Zobacz pełną wersję : Jak mierzyć długość chusty?
Witam, jestem zupełną świeżynką w temacie chust :oops:. Mam ją od 2 dni. Gdy do mnie dotarła wpadłam w lekkie przerażenie. Kupiłam Nati wiązaną, rozmiar standard. I tu mam wątpliwość a zarazem pytanie do doświadczonych mam chustowych.
Chusta wydawała mi się jakaś długa i zaczęłam ją mierzyć i oto co mi wyszło.
Mierząc od zaznaczonego środka wyszło mi ok 2,3 z jednej strony i ok. 2,6 z drugiej strony. Czyli jakby mierzyć najbardziej wysunięte punkty tego równoległoboku wychodzi ok. 5,2, natomiast gdyby mierzyć mieszczący się w tym równoległoboku prostokąt to wychodzi 4,6 (bez tych ogonów). Czy tak wygląda rozmiar standard? Mam nadzieję, że nie namotałam http://imgx.wizaz.pl/forum/images/smilies/redface.gif.
Generalnie bardzo chcę nosić córcię w chuście, tylko te długaśne, wiszące ogony dały mi do myślenia. Jeśli któraś z mam zechce odpowiedzieć będę wdzięczna. :help:
Mayka1981
05-07-2009, 12:21
standard to długość 4.6 właśnie - u mnie to jest długość mierzona bez skosów (Nati bambus)
jak bardzo długie masz ogony?
bo generalnie to zależy od rozmiarów osoby noszącej no i od rodzaju wiązania, ja jestem rozmiarowo jakieś 40/42 wzrost 168cm i przy 2x mi się majtają do kolan - ale ja tak lubię jak się majtają:D
standard to długość 4.6 właśnie - u mnie to jest długość mierzona bez skosów (Nati bambus)
Zawsze myślałam że standard to 4,6m długości jednej krawędzi...
A Nati są trochę dłuższe po prostu- moja też ma >4,6 bez skosów :)
Dzięki dziewczyny, czyli ok. 4,6 + skosy. Tak to właśnie u mnie wygląda.
Jako że ja dopiero początkująca to zawiązałam się tylko w kieszonkę i miałam ogony po kolana. Mam 1,70 i nosze rozmiar 36/38, więc jak się okazuje to całkiem możliwe że będę miała ogony. Chyba będę musiała się do nich przyzwyczaić :rolleyes:.
Jeśli nie lubisz ogonów, to może spróbuj zamienić się z kimś na krótszą chustę? Albo - jeżeli nie przeszkadza Ci ciepło - owić się w pasie tymi ogonami dodatkowo i wtedy dopiero zawiąż (ja tak właśnie robię, a przy cięższych dzieciach taki dodatkowy materiał na biodrach ma jeszcze tę zaletę, że przejmuje część ciężaru dziecka)
Jeśli nie lubisz ogonów, to może spróbuj zamienić się z kimś na krótszą chustę? Albo - jeżeli nie przeszkadza Ci ciepło - owić się w pasie tymi ogonami dodatkowo i wtedy dopiero zawiąż (ja tak właśnie robię, a przy cięższych dzieciach taki dodatkowy materiał na biodrach ma jeszcze tę zaletę, że przejmuje część ciężaru dziecka)
Spróbuję zawinąć wokół bioder, gdyby mi strasznie ogony przeszkadzały.
A tak poza tym, to forum to kopalnia wiedzy :thumbs up:. Super.
Wiesz, tez spotkalam sie z tym problemem:-) Jako czesczej chusty sa mierzony po jednemy kraju chusty + 10 sm na wykurczenie po-praniu:-), ale odbywa rozne wypady, kiedu chusta jest dluzcza albo krotsza, wtedy mozemy wymierzyc chuste razem ze zkoszeniem albo powiedzic, ze chusta ta jest rozmiaru niestandartowego:-)
biedronki-3
05-07-2009, 17:09
no właśnie dziwnie niektórzy mierzą chusty, ja chciałam kupić didymosa 6, to jest 4,60, ale czasami rozmiar 5 ma od 4-4,5. Jedna forumka chciała mi sprzedac r.5, ale miała 4,0 dla mnie za krutka i kupiłam 4,6. Po jakimś czasie ktos sprzedawał tamtą chustę kupioną od tej dziewczyny i na chustogramie było napisane, że ma 4,70, byłam strasznie zaskoczona. Pewnie każdy mierzy po swojemu i trzeba się konkretnie pytać czy to długość ze skosami czy bez.
Chuste nalezy mierzyć po jedym boku,tak jak w linku poniżej:D
http://www.didymos.de/bilder/muster/paralellogramm-e.gif
Chuste nalezy mierzyć po jedym boku,tak jak w linku poniżej:D
http://www.didymos.de/bilder/muster/paralellogramm-e.gif
mnie się też tak wydawało, ale w mojej nati bambus standard miałam ogony dyndające do kolan, co mnie osobiście przeszkadza, zmierzyłam po jednej krawędzi, no i wyszło jakieś 30 cm górką.
z kolei na stronie oppamamy w instrukcjach szycia chusta 5-metrowa jest mierzona z oba skosami:
http://oppamama.fm.interia.pl/uw.html
w zależności od tego jakie będą skosy, chusta będzie miała bez skosów 4,6m albo i mniej...:confused:
Chusty Nati są zazwyczaj dłuższe:wink:
Chusty należy mierzyć,tak jak podałam w linku:D
Czasami ktoś życzy sobie aby podac długość ze skosami,ale przyjęte jest mierzenie jednego boku:D
Dziewczyny, ja sie wlasnie zastanawiam jak dluga chuste kupic, bo ja taka dosyc duza jestem (183) i caly czas sie boje ze chusta bedzie za krotka na plecaczek dla rocznego bąbla. Poluje na 5.2, myslicie ze bedzie za dluga?
na prosty plecaczek to 5,2 jest stanowczo ,ale to stanowczo za dluga ,wogole na plecak to 5,2 jest za dluga bedzie ci sie majtac miedzy nogami i ciezko Ci bedzie nia manewrowac
najlepiej przymierzyc jesli amsz taka mozliwosc
Dziewczyny, ja sie wlasnie zastanawiam jak dluga chuste kupic, bo ja taka dosyc duza jestem (183) i caly czas sie boje ze chusta bedzie za krotka na plecaczek dla rocznego bąbla. Poluje na 5.2, myslicie ze bedzie za dluga?
Na pewno za długa. Mąż ma prawie 190, a chudziką nie jest i w standardzie przy plecaczku jeszcze ma trochę ogonów :) Do prostego plecaczka to chyba bardzo krótkie chusty się nadają.