Zobacz pełną wersję : Tylko dla INDIOfilek!!!
to oznacza,ze wszystkie silki od petisu sa takie nierowne? ciekawe czy ma to jakis wplyw na nosnosc
O jakich nierównościach mówicie? Ma któraś może zdjęcia?
trzecia partia, Kobro :D
stąd prawdopodobnie takiego wzięcia nie miały,jak wcześniejsze.
yena,zdjątko wrzuć jeśli możesz,co?
porównam ze swoim, mój z pierwszej starej tury,zobaczymy,czy te nierówności takie duże
to oznacza,ze wszystkie silki od petisu sa takie nierowne? ciekawe czy ma to jakis wplyw na nosnosc
twój jest pierwyj sort :)
twój jest pierwyj sort :)
ja i tak bym brala, pierwyj czy nie :D
Oto nierówności:
http://img444.imageshack.us/img444/2821/p1140787xv8.jpg (http://imageshack.us)
http://img444.imageshack.us/img444/p1140787xv8.jpg/1/w640.png (http://g.imageshack.us/img444/p1140787xv8.jpg/1/)
Dorzucę więcej zdjęć, jak Tośka pójdzie spać. Zastanawiam się też czemu w w anglojęzycznej informacji na stronie didka jest napisane, że te nierówności to norma :?
Jeszcze zdjęcie porównawcze z naturem
http://img220.imageshack.us/img220/7387/p1140796rt3.jpg (http://imageshack.us)
http://img220.imageshack.us/img220/p1140796rt3.jpg/1/w640.png (http://g.imageshack.us/img220/p1140796rt3.jpg/1/)
Pewnie napisali, że nierówności to norma bo już się nauczyli po Indio lnianych, że jak nie napiszą, to biedna Beatrice będzie odpowiadała na kilkadziesiąt maili z tym samym pytaniem dziennie.
Jakoś bardzo się nie wgłębiałam, ale tyle ile zaglądnęłam to silki były równe.
proszę mi pokazać jak krówce gdzie te nierówności na tym zdjęciu mam widzieć??????? :roll:
Ja też ich nie widzę, ale mogło mi się na oczy rzucic jak najbardziej.
Też poproszę o wskazówkę, gdzie tych nierówności szukać, bo nie widzę :omg:
właśnie posiedziałam parę minut porównując chusty z dodatkami (len,wełna,jedwab).
wnioski moje własne,może błędne :wink: :lol: :
różne rodzaje nitek i ich własciwości "naciągające" sprawiają,że chusty z dodatkami wyglądają niechlujniej utkane.
len,jedwab i kaszmir są naciągnięte,bawełna luźna.kaszmir wygląda najlepiej,bo jego puchowatość niweluje różnice.len i jedwab są cieńkie i dlatego widać wszystko.
zarówno przy jedwabiu jak i lnie widzę jakby luźność utkania,nici bawełniane pod palcami się rozchodzą.
kiedyś myślałam,że jedwab utkali na "odwal się",póki nie zobaczyłam lnu.
wniosek taki,że faktycznie połączenie nitek o różnych możliwościach naciągania się przy tkaniu nie może być idealne z technicznej strony.
stąd prawdopodobnie jak Petisu pisze,Beatrice miała dość tłumaczenia każdemu oddzielnie o tym i wystosowała taki podpis do trzeciej rundy jedwabiu (niestety chyba sobie gola strzeliła bo wolniej schodzi chyba tenże sort).
na zdjęciu silk wygląda identycznie jak mój z totalnie pierwszej rundy.natomiast moooże w palcach łatwiej się rozchodzi (na didku.de jest napisane,że to inny rodzaj jedwabnej nitki), a może po prostu wcześniej Beatrice nie podawała info o nierównościach.
moja własna osobista opinia o silku jest taka,że wygląda on niestety najgorzej.
różne rodzaje nitek i ich własciwości "naciągające" sprawiają,że chusty z dodatkami wyglądają niechlujniej utkane.
len,jedwab i kaszmir są naciągnięte,bawełna luźna.kaszmir wygląda najlepiej,bo jego puchowatość niweluje różnice.len i jedwab są cieńkie i dlatego widać wszystko.
zarówno przy jedwabiu jak i lnie widzę jakby luźność utkania,nici bawełniane pod palcami się rozchodzą..
więc odniosę się, kochana magdo, do Twoich wniosków, bowiem kilka indio przewinęło się przez moje ręce.
masz rację - indio z dodatkami wyglądają niechlujniej, ale tylko te z kolorowymi dodatkami.
miałam indio linen ziegel (nitka ceglasta), miałam indio wolle rotbuche (nitka bordowa). nitki kolorowe były znacznie luźniej tkane, częściej zaciągały się.
mam teraz linen natur i wolle natur. są to bardzo ściśle tkane chusty, zupełnie inaczej niż kolorowe. wyglądają o niebo lepiej niż ich podrasowane kolorami siostry.
len w naturze jest wybitnie piękny.
wełna w naturze - również (jest tkana tak ściśle jak kaszmir).
najmniej z naturlanych kolorów podoba mi się silk i konopie. nie lubię tych dwóch chust.
ja to kurka wymagająca jestem 8)) :lol:
katja z wełną też wygląda gorzej niż cała bawełniana :evil:
idę stąd,bo jeszcze ktoś się słusznie domyśli,że daleko mi do nie tylko indiofilstwa :hide:
katja z wełną też wygląda gorzej niż cała bawełniana :evil:
serio?
czyli, jak?
Zgodze sie z Pasja... indio kopie jest brzydsze niz indio natur len :D Len ma piekna nitke, dlatego tez o wiele ladniej wyglada zafarbowany len od zafarbowanych konopi. Konopie sa jakies takie plaskie, a len taki bardziej trojwymiarowy :D
powiem więcej: konopie są duuuuuuużo brzydsze od lnu, wspomniana trójwymiarowość lnu dodaje mu szlachetności
proszę mi pokazać jak krówce gdzie te nierówności na tym zdjęciu mam widzieć??????? :roll:
Ja chyba powinnam raczej napisać "wypukłości", to wtedy byłoby wiadomo o co chodzi. Te widać, mam nadzieję. Innych mankamentów brak.
Silk nosi cudnie i dzisiejszy dwugodzinny spacer był czystą przyjemnością :)
PS. W Newcastle wiosna :jump:
Wypukłości to ja widzę te indiowe, jak w każdym. Nic ponadto.
Ja bardzo lubie wypuklosci w indio... lubie patrzec na rozne kolory nitek, na fakture indio... Indio to takie szlachetne chusty...
Osatnio zachwycam sie miekkoscia czarno-bialego indio z czarna metka, circa pozne lata 80te, wczesne 90te.... to taka mieciutka chusta.... bedzie dla potomnych... :D
Indio czarno-biale zafarbowane jest piekne... ale tego dojrzalego indio nie bede wrzucac do miski z farba... :P
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/f7KCzoW4LUf50c4uoB.jpg
Ja bardzo lubie wypuklosci w indio... lubie patrzec na rozne kolory nitek, na fakture indio... Indio to takie szlachetne chusty...
Osatnio zachwycam sie miekkoscia czarno-bialego indio z czarna metka, circa pozne lata 80te, wczesne 90te.... to taka mieciutka chusta.... bedzie dla potomnych... :D
Indio czarno-biale zafarbowane jest piekne... ale tego dojrzalego indio nie bede wrzucac do miski z farba... :P
Lindo też mam takie indio. Cudne jest, mięciuśkie :) I tez zostawię dla potomnych!!!
Wypukłości to ja widzę te indiowe, jak w każdym. Nic ponadto.
Jeśli wypukłości nie różnią się wielkością i obłością od innych jedwabnych indio to oznacza, że informacja o irregularities nie ma drugiego dna :wink: Zresztą, czy nie w tych nierównościach urok?
Lindo, wiele bym dała, by pooglądać to Twoje nierówne indio :wink: Cudo. Dzięki za tę fotkę :)
No z tego co widzę, to nie tylko nie różnią się od innych jedwabnych, ale i od innych indio wogóle (w szczególności serii limitowanych bawełnianych, bo też mają splot luźniejszy i są takie bardziej "trójwymiarowe").
