Zobacz pełną wersję : Otulacz Milovia a Flip
Oba widzę są popularne i zachwalane. Jak się mają do siebie? Jakość, szerokość, inne cechy...?
mam obydwa otulacze, rzadko ubieram ale zauważyłam:
1. Otulacz Milovii ma bardziej elastyczny PUL i łatwiej obejmuje formowanki od Flipa. Flip jest sztywniejszy.
2. Otulacz Milovii ma cieńszy PUL od PULA we Flipie i przy mocno przemoczonej formowance przepuszcza powierzchnią, Flip z racji tego że "pancerny" nie puszcza wilgoci powierzchnią pieluszki tylko czasami przy gumkach (jeśli napakuję za dużo)
Natomiast z wkładami na dzień wolę Flipa. Poza tym podwójne zapięcia we Flipie lepiej trzymają się na moim wiercipięcie i dają większą regulację.
ismeril84
21-01-2015, 12:09
Zgadzam się z NEMO. Od siebie jeszcze dorzucę, że Milovia, ze względu na elastyczniejszy pul ładniej układa się na mniejszych dzieciach. NIe rozpycha tak nóżek.
Dreamcatcher2
22-01-2015, 13:24
dla mnie mala wade Milovii jest to, ze w dwoch moich otulaczach gumki wydaja sie jakby luzniejsze przy nozkach, co utrudnia zakladanie grubszych wkladow. Reszta super :)
sowa_przemądrzała
23-01-2015, 00:05
A ja mam na odwrót – na noc na formowankę Flipa, a na dzień do wkładów Milovię. Flip jest bardzo szeroki w kroku i przez to dla mnie dość nieforemny, bardzo rzadko, ale jednak czasem puszcza wilgoć przy nóżkach. Zakładka z tyłu jest luźna i nie przeszkadza przy formowance, ale też nie podtrzymuje dobrze wkładu. Milovia to dla mnie otulacz nie do zdarcia, nie zawiodła mnie nigdy. PUL jest miękki i przyjemny, fajniejszy od tego we Flipie. Ale denerwują mnie grube polarowe zakładki, które przeszkadzają, jeśli zakłada się otulacz na formowankę, ciężko wymywa się spod nich kupkę i do tego brzydko się mechacą. Ale coś za coś – świetnie podtrzymują wkład i do dziennego stosowania są bardzo wygodne. Gdyby były coolmaksowe to byłoby dużo praktyczniej. Mnie jednak mało co przekonuje, bo po uszy jestem zakochana w cieniutkich i bezzakładkowych wełniakach :)
Do nas dopiero Flipiki idą, dzięki uprzejmości Nemo :) ale jak dotykałam go w sklepie przed urodzeniem synka, nie przekonały mnie pulowe zakladki dotykające ciałka i wydawał się taki duuuży ;) Kupiłam blueberry mini coverals. Potem ok. 4 mca dokupiłam Blueberry OS i wierna mu pozostanę do końca. Ale teraz przy biegającym synku chcę Flipa w końcu spróbować :) bo bumgenius v4 dla nas idealne.
Milovia OS ma u mnie plus za printy (wzorki) i cienki pul. Na tym chyba koniec.
Minusy:
- Na dziecku 12,5 kg stosowany z wkładami nie układał się tak ładnie jak kieszonka Milovii.
- nie pokrywa wszystkich formowanek (np. takich dziennych, które przywiozłam z Kanady ...hmmm)
- Pul milutko cienki + b. mocne zatrzaski powodują, że często miałam uczucie, że wyrwę zatrzaski z tego cienkiego pula.
- Zakładki polarowe to porażka....jak podejdą Ci sikiem z przodu szczególnie przy chłopcu, nie wytrzesz mokrą chusteczką, aby użyć ponownie...otulacz do prania (tzn. ja nie użyję ponownie) czyli na raz jak kieszonka :/
Ja mam oba, i zgadzam się w większości z tym, co pisały dziewczyny.Flip jest większy, szerszy, ma szersze zakładki (zakładki z PULu - świetna sprawa, bo nie nasiąkają wilgocią, dzieciątku milej), gruby sztywny pul. Milovia - mała, zgrabna, cienki PUL. Milovia raz mi przeciekła przy nóżkach, Flip nigdy. w Milovii jest straszny, gruby polar który no właśnie nasiąka jak mój synek robi siusiu i mu to przeszkadza :/ i troszkę podrażnia (np. jak dłużej nosi zamoczoną wkładkę - kiedy śpi). Nasz ortopeda na pewno pochwalałby bardziej flipa za to, że chcąc nie chcąc szeroko rozstawia nóżki dziecka :D. Otulacz w Milovii ma krótkie zatrzaski.. martwię się, że może nam nie wystarczyć na całe pieluchowanie.. się zobaczy. Mój Flip jest na rzepy i z tyłu na pleckach - od wewnętrznej strony) są naszyte fragmenty rzepu do przypięcia podczas prania.. i nie zauważyłam, żeby to przeszkadzało synkowi, ale niektóre dzieci może to podrażniać.. Chyba to odpruję po prostu. Flip - niezawodny, nie do przelania. Milovia - śliczne wzorki.
