PDA

Zobacz pełną wersję : Które chusty na lato?

masala
28-01-2015, 15:18
Wiem, że to środek zimy, pewnie dlatego odpowiednie tematy zakopane tak głęboko, że się doszukać nie mogę. :)

Mam dwie tkane chusty, Nati z bambusem i Girasola - obie na lato wydają mi się dość grube, zastanawiam się, czy są jakieś cieńsze opcje? Z córcią się w tamtych z lekka gotowałyśmy, a na wiosnę rodzi nam się synek i potrzeba mi czegoś lekkiego na letnie miesiące.

Nie jestem wielką znawczynią firm i rodzajów splotów, więc najchętniej poczytałabym o konkretnych, sprawdzonych modelach. Marzy mi się w ogóle coś dwustronnego (tak to się chyba nazywa? z każdej strony inny kolor?) - choć nie wiem czy takie cienkie istnieją..? :)

zojka
28-01-2015, 15:28
Ja mam Nati z lnem jest bardzo cienka i milutka aż dziwne że to len, będzie idealna na lato :-) a te dwustronne to chyba żakardowe ale one chyba grube są.

kornflejka
28-01-2015, 16:27
Najciemniej pod latarnią jak wiadomo ;)
temat o tym jak i w czym nosić latem jest p (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/34242-gt-gt-gt-LATO-lt-lt-lt-Jak-ubierać-W-czym-nosić-połączone)odpięty akurat tuż nad Twoim ;)

abcd_2007
28-01-2015, 16:32
vatki są cienkie, vatanai maruyama jest cieniusieńka

masala
28-01-2015, 17:28
kornflejka (http://www.chusty.info/forum/member.php/22785-kornflejka), widziałam ten wątek, nawet przeczytałam go całkiem sporo, ale tam było o ciuszkach i sposobach wiązań raczej... :confused: chyba, że trzeba pokopać jeszcze głębiej. Zresztą ja nie do końca rozpoznaję, jak ktoś nazywa konkretne chusty inaczej niż oficjalnymi nazwami, więc mogłam coś pominąć. Dzięki za wskazówkę, przekopię ten wątek w takim razie dokładniej, może uda mi się coś z tego wyłapać.

masala
28-01-2015, 17:31
zojka (http://www.chusty.info/forum/member.php/26553-zojka), abcd_2007, dzięki za podpowiedzi :)

agum
28-02-2015, 01:30
tego lata nosilam na okrągło w zarze z lnem-cienka, przewiwena a nosiła super

masala
05-03-2015, 10:56
Dziewczyny, dzięki za podpowiedzi. :) kornflejka, zaczęłam tam już wcześniej szperać, ale zniechęciło mnie, że głównie było o ciuszkach, parasolach itp. Teraz przeczytam cały wątek.

[edit] Nie wiem co się stało, ale moja odpowiedź się wcześniej najwyraźniej nie opublikowała (???) - więc piszę raz jeszcze. Mam nadzieję, że tym razem zadziała. Pozdrawiam serdecznie!

vinga89
05-03-2015, 11:05
a jak taka cienka chusta nosi dość ciężkie dziecko? teraz młody ma 11kg, do lata pewnie mu przybędzie trochę ;)

magnus
05-03-2015, 11:23
Cieniutkie chusty podobno nie wyłączają błędów w motaniu. Tak więc jak się ma wprawę, to i 11 kg.można ponieść. Choć ja osobiście wolę grubszą chustę dla cięższego dziecka.

Dla maluszka polecam Lenny Lamb z bambusem. Jest idealna dla noworodka i maluszka.

Sandra
05-03-2015, 13:00
Podpinam się pod zachwalanie Leny Lamb bambusa :). Cienka nie jest, ale gruba też nie. W dotyku masz wrażenie chłodu. W niej nosiłam zeszłego lata 10 kg i trzeba było tylko częściej dociągać bo kg opadały :P. W zimę też w niej nosiłam bo tak lubię łatwe motanie jej. A używaną cenowo można bardzo tanio złapać. Jedyne co to dwustronna nie jest :).

onka
06-03-2015, 13:10
Tak, ll z bambusem jest boska. Miałam ją jako jedną z pierwszych chust dla maluszka i uwielbiałam ją. Dociagała się świetnie, całe lato w niej nosiłam.

Granatu
06-03-2015, 13:34
Wszystkie Twoje wymagania spełnia Agave didka :D dwustronna, cienka, z lnem

qqrq5
06-03-2015, 13:41
Przecudna i moja naj naj chusta letnia :love: i Natka Perelka z bambusem :love:

Kreska
06-03-2015, 19:01
tez nosilam w maruyamie latem! genialny pomysl! cieniutka, lekka, przewiewna i miekka :)

Karolka
06-03-2015, 20:18
A bawełna z lnem little frog się nada na lato dla ponad 10 kg dziecka? I jeśli tak to lepiej z tych cieńszych czy z tych grubszych?

masala
07-03-2015, 01:43
Wszystkie Twoje wymagania spełnia Agave didka :D dwustronna, cienka, z lnem
Piękna jest... a na zdjęciach nie wygląda na cienką, muszę sobie gdzieś pomacać. ;) W międzyczasie dotarły do mnie fale Didymosa, robią wrażenie bardzo przewiewnych, więc chwilowo odpuściłam parcie na dwustronność.

Dziewczyny, a macie porównanie LL z bambusem i Nati Baby z bambusem? Bo bambusową NB miałam jako pierwszą swoją tkaną chustę i jakoś nigdy się z nią do końca nie dogadałam - nie wiem, czy to była kwestia tego że nowa i sztywna, czy to zupełnie co innego niż LL..? Może jeszcze dać jej drugą szansę..?

qqrq5
07-03-2015, 08:31
Moze to kwestia tego ze chusta nowa. Ja swoja perelke mialam odkupiona i byla najmilsza chusta jaka mialam. Nie mam porownania do LL bo nigdy nie mialam.

Wiewiórka
07-03-2015, 08:35
dla mnie bambus LL (wiosna) był cieńszy niż natkowy (perełka, co ją qqrq5 ma ode mnie)

Emila
29-03-2015, 22:43
A napiszcie mi proszę, czy manduca, lub mt w lato dają radę? Czy nie zapocimy się raczej?