I to jest dobra wiadomośc, Petisu :D
Od mojego natura różnią się bardzo, ale on jest gruby jak koc i gęsto tkany, czyli zupełnie inna bajka.
Ech piękne... Twoje?? Jakbyś kiedyś zmieniła zdanie to wiesz gdzie mnie szukać ;)
Linda, cudne to Indio. Jestem Indiofilką. Nawet mam ... jedno :oops:
elbazetka
20-11-2008, 16:30
Kochane indiofilki,poniewaz pojawilo sie nowe indio z welna,a ZARA ktora do mnie dzis przyjechala mnie nie zachwycila,zastanawiam sie nad jego kupnem(zara wraca do sprzedawcy).Ale wytlumaczcie prosze-w jaki sposob ono jest rozne od lnu,w sensie nosnosci,i dlaczego jest tansze????A jak nie warto to biore jima chyba...
Nie wiem jak wygladaja te nowe welenki. Moja farbowana terra ma super nosnosc, przez ostatni 3 dni choroby mojego synka byla non stop uzywana. Welna wybacza nawet szybkie wiazania, pieknie sie rozklada na ramionach, jest taka sprezynujaca, cieplutka, mnie nie gryzie, a moj chory synek upodobal sobie wlasnie welenke. No i welny nie trzeba lamac, tak jak lnu :wink: Ale len tez kocham :love:
elbazetka
20-11-2008, 18:13
kurza twarz za przeproszeniem napisali ze juz nie maja(po tym jak kupilam) :(
Jak to kupilas.. a potem napisali, ze nie ma??? Wypelnilas sekcje z adresem, telefonem, etc? Bo nie rozumiem...
elbazetka
20-11-2008, 18:23
Jak to kupilas.. a potem napisali, ze nie ma??? Wypelnilas sekcje z adresem, telefonem, etc? Bo nie rozumiem...
kupilam,zaplacilam paypalem,wszystko wypelnilam a oni od razu zrefundowali,no nie ma to sensu
A ktore indio kupilas? Bo niebieskiego juz nie ma...
elbazetka
20-11-2008, 18:43
no niebieskie-go nie kupilam nie kupilam:)
Przy niebieskim byla informacja, ze poza Niemcy nie wysylaja.
elbazetka
20-11-2008, 18:57
Przy niebieskim byla informacja, ze poza Niemcy nie wysylaja.
No moja wina bo informacji nie doczytalam,pokretnie zrobilam bo wersja angielska strony nie chciala ze mna dzis wspolpracowac(bynajmniej zakladka z limitowanymi didkami) wiec skorzystalam z niemieckiej(a po niemiecku to ja potrafie sie tylko domyslac).Trudno,tym razem bedzie jim,bo rozowego indio nie chce :(
Sluchaj, rozowy jest w bdb cenie, zawsze mozesz zafarbowac.. fiolet, braz....czekolada...
elbazetka
20-11-2008, 19:08
Sluchaj, rozowy jest w bdb cenie, zawsze mozesz zafarbowac.. fiolet, braz....czekolada...
Ale wtedy te wzorki nie beda sie odrozniac prawda?Bo mnie w indio to chyba najbardziej te wzory pociagaja.Ale musze pomyslec :)
nie wzorki,tylko kontrastowe nitki?
wzorek będzie widać, kontrast zresztą też bo to chusta z wełną,normalny procion do bawełny minimalnie ruszy tylko wełnianą nitkę (jeśli w ogóle ruszy,zależy jak ciemny kolor farby wybierzesz).
Sluchaj Magdy, bo madrze gada :D
Nymphadora
20-11-2008, 19:22
zamowilam niebieskie :D
dostalam maila z potwierdzeniem wiec chyba sie jeszcze zalapalam
jak dobrze pojdzie to w sobote juz je bede miala 8))
elbazetka
20-11-2008, 19:32
No dobra,zamowilam rozowe,ale tym razem nie przekierowano mnie do PayPala.Bardzo prosze niech mi jakas madra glowa przetlumaczy
Bitte überweisen Sie noch kein Geld. Sie erhalten eine Vorabrechnung, mit evtl. abweichenden Portokosten für Lieferungen ins Ausland.
Sobald Ihre Zahlung auf unserem Konto eingegangen ist, liefern wir die Ware aus.
Bankverbindung für Überweisung aus Deutschland:
: KSK Heilbronn, BLZ: 620 500 00Konto: 011 760 535
für Überweisungen aus aus anderen EU-Ländern:
SWIFT: HEIS DE 66 IBAN: DE63620500000011760535
Chodzi o to zeby nie przelewac kasy?I co dalej?
No i przepraszam,nie WZORKI tylko NITKI.A czy dylonem tez bedzie mozna farbnac czy lepiej nie?
Nymphadora
20-11-2008, 19:35
No dobra,zamowilam rozowe,ale tym razem nie przekierowano mnie do PayPala.Bardzo prosze niech mi jakas madra glowa przetlumaczy
Bitte überweisen Sie noch kein Geld. Sie erhalten eine Vorabrechnung, mit evtl. abweichenden Portokosten für Lieferungen ins Ausland.
Sobald Ihre Zahlung auf unserem Konto eingegangen ist, liefern wir die Ware aus.
Bankverbindung für Überweisung aus Deutschland:
: KSK Heilbronn, BLZ: 620 500 00Konto: 011 760 535
für Überweisungen aus aus anderen EU-Ländern:
SWIFT: HEIS DE 66 IBAN: DE63620500000011760535
Chodzi o to zeby nie przelewac kasy?I co dalej?
No i przepraszam,nie WZORKI tylko NITKI.A czy dylonem tez bedzie mozna farbnac czy lepiej nie?
chodzi o to, zeby nie przelewac od razu, bo musza najpierw policzyc ile bedzie kosztowala wasylka za granice - dostaniesz rachunek
chusta zostanie wyslana jak pieniadze wejda na konto
nizej jest numer konta dla przelewow w Niemczech
nizej dla przelewow z innych krajow UE
na farbowaniu sie niestety nie znam :wink:
Mi tez odbilo... godzine temu zamowilam rozowe, to samo co ty :jump: :jump: I dostalam taka sama informacje... numery konta.. ale brak danych do paypala.. no nic bede cierpliwie czekac. Jak nam to indio nie bedzie pasowac, to najwyzej puszcze dalej. Na pewno nie bedzie wiec silka, ale do silka jakos tak nie bylam przekonana.
linda, ciekawa jestem wyniku oględzin cynobera :) hihi znaczy czy go wykapiesz w kolorze :)
a czemu jak klikam te rybki petrol to wyświetla się indio? znaczy wyświetlało bo teraz nic nie ma, dopiero jak wezmę prawym i pokaz obrazek to jest kilka wersji.. i te nie wiem, plastry miodu tam? co to?
http://didymos.de/bilder/muster-gr/420.jpg
To stara Tina, ze się tak wyraże. :) Jeszcze bywałą w wersji czerwonej. Ponoc genialnie noszący żakard.
o kurczę, jak to fajnie wygląda :) (znaczy się chusta bo to wiązanie to nisko cosik :roll: )
http://wrapababy.com/images/zoom/MCTYLQ/1143316144-1.jpg
przepraszam za zaśmiecanie wątku INDIOfilskiego :hide:
Dziewczyny a jak zamawiac jesli sie nie posiada euro na koncie a li i jedynie dulary???
I jak myslicie nada sie ten roz dla chlopca :hide: ?
A i jeszcze jedno - jakie rozmiary lapnelyscie?
Konto możesz miec zwykłe, osobiste ze złotówkami. Za to istnieje opcja-przelewy walutowe (polecenie wypłaty) i Twój bank Ci wszystko przelicza wg swojego kursu.
Ja uwielbiam roz... a nosze w rozach juz 19 miesiecy mojego synka, jemu tez nie przeszkadza... Nawet moj maz nosil w rozowym MT...
A na TBW napisano, ze to wcale nie taki roz tylko cieply czerwono-brazowy :? :? :?
Prosze tutaj link:
http://www.thebabywearer.com/forum/show ... 205&page=3 (http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=300205&page=3)
To by mi baaardzo pasowalo.
P.S. A jak sie juz wkoncu zdecyduje to pewnie beda i tak wysprzedane :|
Mi się w nowym oknie rybki wyświetlają.