Ja uwielbiam moje Flipy (fotka). Na pewno nie maja "grubego, sztywnego pulu" ;) Uzywam ich z tetra bambusowa, wiec nie sa szerokie w kroku, wciaz ladnie sie ukladaja na pupince 23 mce. Wydaje mi sie, ze moga inaczej ukladac sie z wkladem flip, bo sila rzeczy on miedzy nogami tak sie nie dopasuje.
Nawet otulacz Blueberry, ktory uwielbialam juz sprzedalam, a Flipy jeszcze zostaly z nami ;)
Gosia, mam akurat u siebie jeszcze jeden otulacz Milovii OS. Aktualne jest Twoje pytanie? Zrobic Ci porownawcze zdjecia? :)
http://i.imgur.com/Gm8wXxs.jpg
Gaja śliczne masz te otulacze :)!! W moim przypadku Flip ma naprawde dużo grubszy i sztywniejszy pul niż np. Kokosi. Jest też dużo większy niż inne moje pieluszki. Ortopeda cieszy się, że taki szeroki w kroku. Może tak mi się trafiło?
atsumi bo akurat kokosi ma wyjątkowo delikatny pul :)
Gajko! gdzie kupiłaś te flipy? przepiękne są!
Gaja, ale nam tortury zadałaś tymi Flipami!:love:
Gajko! gdzie kupiłaś te flipy? przepiękne są!
2 sprowadzone z USA przez Nemo, odkupione praktycznie nowe, bo Ona i jej Synek nieotulaczowi. Louisa sprowadzilam z Kanady ;)
2 sprowadzone z USA przez Nemo, odkupione praktycznie nowe, bo Ona i jej Synek nieotulaczowi. Louisa sprowadzilam z Kanady ;)
gdybyś chciała się któregoś pozbyć to pamiętaj o mnie :)
A moze zamowic Flip Love? :) http://www.littleneetchers.com/Bum-Genius-LOVE_p_252.html
Musialabym wziac 3-4 szt zeby sie oplacoalo sprowadzic tzn. na kazda sztuke rozlozyc czesc kosztow przesylu. Ale oczaje jeszcze czy z Kanady nie bedzie ktos akurat jechal :)
A moze zamowic Flip Love? :) http://www.littleneetchers.com/Bum-Genius-LOVE_p_252.html
Musialabym wziac 3-4 szt zeby sie oplacoalo sprowadzic tzn. na kazda sztuke rozlozyc czesc kosztow przesylu. Ale oczaje jeszcze czy z Kanady nie bedzie ktos akurat jechal :)
Ja bym chciała :D Piękny
Jaki piękny otulacz!! Kurczę.. obiecałam mężowi, że już koniec pieluch :/ w tym roku..
ja też bym wzięła - bo tamtego nie mogę przeboleć;)
edit: a jak sa inne wzory to bym dwa nabyła:)
Nastusienka
10-10-2015, 18:38
OT - gdyby wyszło zbiorowe zamówienie z tej stronki to ja chętna na jakiegoś rumparooza, bo te otulacze u mnie sprawdzają się najlepiej:)
Z tej raczej nie wyjdzie, nie chce sie bawic w kwestie cla na pieluchy z usa. Wrzucilam pogladowo, bo nie moglam sciagnac fotki ;)
Raczej zamawialabym z Kanady, ale musze to jeszcze przemyslec, bo my ostanio kieszonkowi jakos bardziej ;)
Z tej raczej nie wyjdzie, nie chce sie bawic w kwestie cla na pieluchy z usa. Wrzucilam pogladowo, bo nie moglam sciagnac fotki ;)
Raczej zamawialabym z Kanady, ale musze to jeszcze przemyslec, bo my ostanio kieszonkowi jakos bardziej ;)
Gajko, jak zamawiasz z USA do wartości 150$ i na osobę prywatną to nie ma cła :-)
Dzieki za odpowiedzi. Mam już i Milovie i Flipy. F lubię do frmowanek, a M do tetry.
