. ale może i faktycznie zawiniło jedzenie małej, a właściwie jego brak. chociaż mała ma 4 miesiące i karmienie raczej uregulowane.
ProzacVodka
10-03-2008, 00:24
ona nosiła małą jakoś dłużej bogości miała. a potem dopiero poczuła że ją boli. ale może i faktycznie zawiniło jedzenie małej, a właściwie jego brak. chociaż mała ma 4 miesiące i karmienie raczej uregulowane.
Teoretycznie zastój może się zrobić od spania na brzuchu (uciskanie piersi), od kopnięcia np. podczas przewijania itp. Mnie nigdy to nie spotkało w takich okolicznościach, a na brzuchu śpię, kopnięta byłam nie raz, w chuście nosze od początku. A zastój miałam 2x w szpitalu, gdzie ani nie spałam na brzuchu (cc), ani mnie młody nie kopał, ani tym bardziej nie nosiłam w chuście, a dzieć ssał prawie całą dobę. Jak miała gości i nosiła długo, to domyślam się, że w tym czasie nie karmiła? Może to od tego?
malgosiak
10-03-2008, 16:24
czy to na pewno zastoj???
ja mialam zatkany kanalik,a le wtedy nie nosilam.
moim zdaniem trzeba by nosic non stop bardzo ciasno chuste przez kilka godzin, zeby sobie zafundowac zastoj.
a kryzys z laktacja moze sie zdarzyc w kazdym momencie karmienia, moze podpowiedz kolzeznca, ezby zaczela od sprawdzonych metod (ciepla kapiel, potem czeste przystawianie, pozycja spod pachy)
czy to na pewno zastoj???
ja mialam zatkany kanalik,a le wtedy nie nosilam.
A to nie to samo? Jestem przekonana, że zastój to właśnie zatkany grudką tłuszczu kanalik mlekowy, objawiający sie twardością i bolesnością w jednym miejscu, który przechodzi po ogrzaniu i delikatnym masażu.
malgosiak
11-03-2008, 18:15
http://www.laktacja.pl/index.php?option ... &Itemid=66 (http://www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=365&Itemid=66)
budzik, z tego cvow iem to zastoj moze byc w calej piersi lub zrobic sie w jednym miejscu.
sposob postepowania jest chyba w obu przypadkach podobny.