Skąd wzięłaś te plastry miodu ? :szok:
no własnie na początku zamiast rybek było jakies biało-błękitne indio, a potem juz okienko takie jak sie obrazek nie wyświetla i kliknęłam prawym i wybrałam pokaz obrazek i pokazało się kilka jakichś opcji-linków i to było pod jednym z nich ...
kosmos nie?
http://didymos.de/bilder/muster-gr/480.jpg
Nie kosmos, tylko didek. ;)
no tak tylko czemu ja widzę takie cuś a agatkie zdjecie rybek? :)
wyzej dokleiłam adres tego "zdjecia"
Wygląda na jakiś katalog zdjęć.
Tam jest też taki błękit, to może on był jako drugi limitowany z wełną, którego już nie ma? Czy to jest normalne indio?
http://didymos.de/bilder/muster-gr/488.jpg
no własnie to mi się wyświetlało na początku zamiast rybek...
takie to i ja bym chciała... :P
Ja tez...ale jak nie ma co sie chce, to sie bierze to co jest :D
hehe anse ale tak jak magda prawiła - z fiolecikiem pomoczony ten róż piękniejszy jeszcze bedzie :D
Hmmm...cos lekki brazik za mna chodzi...
tzn., że ten różowy co jest na zdjęciach to zapowiedź czegoś nowego o czym teoretycznie nikt nic nie wie a my już tu go oglądamy?
tzn o ten mi chodzi:
http://didymos.de/bilder/muster-gr/280.jpg
http://www.birdiesroom.com/Products/DID ... INDUA.aspx (http://www.birdiesroom.com/Products/DIDYMOS-Indio-Classic__SL-DI-INDUA.aspx)
to jakies stare juz nie produkowane
Jeden dzień mnie nie było na forum, a tu proszę, SIE DZIEJE :D
Całe szczęście, że nie lubię niebieskiego, bo bym zjadła monitor ze złości. Kolejny raz się przekonałam, że w forumowaniu nie można sobie zrobić ani dnia urlopu :wink:
Załapałam się jeszcze na róż, choć mnie się zdaję, że to nie będzie róż, ale raczej jasny pomarańcz. Tak sobie w każdym razie będę wmawiać.
A propos płatności to łatwo i bezproblemowo płaci się kartą kredytową (debetowa też pewnie może być).
No to czekamy 8))
I jeszcze dla szczęśliwie oczekujących na "różowe" indio:
Cynober (chińska czerwień, vermilion) - odcień koloru czerwonego wpadający nieznacznie w kolor pomarańczowy
OBY!!! :D
Dziewczyny, czy ktoras juz dostala rachunek od Didymosa? Ile sie przewaznie czeka?
Yena - taki kolorek jaki rozszyfrowalas z nazwy zapowiada sie bardzo zachecajaco!
elbazetka
21-11-2008, 13:42
Dziewczyny, czy ktoras juz dostala rachunek od Didymosa? Ile sie przewaznie czeka?
Yena - taki kolorek jaki rozszyfrowalas z nazwy zapowiada sie bardzo zachecajaco!
ja czekam....
Nymphadora
21-11-2008, 17:42
Jeden dzień mnie nie było na forum, a tu proszę, SIE DZIEJE :D
Całe szczęście, że nie lubię niebieskiego, bo bym zjadła monitor ze złości. Kolejny raz się przekonałam, że w forumowaniu nie można sobie zrobić ani dnia urlopu :wink:
Załapałam się jeszcze na róż, choć mnie się zdaję, że to nie będzie róż, ale raczej jasny pomarańcz. Tak sobie w każdym razie będę wmawiać.
A propos płatności to łatwo i bezproblemowo płaci się kartą kredytową (debetowa też pewnie może być).
No to czekamy 8))
a wlasnie o Tobie pomyslalam jak przeczytalam opis na stronie Didymosa - w wolnym tlumaczeniu: "welna grzeje nawet jak jest wilgotna, szczegolnie polecana na chlod i wilgoc" :wink:
He, he :lol: Dziś byłaby jak znalazł :)
Ja rachunek dostałam na maila, parę sekund po transakcji - płaciłam kartą.
przyszła sonne terra z wełną.
ależ to ładna chusta jest...
no bardzo ładna.
foty będą, jak melczur wróci do żywych po zapaleniu krtani :oops:
elbazetka
21-11-2008, 19:48
dalej nic...myslalam ze dzis wysla ten rachunek,Linda masz cosik?ktokolwiek???
Ja wczoraj dostalam potwierdzenie mojego zamowienia tej rozowej welenki. Dzisiaj do mojego zamowienia dodalam druga welenke dla Stokrotki. Dostalam oba potwierdzenia, tylko teraz Tina kalkuluje ile bedzie kosztowac wysylka 2 indio do PL...
no bardzo ładna.
czekam niecierpiwie, na Amelce na pewno bedzie pieknie wygladala :)
Nie, dalej nie ma rachunku, ale potwierdzenie zamowienia dostalam. Poslalam im maila z zapytaniem - odpowiedz pewnie dopiero w poniedz., no chyba ze pracuja w soboty to moze jutro.
A tak przy okazji - juz wszystkie indio wysprzedali :shock:
a z rybek tylko rozmiar 7 zostal :shock:
no bardzo ładna.
Bardzo jestem ciekawa zdjęć tej chusty.
Amelio, proszę dać się obfocić przed wtorkiem!
milorzab
21-11-2008, 21:56
Ja sobie zamówiłam przez Petisu. Jak ma być, to będzie :D
Nie, dalej nie ma rachunku, ale potwierdzenie zamowienia dostalam. Poslalam im maila z zapytaniem - odpowiedz pewnie dopiero w poniedz., no chyba ze pracuja w soboty to moze jutro.
Jeśli płaciłaś paypalem, to potwierdzenie powinno przyjść na konto mailowe, pod które jest podpięty paypal. I to wystarczy jako dowód zapłaty. Nie przysłaliby Ci potwierdzenia zamówienia, jeśli coś byłoby nie tak z płatnością, więc nie ma się co martwić. Tak myślę :)
elbazetka
22-11-2008, 11:01
Jeśli płaciłaś paypalem, to potwierdzenie powinno przyjść na konto mailowe, pod które jest podpięty paypal. I to wystarczy jako dowód zapłaty. Nie przysłaliby Ci potwierdzenia zamówienia, jeśli coś byłoby nie tak z płatnością, więc nie ma się co martwić. Tak myślę :)
Niestety PayPalem pozniej nie dalo sie placic,wyslali maila zeby czekac na rachunek,w kotrym oszacuja koszty wysylki za granice i wtedy dopiero wyslac im kase(o ile dobrze to pojelam),tak wiec nadal czekanie...
Niestety PayPalem pozniej nie dalo sie placic,wyslali maila zeby czekac na rachunek,w kotrym oszacuja koszty wysylki za granice i wtedy dopiero wyslac im kase(o ile dobrze to pojelam),tak wiec nadal czekanie...
U mnie bylo dokladnie tak samo.
Elbazetka a jak placisz przez paypal to zaznaczasz gdzies, ze to chodzi o sume w Euro???
elbazetka
22-11-2008, 14:56
Tak,wybierasz walute,w ktorej chcesz placic a PayPal przelicza sobie wg sredniego kursu walut
indiofilki drogie, nie mam sił ani czasu przewertować ponad 50 stron więc apel do Waszej pamięci:
jeśli gdzieś w postach wklejałyście zdjęcia indio lub inne ze strony producenta, didymosa lub inne zdjęcia nie należące do Was - gorąca prośba o edycję postów i zamianę zdjęć na linki do nich w oryginalnej lokalizacji.
polecam prawy klik myszy i "kopiuj adres obrazka" wtedy pod linkiem jest sam obrazek a nie cala strona.
Na niemieckim forum były z tytułu wklejania zdjęć z www didka problemy.
wiem, że wątek straci na atrakcyjności ale nie ma wyjścia.
z góry dziękuję.
Takie same reguly ma TBW... mozna wklejac tylko fotki nalezace do nas, fotek cuzych nie wolno...