Gajko, jak zamawiasz z USA do wartości 150$ i na osobę prywatną to nie ma cła :-)
chyba odpuszcze, ja juz kieszonki ostatnio tylko :) A Flipki trzymam, bo a noz nam sie odwidzi i bede zalowala, tak jak zaluje, ze wyprzedalam nowiutkie BG.
A tak wogole to zmierzylam dzis oba otulacze, mam tez fotki (nie wiem kiedy zrzuce :/) i sa tej samej szerokosci. A jak na szerokosc naciagnie sie pul, to Milovia 2 cm szersza od Flipa ;) tak, tak :) takze te informacje jakoby Flip byl taaaki szeroki w kroku sa nieprawdziwe.
Hm, w kroku owszem, Milovia jest po rozłożeniu pulu szersza. Nigdzie nikt nie pisał, że Flip jest taaaki szeroki w kroku. Ma szerszy niż Molovia przód górę, pas, o 4 cm, i to sprawia, że mojemu synkowi szerzej nogi się rozkładają, wszystko jedno jakiej szerokości wkład jest włożony. Tak jest u nas :). Ale mój dzieć ma dopiero 4 miesiące.
To nie bylo do Ciebie ;) Przymierzylam je do siebie, pomierzylam dlatego pisze co widze. Poniewaz uzywalismy sporo roznych wkladow dostepnych na polskim rynku i niedostepnych, ktore przywiozlam z Kanady, stwierdzam, ze to jak pieluszka uklada sie w kroku zalerzy w duzej mierze od wkladu. Dlatego chcac miec w kroczku wasko a chlonno, przeszlam po 1 rz synka na tetre bambusowa. Na dzien jest wystarczajaca, choc u nas zawsze sik byl solidny ;) Pzdr.
sawickarolina
15-10-2015, 11:56
Gaja i tę tetrę pakujesz do kieszonek?
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Do kieszonek i otulaczy tez :) Choc coraz czesciej kieszonki i przewijanie na stojaka ;)
ps. Plus, ze schnie w sezonie grzewczym przez noc, tak jak otulacze i kieszonki :) Latem na balkonie w 2h ;) Juz sie nie nadaje chyba na wklady bamboo co schna 2 dni ;) choc podejme jeszcze probe z kokosi bm i sprobuje pieluchowania wielo w nocy.
sawickarolina
16-10-2015, 08:12
No wlasnie u nas na dlugich bambusach Tupiszon jedzie. Ale pakuję mu do otulacza juz po dwa. Mam tez skladane z prostokąta ale schną wieczność całą. Czekam na swoją kolejkę w testach wkładów od welniastych:)
Muszę spróbować tej tetry bamboo. Na razie służą mi wszystkie jako kocyki:p a tetrę muslinowa niebieloną z ecopi probowalas?
Muszę spróbować tej tetry bamboo. Na razie służą mi wszystkie jako kocyki:p a tetrę muslinowa niebieloną z ecopi probowalas?
ja nie GAja, ale próbowałam, bo tak zachwalana i u nas służy jako podładka pod przewijak....bo jakas taka szorstka jest,a suszarkę mam....a przewijak to w ogole stoi i się kurzy, bo obsługuję na stojąco. kieszonki wtedy nie do podrobienia.
sawickarolina
16-10-2015, 12:05
Moj etap ze na stojąco ma za sobą. I nadal na otulaczach lecimy. Czasem bg kieszonka tylko. Coreczka niemal wylacznie kieszonkowa dla odmiany. Szukam czegos co szybko schnie wlasnie. No patrz Nata a myslalam ze mieciutkie te ecopi będą.
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
też tak mysląłam, bo na forum czytałam,ze fajne, ale dla mnie sa szorstkie, a poza tym jakieś takie nie wiem,...wielkie...
podobno muśliny imse vimse sa fajniejsze...
a ja tetrę bamboo używam w lecie jako kocyk do przykrycia. Potraktowałam jedną pieluszkę suszarką, ale niestety nie wytrzymała próby :-) i resztę oszczędziłam, zostanie dla potomnych