Nymphadora
25-11-2008, 12:47
moje dlugo wyczekiwane indio wreszcie doszlo!!!
kontaktowalam sie dzisiaj juz nawet z Didymos i DPD, zeby sie dowiedziec gdzie utknelo...
jest obledne - jak zwykle zdjecie na stronie DD nie oddaje prawdziwej barwy - nitka nie jest wcale jasnoniebieska tylko calkiem ciemna, razem z natur daje wrazenie przepieknej, szlachetnej szarosci :D
http://images24.fotosik.pl/299/109f9043903a91c5med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images40.fotosik.pl/34/f0c762e4310c01aemed.jpg (http://www.fotosik.pl)
jak nosi nie wiem jeszcze, bo mi dziec piec minut przed przyjsciem paczki zasnal i jeszcze spi
Sliczne, gratuluje! tylko co to jest za indio?
Nymphadora
25-11-2008, 13:15
to nowe z welna - niebieskie :D
milorzab
25-11-2008, 13:56
Jest prześliczne! Wspaniałe! Gratuluję refleksu!
Fajne bardzo, gratulacje!
Śliczne, zdecydowanie lepiej wygląda niż na stronach didymosa
O rzeczywiscie kolor wogole niepodobny do tego, ktory prezentowali na stronie - bardziej mi sie podoba taki ciemniejszy.
Nyphadora, piękne indio! :love: Wcale nie jest niebieskie, tak jak się o nim pisało tu i ówdzie :wink: Daj znać, jak się mały obudzi i da zamotać :)
slicznosci :)
koniecznie napisz jak sie nosi, jaka ma grubosc i tym podobne dyrdymaly :D
Nymphadora
25-11-2008, 20:46
nosi sie rewelacyjnie, jedyna wada - na plecaczek jest zdecydowanie za dlugie ;) (byl tylko jeden rozmiar - 6 i w dodatku baaaaardzo dluuuugie 6, dluzsza od moich innych chust w tym rozmiarze)
nie wiem za bardzo co napisac, bo ja nie mam porownania - jedyne indio jakie macalam do moje wlasne pistacje... no coz, sprobuje :)
faktycznie jak na nowa chuste nie jest sztywne, troche szorstkie w dotyku, ale nie drapie
co do grubosci to naprawde nie umiem sie wypowiedziec
jest naprawde przepiekne... :love:
jeszcze cos - spedzilam dzisiaj sporo czasu na szukaniu tych bledow i znalazlam jedno miejsce gzie niebieska nitka jest ciut grubsza (ca. 2 na 3 mm) :lol:
Długa 6, powiadasz? Hmmm... też wzięłam 6, bo 5 już nie było i ogonami pewnie będę ziemię zamiatać. A ten zapas długości nie wynika z tego, że wełna po praniu się kurczy?
Jezeli wypierze sei w odopowiedniej temperaturze, to welna nie ma prawa sie skurczyc!!! Sfilcowana welna, to inna sprawa...
Ja wzielam 5, bo mam len 6 i troche jednak ten rozmiar na mnie za dlugi. A jeszcze do tego zaczynam pomalu mojego chusciocha wsadzac w plecaczek to juz wogole ogony mialam wloczace sie pol metra za mna po ziemi (w takim najprostszym plecaczku).
Genowefa
27-11-2008, 15:54
Nymphadora, gratuluję pięknego nabytku :D
Przyszła wełenka :jump:
Kolor piękny, żaden tam róż, tylko ciepła, jasna czerwień. Niestety 6 trochę mi się ciągnie... Ale może na zimową kurtkę będzie w porządku. Chusta jest ciut szersza (ma 72 cm). Jedwab po praniu jest dużo węższy, bo mój ma 67 cm.
Chusta się moczy w szamponie a ja nie mogę się doczekać pierwszego spaceru :D
Nymphadora
28-11-2008, 12:09
Kolor piękny, żaden tam róż, tylko ciepła, jasna czerwień. Niestety 6 trochę mi się ciągnie... Ale może na zimową kurtkę będzie w porządku. Chusta jest ciut szersza (ma 72 cm). Jedwab po praniu jest dużo węższy, bo mój ma 67 cm.
gratuluje nabytku! :)
no to się doczekać nie mogę :evil:
Zdjecia, zdjecia poprosze!!!
Moja pewnie dopiero w przyszlym tyg. dotrze.
Genowefa
28-11-2008, 17:34
super, kolejna wełenka! :D
:jump: Jak wszystko dobrze pójdzie to i do mnie do sklepu trafią wełenki :). Nie mogę się już doczekać tej zielonej :)
Wiecie co, szukałam swego czasu zdjęć Indio Tiefblau. Doczytywałam wtedy, że skąłda się z trzech nitek białej, niebeiskiej i czarnej, ale nigdzie nie mogłam znaleźć takiego zdjecia, żeby to zobaczyć. I chyba udało mi się takie zdjęcie zrobić :)
Wstawiam jako link, bo po przeniesieniu na stronę docelową można za pomocą lupki powiększyć sobie to zdjęcie i dokładnie widać, a jakich kolorów się składa :)
http://www.decoraliki.pl/files/indio-ti ... 5B1%5D.jpg (http://www.decoraliki.pl/files/indio-tiefblau-weiss%5B1%5D.jpg)
Poglądowo (bez wnikania w kolory nitek) wygląda ono tak:
http://www.decoraliki.pl/files/indio-tiefblau-weiss%5B2%5D.jpg
Wstawiam jako link, bo po przeniesieniu na stronę docelową można za pomocą lupki powiększyć sobie to zdjęcie i dokładnie widać, a jakich kolorów się składa :)
http://www.decoraliki.pl/files/indio-ti ... 5B1%5D.jpg (http://www.decoraliki.pl/files/indio-tiefblau-weiss%5B1%5D.jpg)
Gratulacje super fotki! rzeczywiście świetnie widać :lol:
czukczynska
28-11-2008, 20:37
Piękne :love: Dzięki za fotki :D
sliczne zdjecia, faktycznie super widac nitki :)
a ja dzisiaj w koncu odebralam przesylke i jestem zakochana w jedwabiu! chusta jest tak piekna, szlachetnie bezowa - baaardzo mleczna kawusia. Jestem zachwycona chusta przed praniem, zobaczymy jak bedzie po :)
Zdjecia moze uda mi sie zrobic jutro
Wrzucam fotki cynoberka przed praniem. Myślę, że na tym zdjęciu kolor jest oddany dość wiernie.
http://img386.imageshack.us/img386/8757/p1150038vz9.jpg (http://imageshack.us)
http://img386.imageshack.us/img386/p1150038vz9.jpg/1/w640.png (http://g.imageshack.us/img386/p1150038vz9.jpg/1/)
W akcji, mam nadzieję, jutro :)
jak zwykle zdjecia ze strony didka nie oddaja nawet ulamka urody chusty :roll:
piekna jest :thumbs up:
Piękna! Rzeczywiście nie różowa :)
sliczne zdjecia, faktycznie super widac nitki :)
a ja dzisiaj w koncu odebralam przesylke i jestem zakochana w jedwabiu! chusta jest tak piekna, szlachetnie bezowa - baaardzo mleczna kawusia. Jestem zachwycona chusta przed praniem, zobaczymy jak bedzie po :)
Zdjecia moze uda mi sie zrobic jutro
nitka, twoj jedwab farbowny jest?
Ciekawy kolorek, ale na szczęście nie mój ;)
Nymphadora
29-11-2008, 07:07
naprawde piekna chusta! :)
czukczynska
29-11-2008, 07:33
No włąśnie nitka -farbowańca masz???
Chusta przysycha, słońce wychodzi, więc niedługo będziemy się motać :)
Jedyne co mnie jeszcze zastanawia to jej grubość, a w zasadzie cienkość. :wink: Wszystkie wełny takie są? Raz macałam wełniane indio (fioletowe) i wydawała mi się jednak nieco grubsze. Może to wina tego, że wszystko porównuję z moim naturem, a ten jest gęsto tkany i grubaśny.
skad, naturalny - noweczka jeszcze :) na razie nie chce farbowac, chyba ze okaze sie zbyt miekki po praniu to wtedy sie zastanowie...
czukczynska
29-11-2008, 17:04
Mój silk jest raczej kremowo-żółty..
o kolorze silku slyszalam rozne opinie, mieszczace sie w przedziale 'mocz do analizy - ecru' ale,ze szlachetnie bezowy jest to na pewno pierwszy raz slysze. No, ciekawa jestem jakie beda moje wrazenia :)
Genowefa
29-11-2008, 19:19
dziewczyny napiszcie wszystko o silku: jak się nosi?, jaki w dotyku?, jakie wrażenia?, różnice pomiędzy nim, a resztą -nieszlachetną? :) strasznie jestem ciekawa
czy rzeczywiście jest taki nieziemski jak głoszą legendy? :D
czy rzeczywiście jest taki nieziemski jak głoszą legendy? :D
nieziemski to jest kaszmir, a nie silk.
'mocz do analizy - ecru'
przychylam się do skojarzeń z grupy pierwszej.
A ja zdecydowanie do drugiej :)
Może są silki w różnych odcieniach zależnie od partii?
A ja zdecydowanie do drugiej :)
Może są silki w różnych odcieniach zależnie od partii?
:)
skłaniałabym się ku twierdzeniu, że silk jest taki, jak go właścicielka widzi.
:op: pasjo widzę, że jesteś chustozaspokojona... gratuluję! :)
ze stoickim spokojem obserwuję ogólną podnietę wełnami indio oraz pospolite ruszenie na wyżej wymienione :D
ze stoickim spokojem obserwuję ogólną podnietę wełnami indio oraz pospolite ruszenie na wyżej wymienione :D
a jeśli o to chodzi, to mam podobnie.... tylko mnie wogóle indio ostatnio nie rusza :hide: wiem w złym wątku piszę :oops:
[quote="aneta.s":19b1hl9i]:op: pasjo widzę, że jesteś chustozaspokojona... gratuluję! :)
tylko mnie w ogóle indio ostatnio nie rusza :hide: wiem w złym wątku piszę :oops:[/quote:19b1hl9i]
mnie też ;)
ale dwa indio idealne w stosie zostały :)
zatem wciąż jestem -filką :)
mnie też ;)
kaszmir i len??? :wink: no nie powiem do kaszmira bym sie przytuliła :) ja mam jedno więc też trochę -filką jestem :lool:
mnie też ;)
kaszmir i len??? :wink: no nie powiem do kaszmira bym sie przytuliła :) ja mam jedno więc też trochę -filką jestem :lool:
len sprzedałam.
został kaszmir i wełna natur (kategoria: indio).
sprawdziłam, co chciałam sprawdzić.
mam, co chciałam mieć.
żadne chusty nie budzą mojego pożądania.
choć czasem pożądanie budzi się na chustach :hide: :mrgreen: :hide: :mrgreen:
mnie też ;)
len sprzedałam.
został kaszmir i wełna natur (kategoria: indio).
sprawdziłam, co chciałam sprawdzić.
mam, co chciałam mieć.
żadne chusty nie budzą mojego pożądania.
choć czasem pożądanie budzi się na chustach :hide: :mrgreen: :hide: :mrgreen:
:lool: :applause: zazdroszczę i muszę też spróbować 8))
a co w stosiku oprócz w/w indio??
bardzo niewiele:
- szare pawie
- nino antracyt z wełną
- jim (kategoria: wiazanki dlugie)
ps. zjechalam skutecznie z 12 chust :hide:
bardzo niewiele:
- szare pawie
- nino antracyt z wełną
- jim (kategoria: wiazanki dlugie)
ps. zjechalam skutecznie z 12 chust :hide:
o to tym bardziej gratuluje!!! ale rozumiem wiele chce się wypróbować ale nie każda potrafi zauroczyć.... ;)
przychylam sie do stwierdzenia pasji, ze kazdy widzi w silku to co chce :) noi moze jeszcze rozne swiatlo moze dawac rozne rezultaty :) absolutnie nie zgadzam sie z moczem - ecru to juz bardziej. Dla mnie slabiutka zbozowka z duza iloscia mleczka :)
Monetete - wypowiem sie dopiero jak dluzej ponosze i juz wypiore :)
Genowefa
29-11-2008, 21:57
nitko, ok :) czekam niecierpliwie :)
słyszałam o legendzie związanej z silkiem, mniej z kaszmirem
słyszałam o legendzie związanej z silkiem, mniej z kaszmirem
bo kaszmirów jest mniej :ninja:
a silko kaszmirow jeszcze mniej :twisted:
a ja mam nadzieję że kaszmir jeszcze będzie :roll:
ja mam cały czas mętlik chuściany, dużo sprzedaję, kupuję i szukam...może znajdę swój stosik idealny, chociaż jak narazie przekonana jestem że będzie to inio-stosik.
a silko kaszmirow jeszcze mniej :twisted:
w polsce?
nie sądzę.
są trzy indio-kaszmiry, o których wiem. i cztery silko-kaszmiro-elipsy, o których wiem.
tak jest, kaszmir to jeszcze wieksza legenda ponoc od silka :) a przynajmniej na temat jego przytulnosci, chociaz nosnosci pewnie tez :)
silk najpierw uspil mi dziecko, a teraz sie wlasnie pierze :lol: a dwie inne chusty maja spotkanie wysokiego stopnia z farbami....
Zaraz, zaraz, z jaką manią my tu mamy do czynienia... :hmm:
nieustannie i niezmiennie z indiomanią.
w różnych konfiguracjach.
nitka, co Ty tam znowu nabroilas? co sie farbuje?
Genowefa
30-11-2008, 18:08
hanti, a Ty już nie za dużo tych chust masz :P :D
kurcze, szkoda, że u mnie nikt nie ma kaszmiru ani silka :( chyba nigdy ich nie macnę :cry:
powiedzcie mi proszę czy kaszmir nosi tak samo/ lepiej/ gorzej niż konopie?
Ania z Tulikowa
30-11-2008, 18:17
Indio silk możesz kupić choćby teraz ode mnie :D właśnie na bazarku wystawiłam.
Genowefa
30-11-2008, 19:10
właśnie byłam na chustostraganie, bo zwykle tam nie bywam i widzę, że Ty i Madzia sprzedajecie :shock: o co kaman? :shock:
jakiś wysyp silków :D :rolleye:
nieustannie i niezmiennie z indiomanią.
w różnych konfiguracjach.
:lol:
póki co zostały 4, więc nie dużo (ale wszystko ze mną w porządku bo kolejne już lecą :lol: )
a silkami to jest tak że ta chusta buzi bardzo różne uczucia, albo się ją kocha, albo szybko pozbywa :wink:
a silkami to jest tak że ta chusta buzi bardzo różne uczucia, albo się ją kocha, albo szybko pozbywa :wink:
a ja jej nie kocham, ale sie jej nie pozbede 8))
ja jeszcze nie wiem czy ja kocham :)
kaszmir nosi inaczej
kaszmir nie budzi kontrowersji
kaszmir się kocha od pierwszego spojrzenia w pudełko
kaszmir jest niesprzedawalny
ten kto sprzeda kaszmir jest co najmniej dziwny
nawet jak będzie milion kaszmirów na rynku to i tak będę niezmiennie zachwycona nim
mając kaszmir nie potrzebuję silka
napisała to baba nie lubiąca indio :mrgreen:
no i spróbujcie teraz ze mną podyskutować, he he :lool:
Ja się zakochałam zgadnijcie co to?
Śliczne! Nie dziwię się tej miłości :)
:love: skad masz??? :love:
tylko nie mow ze z ebaya..... :twisted: :wink:
absolutnie przepiękna :love:
Piękna :love: Nie dziwię się że się tak szybciutko zdecydowałaś i kupiłaś ;)
To cudne sonne terra z wełenką zakupione od Pasji, która zdobyła jej gdzieś za wielką kałużą jest boskie. To druga chusta która powaliła mnie na kolana. Pierwsze były pawie, a raczej nośność "brzydkich" ptaszysk, a to indio jest śliczne, słodkie, cieniutkie a po zamotaniu no słów brak. :love:
Mnie tez powaliło to Indio :) Cudo!
Nymphadora
01-12-2008, 12:38
przepiekne :love:
kaszmir nosi inaczej
kaszmir nie budzi kontrowersji
kaszmir się kocha od pierwszego spojrzenia w pudełko
kaszmir jest niesprzedawalny
ten kto sprzeda kaszmir jest co najmniej dziwny
nawet jak będzie milion kaszmirów na rynku to i tak będę niezmiennie zachwycona nim
mając kaszmir nie potrzebuję silka
napisała to baba nie lubiąca indio :mrgreen:
no i spróbujcie teraz ze mną podyskutować, he he :lool:
nic dodać.
nic ująć.
To cudne sonne terra z wełenką zakupione od Pasji, która zdobyła jej gdzieś za wielką kałużą jest boskie. To druga chusta która powaliła mnie na kolana.
:)
chusta jak chusta-powiedz mi lepiej Iwona,co jest w tym słoiku? :lol:
migdały w miodzie ??? mniam :D
podejrzewałam na pierwszy łakomy rzut oka,że grzybki :mrgreen:
na szczęście migdałów nie lubię,bo może by mi się przy okazji i chusta spodobała 8)) :lol:
ale piękna ciepła, słoneczna, apetyczna :love: :love: :love:
piekna :D
Iwonta Twoje zdjecia oddaja w stu procentach jej urode :)
Zgadza się migdały i orzechy włoskie w miodzie.
podejrzewałam na pierwszy łakomy rzut oka,że grzybki :mrgreen:
na szczęście migdałów nie lubię,bo może by mi się przy okazji i chusta spodobała 8)) :lol:
Też nie lubię, a przywieźli mi je aż z Rodos i tak sobie stoi. :D
piekna :D
Iwonta Twoje zdjecia oddaja w stu procentach jej urode :)
Kobra starałam się jak mogłam z zasmarkańcem z boku.
Genowefa
01-12-2008, 15:11
IwontaG, oł men :shock: ale chusta :shock:
a wrzuć jeszcze fotki z akcji, bo chciałam zobaczyć całość, pliiss :D
Nymphadora
01-12-2008, 17:04
zdjecia indio moos
http://www.mein-kleiderschrank.de/index ... 48#ponyimg (http://www.mein-kleiderschrank.de/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=18&func=detail&id=1848#ponyimg)
podoba mi sie, ale moja chusta (indio natur/blau z welna) podoba mi sie bardziej :wink:
Genowefa
01-12-2008, 17:25
zdjecia indio moos
http://www.mein-kleiderschrank.de/index ... 48#ponyimg (http://www.mein-kleiderschrank.de/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=18&func=detail&id=1848#ponyimg)
podoba mi sie, ale moja chusta (indio natur/blau z welna) podoba mi sie bardziej :wink:
:love: przepiękna- taka w moim typie
Nymphadora, ja też wolę natury ;)
Monetete, może jak się następnym razem spotkamy już będziesz mogła w realu pooglądać ;)
picikola
01-12-2008, 21:18
na stronce z linka dodali fotki moosa zamotanego, śliczny jest, nie ma co
na tych fotkach to mi kaszmir przypomina, ale ja go na żywo nie widziałam
A powiedźcie mi dlaczego ja go na stronei Didymosa jako zielonego widziałam, a teraz albo w brąz mi wpada albo w szarość... No to jaki on w końcu jest? Albo ja już oślepłam całkiem...
Genowefa
01-12-2008, 21:32
Monetete, może jak się następnym razem spotkamy już będziesz mogła w realu pooglądać ;)
hehe, czyli za tydzień? :D 8))
a to kaszmir wygląda podobnie? to by mi się bardzo podobał :love: :)
picikola
01-12-2008, 21:39
Może niech się właścicielki kaszmirów wypowiedzą, bo może jakieś durnoty prawię.
... aż tak optymistycznie tego nie widzę ;), ale myślę, że jeszcze w grudniu :)
Genowefa
01-12-2008, 21:59
... aż tak optymistycznie tego nie widzę ;), ale myślę, że jeszcze w grudniu :)
Aga, jak to dobrze, że ja didków nie sprzedaję bo bym wtedy :bduh:
ja nie wiem jak Ty to psychicznie wytrzymujesz :D
Nymphadora
02-12-2008, 07:52
A powiedźcie mi dlaczego ja go na stronei Didymosa jako zielonego widziałam, a teraz albo w brąz mi wpada albo w szarość... No to jaki on w końcu jest? Albo ja już oślepłam całkiem...
bo zdjecia na stronie Didymosa maja rzadko cos wspolnego z rzeczywistoscia ;)
oglądałam moosa,no i w kaszmirze nitka wełniana jest jaśniejsza i... nie wiem jak to opisać-delikatniejsza,tak samo wzór indio nie wali tak po oczach.
Genowefa
02-12-2008, 13:41
dzisiaj miałam drugi w życiu sen o chustach :shock: :shock:
śniło mi się, że Ania z Tulikowa wystawiła kaszmir :lol: ... i ja czułam, że muszę kupić kaszmir i się zastanawiam co sprzedać i nie wiedziałam co, a czas leciał i taki stres był.. a potem spojrzałam na ogłoszenie Ani i się okazało, że to silk jest, a nie kaszmir.. i zaczęłam szukać kto tu jeszcze kaszmir sprzedaje..
nawet nie wiecie jak się spociłam i zestresowana i wystraszona obudziłam :shock: bosh..
Mnie się zdaje, że to oliwka, ale na żywo pewnie wygląda inaczej. Ładniusi :D
Ania z Tulikowa
02-12-2008, 16:15
śniło mi się, że Ania z Tulikowa wystawiła kaszmir :lol: ... i ja czułam, że muszę kupić kaszmir i się zastanawiam co sprzedać i nie wiedziałam co, a czas leciał i taki stres był.. a potem spojrzałam na ogłoszenie Ani i się okazało, że to silk jest, a nie kaszmir.. i zaczęłam szukać kto tu jeszcze kaszmir sprzedaje..
nawet nie wiecie jak się spociłam i zestresowana i wystraszona obudziłam :shock: bosh..
:lool:
też bym kaszmir mieć chciała, ale wydaje mi się, że szybko bym się go pozbyła, bo takie drogie chusty budzą we mnie poczucie winy i źle się z tym czuje.
Poza tym mogę Cię pocieszyć, że jeszcze 3 miesiące i kaszkiry, wełenki w kąt pójdą a wszyscy o czymś przewiewnym letnim marzyć będą :lol:
a tak poza tym to zdradziłam miłość do indio z pawiszczonami, są przecudowne pod każdym względem 8))
a tak poza tym to zdradziłam miłość do indio z pawiszczonami, są przecudowne pod każdym względem 8))
i na każdą porę roku :)
ja zaś przestawiam się na MT.
kto by pomyślał, że tak szybko...
Kiedy Orlando mial 9 miesiecy my uzywalismy wylacznie mt i nosdla... do chust wrocilam, gdy maly mial 15 mcy :D
A ja niezmiennie indio kocham i przytulam, choć Tośce rok stuknie lada dzień. :D
Może kiedyś polubię nosidła, kto wie?
Uprzejmie donoszę, że cynober nosi bosko i przyjemnie grzeje, nawet gdy na dworze zimno i przenikliwie wilgotno. Niestety, zdjęć w akcji nie miał mi kto zrobić...
Przez pomylke rozpoczelam nowy watek o cynoberku vel zinnober.. Oto co napisalam i co wkleilam:
Dzisiaj mily pan z UPS przyniosl paczuszke...a w niej dwa pudelka z welenka zinnober Jedna welenka jutro ruszy w droge do Stokrotki... druga u nas zostanie.
Oto moje odczucia:
1. chusta bardzo szeroka, szersza niz jakiekolwiek indio, ktore do tej pory mialam
2. pachnie nowoscia
3. w dotyku taka 'crispy'... czyli taka troche sztywna, troche chrupiaca
4. baardzo cieniutka, ciensza niz inne welny, ktore macalam, troche zblizona do nino.
5. kolor troche taki morelowy, dla mnie nie ma nic z rozu.
Cynoberek i len rosenquartz:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/3JkYztxheeQ30BHfmB.jpg
Moze w tym zestawieniu bedzie dobrze kolorek widac:
colourgrown green
cynoberek
welenka terra, ktora zafarbowalam
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/d5ds3DJq40nau47RQB.jpg
I na dobranoc sam cynoberek
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/kbr9QlD5RlyhMsu1lB.jpg
Mnie się też ta chusta wydała cienka (pisałam o tym wyżej), obawiałam się nawet jak będzie nosić. W rzeczywistości jest trochę ciemniejsza (trudno uchwycić kolor, jak zawsze zresztą). Już po kilku noszeniach zmiękła i robi się coraz przyjemniejsza. :)
Miłych snów :)
To i ja dorzuce swoje osobiste odczucia odnosnie cynoberka:
- podpisuje sie pod tym co napisala Linda!
A oto moje foty :) :
http://img139.imageshack.us/img139/6977/1009120pu5.jpg
http://img242.imageshack.us/img242/4440/1009122qr1.jpg
Genowefa
03-12-2008, 04:29
dziewczyny, czemu nosiło mi się inaczej w sky blue i w rotbuche?
one chyba mają inny skład, prawda?
tylko, że przeczesuję internet i nie mogę znaleźć informacji..
skład rotbuche mam na metce ale składu sky szukam.. :(
znalazłam ten wontek chyba po raz trzeci i znowu zaczynam chorwać na indio
mam jedno i nosi mi się swietnie
może wkrótce będe posidaczką drugiego
ale jak tu weszłą to chcę mieć wszystkie
no albo conajmniej połowę tych wszystkich
napiszcie co jest lepsze na lato i bardziej przewiewne konopie czy len indio oczywiście
WIADOMOSC Z OSTATNIEJ CHWILI.....
wlasnie dostalam maila od Beatrice z didymosa HQ. Beda nowe welenki przed swietami :jump: Niestety jake to tajemnica... oj jak nie lubie takich tajemnic :)
Ale oni szaleją, skąd na to kasę brać :twisted:
a ja wlasnie zostalam idndiofilka :hide:
szczegoly jutro :wink: :lool:
Genowefa
03-12-2008, 14:40
wlasnie dostalam maila od Beatrice z didymosa HQ. Beda nowe welenki przed swietami :jump: Niestety jake to tajemnica... oj jak nie lubie takich tajemnic :)
a ja wlasnie zostalam idndiofilka :hide:
szczegoly jutro :wink: :lool:
:applause: :applause:
Linda!!! Przez Twoja dociekliwosc nie bede robic teraz nic innego tylko kombinowac "tak na wszelki wypadek" skad wziac kase, bo a noz mi sie spodoba, ktoras z nowych welen!
Czy w Didku takie czeste wypuszczanie nowosci to norma?
Nymphadora
03-12-2008, 15:04
Linda!!! Przez Twoja dociekliwosc nie bede robic teraz nic innego tylko kombinowac "tak na wszelki wypadek" skad wziac kase, bo a noz mi sie spodoba, ktoras z nowych welen!
Czy w Didku takie czeste wypuszczanie nowosci to norma?
normalnie to nie, ale kilka dni temu dostalam newsletter, ze w grudniu planuja kilka swiatecznych niespodzianek :D
na ta wiadomosc czekalam dlugie miesiace.... :fire:
Hexi czyżby doszły obie :twisted:
Przyszla druga welenka Indio moos, czy moss, ta zielonkawa... Jest bardzo ladna, ale pierwsze wrazenia:
-- grubsza niz cynoberek
-- bardziej drapiaca troche... ale jeszcze tych chust nie pralam.. po wypraniu na pewno obie chusty zrobia sie puszyste. Mnie nigdy zadna welenka didkowa jeszcze nie pogryzla :wink:
Stephmaus mi odpisala, ze cynoberek jest wyjatkowo cieniutka welenka, a moos jest w dotyku podobna do terra, sonne terra. Jutro obie chusty wypiore i zobacze...
Fotki zrobie wieczorem... Acha i moos troche bardziej pachnie niz cynoberek, takie sa moje bardzo wstepne odczucia..
Linda a jak możesz określić jej kolor? Czy wpada w zieleń?
o tak.. to jest chusta z duza nuta zieleni, bardzo piekny kolorek :D
A ponizej mail od Beatrice w sprawie nowych welenek... Nic tylko uzbroic sie w cierpliwosc i codziennie sprawdzac newsy na stronie didka:
Dear Linda,
I can tell you there is more to come but unfortunately I cannot tell you more about it.
So stick to our homepage once in a while.
My best regards
i.A. Beatrice Stocker-Fuchs
Dla ciekawych nowych welenek polecam ten watek z TBW.. tam jest duzo o nowosciach oraz porady eksperta, czy Stephmaus, na temat cynoberka i moss...
http://www.thebabywearer.com/forum/show ... p?t=301433 (http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=301433)
cynoberek jest wyjatkowo cieniutka welenka, a moos jest w dotyku podobna do terra, sonne terra.
sonne terra jest bardzo cienkie.
Moja terra nie jest taka cienka... Moos wydaje sie byc grubszy od cynoberka, jakis taki bardziej klujacy... ale na pewno zmieknie w praniu :D Zaraz wkleje pierwsze foty!
Bez lampy blyskowej, zdjecie robione przy sztucznym oswietleniu:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/HaU6tcv7wvEZyylyKB.jpg
Z lampa blyskowa:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/JRTDeofrCoQnpPuy5B.jpg
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/7z2pDfaiYRPgsJhiZB.jpg
wyznam, że ten zielonkawy wełniaczek jest bardzo uroczy. bardzo.
znacznie bardziej (oczywiście subiektywnie i na poziomie oceny kolorów ze zdjęć) niż średnio udana mandarynka :)
wszystko jednak można zmetamorfozować :)
Lindo, gratuluję zakupów. a i Reszcie Koleżanek również :)
Ładniusi:) A że nie lubie zielonego to bardziej mi sie podoba na zdjeciu pierwszym bez lampy;)
nie wiedziałam ze może mi się tak bardzo zielona chusta podobać
Chusta juz po kuracji w wool wash.. teraz sie suszy na wannie i jak jest mokra wyglada na ciemniejsza, nie jest juz taka chropowata, nie moge doczekac sie kiedy bedzie sucha....
Oj piękny ten Moos piękny :love:
Genowefa
04-12-2008, 00:43
fajny moss :) ciekawe jaki będzie po wyschnięciu :)
stasiu-lova
04-12-2008, 00:49
moss to kolorystycznie zupełnie nie moja bajka, ale musze przyznac, Lindo, że jest piekny.Tyle tylko,ze bym go na siebie nie założyła
GRATULUJE cudnego nabytku!
nie wiedziałam ze może mi się tak bardzo zielona chusta podobać
Reni :), tyle ode mnie ostatnio się nasłuchałaś, że na zielone zachorowałam, że może i Ciebie lekko zaraziłam ;)
piękny jest zielony moos :love: przyjęłabym chętnie taki zielony len... ;-)
:comp: Odetnę się od netu na miesiąc - co najmniej!
Linda, mam nadzieję, ze ekspertka dopowie na Twoje pytanie w wątku TBW. Sama jestem ciekawa. Cynober rzeczywiście pięknie otula i moim zdaniem w ogóle nie gryzie (chyba z 5 razy sprawdzałam metkę, żeby się upewnić ile tam jest wełny :wink: ). Mnie też się wydaje, że to będzie bardzo przyjemna chusta na wczesną wiosnę. Ale na zimę to ja chciałabym jakiegoś puchatego grubasa. Ciekawe co rzucą i czy małż to przeżyje :wink:
Nie pralam cynoberka, bo zamierzam go sprzedac... Mam juz troche chust w tej tonacji... a zieleni niewiele.. wiec moos u nas zostaje.
Wczoraj wieczorem wypralam moos (brzmi to troche jak krowka moo :D ), teraz sie suszy i wydaje sie byc bardzo przytulna chusta. W dotyku jest grubszy niz cynoberek, ale cynoberek po wypraniu na pewno bedzie super milusi :D Mam teraz chorego Oscara, Orlando spi, ale jak sie obudzi i chusta bedzie sucha, a Oscar na silach, aby zrobic fotki, to zrobimy zdjecia.
Poniewaz moj biedny 10 letni fotograf Oscar jest chory.. to mam tylko takie fotki 'w akcji z moos'
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/db75frKMra1TRbxO4B.jpg
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/jf/ci/rrys/EZ92y1jA3RJRM73MtB.jpg
Chusta boska, fajnie nosi :jump:
Widziałam dziś moos na żywo i jest piękny :love:
taki głęboki kolor :love: pasuje do Orlinkowej urody
Genowefa
04-12-2008, 17:43
teraz mi wygląda na zgniłą zieleń :)
Genowefa
04-12-2008, 17:43
dziewczyny, a ile macie % wełny w swoich wełenkach? i czy to wpływa na nośność?
Jezeli dobrze pamietam to 40%. Swietnie nosza welenki, po lnie to moje ulubione. :D
to jeszcze moos z innego punktu widzenia ;)
nosi swietnie, jest milusi, welniasty i cieplutki :mrgreen:
ale nie wiem czy zostaje na stale.... jesli didek na swieta jakies czerwienie/pomarancze wyposci z welna, moos bedzie na wymiane :) 8))
O, jak fajnie ten kolor pasuje do niebieskich oczu Ksawerego! :D
Linda, :kiss: dziekujemy :)
a kolor jest swietny bo i do ciemnego Orlando i do jasnego Ksawerego pasuje ;)
trudno go nazwac...taka oliwka mocna albo jak sama nazwa wskazuje mech :)
edit: cokolwiek psauje znaczy mialo byc pasuje :lool:
Piękny ten kolorek na każdym zdjęciu inny i coraz bardziej mi się podoba. Ciekawe co wypuszczą na święta ja też pocichu liczę na jakieś czerwoności 8))
Genowefa
04-12-2008, 20:30
Jezeli dobrze pamietam to 40%. Swietnie nosza welenki, po lnie to moje ulubione. :D
dzięki Linduś za informację :)
no właśnie ja też mam 40%, dlatego byłam ciekawa czy inne też tak mają :)
Genowefa
04-12-2008, 20:37
Tak patrzę i doszłam do wniosku, że chyba do moosa bym się musiała przyzwyczaić :hmm: bo rzeczywiście, gdyby do wyboru miała być jeszcze wełenka z "żywszą", kolorową nicią, to bym tę drugą wybrała.
(Bo ja generalnie zielonego nie lubię [tylko niektóre jego odcienie] :) )
mech jednak nie mój :)
ale de gustibus non disputandum est ;)
a moje mechowate wlasnie schnie...i coraz bardziej mi sie podoba :roll: :mrgreen:
jest mieciutki jak kaczuszka i mam ochote zawinac sie w niego jak w kocyk 8)) :lol:
do czerwieni mam slabosc :mrgreen: ale zielony, szczegolnie taki, uwielbiam :love: kolor jest podobny w wyrazie do mojej lany olive (do tej pory zaluje ze ja sprzedalam... :roll: )
Hexi, jak juz ci mech wyschnie, to dopiero bedzie fajny! Ja dzisiaj cieszylam sie z tej chusty jak dziecko, wczoraj wypralam, dzisiaj po poludniu juz byla sucha i taka fajna! Duzo fajniejsza niz przed praniem! Mniej zwarta niz moja farbowana terra (ale ta jest ciut skurczona), suprer szeroka. Wieczorem moj biedny Oscar zrobil sobie z tej chusty kocyk i zasnal..Chetnie bym chorowitka ponosila, ale on juz za duzy i za ciezki.
picikola
04-12-2008, 23:02
a w czym pierzecie wełenki?
W plynie do prania welny.. teraz w domu mam wool wash z tesco, tanszy niz perwool, a fajny.
picikola
04-12-2008, 23:28
a płyn do płukania też?
Nie bede sie dublowac - zdjecia na str. 94
:D
P.S. Nie ma to jak skleroza!
Sliczne foty, bardzo ladny cynoberek :D
alez waszym maluchom do twarzy w tych nowych welenkach :)
chcialam tylko doniesc, ze polubilam sie z jedwabiem :) nie wiem czy to juz milosc, ale na razie zostaje u nas - no i chyba zdecyduje sie go zafarbowac - w sumie podoba mi sie taki naturalny, ale nie lubie jasnych chust (czyt. brudzacych sie), no i moja artystyczna dusza nie pozwala mi zostawic go w spokoju ;) hehehe
czukczynska
06-12-2008, 06:45
No to koniecznie daj fotki! Bardzo jestem ciekawa tego eksperymentu :D
Nymphadora
06-12-2008, 15:08
jest nowe limitowane indio indigo/natur
sliczne...
http://www.didymos.de/shop-php/tuecher/ ... mwolle.php (http://www.didymos.de/shop-php/tuecher/sondermodelle/anzeigen_baumwolle.php)
jak juz cos wymysle, to na pewno sie pochwale :) na razie musze pomyslec nad kolorem i rodzajem farby, wiec jeszcze troche to potrwa.
A dla osob ktore tez sie zastanawiaja nad farbowaniem silka i sa zarejestrowane na TBW, polecam ten watek: http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=241144&highlight=silk+indio+swatch - pokazuje przyklady farbowania jedwabnego indio za pomoca acid dyes dla uzyskania kontrastu. Wlasnie sie zastanawiam, czy nie wybrac ktoregos z tych kolorkow (lilac wyszedl cudnie!), czy moze wybrac jeszcze jakis inny... Ech, dylematy :)
Na razie ida do mnie farbki do jedwabnych fal - juz sie nie moge doczekac co wyjdzie! Ale to juz nie w indiowym watku... :)
Ślicznie wyglądają. Mój angielski jest beznadziejny i nie mam siły wnikać w tekst, ale powiedzcie mi czy te kontrastowe indio to są barwione silki jednobarwne? Je można tak ładnie ufarbować z kontrastem (chodzi mi o te małe próbki)?
tak, to sa jednobarwne silki farbowane barwnikami typu acid dye - barwniki te sa specjalnie do jedwabiu, dzialaja poprzez dodanie octu, w zwiazku z tym tylko jedwabna nitka jest zafarbowana, a farba zazwyczaj wyplukuje sie z bawelnianej nitki - chociaz nie zawsze zupelnie, co widac na niektorych probkach - np. na fioletowej widac, ze bawelniane nitki sa lekko fioletowe, a nitka jedwabna jest kontrastowo ciemniejsza. Tak naprawde trzeba by samemu przetestowac czy kolor ktory wybierzesz wyplucze sie zupelnie, czy nie - wlasnie tak jak zrobily to dziewczyny. Trudno przewidziec ostateczny rezultat :)
Aha - tam gdzie sa dwie probki obok siebie, jasniejsza po lewej byla farbowana w goracej wodzie z kranu - ta z lewej we wrzacej wodzie, jak widac temperatura wplywa znaczaco na intensywnosc koloru. Ostatnie dwie probki (takie jasne) byly farbowane przy uzyciu barwnikow do zywnosci, czy jak to tam sie nazywa ;)
to silki natury indio, farbowane farbą acid dyes,czyli do materiałów "odzwierzęcych" :wink: ,jak wełna i jedwab. używa się do tego octu.
z założenia mają zafarbować tylko nitkę jedwabną/wełnianą,ale tylko z założenia.
mi się nie podoba,przemyślałam sprawę dogłębnie i jednak minus to dla mnie duży, używać gorącej wody i octu do jedwabiu,potem prać,żeby przestał farbować etc.
pachnie mi to podniszczeniem chusty.widziałam już takie chusty ze zmaltretowanym materiałem.
za to efekty nie sa powalające, nawet wg. mnie zadowalające, bo po prawdzie żaden to kontrast,a nałożenie dwóch farb,gdzie bawełna przyjęła wcześniej jakiś odcień od farby do jedwabiu to już całkiem może mijać się z założeniami sprzed farbowania.
wolę wsadzić jedwab do ręcznego farbowania w procionie czy dylonie do bawełny w niskich temperaturach.
a propos farbowania-po moich prywatnych eksperymentach:
farba do wełny/jedwabiu niezależnie od temperatury i użycia octu (lub nie) zafarbuje bawełnę.
farba do bawełny zafarbuje wełnę/jedwab ale albo bardzo delikatnie i do wypłukania albo w innym lżejszym odcieniu (zależnie czy użyjemy ciemnej farby czy jasnej).
do teraz nie udało mi się wypłukać farby do wełny/jedwabiu z bawełnianej koszulki (100% bawełny).
W takim razie jaką byście polecały chustę do ufarbowania jak marzy mi się kontrast, ale w wybranych przeze mnie kolorach. Realne to jest ? Oczywiście tak, żeby nie zepsuć tkaniny, ale osiągnąć zamierzony efekt.